Jump to content

Методи за финансово/качествена оценка при покупка на бъдещото ни Ауди.


Recommended Posts

Добре де колеги, аз не споря че не може да се предвиди всичко и че живеем в кочина а не държава също не споря.

:)

Ама да седнем да умираме ли?

Идеята е да се даде отправна точка и малко базисни познания за финансовата част при покупка на Аудито.

Техническата част е ясна има доста спецове във форума които ще кажат.

А и аз споделям моя подход, ето доста колеги коригираха и допълниха и става вече много добра отправна точка за анализ.

..Иначе то е ясна ситуацията че е непридвидимо, ама поне да си напишем домашното.

А семейство с доходи 1000 лева може да си купи кола за 15 000 лева ако ги има спестени, ако тръгне изцяло на лизинг се движи по бръснача както отбелязаха по-горе.

Ама защо всеки скача на таз цифра? Това е МАКСИМУМА, т.е това семейство не е нужно да ходи на макса, да иде на 12к или 10к, на малко употребяван с гаранции и т.н, варианти бол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По повод сметките на икономистите за избор на кола ще разкажа една случка.

Приятел има книжарници и иска да купи малко "флашки". Изискването му е да са с максимална големина 4Гб. Оказа се, че разликата с 8гб е стотинки, т.е. няма разлика в цената. Но ако купи 8гб, то клиентите за 4гб няма да ги купуват. Аз изразих леко недоумение, нещо тип:stupid::huh:....оказа се, че клиентите за 4гб са счетоводители, които подават отчети на флашки. Те си смятат разни проценти и си доказват колко нерентабилно е да се ползват 8гб флашки и се чувстват ощетени, когато купуват 8гб.....та нещо такова ми изглежда и тази тема за избор на автомобил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак се започнаха да се пишат хиляди глупости,как семейство с общ доход от 1000 лв. на месец ще си купи каквато и да е нова кола на лизинг пък и някакви миражни предположения да има спестени 15000 лв.Тео а това семейство с какво ще си посреща ежедневните нужди и разходи със тези 1000 лв. че ида си плаща лизинги и т.н. Познавам хора с общ доход на 3 членно семейство с 1000 лв. месечно от заплати и просто повярвай тези хора не си ипомислят за кола която да е по скъпа като втора ръка от 3000 лв. камо ли да си купуват нови коли било то Дачия примерно които са най евтиния вариант на чисто нова кола на пазара във момента и въобще да не говорим как такова семейство маже и да спести окло 15 х.лв.Просто това е вече доста комично като изказване и несириозно,поне според мен.

 

Тази цялата тема се превърна в една пълна глупост и каша.От всичките ти постове личи че си човек който има кинти,просто върви и си взимай някаква нова кола и това е.Колко ще загубиш и какво ще спечелиш от покупката е друг въпрос,всичко ново с времето се обезценява къде повече,къде по малко.Да не мислиш,че тук във този форум тука повечето колегите карат чисто нови коли,няма такова нещо.А тези които са собственици на чисто нови Аудита независимо от кой тип и модел са де не говорим за А6,А8,всички К..... това са хора които въобще нито се занимават да търсят съвети от форума,нито са регистрирани,нито питат за обезценки за проблеми в моторите и всякави други глупости.Тези хора просто отиват във оторизираните сервизи плащат си като попове за обслужване и всичко останало,карат колата 4-5 години отива продава колата без въобще да му пука колко се обезценила дава лев отгоре купува си нова и продължава да кара пак нова кола.При положение,че е получил разочарование от марката Ауди си купува друг автомобил и така стоят нещата в общия им вид.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 14 часа, Teo Teo написа:

А семейство с доходи 1000 лева може да си купи кола за 15 000 лева ако ги има спестени

Ти луд ли си, или живееш в друг свят? Семейство с 1000 лв доход на месец не трябва да си купува никаква кола, камо ли чисто нова. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Месечен доход на тричленно семейство трябва да надхвърля 2000лв-2200лв.за да си позволят нова малолитражка. Това сочат моите наблюдения, но защо пък не се търси кола на 1г.-2г. с остатъчна гаранция и поне 30% надолу от цената в магазина. Пък  с ДДС-то много малко хора биха се вкарали в тава схема, така че нова кола си я брой едни 18к-20к. Горе посочения бюджет се отнася само при положение, че имат собствено жилище и то ще е подарък, а ако не е, имаме кредит и отиваме нагоре с едни 400лв.-500лв.минимум. Така съжденията ще отидат на една цифра към и над 3000лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Формулата презумира максимална сума пари които можеш да заделиш при  нормален режим на експлоатация от 5г.   Презумирам че 20% от дохода е горна граница. Защо 20% а не 10% е поради факта че разглеждам максимума а не оптимума. 

Обаче както по-горе коментирахме с колегите , за Българските условия това е рисково а и по-точно е да се борави с разполагаем доход и то след оперативни жилищни режийни.

