Jump to content

Направи си сам електромобил.

Recommended Posts

Хората се стремят да опазват природата.

Сърцето ми се къса като гледам как е извадил тази красота, че и писал възмутено колко много течности протекли по пода на гаража, след като махнал радиаторите и филтрите :hilezh: Е, гранулирани ли да изпаднат :hilezh:

П.С. видяхте ли как е вадил рамената на чистачките- пише, че специален туул си правил- толкова ли трудно се махат :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 10 months later...

Щом американските аграри ги изхвърлят тия патрави V6 бензинопопивачи, начи положението е поИчи от сириЪз. Бхахахаххахаххахаха :hilezh::hilezh::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей направо се кефя кат си помисля как след 10 години тунингарите ще почнете шлайфате роторите и да олекотявате намотките на електромоторите :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 year later...

Днес покрай мен мина ТОВА.

Като потегли (беше спряло) се чуваше едно свистене само. Айде на електричкитеее..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами така като гледам цените на горивата, няма друга алтернатива..Малко да пооправят само формата и конете, и веднага си вземам една на изплащане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това А6 верно ли е 400Nm, то ше си кине гуменките ако е така "RS Тролей" :hilezh:

А на реното " селия багашник акулуматори бате" :rotcol:

Като се замисля в моя Авант има място за мини реактор и захранване с тръц ще му осигуря :hilezh:

Редактирано от vancho20
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Реното батериите може би не са най-подходящите. 6 х 60кг = 360кг. 6х 1000лв = 6000лв само батерии. :rotcol:

Пише че са с живот 12 години ама не им дават брой цикли. Ако се скапат на втората година пишеш жалба и плачеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Абе по-добро от бензина няма! Ето -

:hilezh:

Може да се тунингова, да му се сложи турбо, компресор - та да се чува по-добре...

Всъщност не...

ТУК и ТУК Audi E-Tron в действие...

Направо маже за седалката. ИДЕАЛНО за градско, кой квото ще да разправя.

A щом вече има електрически:

->формула

и дори официален Moto GP шампионат за електромотори -> TTXGP

(едно състезание от миналата година с нечовешки изпреварвания между първите двама...)

както и ендуро серии -> QUANTYA

...значи нещата са сериозни.

И събитие отпреди няколко дни - електрическа пистарка (макар и още недоизпипана) наказа лошо на състезание другите мотори.

статия

видео (0m:55s и на 2:38min вдига предна гума при ускорение) А на видео комантара (тук пак вдига гума на 6m.25s) пилотът обясни, че е имал 400 Nm въртящ момент и 263кг под себе си и не е могъл да дава газ докрая (лесно губи сцепление на изход от завоя и газ ; не може да влезе в завой с голяма скорост при тия килограми), докато бензиновите мотори са тежали м/у 158 и 172kg и са си позволявали волности по завоите. И въпреки че за пръв път се изправя срещу традиционните машини с два пъти по-тежък мотор и с доста недоизкусурени неща, пак им разпра шортите :wall: Напомня за KillaCycle - 500 коня електрически мотор, 0-100 за по-малко от секунда! - ГЛЕДАЙ!

На какво още е способна електромагнитната сила -->

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Мицубиши I-MiEV, първия сериен електромобил идва у нас.

Остава да видим как ще се зареждат тези пущини. Бъдещето настъпва. Очаквайте скоро акциз на тока за придвижване. :gruebel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз още преди 7 години имах възможността да покарам малко, сигурно първия електромобил в България тогава. Машинката бе направена на платформата на стария ФИАТ ПАНДА от фирма- LAREL в Швейцария. Колата бе собственост на бившия ми шеф, собственик на автокъща тогава в София. Автомобилчето е внесено от Швейцария, ползвано е там с още други такива, за нуждите на някакъв курорт. Накрая го продадохме на един студент от Варна ако не се лъжа с още една такава колица на части за по-малко от 3000 лв.

Това което имах аз като впечатления по електрическата Панда....

- на мястото на задната седалка и багажника бяха разположени 12 батерии- акумулатори. Те не са с характерната течна киселина, а с нещо като гел образно казано. Не помня с какъв заряд бяха обаче, но веднъж с една от тях стартирахме трактор!!!

