Jump to content

Ето колко пари излиза първоначална регистрация 2015


stefan4uk

Recommended Posts

Автомобил Ауди А4 1996.1.9 tdi-90к.с,внос Австрия
КАТ Враца към 13.10.2015

Здравейте,искам да споделя ако някой колега се интересува колко струва общо първоначалната регистрация в КАТ и какви документи трябва да имате за да нямате проблеми-ще обясня подробно :
-Аз нямах представа изобщо какво се прави и малко рискувах като не направих нотариално заверен договор между джамбазина и мен.Заведе ме при една готина мацка до сградата на  Кат в града където се намираше колата и там ми направиха договор все едно аз лично съм го купил от чужденеца,там задължително гледайте да пише сумата за която е купена колата в каква валута.Да има два подписа-на продавача(чужденец ) и вие купувача!Попълва се една "Декларация"там написа моето име,ЕГН,лична карта и т.н,държавата,името на продавача и от кой град е купена(запомнете името на съответния град),долу се подписвате.Трябва да имате една книжка на колата(Typenschein) както и два жълти картона.
Платих застраховка ГО на разсрочено 50 и няколко лева.След това със всички тези документи отидох в КАТ в съответния град където ми беше колата за да взема транзитни номера.Плащат се 30 лв за номерата,винетка си бях взел месечна предварително и си докарах колата в нас.До един месец трябва да се регистрира с БГ.номера и талон.
Пригответе си всички документи,аптечка,пожарогасител проверен с лепенка,жилетка и триъгълник.Преди да влезете в КАТ Враца-ИДЕТЕ СИ ПЛАТЕТЕ ЕКОТАКСАТА!!!Тя не се плаща в КАТ а по посока светофара на около 100м.от Кат има къщичка където се плаща таксата,може и застраховка ако нямате.Там кърлежите ми взеха 265лв екотакса!После влизате в Кат на 1-во гише със всички документи,след като ви ги върнат заедно с едно удостоверение отивате от задния край към "Валовете пункта",преди това в ляво има човек който трябва да ви види пожарогасителя и т.н и слага подпис.После на валовете.Мен джамбазина ме излъга че Нов внос не минавал преглед това е ЛЪЖА!Всичко гледат-номер рама,номер двигател(почистете хубаво номера на мотора защото само мрънкат че не се вижда)ръчна,светлини,мигачи,стъклата да нямат пукнато,да няма удар от камъче.После свалих транзитните номера и с документите се отива на 2-ро гише и там падна "Голямото чакане",не се карайте с лелките те са "Чеда на Бога"!!!Взимат ви всичко като за вас остава само застраховката ГО,дават ви бележка с която отивате в банка,в момента няма такава в Кат Враца.Там друга дръпната мадама те гледа мръсно че трябва да си попълваш нареждане за плащане и т.н.Плаща се 34.92лв и банката взима 6 лв превод!!!Може да се плати и с карта ако имате пари в нея още на самото гише в Кат-има си терминал.След това на 3-то гише давате документа че сте платили и ви дават малкия,големия талон,талона за преглед и стикера за преглед който лепите-НА ПРЕДНО СТЪКЛО В ДЕСЕН ГОРЕН ЪГЪЛ ХОРИЗОНТАЛНО!После на последния пункт давате големия талон и ви слагат номерата.Прибирате си талона,(теглите на ум един поздрав за майките) и си тръгвате!!!
Сортирано:
Оформяне на докум.преди да взема колата-20лв
Транзитни номера - 30лв
Застраховка ГО разсроч.-52лв
Екотакса - 265лв
Винетка 1м.-25лв
Такса регистрация,преглед и номера-34.92лв.
Такса в банката - 6лв
Сутринта от 08:00 до 14:00 толкова време ми отне
Това е от мен,надявам се да съм бил полезен!!!
Поздрави!!!



 

Редактирано от stefan4uk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е какво е? Ако представителя на производителя (примерно ПоршеБГ) не ти даде удостоверение, че колата е с европейска хомологизация се минава Технотест за 900-1000лв. Даже преди години и швейцарските коли трябваше да минават Технотест (макар и доста по-евтин от 1000лв).

ДДС-то в Европа вече е платено. За стоки извън ЕС (вкл. и Швейцария) си има ДДС и мито. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам сега колко е, но преди 2 години текнотеста беше 1400 лв. и беше задължителен. Но преди да стигнеш до тежнотест имаше доста други неща, около доказване че колата е лично твоя и си я притежавал поне 6 месеца за да не плащаш мито. След това трябвше документ от българската митница удостоверяващ че документа от английската митница (където пристигна контейнера) е валиден и  доказва че не се дължи мито. А пък след технотеста трябваше първо да се регистрира в "Автомбилна Регистрация" и да се чака 3 седмици. И чак тогава приятния процес в КАТ който е описал колегата по-горе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, аз номера имах, но трявбаше застраховка. Разходите извън България бяха доста, но тях ги преспадам към графата "Екскурзия по Европата", под раздел "Развлечения". :supercool:

 

Също към колегата stеfan4uk - не забравяй до два месеца от регистрацията в КАТ да я регистрираш в общината и да и платиш местния данък МПС. В противен случай има глоба от 40 лв.

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общината се декларира само ако се ползват данъчни облекчения (до 101кс, инвалидни и др.) и ако е служебна. КАТ и данъчното вече са свързани и няма нужда да се подава декларазия. Това е за София за другите градове не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Февруари купих кола,и кат и нап още не бяха вързани....за София говоря.

Редактирано от skype68
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Автомобилите задължително се регистрират в общината чрез декларация, като си носите копие и оригинали на  договор, фактура/ако е закупена от фирма и големия талон! Т.е. първо в КАТ и след това в общината. Ако не е нов внос даже и 2% данък се плаща върху покупната стойност. Както каза колегата CVT срокът е два месеца. Това за Ямбол.

Редактирано от ivelin_1976
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Февруари купих кола,и кат и нап още не бяха вързани....за София говоря.

Това киселата лелка в общината ли ти го каза?  :hilezh:

Аз пак февруари отидох да си отпиша старата и питам дали трябва да записвам новата, че пише автоматични връзки, али-бали... Киселата лелка ми вика трябва щот тя такава връзка не била видела още и ша има глоба 100 лева, ако закъснея. Казах й, че съм мазохист и ще чакам до последния момент да проверя па, ако требва пак ще се разкарам. Началото на март проверявам онлайн за данък и оп! той излязъл. Та значи системата за София работи от 01 януари по докименти и след 5-6 февруари след тест реферънс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Застраховка ГО разсроч.-52лв

Винетка 1м.-25лв

 

 

 

Тези се плащат евсяка година. Не са еднократно при регистрация.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...