Jump to content

LCD 32" до 1300лв


Recommended Posts

Здравейте, колеги!

Имам намерение да си купя ТВ LCD 32", като съм готов да дам до 1300лв. ориентировъчно.

Моля, който е в час с нещата да каже конкретна марка и модел, които са за предпочитане.

Както и коя от характеристиките е от съществено значение. Гледам - контрасти, разделителни способности, РС вход и т.н. Единствено не държа на твърдия диск.

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, колеги!

Имам намерение да си купя ТВ LCD 32", като съм готов да дам до 1300лв. ориентировъчно.

Моля, който е в час с нещата да каже конкретна марка и модел, които са за предпочитане.

Както и коя от характеристиките е от съществено значение. Гледам - контрасти, разделителни способности, РС вход и т.н. Единствено не държа на твърдия диск.

Благодаря!

Чети тук:

http://forum.setcom.bg/index.php?PHPSESSID...&board=59.0

post-140-1190963824_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено не държа на твърдия диск.

хубаво е, че не държиш :magic: какъв е тоя твърд диск по телевизорите? да нямаш предвид "HD"? щото това е малко по-различно от твърд диск, и трудно ще намериш 32" lcd без HD :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хубаво е, че не държиш :magic: какъв е тоя твърд диск по телевизорите? да нямаш предвид "HD"? щото това е малко по-различно от твърд диск, и трудно ще намериш 32" lcd без HD :hilezh:

Абе има едни LG-та с 80 GB HDD....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера си взех това Тук

След едноседмично изтощително проучване на пазара(мразя да правя това)

И мога да ти дам следния съвет:

1.Заложи на марка.Аз се ограничих в търсене само от Сони,Панасоник и Самсунг(но LG,Philips и JVC),също си струват другите марки ги игнорирай.

2.Изясни си точно колко инча ти трябва(аз се колебаех от 20'' до 32'',но понеже е за спалнята се спрях на 23'')защото уловката тук е че има 23'' по скъпи от 26'',такива по скъпи от 32'' и съответно 32'' по скъпи от 37 та дори и 40'' и товамен лично много ме обърка т.е.дилемата "по-нисък клас и марка но по голям или по висок клас ,но по малък"

3.На почти всички ЛСД-та техн х-ки са сходни(с изключение на 100Нz),не обръщай внимание на контраста при някой Сонита е 1300 при други 7000 разлика голяма няма ,време на реакцията-мили секунди също дали ще е 16 или 5 все тая,но повечето модели са с 8,важно е е да има VGA(RGB) вход за връзка с РС (Панасониците които гледах нямаха и затова отпаднаха)

4.Като застанеш пред стената с подредени телевизори ,клекни(промени зрителния ъгъл)и виж дали се променя картинката(почернява),ако се променя -забрави за модела (явно е с матрица от преди 5 години).Съвременните ЛСД-та трябва да са като старите ТВ с тръбни кинескопи(ЦРТ)от къдети ида го гледаш образа не се променя.

5.Имай предвид ,че по ниска цена от тази в Техномаркет и Технополис може да срещнеш единственно в Метро,но там предлагат обикновенно най -ниския клас на съответната марка, за другите магазини като Денси-менси не си струва да си губиш времето(гледах един модел на Филипс в ТехноХит-Люлин за 1499 лв абсолютно същия в Техномаркета беше 1199?!?!?)

Имай предвид ,че "избрания модел" ако не е в моментна промоция-вероятноста да ти набутат мострата(която вчера изложихме :hilezh: ) е 90%.-НЕ ВЗИМАЙ МОСТРАТА НИКОГА ,все пак даваш 1000 лева искай девствена булка :magic: ОСвен ако не ти отбият от цената ама май нямат такава практика.

Общо взето това мога да споделя(пресен пресен).ЛИчно за Самсунга който избрах най натежа дизайна-бял,лъскав,плътно затворен отзад, направо МАС,мого ме изкефи(и жена ми,най вече) ,отива на тапетите-супер.

Има същия такъв 32'' за 1299 лв (неизложен)в Техномаркета в Илиянци ако те заинтригува ;)

Иначе съм фен на Панасоник и Сони ама кво да праиш.

Дано съм бил полезен,Успех в избора! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

Значи и аз миналата седмица си взех ето това http://technomarket.bg/product_detail.php?...uct_id=09020165 и просто съм очарован от него.

Другите 2 модела на които се бях спрял като пари и като функционалност бяха LG RZ-32LC51 и PHILIPS 32PFL5322.

