Jump to content

Светва ми лампата за "акумулатор"


orlin_emilianov

Recommended Posts

Колеги, да попитам, от известно време след запалване на двигателя не ми гасне индикацията "акумулатор". Прави ми впечатление че волтажа е нисък известно време и след като запаля. Около 8 волта, 8 и нещо... като при палене нямам никакви консуматори освен един прост часовник. Питах се дали лампата не взима индикация според показанията на волтмера, опасявах се, че волтмера не ми показва вярно, тъй като скоро имах поредния проблем с таблото. Но си инсталирах дигитален волтмер и показанията му опровергаха съмненията ми. Показваха си вярно и двата.

Лампата не винаги светва, но в 80-90% от случаите и гасне веднага след като набера скорост или след като исфорсирам двигателя, било то на място или веднага след като потегля. Прави ми впечатление и че волтмера като че ли стрелката му "запича". Всмисъл след като исфорсирам от 8 волта скача директно на 12-13, но не плавно, а някак си отведнъж, все едно е закачила някъде и изведнъж откача, ако мога така да се изразя.

Въпроса ми е на какво може да се дължи това, и възможно ли е лампата да греши, ако например взима от значение показанията на волтмера. Нямам проблеми с паленето. Наскоро сменях табло, подробноси на горния линк, но проблема с лампата се появи не веднага след смяната на таблото, а ден-два след това. Може ли и в таблото нещо да е причината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да кажа (или по-точно не сметнах че трябва да отбележа), че скоро си подмених индикаторните лампи с диодни. Някой от диодните крушки не даваха хубав контакт и свалих (за кой ли път) таблото. Случайно ме осели идеята да си върна стандартната крушка на индикацията "акумулатор". Смених я и... проблема изчезна. Волтмера също показва от време на време ниски индикации при палене (то е нормално предполагам) но лампата се оправи. Светва за проверка при подаване на контакт и след палене гасне.

Някой може ли да ми обясни тази аномалия. Не знам да търся ли проблем или да оставя нещата така. Възможно ли е диода да е бъркал работата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ахаа, всичко ще си признаеш.

През тази лампа става първоначалното възбуждане на алтернатора. Диодната е с ограничен ток и за това стартира трудно. Сложи и в паралел едно съпротивление (същото като на старата крушка), може и крушката отвън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С това трябваше да почнеш - реле-регулатора се захранва през тази крушка. Тази крушка не трябва да я сменяш. Затова си имал проблем със зареждането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е де да съм знаел... hilezh.gif

А с някои от другите индикации да очаквам ли подобни проблеми ако са с диодни крушки - подгрев, АБС и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой каквото сам си направи - никой не може да му го направи :hilezh:. Важното е, че е открил от къде идва проблема със зареждането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Здравейте колеги,

 

Аз карам А6 C5 2000-та, бензин. Напоследък няколко пъти ми се наложи да зареждам акумулатора, но предполагам че причината е, че го карам на много къси разстояния, доста често, и няма време да се зареди както трябва след запалване. Не знам дали това има нещо общо, но днес ми светна лапмпата за акумултора на таблото. Покарах малко и на следващото палене си изгасна след запалването на колата. Каква може да е причината? И да се притеснявам ли предварително ;)?

 

Поздрави,

Георги 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Колега ektelion, темата ми е пусната преди да станат разделенията за моделите със съответните подфоруми.

Ако някой отговори тук - добре дошло, но те съветвам да питаш някъде в подфорума за А6 Ц5 или пусни нова тема там е по-голям шанса да получиш отговор.

Редактирано от orlin_emilianov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...