- отпред на мястото на стандартния двигател са разположени компонентите на електрическите компоненти по цялостното захранване на този ел. двигател.

- колата заводско излизала със 7 години гаранция на въпросните акумулаторни батерии, които след 5 годишна експлоатация тогава минаваха с едно зареждане 70-80 км.

- качваш се вътре, даваш на контакт ключа и вкарваш 1-ва предавка (общо е с 4 ск.) без съединител и потегляш. Превключването на останалите обаче изисква ползване на амбриаж.

- вдига макс. скорост от 100 км. при току що заредени батерии.

- автомобила се зареждаше в стандартната мрежа, отпред решетката между фаровете се сваляше и се изтегля шнур, точно като на прахосмукачка.

- имаше функция за генериране на ток в движение по инерция.

- колата имаше парно, радио....все допълнителни консуматори.

- за тези 2 години в които колицата си я караше шефа ежедневно НЕ Е ДАВАЛА ДЕФЕКТ.

Така, че бъдещето е в електромобилите хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мани тунингарите.....ма то тока за каране на такава талига ще се върже колкото сега с пропан-а :unsure: Е вярно ще има и такива със соларни батерии, ма то е дружко там :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо не трябва да има данък за тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гризли, нъл знайш, че тва са PR партенки (за съжаление). Преди десетина месеца г-н Трайков откри (малко след топлата вода) енергийната ефективност - както всички ние виждаме раздвижването в сферата на енергийната ефективност е "огромно", а иначе бяха лозУнги - "Ще намалим потреблението на енергия с 30-50%!!!". Той Трайков и други неща е откривал...

А иначе следваща конверсия на аутомобили ще е да ги правим електрички B))))).

Ето и няколко сайта от моята кошница:

http://kostov-motors.com/tractionmotors/kostovevmotors-and-kits/

http://successmotor.en.made-in-china.com/

http://www.autoblog.bg/Michelin-i-MGL-obezmislyat-skorostnata-kutiya-i-dvigatelya-id2856.html

http://e-volks.com/

http://www.evparts.com/

.... и разбира се много, много други сайтове.

М/у другото какво мислите за кол'лата с вградени ел. матори?

Според мен там е бъдещето, но все още си имат доста недостатъци.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля че трябва да строим АЕЦ което е добър повод да вдигнем цените на тока и да обясним на населението колко сме загрижени за неговото добруване. Да размахаме под носа му малко примамки и да му обещаем розовото бъдеще. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе съм го мислил за електромобила - акумулаторите да са собственост на някоя верига а не твои. Караш, спираш на бензиностанция, получаваш пълен пак и продължаваш до следващата. Така не се разправяш със зареждане, с гаранция на пака и с кражби на същия. Изисква стандартизиране на гнездата и захранванията обаче. Така няма проблем с мобилността и може да пътуваш неограничено без да зареждаш.

Сега щели да вдигат цената на тока защото този от ВЕИ бил много скъп и трябва да го плаща крайния потребител. :zustimm:

Пак ще ни цакат с топла бира.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе то мобила е ясен ама със зареждането не е ясно.

Някак не си представям как ще си тегля жица от 8ми етаж да зареждам. Бас ловя че ще я откраднат.

Ако живеех в къща с двор бива ама не живея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гризли, тия пичове http://www.a123systems.com/ работят по твоя въпрос с унифицираните батерии, смяна за няколко минути на пакета батерии. Долкото имам спомени още миналата година на 1-2 изложения правиха демонстрация на системата ... а бе в нета сигурно ще намеря клипове :)))))).

"Бе то мобила е ясен" - сподели ако не е тайна :) ще ни е интересно.

Както всички много добре знаем ПРОБЛЕМА е в батериите и скоро май няма да го "оправят", а ние чакаме батерия с тегло 1кг и осигуряваща 500кВтч ел. енергия :hilezh: ил' нещо от сорта.

Разбира се идеята с подмяна на батериите е далеч по реална, а и доста по-добра по отношение на бързината на зареждане и осигуреност.

... имам донор Zastava GT55 Rally в много добро състояние и нямам пари .... какво да правя (как да го направя EV)????????????????