1 седмица четох по форумите какво трябва и какво не трябва да се взима и общо взето едно мнение, което да преобладава нямаше. Така че в крайна сметка наделя това че Самсунг и Сони са лидери в тази област. Самсунг дори са печелили награда май за тази матрица. Гледах ги на място и от 3 ходения до техномаркет-а се спрях на този.

LG- то и Philips- а също даваха перфектно, но не ми харесаха много като дизайн :bia:

Така че ако имаш някакви въпроси именно за този модел питай :hilezh:

Ето и още малко инфо. Мисля че не беше от линка който ти е дал Далавери Мен. Може да ти е от полза :)

Основни концепции на LCD технологията

Течните кристали представляват органични съединения с дълги молекули, които в естествено състояние се характеризират с наличие на близко и отсъствие на далечно подреждане, т.е. най-често съседните молекули се разположени успоредно по дължина една на друга, но като цяло съвкупността им е по-скоро хаотична.

В LCD панелите течните кристали се затварят между две успоредни прозрачни плоскости с много фино набраздена вътрешна повърхност. Молекулите на течните кристали следват ориентацията на вътрешните набраздявания, и тъй като двете плоскости са набраздени под ъгъл 90° една спрямо друга, това води до своеобразно „усукване” на молекулите. Пътят на светлинните лъчи зависи от подреждането на молекулите и при преминаване през слоя от течни кристали светлината може да промени направлението си.

При типичния TN (Twisted Nematic) дисплей току що описаната течнокристална структура се загражда от двете страни с допълнителни поляризационни филтри, чиито вектори на поляризация са взаимно перпендикулярни. При движението си през тях светлината се поляризира от първия филтър, но преминавайки през „усуканите” течни кристали завърта направлението на поляризация на 90° и по този начин достига до втория филтър с подходящата ориентация, за да премине напълно безпрепятствено през него. Ако обаче приложим електрично напрежение, молекулите на кристалите се „изправят” следвайки посоката на силовите му линии. Тогава вече светлината остава непроменена при пресичането на течнокристалния слой и достигайки до втория поляризационен филтър се блокира напълно, т.е. на екрана в съответната зона се образува черен пиксел. Казано накратко, при отсъствие на напрежение светлината преминава безпрепятствено и формира светъл пиксел, а при прилагане на напрежение тя е блокирана и на екрана се образува черен пиксел. Ролята на светлинен източник изпълнява флуоресцентната подсветка, чиито лъчи се разпределят равномерно по цялата площ на екрана.

Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели. Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината, с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова по-„пъргава” е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите. С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.

Другият основен проблем при старите LCD панели бе малкия ъгъл на виждане, който ги правеше непригодни за внедряване на телевизионния пазар. Напоследък обаче се появиха IPS (In Plane Switching) и S-IPS (Super IPS) панели, които значително разширяват ъгъла на виждане във всички посоки. Аналогично действие има и въведената от Fujitsu MVA (Multi Domain Vertical Alignment) технология. Без да се спираме в излишни детайли около тяхната същност, ще сравним крайния ефект от прилагането на S-IPS или MVA. Предимствата на MVA – при него се губи по-малко яркост, отколкото при IPS. Контрастът при MVA обикновено е по-висок, но за сметка на това деградира в по-голяма степен при увеличаване на зрителния ъгъл в сравнение с IPS. Недостатъците на MVA дисплеите – по-скъпи са от S-IPS и не са толкова убедителни в предаването на черното. Обърнете внимание, че някои производители (Sony и Samsung например) използват PVA технология за по-широк ъгъл на видимост на дисплеите, която по същество е сходна с MVA.

Основни концепции на плазмената технология

Плазмените панели, наричани често PDP (Plasma Display Panel) са изградени от огромен брой клетки, пълни с червен, зелен и син фосфор, които формират отделните цветни пиксели. При прилагане на напрежение върху миниатюрни прозрачни електроди, разделени от диелектричен слой MgO и разположени в среда от смесени благородни газове неон и аргон, между въпросните електроди възниква плазмен разряд, съпроводен с емисии на ултравиолетовата светлина. Тези емисии взаимодействат с фосфора и го карат да излъчва светлина във видимия диапазон на спектъра. Всеки пиксел се състои от три субпиксела – червен, зелен и син. Интензитетът на цветовете се контролира чрез промяна на броя и дължината на приложените върху съответните електроди управляващи импулси.

Сравнение между специфичните особености на двете технологии

Икономичност

Плазмените телевизори категорично консумират много повече електроенергия от икономичните LCD панели.

