Jump to content

АУДИ КЛУБ БЪЛГАРИЯ В ПОМОЩ И ПОДКРЕПА


RED-AUDI

Recommended Posts

Днес коментирахме темата с приятели и стана на въпрос, че подаръчетата са хубаво нещо - ще ги зарадват, но ще отидат в небитието много бързо.... Та ако се напънем да измислим нещо дето да им остане за цял живот в полза на тез деца ще е най добре, и ето и някой от опциите които измислихме днес с хора, които макар да не са клуба и да са с фордове, са невероятни пичове:

- Да платим на една учителка по англииски да ходи веднъж седмично да ги учи тез младежи;

- Да им дадем по една книга - книга която на нас ни е помогнала по някакъв начин да си намерим верния път в живота - тука можем да измислим разнообразие от Библията до Лий Якока;

- Да запишем децата на някакъв спорт или хоби които го интересуват;

- Да платим на най запалените шофьорски курсове;

- ... ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 50
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

- книга - имат библиотека в дома, но липсват читатели ...

- английски език - няма да се захванат, защото ги мързи да учат. Даже и в самия дом да идва преподавател, няма да ходи никой...ще си лежат по стаите;

- само по себе си записването на спорт е секунди, но после записаните със сигурност няма да ходят и ще чуеш всевъзможни причини защо.

- шофьорските курсове - една добра идея

Проблемът на тези младежи, а и на всички, живеещи в институция е, че считат, че държавата им е длъжна за ВСИЧКО! Държавата и респективно жителите й са им длъжни да им осигурят къде да живеят, топлина през зимата, храна, дрехи, пари - всичко!

Държавата дава пълна издръжка, но не иска нищо в замяна. Децата живеят в изкривен свят само на това "да си отстояват правата" - да искат по-вкусна манджа, от тази, дето им сервира готвачката, да искат по-скъпи дрехи, от тези, с които разполагат, да искат повече пари, от така или иначе смешните джобни...да искат, да искат, да искат.

Същевременно нямат НИКАКВИ задължения, а малкото такива, които са описани в правилника не се изпълняват категорично.

Най-големият им проблем е, че им трябват пари.

А парите се изкарват.

За целта трябва да си намери човек работа и да вложи свои усилия, за да му бъдат възнаградени.

Ето това е проблем за институционалните деца.

Те първо незнаят как да потърсят добра работа за себе си, после не са отговорни да я изпълняват, имат много претенции към работодателите си и накрая - недоволни от заплащането.

Просто ни е куца системата, а тези деца се нуждаят от контакт с "външния свят".

Имат остра нужда от един надъхан млад юрист като Цветчо ( щото са му още в главата сумати закони) да им обясни, че още с навършването на 14 години стават част от обществото и че законите на това общество, са еднакви за всички.

Имат нужда от пример - да видят човека Х с хубавата кола, който да им разкаже, че работи от сутрин до вечер, за да живее прилично

Имат нужда да почувстват подкрепа, да получат съвет, за който не биха потърсили мнението на възпитател (който по цял ден стои във възпитателската стая и си гледа телевизия).

Имат нужда от помощ при намиране на работа, а когато излязат от дома, се усещат колко важно е било да учат, да имат дипломи за средно образование и някаква професия и да си търсят поне прилично платена работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре написано :hilezh: /с изкл. на изписването на ника ми, де, но аз вече съм се примирил :angel: /

Моето мнение е абсолютно същото! :santa:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи отменяме дарителската акция! Трябва да измислим вариянт да я направим "възмездна"! С други думи да им осигурим неща за които те да се потрудят първо! Например да си почистят дома като за начало!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ред-Ауди, :hilezh:

Аз мисля,че е възможно да се закупят материали/бои,комплекти"Направи сам"от дърво и метал/и да възложим на тези юноши сами да си създадат повече уют в своите помещения.Така хем ще учавстват активно,хем ще си подобрят средата за живеене,хем ще придобият и малко домашни майсторски умения.

Мисля,че всеки от нас може да изпрати по 20 лв. в нарочна сметка,напр. на името на Коко С100!

Ще следя темата с интерес!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е добра,хареса ми,но смятам че трябва предложенията дадени до тук да се обмислят.Лично ми мнение е да им се закупят дрехи и обувки,най вече от това ще имат нужда зимата.Бихме могли да се замислим над идеята,какво ще правят децата след като престоят им в дома приключи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се опитаме да им потърсим/осигурим постоянна работа ... ???