*Последното изречение да се смята за препратка към категорията "Днес ме удари ток, куче влачи рейс..." :zustimm::hilezh::hilezh:

Редактирано от masurev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как мислите, дали енергопреносната мрежа изградена в страната ще има възможност

за допълнително натоварване през зимните месеци ( пък и през летните вече )?

Дали няма нужда от нови мощности ( като АЕЦ "Белене" например )?

Все някакви такива въпроси, дребни на първо прочитане .....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПАРДОНЕ, Гризли :respekt:http://www.betterplace.com/ тези са твоите 'ора със смяната на батериите (а бе нещо ме загложди :hilezh:).

KCV, електропреносната и електроразпределителните мрежи имат достатъчно възможности. За пример ще ти дам минималния и максималния товар на електроенергийната система тези дни - мин. около 3600МВт, а макс. около 5800МВт, т.е. нощно време има доста неизпозван мрежови преносен капацитет. На кратко (че и нещо ме домързява) нощно време тоци - БОЛ!!!!

.... а и на новите вятърни генератори някой трябва да им направи консумация нощно време за да не работят с ограничение на генерацията (доколкото съм чувал "перките" работели най-много нощно време).

"Дали няма нужда от нови мощности ( като АЕЦ "Белене" например )?" - зае'и АЕЦ-а, пъро се запушват дупките на бурето с виното (направа на читава енергийна ефективност) и после се допълва, че е скъпичко виното.

Редактирано от masurev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Бе то мобила е ясен" - сподели ако не е тайна :hilezh: ще ни е интересно.

Не че имам готова концепция. Вариантите са няколко.

- Директ драйв - всяко колело с двигател. Примерно двете задни за да е по-лесничко. Така няма да има нужда от диференциал. И двигателите стават по-малки.

- С един двигател отзад. Вече с диференциал.

- С един двигател отпред. Пак с диференциал.

- Куатрото го изключвам за сега като идея изобщо.

Не знам дали ще трябва скоростна кутия. Ако двигателя е кекав вероятно ще трябва. Поне няма нужда от задна. :hilezh:

Както знаем трябват 20-30 Киловата двигател за да има смисъл работата. Зависи и от теглото на цялото "нящу"

Не знам дали се сещате че електромобила няма да има две основни екстри:

1. Печка през зимата. Ще трябва бензинова. Или някаква на гориво. И без това батериите през зимата падат с 50% остава да абим ток за отопление.

2. Климатик през лятото. И той яде такава мощност че ще пробега ще падне сериозно.

За да избегнем горните проблеми може да спретнем някое хибридче. ДВГ на постоянни обороти с добро КПД което да прави ток за ел. задвижката и батериите. Отпадъчната топлина за печката.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по-горе постнах едни линкове. Та втория ми е интересен на мен - предлагат елдвигатели за EV вградени в джанти (разбира се много по-прост вариант в сравнение с разработката на Мишлен). Даже гледам, че от скоро предлагат и вариант 10кВт двигател в колело. За мен това е истината макар да не мога да си представя кви лагери трябва да има м/у статора и ротора за да издържи на нашите пътища.

"- Куатрото го изключвам за сега като идея изобщо." - а не трябва според мен :). Куатрото то дава възможност с два по-малки (еднакви) елдв. да си направиш конверсията :). В горния случай също ще стане (кое да е возило) 4х4.

По отношение на топлината - до колкото знам батериите отдеят доста топлина при разряд, което си е проблем за тях - но ето я отпадната топлина. която да ни грее през зимата и охлажда през лятото (поне частично)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, под куатро си представям четири двигателя директ драйв.

Но управлението им ще стане доста по-сложно. И скъпо. За това го изключвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, прав си, че ще стане по сложно при варианта - всяко кол'ло с двигател, но загубите на тяга са най-малки. Там проблем според мен ще е различната скорост на въртене на елдв. в завой. Разбира се най-реалната конверсия си е - малка колица с предно предаване и подмяна на ДВГ с елмотор, като се запази и скоростната кутия за облекчение на мотора. Та по тоя повод съм си скЪтал една Застава (тъста ми я хариза) и някой ден ..... :):hilezh::hilezh::)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...