Време на живот

Почитателите на TFT LCD изтъкват като основен контрааргумент във вреда на плазмените телевизори факта, че с времето върху екрана на плазмата се „прогарят” силуетите на някои статични изображения. При употреба с рекламна цел на публични места, където плазменият дисплей показва денонощно едни и същи лога или статични картини, това наистина може да се превърне в проблем. При домашна употреба обаче, когато плазмата се използва за гледане на DVD филми и телевизионни програми, тя ще издържи дълги години без каквато и да е видима промяна в качеството на изображението.

Честота на опресняване

При LCD от ключово значение е времето на отклик (по принцип това е времето за превключване на пиксела от напълно бяло до напълно черно състояние и обратно), което повечето производители напоследък мерят между две различни нива на сивото с аргумента, че това дава по-адекватна представа за качествата на телевизора при употребата му в реалния живот. До скоро LCD се представяше много по-зле от CRT и плазмите в това отношение, но последните S-IPS и MVA екрани поизравниха везните, а внедряването на ODC (Over Driving Circuitry) на практика напълно заличи изоставането им.

Ъгъл на виждане

Причината да се отделя такова внимание на този параметър, е стремежът да се избегнат дразнещите промени в цветовете при промяна на зрителния ъгъл. Плазмите по принцип нямат подобен проблем, а прилагането на новите технологии в TFT (като гореописаната S-IPS например) реши напълно въпроса и за LCD.

Електроника

Факт е, че производителите на TFT панели са много по-малко от производителите на LCD телевизори, т.е. често се случва различни модели LCD телевизори да използват абсолютно идентични TFT панели. Нека това обаче не ви заблуждава – телевизорите с еднакви панели може да демонстрират съществена разлика в качеството на картината, в зависимост от типа и качеството на електронните компоненти, използвани за обработка на сигнала.

Яркост

Плазмите теоретично имат по-висока пикова яркост от LCD, но те пък от своя страна се характеризират с отлична средна яркост и то по протежението на целия екран, поради което реалните изображения често изглеждат по-ярки при LCD.

Контраст

В тъмна стая, контрастът на LCD и плазмените телевизори изглежда сходен, но истината е че LCD леко изостават по този показател, поради факта, че подсветката е непрекъснато включена и колкото и добри да са поляризационните филтри на екрана, част от светлината винаги се промъква през тях. От своя страна плазмите също не са с идеален контраст поради ефекта на послесветене на фосфора. В осветена стая обаче контрастът на LCD телевизорите изглежда на по-добро ниво.

Разделителна способност

От чисто технологична гледна точка е много по-лесно да бъдат произведени LCD телевизори с висока резолюция, отколкото плазмени такива. В таблицата към текста сме посочили означенията и стойностите на основните разделителни способности при телевизорите.

Работен режим Хоризонтална х вертикална разделителни способности

VGA 640 x 480

SVGA 800 x 600

XGA 1024 x 768

SXGA 1280 x 1024

UXGA 1600 x 1200

HDTV 1920 x 1080

HDTV plus 1920 x 1200

QXGA 2048 x 1536

Няколко въпроса за HDTV, които се чудите на кого да зададете

Какво всъщност е HDTV

Традиционните телевизионни приемници изобразяват картината с резолюция 480 линии. При HDTV (High Definition Television) картината се характеризира с много по-висока разделителна способност, от където идва и името на самия стандарт. Двата основни работни режима на HDTV са 720p (720 линии при поредова развивка на екрана с честота на опресняване 60 Hz) и считания от мнозина за “истински HDTV режим” 1080i, изобразяващ на екрана цели 1080 хоризонтални линии. HDTV програмите по принцип се излъчват във формат на екрана 16:9, който е по-широк от традиционния формат 4:3 и е особено подходящ за домашно кино.

Какво означават буквите “i” и “p” след 720p и 1080i

Символът “i” след параметрите на разделителната способност идва от interlaced и означава, че екранната развивка е презредова, т.е. на първия пас се визуализират половината от линиите, а другата половина остават за следващия пас. Тъй целият процес протича достатъчно бързо (честота на опресняване 60Hz означава че се извършват по 60 паса в секунда) човешкото око възприема картината като едно цяло, но на практика пълният кадър се сглобява два пъти по бавно, т.е. при честота 60Hz имаме 30 пълни кадъра в секунда. Означението “p” идва от “progressive” т.е. в случая развивката е поредова (често означавано в продуктовите каталози на български като “прогресивно сканиране”). В този режим информацията за линиите се изпраща последователно към екрана, т.е. линиите се визуализират една след друга на всеки пас. В резултат на това изходното изображение е по-стабилно и по-качествено.

