Jump to content

Audu A3 1.6i SR (AKL) 98г.- гъст бял дим???


audi70

Recommended Posts

Вчера попаднах в огромно задръстване и колата прекара на място (с работещ двигател) около 10-15мин, без да я помръдна и сантиметър. До сега не ми се е случвало такова чакане. Когато най-накрая тръгнах, видях в огледалото, че зад мен се изви гъст бял дим (със сигурност не беше пара). Помислих си, че може да е издухала гарнитура, смесвайки масло и антифриз. 

Веднага спрях и проверих какво се случва. Антифризът си беше на максимума в казанчето, а тръбата за радиатора си беше мека. Проверих и цвета на маслото, което също беше нормално. След това направих тест по магистралата със 140км/ч, но под капака отново нямаше нищо тревожно и за това се питам дали е възможно подобни неща да се получават от бедна горивна смес? А възможно ли въпросният бял пушек да е от изгаряне на масло? И ако е от масло, то защо не е синкав или сив ???(Може би, аз пък аз не различавам бяло и сиво в огледалото за задно виждаме...)

 

П.С.П.

Аудито няма газова уредба. Свещите и кабелите са сменявани миналата година. Попринцип си гори (предимно в градско) около 1,5л. масло на 10000км. Аз лично смятам, че това е нормално за една 17 годишна щайга, която се кара с 10w40. Да обаче на мен ми писна да ми смърди гадно и да ми пуши син дим по светофарите и за това миналата седмица й долях 500гр. 15w40 и при следващото обслужване (след 5000км.) направо си сменям маслото с 15w40, пък каквото ще да ми говорят дървените философи.

Редактирано от audi70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

С този вискозитет ще умориш на цяло колата

 

Добре де хем си знаеш че си за ремонт....хем питаш какъв е този дим.....? 

 

Аз питах дали въпросният бял дим е от горенето на масло или от бедна горивна смес. Питам, защото доколкото знам син дим излиза като гори масло, а бял при други обстоятелства...

 

 

А относно маслото и евентуални ремонти, то а бих отговорил така:

Аз ако тръгна да й правя ремонт трябва да си приготвя около 1000лв. То по-добре с тия 1000лв + 3000лв от евентуална продажба на колата да си купя друга, вместо да правя ремонти. Все пак това е кола на 17 години, аз едно да правя, то друго да се разпада - НЕ, мерси.

Нека обаче все пак да се върнем на темата с пушека и зададения от мен въпрос...

Редактирано от audi70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Белият пушек е нормален за първите минути на работа на двигателя на колата. Това е очакван конденз, но ако се задържи в следващите минути идва ред да търсим причините.А те водят все към стабилни по харч корекции на мотора. Един от вариантите за бял пушек е дефект в гарнитурата на главата. Или пък спукан блок. Не е изключено да става въпрос с деформирано бутало или цилиндър. Уплътненията, когато са остарели, дават също подобен цвят на дима. Като нищо и изтичане на охладителната течност.В почти всеки сервиз имат тестер за газове в антифриза.Май ще наливаш парички при всички положения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

с 15w40, пък каквото ще да ми говорят дървените философи.

Слагай му грес или горяло масло бре не ги слушай философите. Плюс това като се прецака колата ще я шитнеш на някой човек който не разбира и ще си напред. За какво да слагаш 1000лв ремонт като някой балък ще я вземе :hilezh:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правилно мислиш колега, продавай я, и не я мисли. Все пак е стара кола, няма какво да очаква от нея бъдещия собственик, все пак си купува проблеми, и в единия и в другия случай.

Ам, когато купуваш следващата, се моли да не я купиш от такъв като тебе. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

вероятна причина за белия пушек е проблем в спирачната помпа която напълва сервото със спирачна течност от там през маркуча за вакума го засмуква двигателя и го изгаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Правилно мислиш колега, продавай я, и не я мисли...

Ам, когато купуваш следващата, се моли да не я купиш от такъв като тебе. :hilezh:

Още преди 3 години, като купувах тази, се молех да не купя от такъв, но уви... Тоя от автокъщата й беше сипал добавка в маслото и проблема го нямаше. След като обслужих колата обаче фактите лъснаха. А да не ви обяснявам и още какви скрити дефекти имаше освен горенето на маслото... Аз попринцип съм човек, на който всичко трябва да му е идеално и поради това реших да я постегна. За да стане тая кола, това което е в момента съм налял в нея над 3000лв... и точно тогава разбрах, че това е една бездънна яма и се отказах. Към момента единствено давам пари, за обслужване и сигурност (гуми, спирачки и др.), така че да знам, че ако тръгна някъде с нея, то няма да се утрепя. 

 

А относно колегите, които ме обвиняват, че не давам пари за подобни ремонти, то мога да им кажа, че явно все още не са осъзнали истината за колите на старо... Все пак вероятността да си намериш кола, която да няма повреда, която да не е била помляна в катастрофа, да не е запорирана или да е била обект на застрахователна измама, е МИНИМАЛНА, а дори и граничеща с нулата... Караш изхвърляш и продължаваш... То даже и един майстор, с който бях говорил за ремонт на двигателя, ми сподели, че правилно съм се ориентирал като се отказвам от ремонта, защото той щял да я направи, а аз да ида след 50000км и да му търся сметка защо колата пак гори масло... Истината е горчива...

Редактирано от audi70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятел аз имах голф 4 съшия мотор работата ти е ремонт на глава смяна на сигменти и биелни лагери аз тоя ремонт го правих преди 3 години и ми излезе 600 лева но след това ми падна гасхода на гориво вървега стана значителен и маслото не да го гори ми даге не го оцветяваше та с една дума заслужава си

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...