Jump to content

OBD корекция - йок ефект...

Recommended Posts

Здравейте, сложих газова на атмосферен двигател - Романо с Обд. След 3-4 седмици и 2000 км закачих да погледна двигателя на ваг-ком и имаше грешка за бедна смес. През Обд модула на ваг-ком видях, че дългосрочните тримове са на +8+9% . като настройвахме газовата след първите 1000 км смесите, разход и вървеж си бяха на 6. Защо месец след това газовата не е отчела горивните корекции на бензиновия компютър? Обд контролът си е вързан...

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, при вас Обд-то прави ли реално корекции на смесите според горивните тримове на бензиновия компютър?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си под 10% корекции не би следвало да има избила грешка. Според мен грешката е избила в самото начало преди газовата да се е самонастроила. Изчисти грешките покарай и закачи пак да видиш какво е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампата на двигателя не свети. От любопитство го проверих през ваг-ком. Но ми се струва, че 8-9% са доста, би трябвало по Обд да се нагласи. Ще ходя при човека, който я е монтирал да си я настрои. Благодаря за мненията.

Все пак ми е интересно, хората с нужния опит да споделят своите наблюдения, в какви граници Обд-то може да оправи настройките...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да може да ги смъкне тези проценти. На ланди гледах как ги смъква в реално време в движение.

Според мен при тебе са по високи тримовете и успява да ги смъкне до тия 8-9%. Но реално не знам дали на романо е в реално време настройката. Като отидеш при човека нека си закачи компа, покарай няколко километра на бензин и после смени на газ да видиш какво прави или не прави газовия комп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя опит нещо с тези OBD-та се оказа негативен обаче. Сложихме на една Мазда 6 2.3 бензин автоматик Фобос 2+ с OBD модул и почна да се ебава с компа на колата. Пали от време на време лампата на ESP-то по някое време запали една камара лампи по таблото свързани с кутията. Накрая кутията нещо и кик-даун нещеше да прави и играха резачките. Сега ще си го настроиме по класическия начин и таковал съм му таковата на това OBD. Или просто Фобос не ги бива в тая дейност. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реално нормални се считат тримове до 5%, но твоите не са много далеч от това. Ако настройката е в реално време би следвало да паднат малко. Не забравяй, че може да имаш и някакъв проблем по самата кола. Я някой вакуум я нещо друго. Покарай на бензин малко да видиш на колко ще се остановят. Но за всичко под 10% не би следвало да избие грешка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, ще покарам на бензин и ще докладвам.

ПП: на А8 4.2 бензин 2000г. Отново Романо с Обд, при закачено Обд при всяко палене се получаваше удар в автоматичните скорости. Съответно беше разкачена жицата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някой коли се наблюдават такива аномалии, смущават се от връзката с газовата, но това се случва много рядко. Това че имаш Романо с ОБД не значи нищо, може да не е задействана адаптацията, има специална отметка за активиране, възможно е да се е нарушила връзката през ОБД протокола, трябва да се види какво се случва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накрая ще стане ясно защо Ланди ренцо омегас струва толкова пари:)

В Субару форума нали има хора с романо с обд2. Ами святкат понякога чековете им.

Само с ландито и с течните фази няма светкане в дългосрочен план.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен винаги е било ясно - качеството струва пари :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се наложи да се повтарям, но Романо има всякакви опции, зависи какво е включено, може да не чисти грешки, може да чисти грешки само ако са свързани със сместа, а може да трие и всички възможни появили се грешки, монтажника решава коя опция да включи, това е валидно за най-новия модел наречен"Антонио".

При правилна настройка Романо няма начин да пали чек, тогава въобще не е нужна опция за чистене, ако системата не е настроена добре може да пали чек, но повярвайте ми Ланди също пали чек ако не е настроена добре, в случая цената на системата не е фактор, важен е майстора и настройките които ще направи.

Ланди имат политика да продават на изпитани майстори, тоест няма случайни хора работещи с Ланди, при другите марки не е така, всеки един идиот може да си купи Романо, да си го постави сам, и после да напише че Романото му пали чека на Субару ???  :zustimm:

Редактирано от eurogas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всичко си прав колега но има само един пропуск.Всички системи на Ланди и ЛР с ОБД работят с с по бързи дюзи от Романо.При софта едните доскоро използваха този на АЕБ докато Ланди си имат инженери които го доработват и имат собствен.Традициите им липсват!Добре знам как работят италианците всеки се занимава със собствена част от даден детайл и накрая се сглобява.Дори да са взели най големия гений той не може да знае всички подробности.Винаги при нова разработка се допускат определени грешки които се изчистват с времето.Състемата е много нова и докато се изчистят нещата се изисква време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Направих си експеримент - минах автоматична настройка, колата се държи добре при ниско натоварване. При голямо натоварване беднее. Снимах таблицата с коефициентите. Покарах 200 км за 2 дни, градско и извънградско, и пак проверих коефициентите в таблицата. Нито един не беше променен. Функцията "адаптивност" е активирана, Обд е свързано, от него си чете сондите и тримовете.

Какво корегира Обд-то? Явно не и коефициентите. И другия въпрос, който ме вълнува, ако изобщо корегира нещо, дали е обогатяване/обедняване на сместа като цяло, или съобразява ситуацията за определено натоварване при дадени обороти и пипа само там?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям противник съм на този тип форумски обучения, има си семинари на марката, ела там и се учи, тука трябва да те въвеждаме в "А" и "Б" на занаята, знам че ти е приятно да задаваш въпроси, но за да се отговори подобаващо трябва да си изтрия клавиатурата, нито имам такова време, нито има гаранция че ще ме разбереш. :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Монтиран ми е фобос 1, и след втората неуспешна фина настройка си купих кабел и си я настроих сам, затова и не мотирах в прехвален сервиз, че усмивките са докато си платиш, после.... В момента постоанната корекция ми е супер + - 5% и колата си пее, а е с  "капризен мотор" корола vvti. 

Моята работи без обд, значи е по-добре функцията да не е активна през цялото време, че е възможно да станат каши при свършването на газта, /до настройка е/. Единственото нещо което правя е да си закачам когато се сетя един китайски четец и си проверявам корекцията. Това е. 

Редактирано от sahosp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...