Кой режим е по-добър – 1080i или 720p

На практика в режим 1080i (1920 х 1080) на екрана се появяват 2 милиона пиксела 30 пъти в секунда, а в режим 720p (1280 x 720) те съответно са 1 милион, но се обновяват 60 пъти в секунда. Някои хора предпочитат 720p заради по-стабилната картина. Други залитат по посока на високата резолюция на 1080i. В крайна сметка, изборът опира и до чисто субективното усещане, което картината оставя у зрителя. Сравнете образа при двата различни режима и преценете кой вариант ви удовлетворява повече. Двата режима ще продължат да съществуват успоредно още дълги години и съвместимостта на бъдещото HDTV оборудване с тях е гарантирана, така че не бива да се притеснявате за инвестициите си в скъп телевизор. Те няма да отидат на вятъра, след като единият формат изчезне за сметка на другия, тъй като такова нещо просто не се предвижда в обозримо бъдеще.

Трябва ли ми всъщност HDTV

Ако поставим въпроса конкретно за територията на България – тук вече се приема спътников сигнал на няколко чужди телевизии, които излъчват в HDTV формат. Разбира се, ако сте сред заклетите фенове на Канал1 или гледате само Big Brother по Nova, едва ли ви е нужен HDTV телевизионен приемник. В САЩ съществуват планове за масово преминаване към HDTV в рамките на следващите 2-3 години, а рано или късно HDTV вълната ще стигне и до нашите земи. Хората не купуват всеки месец телевизори от толкова висок клас, така че инвестицията в HDTV днес може да се оползотвори напълно в следващите няколко години, когато все още го използвате. Покупката на HDTV в крайна сметка зависи и от стила ви на живот. Ясно е, че по-състоятелните зрители, които едновременно с това са добре ориентирани в изкушенията на цифровата развлекателна индустрия (кино, DVD, конзолни видео игри) ще бъдат сред първите притежатели на HDTV телевизор. Той изглежда и естествения избор при комплектоване на истински качествена система за домашно кино.

Най-често срещани заблуди и недоразумения около HDTV

Има ли разлика между HDTV, HDTV Ready и HDTV Compatible

Има, и то съществена! Когато видите надписа HDTV Ready върху някой телевизор, това означава че неговото закупуване само по себе си няма да е достатъчно за HDTV възпроизвеждане. Ще се наложи да се сдобиете допълнително и със цифров set-top box, който по същество представлява тунер за HDTV. Естествено, пълнофункционалният HDTV модел с вграден тунер струва повече от HDTV Ready модела. Ако планирате да гледате картина с HDTV резолюция от други източници, а не от сателитни програми, нямате нужда от HDTV тунер и може да спестите немалко пари, като се ориентирате към HDTV Ready телевизор. От друга страна, ако основната цел с която избирате плазма или LCD е да гледате HDTV телевизионни програми, най-добре е да купите директно HDTV телевизор с цялата нужна електроника в него.

HDTV Compatible се наричат телевизорите, които могат да приемат цифров сигнал с HDTV качество, но не притежават нужната разделителна способност и параметри на екрана, за да го изобразяват директно. Вместо това HDTV сигналът най-често се трансформира до 480p (носещ още и означението Enhanced Definition TV). При други HDTV Compatible модели екранът има капацитет да визуализират 720p или 1080i, но при класическото екранно съотношение 4:3, докато за HDTV е нужно широкоекранното 16:9.

Едно и също ли е Digital TV и HDTV

Определено не! Digital TV е означението за цифрова телевизия. Всички HDTV програми са цифрови, но не всички цифрови програми са HDTV, т.е. Digital TV е по-общото понятие, което включва в себе си и HDTV като цифрова телевизия с висока разделителна способност.

Когато взимаш каквото и да е гледай да има - 1366х768 резолюция; HDMI Вход; PC Вход; Компонентен вход; 8 мс реакция за LCD.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с този модел

Samsung

имам го от началото на годината, и гледам че е станал доста по-достъпен за това време

Много съм доволен, има доста екстри и Убийствен дизайн

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЛИчно за Самсунга който избрах най натежа дизайна-бял,лъскав,плътно затворен отзад, направо МАС,мого ме изкефи(и жена ми,най вече) ,отива на тапетите-супер.

