Jump to content

Избор на лаптоп


Recommended Posts

Преди 1 час, Wizi написа:

..... най-тъпото продължава в случая да бъде как без да си имал допир до алтернативата ...

 

Tва кой го каза?

Бъркаш много. Почнал съм да ровя линукси преди повече от 10 години. От любопитство. Загубил съм  бройката колко дистрибуции съм пробвал, но в един момент ми омръзна и исках нещо ново. Сложих си и хакинтош, мисля че даже ти ги беше писал уроците как става... По-късно вече съм работил с макове на приятели, колеги.

Mиналия месец сменях рам и сложих ссд на едно Про 2012 и му турих ел капитан...

Виндосите съм ги изредил всичките, станал съм като професионалните шофьори вече - не ми прави впечатление, дизел/бензин, автомат/ръчка, предно/задно, няма значение какво е - качвам се и карам. :hilezh:

 

Сяя знам как ше влети некой да ми обяснява как нищо не съм разбрал щото не съм имал целата торба мак боклуци и не съм усетил експириънса, екосистемата и Силата на учителя йода :hilezh:

Mи не знам как да ви го кажа амаа сте станали жертви на маркетинга с промити главици. макбук, айфон, айпод, айпад, тайкапсул, епъл тв  и почвате да се обяснявате колко ви се е подобрил живота с тея 30 000 леа дето сте налели в гризани ябълки.  Еми не е. Всеки ден ги гледам такива като вас как се гърчат в университета и се сблъскват с трудностите на това да си "различен" .

Ше програмираме на .нет - сложи си виндос.

Ше презентираме - намери си преходник...

Искам да пробвам новото НФС - сложи си виндос

Флашка - пак си търси преходник :lol: 

Отварям акб - диагностика на колата ??? - сложи си виндос 

 

Ебаси лесния живот, ебаси якия експириънс ... на мен пък как не ми се наложи да си сложа мак?

 

Ta така. Еквивалента на БНВ феновете сте вие, епъл юзърите. Най-промитите същества, за вас друга марка не съществува и БНВ е всичко, единствено и неповторимо :hilezh:

А аз... предразсъдъци нямам. Карам това, което ми е най-удобно и най-изгодно към момента.

 

Мойта гледна точка я изказах по конкретния въпрос в предните мнения, а тя е че с оглед на ограничените си възможности и по-слаби(и стари) характеристики макбука не си заслужава 1300 лева по-високата цена спрямо НР-то.

 

Айде покажете си ваще гледни точки и ми обяснете защо мака си заслужава тая разлика в цената, в конкретния случай?

 

http://plesio.bg/laptopi-c-69977907/apple-macbook-pro-retina-mlvp2-silver-core-i5-6267u-8-gb-256-gb-s-oled-touch-bar-p-322116.html

http://plesio.bg/laptopi-c-69977907/hp-spectre-x360-13-w004nn-natural-silver-p-322317.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 215
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Естествено , тук съм съгласен напълно, но най много с това:
 

3 hours ago, Audi_FeN_1 said:

станали жертви на маркетинга

 

Както каза един мой умен прЕател, ябълката има маркетинг колко Санцунк, Уинфон ,Елджи и Хатеце и Хуавей взети заедно.

Имам и други лоши новини. Учителя Йода беше перфекционист, но сегашният пендел само продължава да яха вълната от маркетинг подкрепен от добър софт и НИ продава остарял хардуеър представяйки ни го за супадупа, пак благодарение на маркетинговата машина,която са пуснали от има няма десет години, и благодарение на това че правят два дивайса само с тая Ос и съответно, то яма и как иначе ОС е оптимизана на макс.

@Wizi вече каза за камерата, аз ще добавя като пример екрана, липсата на безжично зареждане, непроменият от три години дизайн (да зная, че  еперфектен)

 

Само да кажа, НЕ ПЛЮЯ, само констатирам. Доволен съм от машината, но това не изключва горното.

Едно е сигурно, тоя клон ще се счупи ако продължават така. АКо не ни пуснат нови залагалки скоро, тоя клон ще се счупи, както се счупи тоя с голямото помпане на Уинфон. Просто ще му трябва повече време.

 

Още един въпрос имам. Ако са толкова супадупа , което трябва си личи гледйаки цената, защо ви се разпояват видео чиповете (Да, да зная , че Енвидия са виновни) както на другите Микимаус Лаптопи?

Редактирано от Fitil4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи от последното разбрах следното: извадил си си достатъчно изводи за това що е то Mac OS и неговите преимущества от приятели и колеги, които се оплакват, че игрите не им вървят, че не подкарал едно-две приложения писани само за Windows, но най-вече си работил на Маковете на твои приятели и познати. Трогателно е носенето ти на вода от 99 кладенеца с по чаша вода само и само да намериш нещо да драснеш наопаки - твоето да бъде. Никъде не прочетох да си ползвал Мак за достатъчно дълго и лично освен за един Хакинтош, който сам по себе си носи вероятността да не е бил нагласен и нещо да му е куцало (пак добре че не го нахрани в бързината :) ). 

