Jump to content

Незнаещ търси помощ от хардуерен "Хакер"


Recommended Posts

Става въпрос за лаптоп IBM ThinkPad Z61m, попаднал при мен от боклуците на братска Германия, бракуван е!

При мен е без хард диск и със заключен биос. Може ли някой да ме насочи, какво да прочета и кой програматор да си купя, за да успея сам да си го "префлашна". Нека се има впредвид, че до сега не съм се занимавал със чипове и нищо не знам... :steinigung:

Сервизите предлагат цена на тази услуга, която събрана с цената за нов хард, надхвърлят цената на далеч по-добър лаптоп втора ръка, та.... затова съм се насочил по пътя направи си сам!

Разбрах основно какво трябва да се направи, но.. ми липсват знания за малките детайли. Наясно съм, че ще падне бая четене... стига да разбера какво и от къде, не ми е проблем!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Биоса може да го флашнеш по 2 начина единия махаш батерията другия с джъмпер

Редактирано от Wizi
Безсмислен цитат на последно мнение в темата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, Тинкпад е това.... не стана така!

Трябва с програматор и поялник! Тънките знания около програматора се търсят.

П.С. Wizi, категоричен и доста показателен метод за забележка!!!Обикновенно не цитирам, но от тук нататък и аз бая ще се замислям!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тинкпад се флашва със смяна на EEPROM-a (Electrically erasable programmable read-only memory) то си го казва и името му - не може да се препрограмира да не говорим за махане на батерията и джъмпери laugh.gif тва важи за тия лапАтопи дет се падат от Зайо Байо и пише на тЕх Ацер respekt.gif

Апропо,какво искаш да правиш с него за да желаеш да отключиш BIOS-a ? gruebel.gif

Буут ордъра на дъното се аксесва без никакви проблеми дори и при заключен BIOS rolleyes.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако BIOS + HDD са заключени с пръстов отпечатък и/или парола има нужда от тези действия... Ама ми е много съмнителен крайния резултат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нед обикновено е само BIOS-a

Чипове съм виждал за Тинкпад по Ибей rolleyes.gif за 15-ина паунда.Реално ку се смени ЕЕПРОМ-а няма да има проблеми. На 6 крачета е .

Но пък от друга страна ако е заключен и Хард-а вече се обезмисля при положение ,че вчера си купих Х61 Тинкпад за 36 паунда без Хард ,зарядно и РАМ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С Ф12 може да си аксесне всичко от което иска да зареди. Ако само биоса е заключен с парола, би трябвало без батерията на лаптопа и тази на дъното да зачисисти всичко, обаче ония скапан чип АТМЕЛ дето сторва всичко, може и да не се зачисти. Все пак, имаш ли достъп до буут ордъра, дреме ти, че не можеш да му чопкаш в биоса. Нещо от Хиренса няма ли дето да помогне по въпроса? А нещо уиндоуско?

При мен има едно HP със заключен биос през HP Protect Tools или там квото беше, ама с домейнски юзър. Там ни махане на батерия, ни махане на 2 батерии, ни махането на всичко де е батерия помага....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм подготвен конкретно по темата, и за това си питам просто за обща култура.

Имам един Т42, на който със сигурност има батерия на дъното, обвита е в една гума.

Тя само за часовника ли е? Знаем, че на жълтите дъна батериите поддържат и данните в CMOS, четейки горното явно при IBM се записват в EPROM?

И в тая връзка като говорим за ибем, някой да има вентилатор за Т42 (може и без охлаждането, като перките са еднакви на много хардуерни модели и ревизии)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На двете ми Т60-ки вентилатори от ибей по $3.50

:ph34r: Именно

Има и една скоба за отваряне тук :)

Имам три машини Х61 и само при една от тях вентилатора е на винтчета към шината на радиаторите. Не значи ,че не може да се залепят пак, но на винтчета е по удобно ;)

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И казваш от опит споделяш как на ThinkPad с махане на батерията се оправят нещата :flehan:/>

Мммм, не, казвам, че на ХП не става, но не съм пробвал на Леново. Другата седмица като ида на работа ще изнамеря един z61m и ще се заиграя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яяяя виж ти, темата ми е тръгнала :respekt:/>/>/>/> :hilezh:/>/>/>/> !!!