Бате много ме кефиш, да ти отивал на тапетите :nixweiss:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е, сигурно има, но сигурно са далечко от категорията "около 1300лв" :)
32LC2RR е модела на LG цената му с ДДС е 1499лв.Потемата...работя в магазин на "ЗОРА", гледал съм и ще си ги гледам телевизорите...Имаше до скоро една промоция на Sony 32s25xx 1429лв.Това е най-добрия телевизор на пазара за тази цена, както сигурно се досещате, вече го няма никъде на тази цена го разкупиха като топъл хлебец.Sony, е единствената марка, която никога не е губила време и пари в разработване на плазмата...Във всичките им модели има DVB(Digital Video Broadcast) тунер, за назамна цифрова телевизия.Нещо, което ще играе голяма роля след време.Новите модели на SAMSUNG използват панел на Sony.SAMSUNG са със значително по-добър дизайн, но аз препоръчвам да си дадеш паричките за SOny и съм сигурен, че няма да съжаляваш :bia:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

аз па си шибнах у спалнята ЛГ 32 100Херца таман били излязли сега...май модела беше 32Р... не знам дали от плейъра ама оня ден гледах идеална непозната на ДВД и предаваше като се едно бг филм... или бразилска сапунка - бахти странния образ направо бях изумен :lol: като се поприбера след 10тина дни ще обърна внимание ама ного странно...

а за сони... един приятел си зе плазма за 16К - таман и изтече гаранцията и я фърли в кофата пред тях :) още един познат и той... аз иначе съм с 42 ЛГ плазма и още си работи да чукна на дърво :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз па си шибнах у спалнята ЛГ 32 100Херца таман били излязли сега...май модела беше 32Р... не знам дали от плейъра ама оня ден гледах идеална непозната на ДВД и предаваше като се едно бг филм... или бразилска сапунка - бахти странния образ направо бях изумен :lol: като се поприбера след 10тина дни ще обърна внимание ама ного странно...

а за сони... един приятел си зе плазма за 16К - таман и изтече гаранцията и я фърли в кофата пред тях :D още един познат и той... аз иначе съм с 42 ЛГ плазма и още си работи да чукна на дърво :)

Точно плазма на Сони не си е взел никой от приятелите ти :D Просто Сони не правят плазми, ами Ел Си Ди дисплеи. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе сони имат плазми, ама вече трудно се намират защото се отказаха да ги правят. До скоро правеха само много големи размери- като видеостени.

Колкото до марките - абе най-доброто в момента мисля че е PHILIPS с EXTREME MOTION SHARPNESS. Те май имат наградата на EISA 2007/2008. Много бърз процесор имат и движенията и цветовете са направо като при старите телевизори с ЕЛТ (кинескопите)

Направо ме кефят максимално и са единственото нещо което ми харесва от LCD-тата в момента. Иначе са скъпички все още.. а и PHILIPS напоследък доста ме е разочаровала... както и SAMSUNG де....

Редактирано от SpeedyMan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама май е точно обратното ...

Ами не е обратното :D , в интерес на истината на самия панел отзад пише SS (Sony Samsung).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно плазма на Сони не си е взел никой от приятелите ти :stupid: Просто Сони не правят плазми, ами Ел Си Ди дисплеи. :D

yes my master...дайте ми оши ено пакетче тиквени :bia: ...пък ти ши ни разкажеш туй примерно http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores...ductId=11032911

кво е...и се въздържай, моля от коментари в подобен стил :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, първо извинявам се на колегата ако с коментара си съм го обидил ил изасегнал.

Второ, имаш ли си на представа колко е стар този модел и откога не разрабптват тази технология :hilezh: Да не говорим, че на масовия пазар не са излизали плазми изобщо, но това не е въпроса сега.Грешката е моя, малко непълно съм се изразил, за което се извинявам :eusa_liar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Масовия пазар не е корпоративни и бизнес клиенти.Това, което Солитрон внасят не са телевизори за у къщи :hilezh:

Може и проблема да е в моя телевизор, ама не ги виждам на посочения адрес тв-тата :eusa_liar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) респект колега за изказването вече и приемам извиненията :rolleyes:... дамм тва са дисплеи и наистина сони се оттегли преди 2 години от бизнеса с плазмени телевизори, за сметка на ЛЦД (Bravia) и ТВ със задно прожектиране.

Ето едно малко откъсче:

"Компанията преустанови производството на модели с кинескоп за европейския пазар и след като миналата година се оттегли от бизнеса с плазмени панели, всички ресурси са концентрирани в разработката на LCD и прожекционни телевизори. LCD телевизорите на Sony се продават под марката Bravia и на тях се градят плановете на компанията да доминира на перспективния и бързо развиващ се пазар на телевизори с плоски панели."

:D

Редактирано от spe
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...