 

Първото ми РС у нас дойде 1991ва с Windows 2.11. През 2005та мигрирах успешно на Макинтош и от тогава вкъщи за лични нужди друго не употребявам. От 5 години работя във фирма, която продава сървърно оборудване предимно в банковия сектор, някой друг телеком и по-големи клиенти. Така погледнато смея да твърдя, че не само съм изброил всички Windows версии, не само съм подменил RAM паметта или SSD-то на някой друг Макбук, ами и съм отделил доволно време за да претегля на кантара дали си заслужава и защо аджеба!? И тук разковничето го прочети внимателно, че предния път като съм го писал някъде явно си го пропуснал - не е Mac OS толкова невероятна и извънземна невиждана технология, а просто Windows е толкова зле! Това е мъртво родена OS, която ако си поне малко в нещата и не спазваш елементарна хигиена от грубо казано десетина правила имаш невероятната възможност да ти се отдаде възможност да ревеш с пълен глас! И идваме до момента, в който завръзваме реването с глас спрямо пари - кой може да ти даде точна оценка на загубено време от "сини екрани", вируси и тотална липса на производителност? Момента с крипто вирусите поне лесно се изчислява в Биткойни :) И така освен мен още няколко милиони хора са теглили чертата или по-скоро са теглили две пресичащи се черти на Windows и са отишли в графата ти "Масони". Евем ти тарикатите!!! Ти имаш ли дори някава супер адски бегла представа в бранша на музиката, фото и отделно при видео обработката какво количество хора ще те почнат да се прививат на земята в изблик на див смях през сълзи ако тръгнеш да им направиш кратка справка за ползите от Windows? :) Да, действително признавам, че това са някакви супер странни хора, които нито новата Need For Speed ги интересува, нито коя версия на софтуера за диагностика ги вълнува - тук съм съгласен с теб. Чисто и просто извратеняци, които РАБОТЯТ, ценят си времето до последната минутка и не на последно място държат на качество освен всичко друго.

 

И две думи за цената. Дай най-сетне да спрем да мерим круши с ябълки? :) Ако тоя MacBook Pro 13" бил скъп колко пък ли струва някое Леново със сходни параметри? Ето това примерно....!? Такива със сигурност ги има и при другите вендори, че и по-скъпи. Така че не винаги масонството с цената е изцяло при Епъл, сешлисе?! 

 

Фенщината ти е адски криво разбрана от това, че един човек диктува цяла продукция или поне до преди няколко години беше така. Този човек не винаги желаеше да задоволи всички интереси, което в повечето случаи се оказвало правилно решение, колкото и абсурдно да е изглеждало в началото. И когато си "в играта" с продуктите на фирмата и въпреки всичко оставаш верен и намираш начин да заобиколиш тези липси то тогава по твоята логика почваме да говорим за "фенщина" и "масонство". Да, има го в някаква степен, така е. Не отричам! Въпреки това нито едно от липсващите неща не е успяло да обърне не само моята каруца, че и МНОГО други. Никой толкова не се е затюхкал и не е изтичал за един лиценз Windows до бакалията. А онези, които все пак са го направили - прав им път! Няма лошо. Тук нещата влизат в детайли, които не мисля, че е нужно да ги коментираме. Например защо нямало тъч скрийн, безжично зареждане и т.н. Ако все пак толкова държите можем да ги зачоплим, аз време имам доволно пред себе си.

 

Бъди малко по-сдържан в преценките си. Отдай поне малко количество толерантност към отсрещните, защото ако не аз, то някой друг път може да седи някой истински разбирач и да се окажеш в неловка ситуация. Не че ще ти пука, просто отбелязвам за протокола ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Wizi написа:

Ти имаш ли дори някава супер адски бегла представа в бранша на музиката, фото и отделно при видео обработката...

 

Не ми се коментира цял пост, има много верни неща в него, има и преувеличаване има и неща които очевидно не ги разбираш.

 

Искам само тази заблуда да разсея и приключвам:

а именно, че професионалистите използвали макове.
Макове ползват палячовците с апаратчета за 1500 лева дето отиват в парка да щракат птички и после вкъщи да се правят на фото едитори.

 

Истинските професионалисти ползват линукс. Като почнеш от дисни и стигнеш до наса.

Който не ми вярва да отваря ютуб, пише "behind the scenes" на която иска анимация и гледа pixar, dreamworks, disney какво ползват.

Цък за мързеливите.                    и втори цък

 

А обикновените юзери е по-разумно да ползваме виндос щото играем игри и си правим диагностика на колата. Примерно.

