Jump to content

Съвет за компактен фотоапарат


Recommended Posts

Фотоапаратът ще се ползва от възрастна жена. Търси се апарат от типа "просто снимаш", добро качество на снимките, издръжлива батерия, компактен. Цена максимум 500лв. Нямам време и познания, но доколкото поразгледах из форумите, тези модели често се споменават:

Sony Cyber-SHOT DSC-HX10V http://www.sony.bg/product/dsc-h-series/dsc-hx10v

Fujifilm FinePix F770EXR

Nikon Coolpix S9300 http://www.nikon.bg/bg_BG/product/digital-cameras/coolpix/style/coolpix-s9300

Olympus SH-25MR

Panasonic Lumix DMC-TZ25, Panasonic Lumix DMC-TZ30

Canon PowerShot SX150 IS, Canon PowerShot SX240 HS, Canon Powershot SX260 HS.

Не съм запознат със съвременните фотоапарати и не можах да разбера функциите на GPS. Може ли да се изключи и да не хаби батерията?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм запознат със съвременните фотоапарати и не можах да разбера функциите на GPS. Може ли да се изключи и да не хаби батерията?

С това мисля я обобщи функцията много добре :zustimm:

Редактирано от matako
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз принципно съм за Сони-то, но най-правилния подход е вземаш жената, отивате в магазина и започвате да пробвате. С който апарат най-бързо схване начина на работа и прави добри снимки, него вземате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо ползвах едно сони, ама беше отдавна и непомня точно модела, не ми хареса подсиленото изостряне и чистене на шум, искаше ми се малко по-сурови да прави снимките. До скоро ползвах TZ серията на Панасоник, бях доволен, но ми липсваха ръчните настройки, смених 2 модела, последно TZ6, мислех да вземам после следващият модел TZ10, в който сложиха най-накрая ръчни настройки, обаче смениха и матрицата от CMOS към по-бързите CCD , с което си биха автогол - шума на TZ 10 се оказа по-силен от и без това сравнително шумния TZ7. След дълга справка с dpreview.com (задължителен сайт при избор на фото-техника), реших, че следващата турбо-спаунерка (с максимално опции и качества) ще се наложи неизбежно да бъде Канон...и така почнах с SX230HS, бях удивен, най-безшумната камера, дори на исо-400, макар, че аз над 100 не използвам на сапунерки, ръчните настройки ми развързаха ръцете, но не ми доапдна максималната експонация от 15 секунди, която на Панасоника разрешаваше до 60, но за сметка на това има едни хубави CHDK, които правят разни магии с каноните :P/>/>/> Сега съм с SX260HS, чиято единствена разлика е още по-добрия обектив - 25-500мм (на екв. 35мм), демек 20 пъти зуум в супер компактно тяло...а да изчистили са много досадно нещо, постоянно отваряне на поп-ап светкавицата под пръстта ти. Всичките изброени апарати имаха/имат GPS, който така и не съм ползвал, мисля, че попълва само EXIF-данните на снимката. Всички, без първия панасоник снимат доволно HD видео. Каноните имат интересна функция да снимат 240 кадъра/сек. Никоя от изброените сапунерки не снима RAW, то и по-добре, че като видях през CHDK на канона как излиза RAW, направо ми стана лошо :)

С 2 думи - препоръчвам ти някой от 2-та споменати канона, от това, което е минало през ръцете ми и съм гледал на тестове това са сапунерките. Аз съм мераклия на хубаво DSLR, но понеже пътувах много често и ми трябваше задължително сапунерка с максимални възможности, та доста съм почел за тях...

Ето 2-3 показни (и пипнати все пак) снимки от предишния ми SX230 (SX260 още не съм го разходил):

304348_4814196119027_1881806773_n.jpg

627307_4584922787337_1945453724_o.jpg

148703_3862521687761_883921390_n.jpg

Редактирано от ogip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бабата дали ще може да ги "пипне" снимките? Дай ги в оригинал, защото с пипването стават чудеса... Иначе информацията ти в поста е полезна.

Редактирано от Vami
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами кажете какъв тип снимки и от кой фотоапарат. Май сбърках да поствам такива снимки наистина, за това ще ги махна, че ще се разводни темата така. Все пак демонстрират абсолютно крайните възможности, ако апарата е подсредствен и снимката е лоша, никакво "пипане" не може да я спаси...

ПС Е... малко късно се сетих, вече не може редакция.

Редактирано от ogip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е за възрастен човек , добре е да има големи бутони и да е с батерии от 1.5V . Последното е най-големия плюс на сапунерките и е добре да се търси такъв. Каквото и да вземеш ще снима само на едни настройки така или иначе, т.е. екстрите не са фактор .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко набързо прочетох първият пост и пропуснах детайла за възрастен човек. Тогава си променям мнението - автоматиката на Панасоник ми допадна повече, също така имат опростен режим на работа, с големи икони на екрана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

dpreview.com (задължителен сайт при избор на фото-техника)

Този сайт върши работа единствено за 3 неща:

- новини

- справка на технически характеристики

- сравнение на сапунерки задължително с вградени обективи

За всичко останало можеш дори на място като този форум да получиш в пъти по-качествен и стойностен съвет. :) Повярвай ми!

Снимките ти, които си пуснал, са HDR, което дори и да се харесва на някой е (изключително) изкуствено. Особено след като си мърдал толкова слайдерите ;)

Определено имаш поглед! Ще се радвам да виждаме повече твои снимки на отделната за това тема в "Извън темата"! :gut:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Nikon Coolpix S9300 отпада като избор.

Чета още из форумите и ревютата и май нещата отиват към Canon PowerShot. Ще решавам кой модел.

Обърках се от толкова информация. Излиза, че за що годе добра снимка си трябва сериозна инвестиция. Имам от 2004г. Fuji FinePix S3100 на безброй кадри и за мен си прави добри снимки. Както изглежда съм изостанал много в техниката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Бях я забравил тая тема. :)

Купих Canon PowerShot SX240 HS http://www.canon.bg/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/PowerShot/PowerShot_SX240_HS/

Доста неща прочетох основно от foto.ru и за възрастен човек, който само ще натиска копчето, избора по моемо е добър.

Доста си поиграх с апаратчето и е доста функционална машинка. Доста тежък за този размер. Недостатък за мен е доста неудобния захват и изскачащата светкавица. За 350лв. толкова.

Май и аз ще сменя техниката. Засега харесах Canon PowerShot S110. Нещо не ми се нравят за носене, големите и тежки апарати със сменяеми обективи.

Много добър сайт http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM за сравняване качеството на снимките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...