Jump to content

Съвет относно изпуснала резба на болт на глава


geshata86

Recommended Posts

Здравейте, свалих си главата за ремонт и при слагането на последния етап от затягането изпусна резбата на единия болт (№1 при затягането - по средата, откъм портовете за всмукателния колектор). Завивал съм болтовете, според една книга, която имам, а именно - 40Nm, 60Nm и 2х90 градуса. В момента усилието на затягане не е повече от 50Nm и според мен обезателно гарнитурата рано или късно ще изпусне. Та молбата ми е за съвет какво точно да направя в този случай. При изработка на нов болт с по-голям диаметър вече не знам с какво усилие да стягам. Казаха ми за някаква специална пружина, която се слагала на резбата, но не съм наясно с монтажа й и къде да намеря такава. В този случай пак трябва да свалям главата, нова гарнитура.... Ако някой има добро предложение моля да сподели! Благодаря предварително!

PS: Двигателя е АСЕ на А6 Ц4; болтовете, които съм сложил са нови на "Glaser".

Редактирано от geshata86
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е пружина а е спирална вложка. Употребата и е елементарна, и няма по никакъв начин да отслаби връзката. Забрави за правене на друг болт, нагледах се на едни пишман майстори на времето, уж големи разбирачи как направиха болтове за БМВ, които се разтягаха като кашкавал при затягане на главата. Досвидя им се да си купят Хеликойл и съсипаха мотора на колицата.

Хеликойл

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на времето имах москвич.превъртяха 3 4 болта при стягане.смъкнах пак главата ..нова резба на блока и болтове от жигули,които са същите на дължина но с по голям диаметър ... та мисълта ми е и тук може да се направи същото ако има подходящ болт ..

Редактирано от b4 -ruse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А не се ли е разтегнал самия болт? Имал съм случаи, с по-ефтинджос болтове, 1/3 от тях не могат да се стегнат по разписание, предават се. Самите болтове се разтягат...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако болта е бил некачествен може да се е прецакала само неговата резба и да минеш само с нов болт.

Ако болта е бил некачествен може да се е прецакала само неговата резба и да минеш само с нов болт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свалих болтовете и главата и видях, че болтовете са били стигнали до дъното на отвора. След това измерих болтовете и видях, че са по-дълги от оригиналните с 1,1мм. После установих, че освен въпросната резба е тръгнала да се замазва и резбата на още 4 от отворите на блока. Та след като ми се откри тая картинка си купих комплект с въпросните "спирални вложки" и ще ги "влагам" :). Освен това ще сваля по 1,5 мм от дължината на новите болтове и отново ще използвам тях, тъй като диаметъра им при резбата е с 0,1мм по-голям от старите и дано вече да се получи, че направо ми се ........ :steinigung:

А да питам още, дали ще е проблем ако използвам същата гарнитура след като вече веднъж съм я стягал? Гарнитурата е метална на "Payene".

Редактирано от geshata86
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък си мисля, че си разтегнал болтовете или са се били разтегнали на предишното отваряне...Затова препоръчват нови да слагаш като ремонтираш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз смятам, че е редно да си купиш нови болтове (щом веднъж вече си стягал тия). Качествените болтове не се разпъват, разтягат се еластично, но знае ли човек. Все пак и производителят повелява нови. И понеже ще сменяш болтовете, редно е да смениш и гарнитурата за да не береш ядове.

На коя фирма са вложките? Не забравяй да почистиш идеално отворите за болтовете след като навиеш вложките и да НЕ почистваш болтовете от оригиналната им смазка. Момента на затягането е разчетен за смазан и почистен болт.

И още нещо - възможно е болтовете дето си купил за ремонт да са били някакво менте. Според мен много по-вероятно е да са се "замазали" резбите в блока, именно след като болтовете са опрели в дъното на отворите. Купи си Victor-Reinz.

Редактирано от Бъчи
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...