Vankata_84 Публикувано 31 Октомври 2011 Доклад Share Публикувано 31 Октомври 2011 (Редактирано) Здравейте колеги Аз се бях зарекъл след всичката хранилка на тема АЕЛ вс. АЦЕ да не досаждам в сажда раздела, но уви пак съм тук Сега вече сериозно. Работя в сервиз, ремонтирам предимно служебни дизели(коли, бусове, камиони). От едно известно време дойдоха няколко ВАГ коли с помпа-дюза двигатели с един и същи проблем(Даже Оутлендър). Проблема беше прекъсване от един цилиндър Обикновено проблема се корени в прегоряло бутало, но уви тук не беше това. След закачане на диагностика проблемите бяха "прекъсване ел.верига инжектор номер "хххх"), и всякакви от този сорт. Сетих се за кабела който захранва помпа-дюзите, но грешката се триеше на контакт което не е типично за ел.проблем в горивната уредба(и то постоянен). Първия път се чудих много, защото колата срещу мен беше лична на около 150 000км. Накрая все пак свалихме капака на клапаните(с уговорка за смяна проблемния инжектор). След демонтаж на капака на клапаните, не се видя нищо притеснително Гледах, гледах и накрая виждам аз много малко метално парченце. Взех го чудих се, но нищо което да ми подскаже проблема. Започнах да свалям кобиличния вал който натиска помпа-дюзите. След неговото сваляне разбрах половината истина. По някаква причина бяха счупени ограничителите на 2 помпа-дюзи. (Така ограничителя е това нещо което държи пружината на "помпата на самата дюза" постоянно под напрежение). На снимката долу не е дадена под отделен номер седи под пружината. Демек тя ги държи сглобени. За голямо мое учудване аз мислех, че цялата тая работа(да стой сглобена) я върши стеблото на "помпата". Видяхме ние, че е счупена част която не може да се замени и започна чуденето. Предлагаха се само номерираните части от снимката, всичко друго само втора ръка. Направихме цигания по желание на клиента и колата си замина по живо по-здраво. Циганията няма да я споменавам, за да не стане масово явление защото не е решение. Мина месец два, ето отново помпа-дюза мотор със същия проблем пак от нищото Седнах разгледах прочетох набързо тук там НИЩО(беше преди време). Оказа се на помпата дюзите се правел първоначален реглаж. Реглажа се състой в следните стъпки. -При монтирани инжектори(ПД) и кобиличен вал се регулира напрегнатостта на пружината на ПД-то.-Сервизната информация беше 3Нм и 270 градусаРечено сторено всеки наш ремонт завършваше с този "реглаж"...Обаче коли със счупени ПД дюзи идваха(4-5 броя са общо, но за мен са само началото). След обстоен преглед разбрах и другата истина за проблема Тя се състоеше това, че винтчето(номер 5), и пънчето( ако така се казва, номер 6) се износват и разстоянието което ни осигурява завъртането на 270 градуса става малко!!! Помпа-дюзата започва при всяко отпускане да удря крайния ограничител. Това не продължава дълго и той се чупи, след повредата някой:-прекъсват-други ту работят, ту не-трети може би чупят кобилици-чупят стеблото на помпата което си е нова ПД.-вие ще кажетеАко достатъчно занемарите колата е възможно и от потъване на дихтунгите(медните шайби) под дюзите пак да имате на лице същия проблем. Просто е достатъчно да се наруши разртоянито от реглажа. Ако някой реши да си навие малко повече реглажните винтове, може да има лоша динамика предупреждавам.При всички положения не е безвредно, а аз си мисля че най-лошото все още не съм го видял. РЕШЕНИЕТО! Просто си купувате ремонтни комплекти и си подменяте пънчетата(номер 6 на картината) всички О-пръстени и духтунгата(това всичко го съдържа ремонтния комплект)....И не знам, но е хубаво да се обърне внимание на реглажния винт(номер 5) той също се износва. Ако е износен сменяте, ако не другия път.Еми това е! Надявам се съм бил полезен ПП - Нека някой все пак звънне в Порше да попита на колко хиляди се сменят въпросните пънчета(номер 6) Проблема при нас е на коли на пробег около 150-200 000км. Има го както при 1.9 так и при 2.0тди. ЛС не ми пишете. Каквото знам съм го написал Питай те тук Редактирано 31 Октомври 2011 от Vankata_84 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Raino Публикувано 31 Октомври 2011 Доклад Share Публикувано 31 Октомври 2011 Благодаря за полезната информация. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Passi Публикувано 31 Октомври 2011 Доклад Share Публикувано 31 Октомври 2011 Колега напиши номер на ремонтния комплект по Бош ако го знаеш Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
