Jump to content

Зареждане на акумулатор


Recommended Posts

Въпроса ми е - могат ли да се зареждат т.нар. необслужваеми акумулатори,

как става това и има ли "интелигентни" зарядни устройства, които като

заредят акумулатора да се изключват, за да не се получи презареждане

(евентуално от къде могат да се купят?)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зареждат се по обичайния начин с ток 1/10 от капацитета на акумулатора за 10 часа (при напълно изтощен акумулатор). Например 60А/ч акумулатор се зарежда с 6А за 10 часа :) Т.е. "интелигентното" устройство е необходимо само да настрои зарядния ток според капацитета на акумулатора B) . Лошото е, че повечето зарядни устройства, които се продават са без такъв "стабилизатор" на ток и е необходимо да се проверява дали акумулатора е зареден напълно чрез проверка на гъстотата на електролита (трябва да е около 1.28). Обикновено, когато акумулатора се зареди зарядния му ток пада и това е белег, че вече е зареден (ако зарядното има вграден амперметър разбира се). Добрата вест е, че на необслужваемите акумулатори поставят индикатор ("око"), чрез който може да се провери в какво състояние е акумулатора. Когато стане "зелен" индикатора - акумулатора е готов и може да се изключи от зарядното.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е че окото мери гъстотата само в една от клетките

При изправен акумулатор гъстотата трябва да е еднаква във всички клетки. Ако има голяма разлика просто означава, че има повредена клетка и никое зарядно не би могло да го зареди достатъчно :steinigung:

Колега L&R скъпички са но са хубави и гарантират правилното зареждане на акумулатора :2gunsfiring_v1:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако нямате специалното зарядно непременно се зареждат с такова с регулируем ток и най-добре 1-1.5 А. Става бавно, но няма да се повреди акумулатора. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, искам да ви питам, кога се прави това дозареждане и необходимо ли е да се прави, ако автомобила си пали добре. Питам, защото досега никога не съм дозареждал акумулатор. Винаги разчитам на това, че колата си го зарежда достатъчно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом пали нормално не нужно да се дозарежда. Алтернатора на колата го зарежда достатъчно с много малки изключения - при каране на много къси разстояния, ако акумулатора вече е "тръгнал" или ако колата се кара много рядко и не успява да го дозареди. За необслужваемите белег за това е индикатора който е монтиран на самия индикатор. На обикновените акумулатори се замерва гъстотата на електролита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...