Jump to content

Чисто нови гуми Bridgestone със стар DOT

Recommended Posts

Колеги тая тема сигурно е изчерпана, но да питам за съвет.
Изпаднаха ми две летни гуми 215/45/17 Bridgestone, който не са виждали джанта. Но пък са DOT 2007, казаха ми че са съхранявани добре.
Чудя се дали стават за каране поне за някой друг месец :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гумите са за боклука. Когато едни гуми не се карат, те остаряват по-бързо от тези които се карат. Поразрови се из Нета, има много изписано по тази тема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, сигурно. И двигателя се износва повече като е загасен.

Нищо им няма на гумите ако са съхранявани на тъмно, не са посукани и не са напукани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе и DOT е за леваците....

Някога  в  училището ни учеха, че е  живота на гумата е пет години на колелото, и по-стара гума от 2години да не се купува.

И в Дианата са "тъпаци' щом пускат на промоция гуми със стар DOT.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

35 minutes ago, grizzly said:

Да, сигурно. И двигателя се износва повече като е загасен.

Нищо им няма на гумите ако са съхранявани на тъмно, не са посукани и не са напукани.

Както споменах по-горе, има страшно много материал който сочи че не си прав. Виж това например: http://tires.about.com/od/Tire_Safety_Maintenance/a/The-Science-Of-Tire-Aging.htm

Аналогията с двигателя пък не е валидна. Аз мога да направя обратна аналогия пък с кисело мляко държано в хладилника 9 години - и тя разбира се няма да е валидна.

Виж и това: https://www.hop-law.com/jury-awards-1-38-million-verdict-in-spare-tire-lawsuit-against-discount-tire/

Тук става дума за семейство което след катастрофа осъжда сервиз за гуми, защото им казват че могат да използват резервната гума на колата. Оказва се обаче че резервната гума е на 13 години се пръска след по-малко от 200 км причинявайки катастрофата.

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки нормален човек знае че гумата старее. И ако трябва да я купува иска най-пресни. Обаче тук не става въпрос за този случай.

Производителите са приели че добре съхранявана гума е годна за употреба до десет години от производството. Още повече че има употреба и употреба. Като знам че имам стара гума няма да карам с 200 и готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 17 часа, CVT написа:

Гумите са за боклука. Когато едни гуми не се карат, те остаряват по-бързо от тези които се карат. Поразрови се из Нета, има много изписано по тази тема.

Батеееее.....

giphy.gif

По темата , ако гумите са съхранявани добре не е проблем да се карат ! Естествено цената трябва да е доста изгодна и ако те устройва скачай ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то проблема е в 'АКО', ами ако не са съхранявани? 

Гаранция, че като ги сложи и ще му заиграе волана, ако ги сложи отпред де. А ако ги сложи отзад, като падне малко дъжд и на някое кръгово, ще показва майсторско каране. :)  

Трябва направо да са без пари тия гуми, че да се взимат. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гумата Бриджстоун не е лоша в никакъв случай.

Конкретно за тея които пита автора-много стар ДОТ имат,освен да са подарък.

Ако ще се кара и с по-висока скорост-не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами не бих казал, че са за без пари 150лв двете. Разбира се само те си знаят как са съхранявани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

9 hours ago, piaggio said:

То си личи как е съхранявана една гума. От какво точно ще му се заиграе волана ?

Е как точно си личи, как е съхранявана една гума? 

Няма как да разбереш дали е крива, усукана и вече остаряла гумата. Това само с гледане, не се вижда, а ако се вижда, значи няма какво да коментираме. 

Ако ще ми кажеш, че щом не е напукана една гума, значи е съхранявана правилно, си в огромна грешка. 

Как щял да му заиграе волана? Ми, нека да ги сложи колегата, и ако не го е срам, после да напише коментар. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бъди толкова сигурен, че всеки водач има големи изисквания към поведението на гумите. Виждал съм и продължавам да виждам много хора които карат гуми от преди 98-ма година и са доволни ;)

Напукването ясно показва в какво състояние е гумата и то е основен фактор за състоянието на гумата, ти по какво друго ги познаваш, че ми  интересно ? Става въпрос за конкретните гуми тук, не за други, естествено че може да им има много работи.

