Jump to content

Ауди 80 Б4 - 3 години не използвано

audi-80

Recommended Posts

Искам да приведа колата в добро техническо състояние - след преглед се оказа, че трябва да се сменят някои неща.Естесвено моторното масло , макар и да няма километри са минали около 3 години - какво е подходящо и давано по каталог за ауди 80 б4 2000 кубика 90 коня , бензин ? Антифриза предполагам си е най-обикновен.. Горивен, маслен и въздушен филтър.. датчик на перката ( перката се включва без да е загряла колата, а и вътре светва лампата за температурата ) , един маншон има за смяна. Спирачната течност трябва ли да се сменя ? Спирачките хващат добре, но все пак колата не е карана дълго време..Има един ограничител на щеката за маслото - той е счупен и не мога с точност да разбера колко масло има, намира ли се нова такава част или по морги да търся.Акумулатор сега ползвам от дизеловия ми голф, той е 75 амперчаса, но мисля да взема нов - може ли да е по-малко ампера, все пак е бензинова кола или пак да търся 75 амп. Преди да заредя нов бензин колата имаше много лошо работене на двигателя, прекъсваше, но като я заредих се оправи, свещите само със зачистване оправят ли се ако са имали нагар или се сменят? Колко литра масло събира двигателя, че забравих и това да попитам момчето...?И ако някой може да ми каже груба сметка колко пари ще ми излязат тези неща? И още нещо има ли опасност да прегрея колата след като ми светва лампата на температурата ( в смисъл тя си светва когато си иска) или датчика на температурата също е за смяна? За много неща питам, но поне най-важното което да направя ми кажете , че да не прецакам колата , че и не е моя все още!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ще ти кажа какво бих направил аз:

Маслото на мотора е 10W40.Moето е "Кастрол".Щека за нивото потърси на моргата.

Смяна на всички филтри и ремъци по колата.Смяна на свещите с нови.Нов антифриз.Най-хубавият е G-12.

Смяна на спирачната течност,като преди това се преглеждат и профилактират спирачните апарати.Ако е нужно-нови накладки.

За кой маншон става на въпрос?Ако е за полуоската външния маншон,смени ги и двата.

Акумулатора ти е 60Ah.

Oтносно лампата за прегрят мотор проблема най-вероятно е в датчика.

За парите не мога да ти дам отговор.Зависи кое откъде ще купиш и дали ще ползваш някакви отстъпки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами да , горе долу пълна профилактика - ремъците ги бях забравил, всъщност без ангренажния понеже е на 12 хил км а до колкото знам се сменя на 60х.км, знам че и това се сменя като се взема нова кола на старо, но в случая имам доверие на човека , така че ангренажния ремък отпада, предполагам поне на него не му се отразява негативно това че не е карана колата дълго. мерси за отговора , но ако знаеш колко литра масло събира двигателя ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събира 3литра масло мотора.

За светещата лампа провери датчика на тройника (сив на цвят с три крачета), провери също и датчика на разширителния съд.

Ангренажния ремък, нов, качествен (Gates) струва 20лв, така че не си го спестявай. Виж ако си сигурен, че ролката е сменяна, нея можеш да си я спестиш.

За щеката, предполагам ти е счупено това оранжевото накрайниче в края на металната тръбичка. Ново в магазина струва 1лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

към тея 300 ако добавиш още 100-150 и за основен ремонт на тоя мотор ще стигнат!

Масло: 50лв

Антифриз: 30лв

Спирачна течност: 20лв

Ремък ангр.: 20лв

Маслен филтър: 10лв

Въздушен филтър: 10лв

Горивен филтър: 25лв

Датчик сив (три крачета) 20-25лв

Датчик на радиатора: 20лв

Те такива цени ми се въртят, така на прима виста без да ги проверявам с точност.

като се тегли чертата излиза към 200лв грубо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами би трябвало ако не излези нещо допълнително.

45лв масло 10В40

10-15 филтър -маслен

въздушен-9 лв бош

ремъци около 50-60 лв- ангренаж, хидражлика , климатик, алтернатор

свещи около 30-40 лв

антифриз 2 шишета феби или хепу по 1,5 литра са по 13-17 лв

данчика е около 35-40 лв

това са цифрите горе долу !!!!

има неща от който можеш да ги намериш и по- тънко предполагам питай и човека дет ще пради интервенцийте може да ти намери нещата с по- големи отстъпки- стига да му имаш доверие де.!!!!

със спирачките внимавай да няма нещо клеясало да стани некоя бела , според мен смени и течността.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно , горе долу ми се изясни ситуацията, ами да моя човек е спец по електрониката, но разбира и от другите неща...климатик няма за съжаление.Ами благодаря ви за инфото.