/на тези които могат да работят/

Редактирано от Inkozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля,че всеки от нас може да изпрати по 20 лв. в нарочна сметка,напр. на името на Коко С100!

Ще следя темата с интерес!

Без да се скатавам смятам, че по-добре е да използваме сметката на Галя - Ред Ауди, която откри по други поводи в ЦКБ, ако разбира се не я е закрила.

Ако се касае за закупуване на материали за ремонт имаме колеги, които ползват отстъпки в строителните магазини и борси и ще ни бъдат полезни. :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

RED AUDI абсолютно точно описание на институциите в БГ.

Не мисля че е егоистично да видиш това, което правиш, особено когато е добро, а просто мисля, че не трябва да се ограничаваме само в социалната и паричната помощ, а и в двата варианта.

Мисля че е най-добре RED AUDI, понеже има повече опит да се опита да обобщи възможностите до максимум 3 предложения и да решим, а не да продължаваме да обсъждаме...

:bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какво стана - май стигнахме до извода че не финанси им трябват на тези домове, а интеграция на децата, което не е толкова въпрос на пари, а на хора. Ние тука лесно ще съберем по Х лева, ама да поемем ангажимент да ги въвеждаме в живота тези деца е сериозна работа. Нещата май опират до това всеки да поеме "шевство" над някакво дете, да се виждат, да си говорят... трудна и отговорна работа. Не е като да дадем по някои лев. Както се казва - с пари най лесно.

Никога не съм бил на клубна среща - тука в Плевен май е невъзможно да се съберем повече от трима... Но ако колегите в София правят регулярни срещи, не може ли на всяка среща да идва групичка от няколко деца от дома на ротационен принцип?

Давайте да мислим.... Нали решихме да е след празниците, имаме време.

Редактирано от nmm
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

/с изкл. на изписването на ника ми, де, но аз вече съм се примирил :arrow: /

:hilezh: за първи път ми беше, извинявам се :bia: !

Кокич, категорично отказвам по сметката за тениските да се превеждат пари за друго! Също така аз категорично отказвам да се занимавам с финансовата част на дарителството, а това дали ще бъде поето от конкретен човек или от АКБ като юридическо лице, е въпрос на решение на управата на АКБ.

За стратегията - тя горе-долу е ясна, но нека дообсъдим още доста подробности.

Като например - колко чести да бъдат срещите в този дом?

Модератор може ли да пусне анкета с възможности - 2 пъти в месеца, 1 път в месеца, 1 път на 2 месеца ?

За да не се окаже, че на първата такава среща ще има 10 човека, а на втората, следващия месец да дойдат само 2ма ...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Сега видях, че сте пуснали нова тема.:respekt:

мен си ме бройте за каквато и кампания да става въпрос. Искам да участвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Празниците минаха. Ние сме на ход. Както си обещахме преди празниците :bia:

Дайте да видим какво и как :steinigung:

Дома го уточнихме в предната дискусия - Горнобанския.

Първото събитие да уточним - следващата среща не можем ли да я направим там с "децата" ? И да занесем по някоя топла дрешка като за начало?

Само предложения засега, давайте и вие, после ще гласуваме и накрая ще е супер да го доведем до финала.

Колежката с червеното ауди дано да е на линия да организира нещата, че като гледам друг няма кой. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА :

ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА клон София ЮГ

CECBBGSF

IBAN: BG91 CECB 9790 10A3 6940 00

титуляр : Владимир Димов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте колеги! Изчетох всички коментари написани по тази тема и съм твърдо ЗА тази кампания. ;)

Аз имам някакъв опит с това нещо също, защото през годините бащами е правил дарения точно на такива домове..... и искам да ви кажа една ужасна истина за тези институции.

1- Даренията бяха във вид на играчки, дрехи, и храни. --> Радостта в очите на децата може да Ви накара да се чувствате истински човек, но след като разбирате, че голвмс част от дрехите са взети от санитарките и готвачките( за мен това са хора без мозък и сърца) за тяхните внуци или деца, а храните занесени вкъщи... просто ти се ще никога повече да не си правиш труда, за да не се разочароваш от хората в България за пореден път, защото разочарованието е голямо. Човек си казва, защо да обличам деца, които си имат родители(децата на санитарките и готвачките, и др.), по-добре да си мисля че съм си дал парите, за да спася някой човешки живот(поне там дават някакви бележки с това за какво са използвани парите) и това прави хората по-щастливи и добри.

