Jump to content

Допустима разлика в температурата на антифриз и масло


mhi406vt

Recommended Posts

Здравейте, банална тема сигурно, но искам да попитам все пак - в нета пише, че темп. на маслото (Тм) трябва нормално да е с около 10 градуса над темп. на антифриза (Та), въпросът ми е: винаги ли така трябва да е, или при натоварване се променя. Колата ми е Q5 2.0 tdi 2009, масла и ремъци обслужени пред два месеца при Любо D&G, сложихме Фукс Титан ГТ3,  с една перка за охлаждане съм, и тези дни наблюдавах следното:

-  преди няколко седмици на изкачването на баирите на Витиня при външна темп. по показание на километража 38 градуса, при движение с около 110-120 км/ч,  (Тм) на стигна 121 градуса, основно стоеше на около 115-116 градуса, но за малко поддържаше 121. (Та) по стрелката стоеше на 90, нямах в мен ВАГ ком да закача да видя реално колко е.

- вчера на Тракия, километража показваше 30 градуса външна температура, и закачих ваг ком-а, забелязах, че (Тм) на маслото стои с около 20-22 градуса повече от (Та), т.е. при Тм 110 - Та е 90, при Тм 117 - Та 95/96. Отново скоростта на движение е 120-130 км/ч, и замерванията са само на по-продължителни баири. Както примерно Тм е 110, започвам да ускорявам и го гледам как за няколко секунди ги реди нагоре и отива 117-118 :), като оборотомер е :), и разбира се спира

 

В града и при спокойно каране Тм стои на 102, за малко да иде до 105-110. Изглежда ми да няма проблем може би, но това стигане до 120 градуса в жегите при неголямо натискане ми се стори странно, не знам ако я настъпя повече. Също така скоро си ретрофитнах оригинален теглич, и гледам Q5-te с теглич са с две перки. Аз нямам намерение да тегля ремаркета и каравани, но все пак си имам едно наум,  и се чудя дали нямам нужда от смяна на перките и/или маслен радиатор. 

Редактирано от mhi406vt
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При по-голямо натоварване в топло време маслото винаги загрява доста повече от антифриза... за това при редовно каране на писта (или влачене на каравани / ремаркета) е добре да се подсили охлаждането: по-големи кулери/ радиатори / перки,  добавка за антифриза и подобни.

 

Но това, че от време на време подгряваш маслото до 120 гр. при качването на Витиня не е причина да тръгнеш да правиш модификации... като го сменяш достатъчно често няма да има проблем. Въпроса е да не е така всеки ден :) 

 

П.С. Можеш и да си измиеш радиаторите, ако не е правено скоро

Редактирано от BECKO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Имаш защита, стига 128 градуса и почва да реже горивото. Няма от какво да се притесняваш. В Германия ги карат с 200км/ч и пак изкарват 250к км.

Когато караш с над 120км/ч бая жега се отделя в мотора EGT e 400-500гр. и маслото охлажда буталата и се загрява. Бензина грее в пъти повече и нищо не се троши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...