Jump to content

Стържене при завиване


M78

Recommended Posts

Здравейте колеги,

моля за мнения при маневриране в ляво и дясно се усеща гадно стържене от към предните гуми, все едно гумите закачат калника. Искам да отбележа, че не се усеща при маневри с по-голям ъгъл, но тръгна ли да въртя плътно волана, след половината обороти така да се каже стърже здраво. От какво може да е?

Колата е А4 allroad 2016г.

Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

Абсолютно същия проблем се появи при мен преди около 6 месеца на моята Б7-ца. Единствената разлика е че стържеше когато волана завъртян почти до края, а не до половината както казваш че е при теб. Иначе стържеше сякаш гумите опират в някаква остра ламарина.

 

Преди месец вече стана достатъчно постоянно и я закарах на моя механик за ремонт. Той  само я чу за 2 секунди и без изобщо да се замисли каза че обтегача на пистовия ремък е заминал и се оказа прав. Този звук който наподобява стържене идва от обтегача. Получава се само когато волана е завъртян до край, защото тогава механичното съпротивление на хидравличната помпа е най-голямо. Сменихме обтегача, ремъка и ролката на алтернатора на която еднопосочния лагер беше затегнал и проблема изчезна. И трите никога не бяха сменяни преди и бяха навъртели над 220 хил. км.

 

20201021_130551_mfnr.thumb.jpg.5b96491da5e508f1357a076c63fa9b44.jpg

 

IMG_20211009_062311.thumb.jpg.d1709bb62229b9daaff6ca97f18e2256.jpg

Edited by CVT
Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

 

ходих сега при майстор, който ми каза, че вибрациите се получавали от торсен диференциала и това било нормално за Quattro.

Предложи ми като вариянт да сменим маслото на торсен диференциала, като отбеляза, че вибрациите по скоро ще намалеят, но не и да изчезнат!

 

P.S. Това което не ми харесва е, че намирам вибрациите / стърженето за твърде шумни за кола, която е на 5 години. Ще съм благодарен, ако някой колега със същата кола сподели опит!

 

Спорен ден!

Link to comment
Share on other sites

От торсена  'начи, а огледалото за обратно виждане защо е забравил да спомене майсторчето?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте, второто мнение при майстор потвърди първото. Шумът се чува от Торсен диференциала и е нормално за този тип Quattro.

Link to comment
Share on other sites

На баща ми B9 Quattro (150х км)също е изразено това жужене при напълно навит ляв или десен волан. Мой приятел с 4F 3.2Quattrо с обсолютно същото поведение.  До като при мен с B7 Tiptronic ,преди години и с B5  това e по-леко изразено. Според мен е от значение колко дълго е шасито за тази аномалия.

Link to comment
Share on other sites

Моята е на 28 000 км, купих я на 16 000 км и при по-остри завои на 90 или повече градуса се чува леко бучене и колкото е по-остър завоя се чува по-ясно, но е далечно и смятам, че е нормално, защото заработва диференциала, който няма как да не издава никакъв звук (поне аз така си мисля), но да стърже не е ок със сигурност. Сигурни ли сте, че е стържене, а не е глухо бучене?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...