И лаптопа ми купен за 2000 лева през 2013 е 1:1 по параметри със сегашното макбук про 15' , което не искам да си помислям колко струва.

И не, не е лагав нито бъгав, щото знам как да го използвам и поддържам.

 

Толкоз от мене.

Ползвайте си квото ви е удобно. Не ви съдя. Просто според мен си давате парите напразно. :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Some things never change :hilezh:

 

жъ ва замола се не карате :)  имам в момента 2 строшени Вайота без възвратно и то що !?- щото всеки ден вирусясваха !?! Не знам как стана тая работа , но ми писна на дедовия и лаптопите са тоталшаден! 

С антивирусна хем вирусясваха хем ниска производителност - без антивирусна 2 дни и съм чао , а аз  в случайни сайтове не влизам  и като цялл съм доста предпазлив...! 

Не ми се иска да дам лев за машина и тя да ми вирусясва по същия начин, ако има чалъм малко от малко да го избегна тоя момент - що да не , за мен е перо времето , което отделях, за да си изчистя вирусите.... не знам сигурно и в мен кма вина.... аз съм си аджамийка! :)

 

Едва ли ще мога да изчакам новият Мак , затова най-вероятно ще се ориентирам към настоящият, който се води 2016та? Този с тъч бара? 

А и съм въйфон юзър :verweis:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E па щом верно имаш проблеми с вируси и имаш айфон взимай мака...

 

Аз що не съм имал проблеми с вируси, не знам???

А не е като да не съм краквал игри и теглил порно. :hilezh:

Една преинсталация нямам заради вирус. Всичките са заради умрял/нов хард. :lol:

Да не приказвам много, че винаги има първи път. :D 

Редактирано от Audi_FeN_1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не говорим че BSOD в Уиндовс е 99.9% хардуерен проблем който не знам как се урежда в Мак????

Примерно на Мак ако му умре харда или РАМа или нещо подобно какво ще направи?

Или нестабилност в захранването. Не ми обяснявайте че МАК а няма хардуерни проблеми защото няма как да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8 hours ago, grizzly said:

Не ми обяснявайте че МАК а няма хардуерни проблеми

Тва е МАК бе бате ! МАК и проблеми са оксиморони ! 

Само малко им се разпояват видео чиповете, ама те Инвидия са виновни ;)

Редактирано от Fitil4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фитиле, пълен неграмотник си. 

 

А това,че истинските професионалисти ползвали линукс, не насмешка, а див смях предизвиква в мен. 

Дай да видим топ 10 от фотографите, ретушърите и видеографите какво ползват, нали си силен в табличките. 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ама много секси дискусия сте заформили, в която всички сте луузърс :hilezh: Яко безсмислен спор.

 

Иначе +1 за виндус :hilezh: Ако някой се е докопал до LG Gram да пише как е, щото изглежда прекрасно, но много ми свидят парите, пък и точно са хич не ми трябва нов лаптоп. Много ми е любопитно как е положението с охлаждането при него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

12 hours ago, Audi_FeN_1 said:

Не ми се коментира цял пост, има много верни неща в него, има и преувеличаване има и неща които очевидно не ги разбираш.

 

Хайде опиши поне нещата, които очевидно не разбирам за да започна да ги разбирам, де :) Не бъди толкова стиснат, баси! За кво се морих толкова <_< 

 

2 hours ago, Fitil4o said:

Тва е МАК бе бате ! МАК и проблеми са оксиморони ! 

Само малко им се разпояват видео чиповете, ама те Инвидия са виновни ;)

 

Разпояват му се видео картите здраво, но тънката подробност е, че Епъл си бяха пуснали програма за извънгаранционна поддръжка за лаптопи от 2010та насам, която приключи на 31ви декември 2016та. Лаптопът не се ремонтира, не ти задават никакви неудобни въпроси, не те питат кога си го купил и къде ти е гаранционната карта - взимат го, сменят цялото дъно и те пускат да си ходиш. 

 

Сещаш ли се за друг вендор с подобна акция? 

 

10 hours ago, grizzly said:

Да не говорим че BSOD в Уиндовс е 99.9% хардуерен проблем който не знам как се урежда в Мак????

Примерно на Мак ако му умре харда или РАМа или нещо подобно какво ще направи?

Или нестабилност в захранването. Не ми обяснявайте че МАК а няма хардуерни проблеми защото няма как да стане.

