Jump to content

Избор за: Настолен Компютър


Recommended Posts

Значи направо го хвърляй :D Като си избереш видео карта, влез в сайта на производителя, намери въпросната карта и в информацията за нея ще пише какво е препоръчителното захранване. Съобразявай се с това, щот е важно. Ако сложиш висок клас карта на настоящото ти захранване си е евало майката :hilezh:

Колега radi_nrj, или аз нещо съм изпуснал/объркал или не си прав:

PC "Rocker": Дъно - 100лв, карта 272, ram 106, cpu - 238, disk - 170, DVD - 30, 73 - кутия, захранване 104лв = 1093лв...

Да започнем от дъното, което е Asus M5A78L-M и е 141лв, захранването е 700W Фортрон и е 130лв. Клавиатурата и мишката които са "подарък" струват 90лв и в нашия случай бяха необходимост ;)

Ако трябва да правя компютър за мен едва ли ще взема готова конфигурация защото все ще намеря нещо, което да не ми харесва, но за стандартния потребител като се има в предвид, че ще спести някой лев защо не?

Колкото до ългрейд на старата конфигурация - няма смисъл! Частите се намират, но са неоправдано скъпи!!!

Иначе от темата до момента това е най-оптималното бюджетно решение:

Дъно Asus - lga1155, ddr3, 6gb/s sata, usb 3.0 (общо 12 USB-та), 8 канално аудио - 144 кинта

Проц Intel Core i3 - 3.3ghz, 850mhz видео - 242 кинта

Рам - Corsair ddr3 1333mhz. Една или две плочки, както си прецениш. Нема и педесе лева едната.

Хард - WD Caviar Black 500gb. Има и терабайтови. 160 лъва.

Кутия си избери. 350 вата захранване ще ти стигне. Fortron са хубави захранвания, 60 лева е 350 вата. Има и цяла кутия+захранване за 70, ма са гадни китайци :hilezh:

Редактирано от radi_nrj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да започнем от дъното, което е Asus M5A78L-M и е 141лв, захранването е 700W Фортрон и е 130лв. Клавиатурата и мишката които са "подарък" струват 90лв и в нашия случай бяха необходимост ;)

Taм е въпроса, че като ти си избираш чарколяка, може да си сложиш и нещо дрго, което ще ти върши същата работа:

Tвоето дъно е по-добро - OK, но това за 94лв, нама ли да ти свърши същата работа - http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=543393

A и кой те е бил с пръчка по коленете да дадеш 130 кинта за 700W захранване, при положение че конфигурацията е със толкова пестелива откъм енергия карта? 450W са препоръчителни, аз съм ти писал 500W за 106, че не намерих 450W в Жара... Друг е въпроса, че от АМД са се изсилили малко с тия 450W - аз съм HD7770 и с 400W Fortron - но проблемо!

Ето каква информация ми дадоха на мен, когато аз си избирах карта - http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-7770-7750-benchmark,3135-14.html

Консумацията на цялата конфигурация е малко над 200W с 7770...

Иначе нищо не пречи да изсипеш 370лв за 1000W Fortron AURUM Pro - въпроса е дали ти трябва...

Колкото до мишка и клавиатура - има комплекти cъс колконки дори за под 20лв, а сега че ти си си избрал по-скъпи(и вероятно мн по-качествени) си е твой избор.

Не се заяждам с теб, колега, просто казвам какво мисля и си защитавам тезата, че сам да си сглобиш машината е най-добре. Поздрави!

Редактирано от aRobben
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не се заяждам, исках само да покажа на колегите, които скочиха против готовите конфигурации, че не са съвсем прави.

Показах, че ако се намери конфигурация, която да отговаря на нуждите на потребителя готова ще е малко по-евтина от колкото ако се вземат същите части по отделно.

Отделно не ти продават "куче в торба" както беше писал един колега назад в темата. И с 2-та компютъра получихме кутиите и документацията на всички компоненти.

На тоя етап обаче като разгледах пазара забелязах, че вече готови настолни PC-та почти няма. То има ама или са прекалено евтини с някакви Селерони или са направи геймърски компове и работни станции за по няколко килолева.

Та в тоя ред на мисли най-смисленото за колегата остава да си сглоби нещо с i3 и да се излекува от болестта наречена Windows XP. Аз на работата имах късмета да мина от XP на Win7 и се родих (имахме и служебна Vista, но умишлено я прескочих). Това да вземеш модерен комп и да го мъчиш със операционна система, която е спряна от поддръжка е меко казано престъпление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие направо ме пращате към леко възстановяване на старото ми ПС докато не предаде богу-дух и това е.

Проблема е че едва ли ще си намеря някоя видео карта на НВидиа или АТИ за старите дъна с 512МВ поне и повече битове и 2 плочки РАМ по 1ГБ ДДР1 400Мхз ...

ДДР/400 започва от 35лв/Гб. Няма голям смисъл. Карти се намират всякакви по 10-20лв.