Много ще се радвам колеги, ако стане нещо градивно и хубаво за четене.

Търси се паролата за биоса, заради моя грешка:

От самото начало, компа буттваше и работеше нормално, нямаше хард. Появяваше се логото на фирмата/не исках/.... Реших да ъпдейтна биоса,пък и буутваше доста бавно!

Тогава се появи питането за паролата, като след малко четене в нета, се стигна до това да разбера дали е пауър от пассуърд POP, или SVP-супервайзорската парола. Логото при искането на парола е едно и също.

Процедурата се състой във вадене на батерията, имах шанс, ако е ПОП да се махне, но.... не беше! С този си ход сбърках!!!Сега компа не буутва вече. Показва грешка за час и дата, а пък за да я махна трябва да вляза във БИОС!

За махането на паролата, официалното становище на Леново е, че необходима смяна на цялото дъно и не е предвидена процедура за премахването на СВП-то. Цената е .... една Б3-ка в лошо състояние!

Има сайтове в нета... общо взето... трябва програматор, и хардуерен достъп до чипа, да смотания АТМЕЛ 8356908, запояват се две жици на него и..... до там стигам, не знам коя програма да ползвам, кой програматор, какъв интерфейс за кабела, м/у програматора и чипа/ програматора и компа...... команди, и т.н.

Ето тук, човека е описал доста добре какво и как се прави http://www.ja.axxs.net/z61m.htm Продава си уредчето, но.... за един единствен път 200лв, не мерси, няма да отварям сервиз!!

Това идва от атмел http://www.atmel.com/products/Other/embedded/trusted_platform_module.aspx

Редактирано от Motty
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна че преди време ми се маложи да търся паролата за едно А20 ли беше или т20 не помня, но в нета открих инструкции ка се връзват няколко съпротивления и още един два елементарни компонента и се ръгва в ком порта на пц а от другата страна се запоява за определени крачета на биоса и с програмка си го прочетох и открих паролата. а дори и неразбирах какво правя, просто следвах инструкциите в нета. та си мисля че и за този модел моье да има.

Иначе имам програматор Willem и ако може да се прочете чипа с него съм готов да помогна. само чиж какъв е чипа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе имам програматор Willem и ако може да се прочете чипа с него съм готов да помогна. само чиж какъв е чипа.

Прилагам снимка на чипа! Компа е разглобен на ...... най-малките си чаркове :unsure:/>/> .

На квадратното чипче с име АТМЕЛ "R" 6 8356908, на пин № № 33,34, се запояват два проводника и с тях се чете и записва! Все още събирам смелост да пипам там с моите ръчички и поялник!

За него не намирам много в нета, за разлика от втория, под него, продълговатия..... но, не трябва с него да се работи.

Метода който описваш колега, Тошков81, работи, доста хора са го пробвали, но при мен..... тоя гаден 8356908, кодира паролата и не може да се прочете... тоест само триене и наново зареждане ! Иначе си прав!!!!

От къде да разбера Луилеем-а дали ще проработи, май трабва "протокол" ST500 ли да поддържа, нещо такова.... Пффф.... обягват ми тънкостите!

post-42818-0-31931400-1358750891_thumb.j

Редактирано от Motty
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че няма да стане, уилема май няма приставка за четене на такъв чип. при него чипа се разпоява от платката и се слага на уилеима и той го чете ,изтрива , записва. но не виждам да потдържа този чип.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарско колега, поне се опита да подадеш ръка, което е достатъчно за мен! Не е некак малко, ей!!! :zustimm:

Живи и здрави, ако някой се е сблъсквал, да пише, ако не, като събера сили и знания, ще опиша как съм си решил "гъдела", да не използвам думата проблем!

Поздрави на всички ентусиасти!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...