venko74 Публикувано 1 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 1 Ноември 2011 От едно известно време дойдоха няколко ВАГ коли с помпа-дюза двигатели с един и същи проблемА износени разпределителни валове? Защото аз сменям вече няколко,но нямам представа дали е заради много километри или и това е слабо място както при 2.5тди Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
morfei1 Публикувано 1 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 1 Ноември 2011 (Редактирано) Браво, полезна информация ! Редактирано 1 Ноември 2011 от morfei1 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 1 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 1 Ноември 2011 Не износени разп. валове на такива мотори не съм виждал. Дай снимка на проблемните места да може да кажем мнение Събота и Неделя може и снимка на счупена помпа-дюза да ме разберете кристално за какво става дума Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
venko74 Публикувано 1 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 1 Ноември 2011 Не износени разп. валове на такива мотори не съм виждал. Дай снимка на проблемните места да може да кажем мнение Ами снимки не съм правил,но просто 2-3 от гърбиците за почти кръгли и клапаните почти не отварят.А повдигачите са така издълбани,че единия дори е пробит.Това го виждам на 2 различни коли,а чувам от познати за подобен проблем и на други. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bobsen Публикувано 1 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 1 Ноември 2011 (Редактирано) Да живее AFN и 1Z Редактирано 1 Ноември 2011 от bobsen Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vasko1 Публикувано 5 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 5 Ноември 2011 Полезна информация Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zili Публикувано 5 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 5 Ноември 2011 -При монтирани инжектори(ПД) и кобиличен вал се регулира напрегнатостта на пружината на ПД-то.-Сервизната информация беше 3Нм и 270 градусаКолега, това не е вярно, грешно е.Първоначалния реглаж се прави по съвсем различен начин.И като нямаш хал-хабер от този реглаж, с какъв акъл се хващаш да ремонтираш такъв мотор.В нета има изписано много - вземи прочети малко, а не се учи на колите на хората. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 5 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 5 Ноември 2011 Я го кажи тоя съвсем различен начин? И това което съм написал е вярно според мен, но не помня за кой мотор е (специално проверих за ФВ Пасат след 05-та 2.0 16 клапана ПД код БКП)"И като нямаш хал-хабер от този реглаж, с какъв акъл се хващаш да ремонтираш такъв мотор.""В нета има изписано много - вземи прочети малко, а не се учи на колите на хората." Това как да го разбирам? Ти кога ме видя та ме и прецени по компетентност, и знания? Това е благодарността на Бай Ганьо....аз на добра воля "подсещам" колегите как да не изпаднат в ситуация и проблем за над 1000лв. Ганьо ме плюва, че не съм цитирал точните моменти на затягане.Не видя ли, че 100пъти съм го написал горе, че ПД-то има проблем, и нека всеки сам прецени къде и кой да му го оправи. Да съм дал координати, че само аз на тая земя мога да оправя подобен проблем? Стараех се темата да е в стил "да научите нещо ново за колата си". Нещо което е важно, но оф.представителя не ви казва. А вие не знаете, и не питате. Нищо пич точно от такива бързи определения като това което и ти ми слагаш това ще е последното ми усилие да спестя пари на моите(и чужди) потенциални клиенти. БРАВО Да аз съм виновен не ви дадох пълна информация как на всеки код на двигател ПД колко да си гласите реглажа. Убийте ме с камъни Ма беше с цел всеки да се поинтересува да си оправи колицата защото при някой тя е много нова. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bobsen Публикувано 5 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 5 Ноември 2011 Колега, това не е вярно, грешно е.Първоначалния реглаж се прави по съвсем различен начин.И като нямаш хал-хабер от този реглаж, с какъв акъл се хващаш да ремонтираш такъв мотор.В нета има изписано много - вземи прочети малко, а не се учи на колите на хората.Ами щом знаеш как се прави ще споделиш ли с нас?Така хвърлени думи нищо не значат колега. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KFZ-Azubi Публикувано 18 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 18 Ноември 2011 БКП или БМР(170к.