Вземи си нов компютър, може на първо време да спестиш от процесор, като се спреш на G- серията. Цената е наполовина спрямо и3, а разлика за офис дейност няма да намериш. Няма нужда да се изхвърляш и със захранвания. Реалната консумация на един съвременен компютър без видеокарта е под 100 вата. Ако искаш мощно видео, погледни какви изисквания има за захранване (но не като мощност, а като ампери за съответните линии) и тогава подбери подходящо захранване. Може да се окаже, че 350В захранване върши работа, а 500В не може да осигури достатъчно ток на +12-те волта примерно, а шуми два пъти повече.

Аз лично не харесвам евтините Асус платки - дефектират повече от Асрок. На цената на този Асус може да се вземе Асрок, с по-качествени компоненти (бобини и кондензатори), по-нов чипсет (за 3-та генерация Интел процесори и 1600Мхц памет) и по-висок клас вграден звук (с коаксиален, а не оптичен СПДИФ).

Ако те задоволява карта на AGP шина, вградената в и3/и5 "карта" също ще ти върши работа.

Дискът е хубаво да е бърз, но не за сметка на големината. 500Гб е малко за основен диск.

Аз лично харесвам комбинацията от 2Тб бавен (и тих) диск и 60-120гб ССД SATA3 с реална скорост близо 500Мб/с.

Един ХД филм е 40Гб, една снимка е вече средно 10-15Мб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е прав си ...

За нов компютър съм си но междувременно реших да отделя 50лв. щото си намерих Видео карта за 30лв. чисто нова НВидиа 256МВ/128бит. със същите параметри като старата и 2 плочки по 512МВ ДДР-ки за 20лева.

ПС-то ми е старо но ми върши работа като съм в нас за основните неща като филми,музика и интернет и не е давало ядове за тия години никакви.

С два хард диска Хитачи е ... и си работи нормално като се имаше предвид че е само със 1ГБ РАМ памет сега мисля поне на 1.5 да я увелича щото така ми изпаднаха компонентите.

Но както казах обмислям варианта за нов със съвременни обновления и екстри.

Редактирано от MAPTO7007
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да използвам темата на колегата....трябва ми нов компютър на който ще се използват доста тежки каталожни програми от сорта на 30гб едната. Някой който е по в час би ли погледнал характеристиките на ТОЗИ компютър. И за тези пари може ли да се намери нещо по-добро от към: процесор, хард диск, рам памет....другите неща може би не са от голямо значение. zustimm.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти трябва и бързина при работата с каталожните програми ще имаш нужда от 2ри хард, където да си ги инсталираш.

Трябва ми бързина колега, но каква е идеята на втория хард диск?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се гони прформънс в определен софтуер то тогава това нео от плод/зеленчука не е твоя компютър.

Заложи на сериозен процесор, бърза рам памет и ссд .

Тогава ще имаш машина която да реагира адекватно на това което искаш.

Ако ли не може и един райд да си спретнеш с два читави диска... примерно.

Горното обаче по никакъв начин не се вписва в бюджета на това от линка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята на вторият хард диск е, че на него ще качиш само базите на каталожните програми.

Така при работа с тях те няма да бъдат забавяне от работата на операционната система в/у хард диска на който тя е инсталирана.

Тук нещата повече опират до професионализъм при изработката на системата, и не толкова до пари, освен ако не се ползва варианта с SSD, който предложи колегата.

Определено компютъра от линка даден от теб няма да е нищо особено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ск.

Аз лично харесвам комбинацията от 2Тб бавен (и тих) диск и 60-120гб ССД SATA3 с реална скорост близо 500Мб/с.

Един ХД филм е 40Гб, една снимка е вече средно 10-15Мб.

Тая реална скорост е само в тестове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тежки каталожни програми при които ще е иска бърз достъп до разни библиотеки и един SATAIII 7200rpm 6Gb/s твърд диск ще свърши работа. При SSD-то времето за достъп ще е по малко ама SSD може да сложиш с уговорката, че няма да се трие пише информация често на него.

Ти някакъв комп имаш ли да се ползва например кутия и захранване? Това което ми идва на акъл е за сравнително мощна и евтина комбинация е:

Дъно: Gigabyte 970A-D3

Процесор: AMD FX 4100 Bulldozer

RAM: Corsair XMS3 8GB DDR3-2000 Kit

Hard: Seagate Barracuda 1TB HDD 3.5" (64MB Cache, 7200RPM, Sata 6Gb/s)

Процесора е с отключен множител и може да се цеди още, RAM-та я подкарва нативно на 1866MHz като с малко игра се вадят всичките 2000MHz

Видео карата може да е всякаква. Даже мисля че у нас се търкаляше една Radeon 5450 дето може да го спазарим за 30 кинта.

Редактирано от radi_nrj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая реална скорост е само в тестове.

А какво показва другата реалност - без тестове?:)

... и как се държи твърд диск в другата реалност?