Всъщност Митак, ти хубаво ги изкара 200 лв но без акумулатор и като имаш предвид че е 2 лв на амперчас - 60 амп към 120 лв . 200 +120 = 320 лв , така че долу горе правилно съм се ориентирал :huh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бензиновата помпа как е ? Сьщо така ако подкараш трайно колата, виж маслото на скоростите. Ако е бистро и светло жьлто значи е ОК. В противен случай смяна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вярно, прав си! Аз и за свещи забравих да сметна. NGK BUR6ET излизат 30тина лева още.

просто на пръв поглед ми се видяха доста 300лв за части точно за тая кола, но реално, са доста нещата, които са за смяна и трябва да се купят и за това сумата "приятно" набъбва.

Абе като имаш оредвид, че на тея новите бръкми само дебиЛомера им е 300лв :hilezh:

то сигурно и уредите на таблото не показват точно...

а и може би предницата ще похлопва...

може и колелцето на километража да е дало фира...

ами синия датчик? тоя температурния за компа?!...

а дали няма да губи и антифиз....

пичове да не се окаже, че накрая колегата ще се откаже от тази (все още не негова) кола...

както я подкарахме, ще вземе да я отремонтира От-До! :hilezh:

Редактирано от Митака
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приготви си и едни 100 лева,за да смениш двата пластмасови щуцера на главата и гумения тампон под моното.И дано предишния собственик си е оправил клапите,радиаторчето на парното и си е сменил гумичките на клапаните,че иначе сумата верно ще набъбне доста. :hilezh:

Редактирано от jordanik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еееееееееееееееееее,да ***** ! 3000 лева да си приготви ...

Да врътне една шайба на Ники (КОКО 100 C4),и за 3 стоянки и малко отгоре,да смени следните неща ... Филтрите с маслото (около 80-85 лева), свещите (25-26 лева),да се огледат кабелите (около 50-60 лева е комплекта),после аканите датчици на аканите фланци в комплект с качествени фланци (80 кинта),маслото в хидравличната система (30 кинта),спирачната течност да се смени (30 лева),антифриз (червен или син наливен около 40 лева/4л.),горивните маркучи (20 лева),ръмиците на алтернатор/помпи (25 лева),ремък с ролка (80 лева),накладки евентуално (30 лева),маркучите покрай спирачките ( около 50 лева),и задните на Пепи(buzzi) за ревизия,че да няма после ко тана (колко 80 лева беше!?),после за е всичко ОК,един 100 октана на извращение из градО,така да се загреят гърнетата дето се вика! :hilezh:

Нещо изпуснах май .... Ся смятаме на лелката ..... Е*а го,уядохме се ... 480 лева,за да ти е мирна главата ... Някой от горните неща могат да отпаднат :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами имам предвид за по-важните неща ... вие сте изброили някои дето... не са задължителни, пък то че ще се правят няма как, много пари станаха, но пък ще знам че е 6, гумичките на клапаните ги е сменял предишния собственик, колата има 30 000 км в България , карана е около година и половина тук. Предните две гуми са на по-малко от 10 000 км , това че са стояли навън - не означава че трябва и тях да сменям. Пък и за цена от 1700 лв мисля че въпреки тези суми пак си е добра оферта, но да видим все пак.По окачването - също има направен ремонт и наистина няма хлопане , няма тропане , само леко поскърцване, но предполагам и то е от стоенето? ...

Бензиновата помпа беше първото нещо което смених , т.е. не аз а сегашния и собственик , но втора ръка - бош! За сега няма проблеми от това положение, скоростите влизат много добре , но ще видя и за маслото.

по уредите на таблото всичко работи и свети , парното е лудница - докато го пусна е загряло , на моя голф го чакам поне 10 мин. в студено време, а за возията - нямам думи , ей хора как ще ме откажете не знам... много трудно . Пък и като гледам цените на частите, които изброихте не са много по-скъпи от на моя голф 2, в смисъл ако трябва да сменям всички тези неща на моя голф горе долу пак ще дам същите пари , ако не и повече ,защото е дизелов и само акумулатора му е 180 лв... а тук в тази кола се чувствам като в лимузина , дори сервото за мен е лукс , не се мъча с 300 зора при маневрите. данъка е малък , застраховката ми е почти като на голфа с около 20 лв повече... единствено е кофти разхода и то най-вече градския разход и то със сегашните цени , които сварих за съжаление! По уредите на таблото единствено не работи стрелката на температурата, колкото и да я карам не отчита никакво повишение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A за ангренажния ремък и ролките - все пак наложително ли е наистина да се сменят , сменени са преди 10 000 км, това че не е карана пък толкова ли е пагубно и върху този ремък.. не знам де, не съм спец ама не ме съветваха майсторите да сменям тази част ако съм сигурен че е сменен тогава, а аз наистина му имам доверие на човека , даже на самия ремък си беше написано че е сменен на 182 000 км , сега колата е на 193 000 . Знам че ще кажете че км-те едва ли са реални, ами не знам , но той я е взел от частно лице в Германия със сервизна книжка и всичко и там пише , че е била тогава на 160 000 км , сега е на 190 000 .Доколкото знам такива превъртания правят по автокъщите.Даже те всички документи са в мен , ама като не разбирам и думичка немски , да беше английски щях да зацепя доста неща ама немски :hilezh:

а как да проверя дали е с дълги скорости ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е неотваряно,може!

