Jump to content

Луфт в кормилния прът


biskazz

Recommended Posts

Имам хлопане и луфт в кормилния прът, около мястото където шлиците му влизат в алуминиевият детайл за който се захваща волана. Каретата му са здрави. Рейката и всички накрайници са нови и здрави. Някой преборил ли се е с подобен проблем?

 

Видео:  

 

Link to comment
Share on other sites

Имам същия проблем! Много е дразнещо при каране, защото винаги първо „обираш“ луфта и чак тогава се завъртат колелетата. Ще следя с интерес...

Link to comment
Share on other sites

Ми да, наистина е интересен и отвратителен проблем. Не се продават частите на парче, само цялата конзола и то оригинална. За хиляди левове разбира се. Идеята е някой да ни светне как се ремонтира.

Link to comment
Share on other sites

Някой ти е вадил пръта преди, не е сложил правилно дистанционната пластмасова втулка, обираща луфта между пръта и муфата надолу, към карето и рейката. Или изобщо липсва.

Edited by NIKO
Link to comment
Share on other sites

Благодаря ти. Това ми е много полезна информация. Понеже няма диаграма в ETKA на тази част, можеш ли да обясниш по-детайлно къде се намира тази втулка, как се поставя правилно и т.н. Ако изкараш и някоя снимка ще трябва ти да пращам почерпка по еконта :hilezh:

Link to comment
Share on other sites

.....или е имала удар колата,виждал съм такива луфтове на коли с челни удари,чупят се едни пластмасови стопери или фиксатори. Възможно е интервенция за някакъв ремонт да е причината.

Link to comment
Share on other sites

Моята е имала удар отпред, вдясно. За друг не знам и не съм намирал следи, но не изключвам. Тези пластамосови фиксатори лесно ли се подменят? 

Link to comment
Share on other sites

Предполагам, че за да се стигне до строшаване от удър, трябва да е бил доста силен, какъвто моята кола не е имала със сигурност. Едно такова нещо от мегапартс би ли спомогнало този проблем да се оправи? 

 

https://www.megaparts.bg/product/1185266221

 

Едит: на моята кола е сменян волана, а по главата на болта, който фиксира пръта за рейката личи, че някога там е имало интервенция.

Edited by biskazz
Link to comment
Share on other sites

Пипано е и не е събрано както трябва, вадиш и правиш, снимки нямам, а това да го обясня....., едва ли, пък и не помня вече кое-как, разглобявах мойта колона доста отдавна.

Най-добре вземи друга колона, разглабяй двете и прави една.

Link to comment
Share on other sites

Ще взема една от мегапартс, пък дано тя е с всичкото си. Ако някой друг има идеи по въпроса, изключително благодарен ще съм за всякаква информация. :)

Link to comment
Share on other sites

Ако НИКО е прав, не е ли по-добре да се купи само дистанционната пластмасова втулка?

И дори преди това да се провери дали има налична такава в добро състояние, която в момента е сложена неправилно.

Link to comment
Share on other sites

Не знам какво е устройството на целия механизъм там, за първи път се сблъсквам. От мегапартс взех цялото нещо за 14лв на 75% намаление. Не пестя нито лев за тая кола, съвсем все тая ми е за 20лв. Също така тая втулка я няма като отделна част в ЕТКА, само целия прът с всичко заедно.

 

Много ще съм благодарен за детайли какъв е правилния монтаж на въпросната втулка.

Edited by biskazz
Link to comment
Share on other sites

Ами само НИКО пише за такава дистанционна пластмасова втулка, пък и той те посъветва да купиш още една цяла конзола.

Редно е той да ти посочи къде е тази втулка...:hilezh:

Link to comment
Share on other sites

От доста време имам абсолютно същото чукане във волана като на видеото на колегата по горе. Почукването се усеща при рязко въртене на волана ляво-дясно, при преминаване на павета или път с насипен чакъл буквално усещам камъчетата във волана, все едно пръта има някъде луфт метал в метал. Свалих кората под волана и откачих кормилния прът който се захваща за рейката и като размърдам с ръка оста  така да я нареча която ходи към рейката ( на снимката по долу) , се усеща на ръка грубо около половин милиметър луфт и почукване нагоре надолу. Като я хвана с клещи наляво надясно пак се усеща почукване. Според вас дали е износен гребена на рейката, или къде може да е проблема? Почукването на волана е еднакво както във средно така и в крайно ляво и крайно дясно завъртян волан. Ако е износен гребен не би ли трябвало в средата да е по голям луфта а не еднакъв?

