Jump to content

Датчик - предупреждение за антифриза

GiN

Recommended Posts

Колеги, вчера в движение ми светна лампата за за ниско ниво на антифриза. Спрях, огледах, антифриз бол. Когато пуснах чек с-та тя не отчете нищо, изписа ок.Запалих и тръгнах, но след около 10 сек лампата светна пак. Днес свалих разширителния съд, изчистих го с надеждата, че датчика ще да е заседнал нищо, но уви, лампата пак светка 10 сек.след като запаля.

Този символ дали отчита само нивото на антифриза или показва и повишена темп. на течността? Дори като замася буксата лампата пак светва.

Ей за тая гад става дума - http://img84.imageshack.us/img84/9390/dsc01267no5.jpg

Прочетох доста теми, но нищо, ето тази

обаче ме озадачава. Как ще светка лампата на антифриза за друг проблем, при положение, че си има лампи за всичко. :2gunsfiring_v1:

Редактирано от GiN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 59
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Датчика за прегряване на охлаждащата течност трябва да смениш заминал е, при Б4 той дава сигнал за стрелката на таблото и за лампата за прегряване на охлаждащата течност! Намира се на тройника - сивия датчик!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да му направиш,не можеш да си сигурен ,че не е заминал...!Не можеш да го тестваш при всичките му градуси...чат ли си?затова аз мисля да сменя моя,защото колата ми харчи 99547384л/100км и ми писна вече!!Само дето май е около 100кинта тоя датчик!?! <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ем, кво да праим, ше се напъваме и без да ни се с.... и ще го купуваме, аз се успокоявам с мисълта, че има и по-скъпи части. Дано само новите да работят, че незнам кога ще изперкам и ще опукам някой магазинер <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да му направиш,не можеш да си сигурен ,че не е заминал...!Не можеш да го тестваш при всичките му градуси...чат ли си?затова аз мисля да сменя моя,защото колата ми харчи 99547384л/100км и ми писна вече!!Само дето май е около 100кинта тоя датчик!?! :lol:

25-30лв е испански мисля беше, аз смених и двата за 50лв <_< и си работят коректно

Разхода не зависи от датчика за температурата на таблото!

Щом ти бачка уреда за темп. нормално не мисля, че е от него.

Редактирано от krasi85_
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ,ама не...има два датчика,които нямат нищо общо..това ,че ти показва на таблото нормална темп., не значи че компютъра получава от другия датчик точно инфо!

И има отношение към разхода,защото като копма получава ,че температурата е -40' примерно помпа яко бензин и сместа става просто невероятна откъм бензин!

А датчика доколкото знам е 130-140лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги в грешка сте: Синия датчик дава инфо на ЕКУ-то колко градуса е температурата и той има оношение с горенето в нашия случай той никаква роля не играе, а сивия датчик има две функции да командва стрелката за температурата на таблото и да задейства лампата за прегряване на охлаждащата течност затова има три извода. Та напълно възможно е да му работи функцията със стрелката а да не му се е развалила другата функция. Откачи буксата на сивия датчик и виж дали пак ще светне лампата след 10 сек. така ще си сигурен че е от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Руснаците предлагат някакво решение

Датчик температуры, который работает на панель приборов ввернут снизу во

входной патрубок ОЖ на левой стороне двигателя. Выворачивается он с помощью

гаечного ключа "на 31". Датчик бывает с 3-мя или 4-мя контактами. Только один

из контактов представляет из себя термосопротивление. Остальные контакты это

2 термопереключателя и один провод питания (в случае 4-х контактного датчика).

Как правило отказывает в этом датчике как-раз термосопротивление, что и

приводит к потере индикации на панели приборов. Сам этот датчик стоит

достаточно дорого (120$). Покупать б/у достаточно бессмысленно, т.к. вскоре

откажет и он (проверенно неоднократно). В принципе его можно и отремонтировать

, но это доступно далеко не каждому да и результат такого ремонта скорее всего

проживет не долго. Но есть способ исправить проблему с индикацией температуры.