2- Започнахме дарения по сметка за деца нуждаещи се от спешни операции. --> Нямам си и на представа дали сме попаднали на свястна кампания или на поредната ограбваща хората, но искренно се надявам да е от първите.

Искам да кажа с тези мои преживявания, че ако наистина няма кой да следи разпределението на парите(ако ще са пари) или дрехите и такива неща, по-добре да не се и захващаме, защотот с това с което съм се сблъскал, разбрах че от всичко това децата ги огрява едва 20% от всико.

Искренно се надявам само ние(бащами) да сме попадали на такива домове и знайте, че съм с двете ръця ЗА това организиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 3 months later...

Действителността е още по-жестока. На децата им трябват презервативи, гримове, пари кеш, козметика, лекарства против забременяване и куп неща коренно различни от потници, мечета, транзистори и вафли ... А най-вече им трябват моменти в които да се почустват .. хора равни с останалите ... колкото и да не са ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...
Действителността е още по-жестока. На децата им трябват презервативи, гримове, пари кеш, козметика, лекарства против забременяване и куп неща коренно различни от потници, мечета, транзистори и вафли ... А най-вече им трябват моменти в които да се почустват .. хора равни с останалите ... колкото и да не са ..

ЯВКА, абсолютно прав си!

Давам лек отчет за изхарчени средства, събирани до този момент от кампанията около нова година:

- към този момент има дадени пари за джобни по време на абитуриентските балове на двамата абитуриенти ( сумата нека да я сподели Влади, че я забравих)

- последната седмица бяха похарчени пари за следните неща, свързани с лагера на децата, който от днес тече в с. Равда до 11.08, а именно:

* 4 бр. плажно мляко - 400 мл - 10 фактор ~ 7.9- лв/бр.

* 2 бр. плажно мляко - 400 мл - 20 фактор ~ 9.9- лв/бр

* 2 флакона български заместител на ПАНТЕНОЛ (шпрей против изгаряне) ~ 15.20 лв (Държавата ни не отпуска средства за такъв род козметика, а тя е изключително важна)

* 7 туби х 10 литра минерална вода - 10.08 лв

* 4 бр. масло за след плаж - ~14 лв (вярвайте ми, тези кремчета няма да стигнат за мазане на всички изгорели ...)

* 1 шампоан против въшки ~ 5 лв (няма оттърване от тях)

* 2 пакета памперси за възрастни - 16.80 лв

8 10 броя памперси 6и номер - 7.20 лв (има три дечица в дома, които имат сериозен проблем - напикават се нощем)

Точните сметки ( понеже сега ги пиша на изуст) ще ги предам на ВЛАДИ-ДИ.

Редактирано от RED-AUDI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кокич, за презервативите си се объркал от поста на Инкози. :rolleyes:

Мисля не направихме нищо за периода от нова година насам, въпреки доброто ни декларирано желание, така че Галя, каквото си направила - добре си го направила. :respekt:

Ники, имах няколко отправени предложения за мероприятия в дома тук в темата, но НИКОЙ с твое изключение не откликна. За съжаление.

Парите се съхраняват в сметка на Влади ДИ, човек, избран не сулчайно, предвид уважението на целия форум към него (с малкото изключение на Коко 100 С4, който успешно съумява личните си дразги да ги вплете в поредната интрига).

Аз точно поради тази причина НЕ ЖЕЛАЕХ да разполагам с парите, за да е ясно на всички, че решенията за харчене не се взимат еднолично.

В крайна сметка този фонд съществува, тези пари, събрани вътре са за благотворителност и никой, никъде не е категорично заявил, че парите ще ходят само за децата в ДД "Христо Ботев". Но за съжаление и никой не е подел инициатива за нещо алтернативно.

Пазя всички финансови документи по разходите, а те са направени заедно със служебно лице от дома, т.е. отново не еднолично от моя страна. Няма никакъв проблем да бъдат издадени и дарителски документи от дома.

В случая на всички отговорно заявявам, че Коко 100 С4 НЕ Е ВНЕСЪЛ 1 стотинка от свое име по дарителската сметка. Ако е направил някакво дарение, то е от събрани пари от ресто по разни сбирки, които той е решил просто да съхранява. Затова и чест не му прави да се намесва някъде, където няма право и морал! Да не коментирам пък неадекватното му предложение за стаите в дома и някаквия там ремонт ;) , при положение, че няма даже и хипотетична представа какви са условията и нуждите в този дом.