Как точно се усуква гума, когато не се кара и седи в хоризонтално положение ? 

Да бе знаем ... слага ги гумите и волана започва да играе дайчовото ...

Редактирано от piaggio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега не се занимавай с глупости това са почти 10 годишни гуми ,дори и да са чисто нови.Това дали са съхранявани правилно или не е друга тема за разговор,просто само от годината на производство трябва да изходиш че това са си стари гуми,които е непрепоръчително въобще да се използват.Вземи си  едни нови гуми дори от по нисък ценови клас за да си спокоен на пътя.Колега запомни,че живота и твоята сигурност на пътя са над всичко.Винаги евтиното и компромисите после излизат скъпо и солено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 6/6/2016 at 11:01 AM, piaggio said:

Не бъди толкова сигурен, че всеки водач има големи изисквания към поведението на гумите. 

Как точно се усуква гума, когато не се кара и седи в хоризонтално положение ? 

За първото, това говори достатъчно за културата и интелекта на средно статистическия водач на МПС в БГ.

То и статистиката по ПТП и жертвите причинени от точно такава марлящина и минаване по-тънко, говори достатъчно. Но, нова е друга тема. 

По второто, ти мислиш ли, че гума, седяла 10 години, затрупана под купчина други и премятана 100-ци пъти от склад към склад или господ знае само къде и как, ще бъде в нормални норми за експлоатация, дори седяла хоризонтално?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То разликата между тия гуми и нови (нов ДОТ) в магазина сигурно е 100лв. Не знам дали си струва въобще цялата галимация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина би било по разумно за тези пари да взема нови, та дори и нисък клас както каза колегата по горе.
Да ми е мирна главата и да не ги мисля по пътя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 8 часа, Joro Irl написа:

За първото, това говори достатъчно за културата и интелекта на средно статистическия водач на МПС в БГ.

То и статистиката по ПТП и жертвите причинени от точно такава марлящина и минаване по-тънко, говори достатъчно. Но, нова е друга тема. 

По второто, ти мислиш ли, че гума, седяла 10 години, затрупана под купчина други и премятана 100-ци пъти от склад към склад или господ знае само къде и как, ще бъде в нормални норми за експлоатация, дори седяла хоризонтално?

Дреме ми на дедовия, който с каквито иска гуми да кара на такива работи съм се нагледал, че ти е бедна фантазията. Основно ПТП-та са заради скапани пътища ама както каза това е друга тема.

Бате тва да не е фризби да си го премятат, когато работниците няма какво да правят що бръщолевиш глупости, седят примерно в склад на тъмно и толкова, ако някой му изнася цена/качество може да кара това искам да кажа, ако не му изнася чао, много ясно че по-добре нови (но не и нови скапани, както се спомена). Това не е щайга с домати от премятане да им стане нещо.

Какво за теб означава гума в нормални норми ? 

Пак казвам гумите стават за каране, но след като се сложат на колата стареят (напукват се) доста по-бързо от пресните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека не се отклоняваме от темата, ти подхвана на съвсем различна вълна. 

Моят първи отговор беше кратък и ясен, пак ще напиша. Колегата попита ясно " стават ли за каране поне за някой друг месец  ", аз отговорих, да стават за по-спокойно каране някой друг месец, че и повече зависи от експлоатацията няма никакви проблеми, особено пък с премиум марка, точка.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, те всички гуми стават за търкаляне, някой и друг месец, ама каква ще е ползата от файдата? Дори и премиум, пак остаряват тия мекици. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 4.06.2016 г. at 21:45, S.Stoya написа:

...
Изпаднаха ми две летни гуми 215/45/17 Bridgestone, който не са виждали джанта. Но пък са DOT 2007, казаха ми че са съхранявани добре.
Чудя се дали стават за каране поне за някой друг месец :-)

Под изпаднали аз разбирам подарени и тогава приемам известни условности. В случая в който трябва да се плащат цялата тема е безсмислена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...