 

Имаме си такъв екран, само че е сив :) Макът или не стартира или забива на него. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, BSOD се казва GSOD. Колко иновативно. Естествено че щом е със същия хардуер (WINTEL) ще има същите проблеми. Не виждам никакъв повод да се изтъква гордо че Мака нямал BSOD.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мак бука е невероятна машина, която си струва, ако ще използваш възможностите и. В някои случаи обаче не ти върши работа, като например ако програмираш на Майкрософт технологии.. За игри също не е много ОК, но за тежък софтуер който рънва на Мак ОС е несравнимо по-добро от всяко аналогично PC.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глей ся как хейтиш така уекинко :) Иновативно било.... че грешката при Епъл не излиза в DOS режим, а е графика. Навярно патентована! :) 

 

Стегнете се поне малко, де. 

 

Линукс е топ оферта, ако ще прекарваш живота си в CLI режим или ще го оставиш да клати някое сървърче/виртуалка с 2GB RAM. Добре де, вероятно и цялата администрация на планетата може спокойно да мине на него, не съм прав. Отново. :) За всички останали батки не е топ решение, защото липсва какъвто и да е специализиран софтуер. Ааа, забравих за Maya-та от горните Behind the scene клипчета и навярно Fusion също. Те за радост на всички Windows power users се кефят на Линукс. Еми значи ОТНОВО не съм прав. Дебиш <_<


Значи в крайна сметка пука че ти дреме за крипто вирусите, които те връщат в 2ра група на детската, за лагавите системи след точно няколкото по-тежки инсталации, за постоянното крашване на някой си перфектно написан софтуер, за DLL-Hell, за тоновете безумни регистри, които никой никога не знае каква боза е надробена, за търсенето на драйвери всеки път като си пре-инсталираме системката - всичко това го оставяме настрана и живота е пеeeсеeeeeн! :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ама много секси дискусия сте заформили, в която всички сте луузърс :hilezh: Яко безсмислен спор.

 

Иначе +1 за виндус :hilezh: Ако някой се е докопал до LG Gram да пише как е, щото изглежда прекрасно, но много ми свидят парите, пък и точно са хич не ми трябва нов лаптоп. Много ми е любопитно как е положението с охлаждането при него?

По-добре MS Surface.

Gram - работи гладко, бързо, но нещо ми се струва крехък.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 minutes ago, Thor said:

Gram - работи гладко, бързо, но нещо ми се струва крехък.

гаранция не е крехък ;) Материала от който е направен е по-здрав от метал. Има ли някъде филмче, в което го натоварват малко да се види какво става?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е, но просто ..... имам Зенбук, XPS13, MacBook Pro и се усещат доста по-добре направени (е, и по-тежки:-))

Пак казвам - може и да е отличен ултрабук, но просто, ако търся нещо в този клас бих си дал парите за Surface.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Редактирано от VBI
Цитиране на предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз търкалям вЕртОалки с вин.

Квоотуй?

 

За мен яблокопотребителите имат специфични нужди. Разбирайте го както искате и в каквито искате аспекти.

Аз не съм почувствал такива нужди, не съм станал потребител на яблокопродукт.

Та, затуй подобни сравнителни "дискусии" ми се струват смешнички...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 6 часа, netizen написа:

А това,че истинските професионалисти ползвали линукс, не насмешка, а див смях предизвиква в мен.

 

https://www.tecmint.com/big-companies-and-devices-running-on-gnulinux/

 

For those who think Linux is not for Graphical editing we need to mention that Oscar winning Titanic and Avatar were Edited and Graphics were created using Linux only.

 

 

Въпреки че тея титаник, аватар, дисни, пиксар, дриймуъркс, сони и т.н. са пълни смешници.

Къде са те, къде е Недко с никона  :hilezh:

 

Пак казвам - не бъркайте истинските професионалисти дето въртят милиарди с палячовците дето снимат тревички в парка.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да беше копирал целият пост, не да ми се правиш на лили иванова с част от контекста :stupid:  Това, че нещо се рендвало на линукси - хубаво, ама до там. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Темата не е за мак ама аз окончателно се спрях на макбук про 2016 с тъч бара .... да потам има ли различни видове клавиатури !? ... в смисъл мак от щатите с qwerty  а ако е закупен от бг ще има ли на клавишите  бг символи и те като българска фонетична ли ще са или ...?  

 

Или с други думи 3к лв от щатите -  4к от бг.... заради едната клавиатура??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Щатите ще дойде с US клавиатура, от Европа ще е International (малко по-различна от US) или според държавата каквато там си имат - QWERTZ за Германия, примерно. Тоест винаги имаш опцията да си поръчаш International, ако не желаеш националната.

 

В България имаш абсолютно същото за избор - БДС или International. Малко тъпото на БДС-а е, че буквите на кирилица са с размерите на латиница и на мен лично грам не ми харесва <_< 

 

Наскоро водих един чисто нов MacBook Pro 15" Retina with Touchbar с International клавиатура на едни супер пичове за лазерно гравиране. Имам снимка как е станало - просто скандално!!!!! Реално се взима слой от черния слой и така буквите на кирилица също прозират на осветлението отдолу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...