Ще помоля всички дарители, които имат някакви виждания, възгледи или предложения - да пишат тук, както колекага NMM направи и в краен случай на лични съобщения.

Редактирано от RED-AUDI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отчетност към 02.08.2009 г. за изразходени средства от дарителската сметка на АКБ.

otchetdokumenti001.jpg

otchetdokumenti002p.jpg

Дарени средства за 2мата абитуриенти за таз годишния абитуриентски бал ( които Влади ще уточни)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Малко да ъпна темата :)

Говорих с Галя по телефона надълго и нашироко относно каква може да е нашата помощ за дома в Горна Баня. Все пак измина поредната година.

Нещата се повтарят и от преди, затова ще се опитам да ги синтезирам:

1. Децата не са "деца" това са големи момчета и момичета, които са свикнали цял живот на схемата "На ти щото си сирак", съответно "Дай ми щото съм сирак".

2. Някой от тях са с висящи присъди, други откровено проституират.

3. Материалната база в дома не е лоша, проблема е основно в комуникацията между деца и възпитатели. Заради заплащането, възпитателките са пенсионерки и разбирате каква възрастова дупка се получава между тях.

4. Подаряването на каквито и да е материални неща не води до нищо - списанията не се четат, за стипендии никой не се бори (учи), дрехите стават на парцали, уредите се изнасят и разпродават.

5. Единственото нещо на което ще се зарадват е алкохол, цигари и кафе. :)

В общи линии една доста нерадностна картинка, и за съжаление ситуацията изглежда напълно патова. В смисъл дори и на най добрите намерения са с неясен изход и резултат.

Най доброто което може да се направи за тези деца е

1. Да им се намери работа, каквато и да е, но в която те да знаят какво трябва да направят , какво ще получат и да не останат излъгани. Целта е да се научат че за да получиш трябва да дадеш.

2. В същата връзка, директен и индивидуален контакт с някои деца, за които има някаква надежда. Някак си ми е гадно да отрежа част децата по този начин като "безнадежни", но по добре да се опитаме да помогнем на едно дете и да успеем, отколкото да борим напразни усилия за неизпълними каузи.

Относно точка 1, ако има колеги, които могат да поверят някаква работа, достатъчно неотговорна в началото, в дома ще се провери, дали изобщо някое от децата има желание да я свърши. Нека иколегите с таквиа възможности да помислят за нещо подходящо.

Относно точка 2, ако можем да се организираме някаква група ентусиасти и да направим първа крачка към запознаване с децата.

Галя извади страхотно предложение да ораганизираме един пейнтбол със АКБ и децата, като по този начин ще успеем да направим първоначален контакт.

Аз никога не съм играл в такова нещо, ако има колеги които знаят подходящо място, и са играли тази игра, да споделят дали и как ще успеем да организраме една игра, в която децата да се мобилизират, да добият представа за екипна игра и най-вече да намерят приятели в наше лице. След като видят приятели в наше лице, ще можем да минем на друго ниво, като ги водим на кино, кафе и ресторант, места където да можем да комуникираме и да опитаме да извадим децата от битието в което са попаднали.

Затова към момента и без това е криза, нека не наблягаме на парите, а на някаква директна помощ във време и контакт. До колкото разбрах Влади няма възможност да се занимава с парите и ще ги предава на Галя. Така че вероятно ще има нова сметка за превеждане, ако има желещи да даряват пари. Но ще е супер ако успеем да направим първа стъпка с една игра на пейнтбол - кажете това може ли да се играе зимата, къде може най близко до Горна Баня, колко време трае играта и колко струва разбира се. Мисля че даже и ние ще сме доволни на една форумна игра :blink:

Редактирано от nmm
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм виждал терен за пейнтбол, точно до Горна баня. По околовръсното малко след Суходол посока Г.Баня отляво има игрище. До него минава влаковата линия. На по долно ниво от околовръсното шосе е. Има и някакви оранжерии там.

За съжаление само това знам.

Ако мога да помогна и с откриване на сметка само кажете.

Редактирано от verter
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

Моля, ако някой има против дарените от него пари тук да се дарят в помощ на колегата Milen76 по повод тази тема да напише ЛС на Галя - RED-AUDI

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...