с.) на Пасат 3Ц е много хубав двигател по принцип, обаче си има няколко болести, една от които е точно счупване на тоя ограничител. До сега съм виждал няколко такива случая, обаче не само на БКП, ами и на БКД, и на БМП, и на БММ. За мен обяснението е лошо мазане или кофти масло, или не спазването на интервалите му за смяна. Пренатягането също е много възможна причина. Ако се разгледа по-подробно, се вижда, че вдлъбнатата част(чашката) е много изтъняла и в един момен се разцепва на две, когато я удари кобилицата. Тоя чарк със сигурност се продава отделно от дюзата (не си спомням дали обаче е в ремонтния комплект с опръстените. Друг проблем, който имат БКП-то и БМР-а е, че пиезо-кристала(вместо електромагнита) на производителя Сименс-ВДО провива корпуса си и моторната електроника записва веднага грешката "Pumpinjector power supply "A" ", двигателя гасне и няма палене докато не се откачи буксата на изгорялата дюза. Мери се на пиновете на дюзите съпротивление към маса. Ако има=дюза за смяна. Добрата новина е че има 100% куланция от производителя точно за тези дюзи.Относно реглажа... не знам колко дюзи на БКП съм сменил (повече са от 150), но това с часовника, което пише в ЕЛСА е ала-бала. Местиш кобилицта на долната мъртва точка (гадно е когато колата е с ДСГ) и тогава регулираш. Разхлабваш болта до край, после го навиваш докато усетиш много леко съпротивление и връщаш на 180градуса. Стягаш гайката. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 19 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 19 Ноември 2011 KFZ-Azubi - чупи се от износване защото изтънява Маслото точно там не съм сигурен дали има участие...ясно че маже, ама колко си знаят само тия от ВАГ. ПП - Реглажа ти нещо не го разбрах. По сервизна документация се ползва 3нм за да се уеднакви началото на стягане, и после 270 градуса за да може да не се достига вече ограничителя по време на работа. Ние така ги правим Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KFZ-Azubi Публикувано 19 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 19 Ноември 2011 Сега пак го прочетох в елса и там пише (отнася се за БКП), че болта се навива докато не се усети съпротивлението от самата Помпа-дюза и тогава се връща на 180 градуса само. Като ориентир може да се използват 3-те нютона, разбира се но става и на усет само. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 22 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 22 Ноември 2011 Ей не така "на усет" ся ще те опюва специалиста от горе че се учиш на другите на колите Аз не мога да се съглася с връщането на 180 градуса. Не се съгласявам с никакво връщане най-точно ПД-то трябва да е под постоянно напрежение(поне аз така ги виждам нещата). Технически няма опция да си прав(крайния ограничител достига ли се пружината е толкова силна, че го чупи). Мнението си е мое! Не се обиждай не ми е това целта Ето тука едни снимки на поредния пациент на който се уча Само дето този е дал последна фаза критично отклонение от нормалното. Не само е почупил ПД-та а е окопал и главата, и сега му се търси цилиндрова глава за 1.9 Меша масло и нафта Извинявам се за лошото качество на снимките Ето колко по-висока е счупената дюзаЕто и износеното място, като просто за момента нямам "НОВО" пънче за да видите разликата Ето и ПД-то на 3 части. РЕМОНТ няма, може да се ремонтира но няма части РЕШЕНИЕТО между 700-1500лв зависи от модела и колко ще искате да си купите Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KFZ-Azubi Публикувано 23 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 23 Ноември 2011 (Редактирано) Ето какво пишат господата от Фолксваген. Пак казвам става дума само за БКП. . Обърнете внимание на последна страница.28296145.xml_xsl=3.pdf Редактирано 23 Ноември 2011 от KFZ-Azubi Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 23 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 23 Ноември 2011 (Редактирано) Тва трЕбва дА Гу ПомиСлим, дАЖе Са наПреГнеМ Че съм дървен философ ясно, но тука определено нещо не е така. Сигурен съм разбираш ме защо имам съображения за чупене на дюза, ама това ме учудва Редактирано 23 Ноември 2011 от Vankata_84 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sako8222 Публикувано 24 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 24 Ноември 2011 Ето какво пишат господата от Фолксваген. Пак казвам става дума само за БКП. . Обърнете внимание на последна страница.Полезно е, пращам го на собственика на още един счупил мотор пасат '05. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 24 Ноември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 24 Ноември 2011 (Редактирано) Е как да не е??? Тя и темата не е за шеги, ама се намери човек да ме храни ПП - Защо не я пиннете? Аз и колегата описахме доста добре проблема. Трябва само да се допълнят малко неща От мен ще има снимка на НОВО, и ПОЛЗВАНО пънче да се види за какво износване става дума....Само да го намеря Редактирано 24 Ноември 2011 от Vankata_84 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