Има ли начин да се проверят вътрешни кормилни накрайници преди да се ходи в сервиз?

 

http://1oH7jHa.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Виж рейката, от долната страна има един голям болт. Ей този.

https://imgur.com/a/FBfV4Cf

 

Той е за регулиране на зацепването на пиниона с гребена. При такъв луфт в ELSA се препоръчва постепенното затягане на този болт докато луфта (тракането) изчезне, доколкото е възможно де на нашите 3000 годишни коли. Драсни му една черта преди да започнеш и недей навива повече от 90 градуса. Ако прекалиш волана ше се върти трудно и няма да се връща сам.

 

Едит: за моя въпрос с луфта между пръта и конзолата още не съм започнал да се боря, благодарен ще съм за някой акъл :)

Edited by biskazz
Link to comment
Share on other sites

Мерси колега, може да се пробва това с болта. Само не знам вътрешните накрайници дали има начин да се проверят някак на улицата. Вече на десен завой да речем а и на лев също, на 2-ра ако има наклон и го взема по резко, като тежестта падне отпред и понякога усещам като вибрация във волана за 2-3 секунди. При теб има ли такива аномалии покрай този луфт в волана? Това се получава повечето пъти при изнасяне от кръгово, като се чудя дали е от рейката или е каре тръгнало.

 

Edited by kx3m
Link to comment
Share on other sites

Няма такива неща, моя луфт и тропане даже не се усеща/чува в движение. Вътрешните накрайници евентуално някой да клати волана на място и да ги упипаш и услушаш през маншона, друг вариант без откачане на външния не знам. Иначе тея симптоми дето ги описваш аз ги имах като бяха скъсани тампоните на горните носачи. За 300лв цяло ново окачване, 30 хил км е като ново.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Днес успях да разглобя всичко, което не е толкова голяма щуротия колкото изглежда на пръв поглед. 

 

Луфта наистина идва от мястото където се съединяват кормилния прът с колоната. Има пластмасова, тефлонова? втулка която с времето се е износила, а и също е разглобявано там някога в миналото.

 

Решението при мен беше да си взема колона от 2006г кола заедно с пръта, не разглобявани от морга. Струваше ми 50лв комплекта. На 90% перфектен е, чукането и луфта изчезна.

 

Поправка не знам дали е възможна по някакъв начин, единственото възможно нещо е да се разшири перманентно въпросната втулка на края на кормилния прът, което не ми е ясно как може да стане.

 

Качвам клип да се види за какво става въпрос, някой ако се наеме да поправя..

 

https://youtu.be/Fw-iZvRn9eM

Link to comment
Share on other sites

Браво колега, и мене ме чака същото, но мисля че е износено там където ляга самия прът и това само с друга кормилна колона би се оправило.

Link to comment
Share on other sites

Предполагам  че се сещат всички за кое място става въпрос колега? Да речем че, на многото места на които "ляга" пръта има луфт, пораждащ усещането че геврека ще се откачи всеки момент. Но не дай си има неразбрали, съм посочил на снимката по долу от къде идва луфта.

http://wbc4ldu.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

И при мен е същия проблем,решението все още ли е само замяна с друго и дали от Б7 става да взема възможно най-ново да кара повече уж😀

Link to comment
Share on other sites

След като смених моя с такъв от б7 (без луфт) с времето се образува пак. Решението беше сваляне на кормилния прът (без цялата конзола, волани и т.н), само 1 болт разглобяване, и набих 2 много тънки ламаринки с прибл. размер 2х20х0.1-2мм в срещуположните страни м/у тефлоновата втулка и самия прът с карето. Всичко заспа, силно препоръчвам!

 

 

 

 

Edited by biskazz
Link to comment
Share on other sites

Къде е този болт отфолу на рейката ли че майстора иска да сваля всичко?

Edited by VBI
Не цитирай предходно мнение!
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...