Иначе Не! Течността поема влагата във въздуха,и може да стане и по-зле даже!

Ремъка е задължително да се смени! Нишките са отслабени вече,и има опасност от скъсване! Нешо като маслото е ... Или на км,или на време! Не е много като пари!

Ко имаш впредвид "дълги"! Повечето Аудите с 100 км/ч,са с около 2800-3000 оборотя (изл. е 1.6,там са около 5000-6000 :hilezh: ) !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карай с този ангренаж и не бой се....даже четох някьде вьв форума, че точно този мотор е сьс защита при кьсане на ремьк и не може да се повреди. Оправи си обаче показанията за температурата. Или датчика не работи или в таблото ще е проблема. Но и в двата случая пак не е скьпо....около 30 лв. някьде.

По-натам слагай една газова уредба и си караш на аванта :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди малко написах това в една друга тема

не е скъп за паддръжка, агренаж + ролка + 3-те ремъка/имам климатик/ + работа =160 лв.

предницата се стяга за около 300 лв. с амортесьори и биелетки

дисковете май бяха стотина лв./предните/

сега гледах каретата от 120 /без труда/ до 190 с труда

смяната на въздушен + маслен + масло/наливно 10В40 за 11-12лв/л / макс 60 лв.

водя си статистика за това което съм сменил и мога да ти дам още примери просто статистиката не е при мен в момента, а в колата ако те интересува нещо питай

важните неща са масло, филтри, спирачна с-ма, за друго то се качваш и караш то само ще се обади

ще ти дам следният пример от мойта практика, отидох при майстора ми за редовния преглед да я види как е и ако има нещо да го оправям, всичко е ОК и на тръгване го питам не е ли време за смяна на свещите, каза че си пали перфектно, но ме попита, кога съм ги сменял последно, аз му отговорих че не съм ги сменял въобще /бях навъртял 65К откакто я купих/ човека каза че е по-добре да си ги сменя, та за 100К, които направих наскоро, по запалителната с-ма съм сменил само едни свещи

п.п всичко е въпрос на късмет при покупката на колата

Редактирано от zorba
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами бях по майстори, тампоните са за смяна но можело още да се кара, но единия маншон дето е скъсан бил важен и го смениха, карето било добре, антифриза го замериха -25 градуса нямало нужда да се сменя..нов акумулатор обаче не ми завериха гаранцията , понеже не зареждал добре, оказа се че трябвало профилактика на динамото,датчик за температурата е също сменях, маслото е сменено и всички филтри, ремъците обаче са добре , ангренажния е на 10 000 км ... за сега един проблем само остана - варират леко оборотите - ту ниски , ту високи , закачиха я към един лаптоп и показва някаква грешка във температурата на въздуха , показа към 35 градуса а със сигурност беше доста по-малко, това можело да бъде от ламбда -сонда (не знам какво е това), можело да е от свещи,можело да е от някакъв друг датчик, можело да има нужда от прочистване на дюзата с ултра звук..хиляди възможности, но утре като е студена ще видим как работи и пак ще тестваме, абе дотука отидоха към 350 лв и още не е технически изправна съвсем.Някои ме съветваха да сипя повече бензин и добавка и яко газ със 140,150 да може да прочисти системата , това добра идея ли е ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е нужно със 140-150 ... въпроса е да я вкараш във високите обороти (явно идеята е да поизчисти и дюзите) вместо да даваш пари за ултра звук (ама колко ще помогне това с добавката и резачките е друг въпрос ама пак може да пробваш не виждам кво може да ти навреди ... поне и да се обади нещо друго ще разбереш :) ) ... да ти дава грешка в температурата заради свещите ми звучи някак о,0 или пък ланда сондата да има връзка с температурата на въздуха 0,о

не съм експерт но пробвай да смениш датчиците първо (тоя за температура на въздух даже не знам къде е и изобщо дали има на мойта кола) , профилактично почистваш стъпковото моторче и тогава преминавай на по скъпите неща

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и без добавка, просто да сипе 100 октана и да я опъне хубаво на магистралата. На мойта така и правя. Като замина в командировка за няколко месеца и преди това като съм я карал само градско, колата ми не върви добре. След магистралата се отпушва и няма проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...