Какъв е проблемът на честото писане по ССД? Да не би да имаш предвид проблемите с някои sandforce контролери?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Деградация на сектора се казва проблема при SSD-ата и много често въпреки заложения в тях софт, който не позволява един и същи сектор да се използва често гърмят на година-две. Ако се използва само за операционна система ще кара с години...

От миналата година се говори, че ще се пускат такова устройства с мемристорна памет, която не деградира дори и след 1'000'000 цикъла ама още чакаме :D

Редактирано от radi_nrj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори при твърдите дискове има специални серии за дейтасървъри и ДВР-и, т.е. надеждността за специфични приложения е ниска и при твърдите дискове.

Никой не препоръчва използването на ССД за сторидж, не само заради високата цена. Но в комбинация с класически диск може да вдигне общия пърформанс на една офис система в пъти повече от най-скъпия процесор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво показва другата реалност - без тестове?:)

... и как се държи твърд диск в другата реалност?

Какъв е проблемът на честото писане по ССД? Да не би да имаш предвид проблемите с някои sandforce контролери?

Че в другата реалност тая скорост няма общо с реалната.

Ако се използва само за операционна система ще кара с години...

Ако не са ти на него програмите/игрите и нещата които често използваш се губи смисъла от него.

От миналата година се говори, че ще се пускат такова устройства с мемристорна памет, която не деградира дори и след 1'000'000 цикъла ама още чакаме :D

Само слухове. Сега даже почнаха и с TLC започнаха да пускат ссд-та само и само да е малко по ниска цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По тестове един съвременен диск дава около 120-140мб/с трансфер. ССД дава около 480-500мб/с, т.е 400% повече.

При прехвърляне на директории или файлове разликата във времето за трансфер при обикновен и ССД може да достигне 1000% - зависи от файлова система (ОС) и от големина на файловете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получава се малко затворен кръг - как без да тестваш получаваш друг резултат?

Може би имаш предвид синтетични тестове?

Поведението на ССД в реални условия е дори по-добро, отколкото при синтетични тестове.

Edit: за по-бързо, и по-надеждно има и LSI, но и там скоростта е за сметка на надеждност.

Редактирано от robobug
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получава се малко затворен кръг - как без да тестваш получаваш друг резултат?

Може би имаш предвид синтетични тестове?

Поведението на ССД в реални условия е дори по-добро, отколкото при синтетични тестове.

Кои са реалните условия точно ? Трябва да си купиш поне 2 ссд-та за да можеш да си копираш между тях филми примерно или снимки. Но при тая цена е малко малоумно да си купуваш ссд за сторидж.

Остава, че ти зарежда бозата по бързо което си е предимство ако рестартираш често. При нормална употреба разликата е минимална между някой RE на WD и ссд-то. Виж при грийна се усеща разлика.

Няма да подхващаме за ссд-то, че то е по бързо само при някои действия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знаеш ли как лети Сиелата на ССД:).

А нищо не пречи ССД-то да се комбинира с облачна услуга и тогава остава само сладостта от бързата работа.....изобщо варианти много, като винаги трябва да се отчита за какво се ползва.

Универсалният - ОС на ССД + 2-3Тб ХДД за сторидж категорично е по-бърз в пъти от чист ХДД и е много добър вариант за не-геймърски компютър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да уточня че малко като че ли се изхвърлих с израза "тежки програми" или вие не ме разбрахте добре. Програмите са от сорта на photoshop или конкретно говоря за програмата TecDoc който има представа каква е тя. Другия момент е че постоянно ми стоят включени 3-4 програми, които постоянно преминавам от една в друга и докато една търси (имат търсачки) използвам друга и т.н. Другото което искам да уточня е че разликата в работата на програмите на различните компютри с които разполагам е времето за което се извършва "търсенето, обновяването..." и т.н. Най-добрия компютър който използвам в момента (ми върши сравнително много добра работа) е с 2гб рам, незнам точно процесора какъв е (нещо от сорта на 2.0-2,4Ghz, споменавам това като в този ред на мисли имам предвид, че компютъра от линка е горе-долу два пъти по-добър. Понеже не разбирам дадох линк, по-разбиращите от мен да погледнат по детайлно в компонентите, но наистина колкото и да не разбирам си мисля че този компютър е доста по-добър (утре ще кажа с точност с какви характеристики е единия настолен компютър).

P.S. Притесненията ми бяха да не се окаже, че хард диска е прекалено бавен или процесора да подвежда с това 2.5ghz

Редактирано от K4m3n
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се купува компютър се уточнява предварително за какво ще се ползва.

Така ще е лесно да се даде точен съвет кое би ти вършило работа в близките години.

Идеята е да се купи нещо което ще работи безпроблемно, поне 2-3 години актуално и за не много пари.

Забелязвам, че както и да го въртя винаги когато си сглобявам компютър под 1200-1500 лева не мога да сляза.

Или ако ще се слиза то ще е с компромиси... та за това така с това нео се разви в тая посока темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...