Jump to content

3д-принтИри-минтири


Recommended Posts

Не знам какви са им възможностите, не знам и дали може да е от различни материали, но знам че бихме похарчили около 1500 лв. за нещо такова..но си нямам и на представа дали може да се намери нещо подходящо за нашите нужди

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

CR-10 от Gearbest. 300x300x400 е обема за принтиране. Дайте няколко модела да ви ги изработят на подобен FDM-принтер, за да видите дали ще ви устройва качеството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

13 hours ago, bonevstiliyan said:

Не знам какви са им възможностите, не знам и дали може да е от различни материали

Ето тук са обяснени няколко от технологиите за 3Д принтиране FDM технологоията не мисля, че е подходяща за вашият случай. Цветното е малко относително все още, защото в общия случай цветовете са ограничени до 2. При по -скъпите машини (които надхвърлят няколко пъти 1500лв) могат да се ползват до 4 цвята. Вероятно има вече и по-цветни, но цената е неоправдана за тази цел. Разбира се е вариант моделът/макетът да се раздели на отделни детайли по отдтелни цветове и да бъде принтиран на части и после сглобен, но това е допълнителна работа на хора. Разбира се няма невъзможни неща. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И два цвята са достатъчни за отделяне на различните обеми..но това което се търси е баланса между баланса, цена, качество и краен продукт...не всичко е на всяка цена, само бюджета е фиксиран. Също така ме интересува колко са надеждни и като се счупи кой може да го оправи. Къде мога да поръчам да ми изготвят примерен макет, за да видя какво се случва и какво се получава за съответната сума. Как се сдобиваш с материали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

FDM принтерите са най-достъпни като цена, най-лесни за поддръжка и с най-евтини консумативи. На пазара вече има доста евтини модели от тях с доста прилични възможности. Най-прецизният ми принтер в момента е 150 долара + 100 долара за подобрения, защото не ми хареса изпълнението на китайците и малко го подобрих, което си е без пари.

 

Ето тук можеш да видиш една фигурка на Baby Groot от филма Пазителите на Галактиката. Двата модела (главата и тялото са отделни модели и главата се маха) са доста големи. Главата е с 7 милиона полигона. Детайлността на принтирания обект зависи много пряко от настройките, а те не са голяма философия когато им свикнеш. Ремонта също не е нещо много трудно за технически грамотен човек. Трябват ти комплект отвертки, няколко гаечни ключа и сравнително точни шублер и метална линия. С тези инструменти можеш да го пъддържаш. 

 

Къде могат да ти изработят не знам. Ако искаш пиши на ЛС, мога да ти принтна нещо ориентировъчно. Пари не искам. 

 

Материал в България не съм купувал. Взимам го от Германия, защото има и ментета. Хубавия материал варира между 50 и 80 евро за 1кг. Като зависи от вида на пластмасата. Най-разпространените са ABS и PLA. ABS-а не се разгражда в околната среда и е доста здрава и еластична, може лесно да се полира/заглажда с ацетон. PLA-то се разгражда във вода за около 6 месеца и не е подходяща за детайли подложени на влага, защото му се нарушава първо естетиката и после се разпада. В общия случай детайлът не е плътен вътре. Ако ти трябва максимално здрав детайл тогава го запълваш целия. Докато подготвяш модела за принтиране програмата ти показва приблизителното тегло и дължина на материала който ще използваш, така можеш да си направиш предварителна калкулация на цената за детайла.

Редактирано от papi92
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поиграх си малко с един принтер

17521828_1273262439393513_24928048_o.png

17619121_1275793605807063_1656951433_n.j

 

...хареса ми, мисля да си направя щипки за корите в багажника :hilezh:

Между другото има пазарна нисша за евтини боклуци - от ключодържатели до интериорни елементи за BMW.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 22 часа, Andy3 написа:

 

Зависи от много неща. Колко е голямо, колко и какъв тип са зъбите, колко точно е натоварено? Ако няма риск да се счупи нещо скъпо, ако припадне колелото, нищо не пречи да се пробва.