Причем дешевый способ! Дело в том, что есть одноконтактный температурный датчик

у которого зависимость сопротивления от температуры совпадает с зависимостью

"проблемного" датчика. Более того, в блоке цилиндров за последним цилиндром

с левой стороны двигателя есть отверстие(углубление) с резьбой в которое

этот датчик входит идеально (просто некогда туда действительно вкручивался

такой датчик). Вобщем стоит такой датчик совсем дешево и главное не

обязательно покупать "оригинал", поскольку технологическая точность в данном

случае важна не столь сильно. Итальянской фирмой FACET выпускаются такие

датчики под номером 7.3018 (кстати специально для VAG) и стоят они в Москве

порядка 4$ за штуку (очень советую торговый дом "За Рулем" на Долгоруковской

улице). Короче задача сводится к покупке такого датчика, вворачиванию его в

блок цилиндров и подсоединению к

нему предварительно отсепарированного ( ну отрезанного-отрезанного! :-) )

провода от глючащего датчика.

Расположение контактов на разъеме датчика.

Если смотреть со стороны его контактов, то

1(T)2®

3(+)4©

___^

галочка это ключ, чтобы не вставили неправильно.

(+) - +12В

(С) - к лампе "перегрев" (пороговый термопереключатель)

® - к системе управл. климой (термопереключатель) (проверяется по 17 диа

гностическому каналу климы)

(T) - к указателю температуры (терморезистор)

Кстати проверить правильный-ли провод найден можно путем замыкания его

(на всякий случай через совсем слабый предохранитель) на массу

(можно через небольшое сопротивление). Если найден правильный провод,

то при включении зажигания стрелка температуры на панели приборов поползет

к перегреву.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги не съм чел мнения прочетох само проблема на колегата значи проблема е в сивия(белия зависи кои как го разглежда) датчик лятото пътувах от софия за Девин и преди Пазарджик същата лампа светна с апсолютно същия проблем гаса колата паля след 10 сек пак спрях огледах показваше над 100 градуса 105 някъде водата би трябвало да ври но не вреше имаше си нормално количество вода след което отидох до сервиза на бош с еваж еваж каране в Пазарджик излезна един и ми каза че е от датчика да влезна да си купа нов оригинален които не отчита повече струвапше 47 лв. Тука в едно магазинче дето си пазарувам обикновенно струваше 30 ама карай. смених го и си продължих пътя с пуснат климатик доволно.УСПЕХ колега

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Колеги датчика струва 25 лв., смених го, сега си работи всичко, не мога да преценя до колко е точен. Мисля да мерна водата с термометър и ще си каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
Публикувано (Редактирано)

Колеги, днес открих, че не ми работи показанието от казанчето с антифриз/има ли няма ли антифриз/. Случая е следния, имам теч/нещо средно между теч и сълзене/ от накрайника /пласмасовия/,който влиза в главата от към парното.Теча се получи след смяната на гумички и шлайф на глава /явно майстора го е пукнал/. Та карам си аз така, защото търся алуминиев накрайник от Ауди 100 СС, през ден си проверявам течността, днес вече са останали два пръста, но предупреждението не сработва. Ясно е, че ще се купува и казанче, обаче нещо друго ми стана интересно. Като замася буксата и пусна проверка през чек-системата при даден контакт/колата не е запалена/, тя не го хваща. Когато запаля и тогава вече отчита, че няма антифриз, но след около минута /докато се осефери :blink: /. Та искам да питам, така ли е нормално, защото си мисля, че смисъла на чек-а е да ти покаже нещата без да отваряш капака и преди да си тръгнал да караш.

Редактирано от GiN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...... Та напълно възможно е да му работи функцията със стрелката а да не му се е развалила другата функция. Откачи буксата на сивия датчик и виж дали пак ще светне лампата след 10 сек. така ще си сигурен че е от него.

Така беше при мен, сменявай датчика....