Мисля че по-точната формула за България би била:

( Нетен среден размер на месечен доход  -   режийни по жилище*1.1 ) /5*60.

Ако приложим тази формула, то тогава едно семейство с доход 1000лв живеещо в собствено жилище  и имащо средно 200лв режийни може да задели максимум 9360 лева за покупка на кола или 156лв на месец ако е лизинг. А ако гледаме оптимума парите трябва да са 4680 лв. за кола.

А ако е живеят под наем  :) няма да смятам.

 

Мисля си че може би затова е добре да се вкара ограничително условие че семейства в които и съпруга и съпругата не взимат поне 2х минималната работна заплата, не е ефективно да имат собствен автомобил какъвто и да е той.

Редактирано от Teo Teo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз това 60 го изтълкувах като 5 Х 12, но все пак ми беше интересна точната формулировка.

Тук има и неизвестно, че 5г. е не кратък период и имайки предвид икономическото състояние на страната за това време може да си без работа или на друга работа с по-малко възнаграждение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това са много нереални сметки. Аз примерно с плаващ доход, но движещ се в порядъка 1600-2000 лв, само с приятелка и без деца, един лев не мога да събера и си карам Б6-ката на 14 години. Постоянно изскачат някви разходи и изненади. Не ми го побира акъла как СЕМЕЙСТВО с доход 1000 лв, ще събере 15000 лв или пък ще плаща лизинг и сметки, и т.н. Тия тряя да го карат само на хляб и сол, и колата да стои само пред блока според мене :D 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Егати........ в какво се превърна форума!!! Стига с глупостите.Истината е една който има кинти за ново Ауди взима и хич не се замисля колко ще се обезцени,какво ще загуби и т.н,в крайна сметка после все ще я продаде,защото просто е АУДИ.Друг е въпроса вече на който му свиди и не му стиска да дава кеш или на лизинг за ново Ауди да прибягва до всякакви тънки сметки и други финансови анализи.Всичко е въпрос на личен избор.Имал си пари дал,нямал си не си дал.Както се пее в припева на един стар чалга хит от 90-те години "Имал си пари Млади Какички,нямал си пари Стари Бабички". Айде със здрави на всички и дай боже всеки му тук на пишештите във форума да карат нови АУДИТА!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Лошо няма всеки да изрази своето мнение, добро или лошо за всеки различно.

Аз също съм на мнение, че семейство с доход от 1000лв не може да си позволи никакъв автомобил. Стана поправка - това трябва да е остатъчният разполагем доход след режийните.

 

Интересно обаче в първият ти пост предлагаш едан формула, на тази страница също. Поставяш едни коефиценти. Би ли се обосновавал защо точно толкова?

Защо 1,1, а не 1,2?

примерно

Quote

( Нетен среден размер на месечен доход  -   режийни по жилище*1.1 ) /5*60

това 1,1 са режиините +10% резерви. предполагам. това обаче 5 и това 60 за какво са?

Защото по този начин поднесени е трудно за разбиране. Въртят се едни цифри, коефиценти. Защо? Как? От къде?

 

Лично моето мнение е, че максимумът е около 3 остатъчни дохода - след т.нар. режийни. Ако са малко повече може и 5-6. Тези 5-6 месечни остатъка от дохода обаче за мен са абсолютният таван за масовите хора в България.

 

Друг е въпроса вече като се прави  по 10-15 000 чист месечен доход живее се с 5. Защо да не се вземе Ферари, Порше и т.н.? Там вече е въпрос на философия и гледна точка. има ли смисъл от такова разточителство. Едно Ауди 2012 година върши точно толкова работа колкото едно 2004 или 1996-та. Разликата е в това как върши работа автомобила и дали си струва разликата в разхищението на средствата по него - подръжката далеч не е едан и съща.

Като свърши парата продаваш колата. Настъпи ли краят на тези доходи да си продадеш скъпарското возило ще е последното нещо, което ще в главата на човека. Имал е възможност - поживял си е. От утре вече на работа.

Автомобилът няма начин да се продаде на печалба колкото и да ти се иска. Не и за нашата форумна реалност, както и за споменатите баровци по-горе - не го интересуват форумите - харесва, купува, плаща, зарежда,подържа, продава, без да търси мнение от 200 човека червен автомобил ли да вземе зелен ли , защото сините много ги крадяли. При тях това също е невъзможно.

Това са единични бройки(за автомобилите продвани с печалба), които са по-джоба на не повече от 2-3% от българите. Предимно политици.

 

Също невъзможно е и да се съди за качеството на автомобилите по предходните.

Какво общо има Ауди 80 с А4, А8?

Или Голф 4 с Голф 1,2?

Новите Мерцедеси със 190, 124?

 

Всичко ново е до гаранцията и малко резерв да не се разкапе преди да е изтекла.

 

Сбърках. Има, но ти едва ли си ето от тях

https://www.youtube.com/results?search_query=wheel+dealer+

 

Редактирано от Велин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • VBI locked this topic
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...