Като цяло наблюденията ми са, че детайлите са относително здрави особено при повече от 70% запълване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Около 45мм диаметър, към 16 зъба, и към 10-12мм широчина. Няма риск  за нищо и да не устиска. :)  Може да опитаме, ще си платя независимо от резултата, че ми е любопитно. :lupe:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трудна работа, клоняща към невъзможна, особено ако се търси и подобен "финиш" на повърхността.

Sent from my XT1585 using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това е напълно постижимо. Стените са тънки, фасадата от вън не е идеално гладка, нямаш елементи започащи от въздуха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎10‎.‎04‎.‎2017 at 16:39, bonevstiliyan написа:

 

Постижимо си е с почти всеки FDM-принтер. Единствената проблемна зона ще е терасата ще е плочата между етажите, но това се оправя като се принтират отделно двата етажа. За постигане на добри резултати, ще трябва доста експерименти да се направят, но това няма да изчезне и при скъпите принтери. Принтиране на части и последващо лепене би било добър вариант за стени, които са много тънки или имат странни геометрии изискващи поддържащ материал.

Подобен детайл ще се принтира доста часове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За часовете е ясно...това с принтирането на отделни етажи го обсъдихме с колегата по-горе (който се нави да ми принтне модел да видя как става) и ако се разделя на етаж 1,2 и покрив, ще е идеално..а ако може и само да си прави преградните/интериорни стени и отвори ще е супер..дори ми се иска и основните мебели да се виждат, като кухня, плотове, легла и дрешници, но явно до там ще се стигне след доста тренировки..интересно ми е дали наистина мога да се надявам на такъв или поне доста близък ефект до горепоказаното, защото ще е идеална добавка към бюрото ни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом, вече правите опити, значи скоро ще разбереш :)

Мебелите ги моделирайте като плътни тела (в последствие може да се зададе да са кухи за да се пести материал), за да няма пресичащи се повърхности, или много тънки стени(под 0.4-0.5мм).

Още едно предимство на принтирането на части е, че ще може лесно да се махнат "паяжините" из интериора. Почти винаги когато има прекъсване на геометрията(прозорци, врати, мебели) ще има и някакви остатъчни нишки.

 

П.П.

Може мебелите да ги принтирате отделно и да се поставят/залепят в последствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мебелите мога да си ги принтирам отделно, както ми изнася и само да си ги наместваме, евентуално ако клиента иска друг вариант, директно на момемта ще можем да го презентираме...сега ше пробваме етаж по етаж..пък после ще видим. Колегата днес е пуснал първия, ще ви държим в течение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Някой принти ли все още? Трябва ми един малък детайл, изпринтен в 2 варианта. Имам файловете. Желателно е да е от черна ABS пластмаса. PLA изглежда по-добре като се изпринти, но ме тревожи, че не издържа на много висока температура, без да си изгуби свойствата, а колата лятно време стои отвън и редовно е много напечена и директно я пече в тези кукички. PET е най-добрия вариант, но не знам има ли смисъл да я хабим за такава дребна работа.

Става въпрос за една от кукичките за кората на багажника на A3 8L.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

https://press.ext.hp.com/us/en/press-releases/2018/hp-launches-worlds-most-advanced-metals-3d-printing-technology.html#.W5Z3cBltF3o.linkedin

 

HP Metal Jet up to 50x more productive, delivering low-cost, high-quality final parts; 
New Metal Jet Production Service opens up world of applications to global customers;
Partnerships with GKN Powder Metallurgy, Parmatech, Volkswagen, Wilo and more

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
На 9/11/2018 at 13:41, mitsubishi galant написа:

Като стана въпрос за 3д принтери, някой ползвал ли е и 3д скенер ? Да препоръчате нещо ?

Това със 3D скенерите и мен ме вълнува силно точно в момента

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...