Тоя въпросния за разхода е неприложим...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...
Колеги, днес открих, че не ми работи показанието от казанчето с антифриз/има ли няма ли антифриз/. Случая е следния, имам теч/нещо средно между теч и сълзене/ от накрайника /пласмасовия/,който влиза в главата от към парното.Теча се получи след смяната на гумички и шлайф на глава /явно майстора го е пукнал/. Та карам си аз така, защото търся алуминиев накрайник от Ауди 100 СС, през ден си проверявам течността, днес вече са останали два пръста, но предупреждението не сработва. Ясно е, че ще се купува и казанче, обаче нещо друго ми стана интересно. Като замася буксата и пусна проверка през чек-системата при даден контакт/колата не е запалена/, тя не го хваща. Когато запаля и тогава вече отчита, че няма антифриз, но след около минута /докато се осефери :) /. Та искам да питам, така ли е нормално, защото си мисля, че смисъла на чек-а е да ти покаже нещата без да отваряш капака и преди да си тръгнал да караш.

Колега,намери ли такъв накрайник,защото и аз имам точно същия проблем след същата манипулация,та ако си намерил да кажеш от къде и какви пари ти струва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, оказва се че ново казанче без датчик струва 70 лв. от Ауто+ Пловдив. За датчика трябва да доплатя още към 25-30 лв. Това казанче е яко "оригинално", един познат си купил и сега като ми го показа :) може спокойно да се играе футбол с него и то само 5 месеца след монтирането. Вече е с формата на сфера. Замислих се, защо го има като резервна част, ако не може да се сменя?

Разгледах обстойно казанчето и стигнах до заключението, че е възможно този датчик да няма никакъв допир с водата. Мисля си,че работи с магнит и ритампула. Вътре в казанчето има поплавък с магнит, когато магнита се приближи до датчика сработва ампулата и дава сигнал. Според мен датчика и поплавъка са разделени. Според мен дори да се изкара датчика, не би трябвало казанчето да тече.

Моля някой колега, който няма датчик на казанчето да погледне, на мястото му има ли дупка в която да може да се пъхне датчика? Също така, казанчето има ли поплавък, макар че няма датчик, който да отчита нивото?

Мисля утре да извадя моя датчик. Стига някой да даде отговор на по-горните въпроси.

:respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги мн се радвам че най после открих и то сам че въпросната лампа която се включва след 10 сек дори и сутрин като е студена има мн просто обяснение не се хварляйте веднага да копувате преди да сте сигурни в това най-напред долейте течност дори и да има малко сипвайте по малко и ако угасни проблема е решен поне на мойто Ауди беше това надявам се да съм помогнал на някой Успех!!!

Редактирано от sladura
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Ето го "датчика" в казанчето за антифриза, както предполагах се оказа най-проста рит ампула коята посредством магнитче вътре в казанчето сработва.

Датчика няма никакъв досег с водата.

dsc01560lo8.th.jpg

dsc01561ek1.th.jpg

dsc01565yy3.th.jpg

dsc01567zf0.th.jpg

dsc01563or2.th.jpg

dsc01562ox0.th.jpg

Утре мисля да си потърся ампулка в Квазер-а в Пловдив и ще я сложа да видим какво ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...
Публикувано (Редактирано)

Днеска, нямаше кво да правя и се почорках малко с тая работа. Проверих старата ампула дали работи, оказа се здрава, не е развакумирана. При тестовете обаче установих, че проблема идва от МАГНИТА в поплавъка. Явно след толкова години е загубил от полето си /размагнитизирал се е/ и не успява да задейства ампулката всеки път. Установих също, че "датчика" трябва да бъде поставен с ампулката към купето/да гледа назад/, тогава сработва по-добре. Ампулата е от същата страна, на която е и прореза на буксата

dsc01614jd2.th.jpg

Сигурен съм, че при ново казанче няма да има значение как ще е завъртян датчикав леглото му, но при нашите дъртаняни :hilezh: явно има значение...

Някой, ако има идея как да намагнитизирам пак магнитчето в поплавъка да сподели. :hilezh:

За по-сигурно ще си купя и една нова ампулка, но ще е следващата седмица...сигурно.

Редактирано от GiN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...