Jump to content

Масло в ЕГР-а - нормално или не?

Citizen8200

Recommended Posts

Здравейте! От доста време имам теч от ЕГР-а, но тези дни реших да се заема с проблема и да видя откъде точно сълзи. След като почистих хубаво с обезмаслител и покарах малко, установих че капе масло от самата сребриста капачка на ЕГР-а (по-долу съм приложил снимка). Четох доста по форумите, включително и чуждестранни, и доколкото разбрах има няколко възможности за теч от ЕГР-а: 1. уплътнението (О-пръстен) към входящия колектор; 2. уплътнението между ЕГР и тръбата, идваща от изпускателния колектор; 3. "вентилационните" 2 отвора на самия ЕГР, служещи за изравняване с атм. налягане (най-често според прочетеното); и явно 4. някъде от самата "капачка". Доколкото разбрах, ако не тече от някое от уплътненията (точки 1 и 2), значи си е заминала вътре "диафрагмата" на ЕГР-а, т.е. - трябва нов ЕГР. Въпросът ми обаче е дали е нормално изобщо да има масло вътре в ЕГР-а? Че не е нормално да тече - не е, но откъде идва това масло в ЕГР? Да не е да купя нов ЕГР и да протече и той? Забелязах, че на местата на снадките на дебелия черен маркуч, идващ от кулера и отиващ към ЕГР (и най-вече там, където влиза в ЕГР), има леко омасляване. Това значи ли, че в кулера има масло и той ми пълни ЕГР-а? Колата е с ASZ мотор (131 к.с.). Иначе си върви отлично, отзад не пуши грам (карал съм и аз зад нея да гледам, и баща ми е гледал докато я тормозя), на 10 000км доливам около 700мл 5W-30, и катализатора й още си седи. Въпросът е дали с новия ЕГР ще спре теча или причината за него е някъде другаде? 

IMG_7196.jpg

Edited by Citizen8200

Маслото по тръбите идва от кулера,а в кулера идва от турбото.Свали си кулера,източи маслото от него и го измий.От това се омазнява и ЕГР-а.Ако клапата за меко гасене работи диафрагмата му не е спукана.

Появата на масло е нормална след определен пробег,ако разхода е в рамките от смяна до смяна най вероятно се  дължи  на  вентилацията на картера.

• 5 months later...
  • 3 weeks later...

10 хил не са кой знае какво в предвид пробега на колата изобщо. ще се омазни не се радвай предварително :)

Ако искаш да се намали  омазняването, слагаш канистър за маслени пари.