a3clubpln Публикувано 24 Ноември 2011 Доклад Share Публикувано 24 Ноември 2011 Благодаря за темата колеги много е полезна и много добре обяснена, с интерес ще я следя.БРАВО Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 2 Декември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 2 Декември 2011 Така искам да направя малка поправка и ВАЖНО до уточнение!!!Начина за реглаж който АЗ съм писал в темата не е точен, но няма да ви счупи колите. Верния е този който даде колегата в ПДФ-а. С темата исках да ви предупредя какво може да се случи от нищото. Ако някой иска сам да си извърши ремонта сам мога да помогна. Също днес се зачетох в ИзиТроника на Бош и там видях начина за реглажа. Това с реглажа на ПД-тата е нещо странично от темата, за това моля НЕ МИ СЕ СЪРДЕТЕ. Ако все пак искате да ви го кажа, ще отнеме малко време и ще кача за повечето масови двигатели. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zili Публикувано 27 Декември 2011 Доклад Share Публикувано 27 Декември 2011 Ванка, както виждам нямаш никаква представа как работи ПД. Не разбираш как нагнетява гориво, а за начина по който става пред-впръскването да не говорим.Абе човек, как ги лъжеш тези будали, да им правиш колите, че и пари да ти дават. Начина на реглаж не бил точен. Ти не разбираш ли, че твоя самоделен начин няма нищо общо с правилния начин за реглаж на ПД. Те за това се чупят тези дюзи, защото не се регулират правилно и помпения елемент се удря в дъното на цилиндъра. Тази глупост дето си я писал за 3Nm и 270 градуса, се отнася за съвсем друго нещо - стягане на болта дето държи дюзата.Един съвет - отдели един ден от къртенето на шарнири и смяна на накладки и отиди изкарай един курс по англииски. После прочети ПДФ файла който безкрайно търпеливия колега е пуснал по горе. Ако пак не разбираш нещо, ще ти обясня. Но повече не излизай с такива глупости тук, че някой може да си помисли, че ги разбираш нещата. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 29 Декември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 29 Декември 2011 (Редактирано) ВАЖНО до уточнение!!!Начина за реглаж който АЗ съм писал в темата не е точен Верния е този който даде колегата в ПДФ-а. С темата исках да ви предупредя какво може да се случи от нищото. Това с реглажа на ПД-тата е нещо странично от темата.Толкова съкратено разбираемо ли е за теб??? Персонално ти казвам само исках да помогна И честно ти казвам престани да ми слагаш определения какъв съм. Търпението ми не е безгранично за разлика от твоите комплекси. Да ми изкарваш елементарни неща сложни, за да изпъкнеш е много удобно. Защо след като си наясно какво е "точното" което трябва да се направи не го написа тука като човек??? Аз знам как се прави, под носа ми беше инфото(на български поне каза че съм тъп). Не го пиша защото не искам хора с малко опит да по чупят колите. Нека дойдат при мен аз ще им ги счупя, па после понеже съм въздух под налягане ще им ги мина по рекламация Все пак съм гаражен майстур....а ти ако не си някой смешник от някой специализиран сервиз Почти съм готов да се хвана на бас Редактирано 29 Декември 2011 от Vankata_84 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Vankata_84 Публикувано 29 Декември 2011 Автор Доклад Share Публикувано 29 Декември 2011 (Редактирано) Те за това се чупят тези дюзи, защото не се регулират правилно и помпения елемент се удря в дъното на цилиндъра.Я батка ся обясни тука как се получава това на Кади с не отварян мотор(демек не пипан под капак на клапаните) на под 150 000км??? Аз съм написал 100 пъти на предната страница че проблема е между горната част на дюзата, и кобилицата. Ти тука ся изкара че във ВАГ заводите работят тъпи като мене, където не знаят какво правят, и трябва да ходят на курс по английски Иначе да ако си много бездарен и си правиш своеволия може да се получи това което си написал. Ама при мен идват счупени.....както предположих може би ти си ги регулирал гаранционно ПП - Иначе от клавиатурата си царя на реглажа факт Споко маслото под ноктите не хапе, само малко цапа.... Редактирано 29 Декември 2011 от Vankata_84 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване