Jump to content

OBD корекция - йок ефект...

Recommended Posts

Здравейте, сложих газова на атмосферен двигател - Романо с Обд. След 3-4 седмици и 2000 км закачих да погледна двигателя на ваг-ком и имаше грешка за бедна смес. През Обд модула на ваг-ком видях, че дългосрочните тримове са на +8+9% . като настройвахме газовата след първите 1000 км смесите, разход и вървеж си бяха на 6. Защо месец след това газовата не е отчела горивните корекции на бензиновия компютър? Обд контролът си е вързан...

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk 4

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, при вас Обд-то прави ли реално корекции на смесите според горивните тримове на бензиновия компютър?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си под 10% корекции не би следвало да има избила грешка. Според мен грешката е избила в самото начало преди газовата да се е самонастроила. Изчисти грешките покарай и закачи пак да видиш какво е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампата на двигателя не свети. От любопитство го проверих през ваг-ком. Но ми се струва, че 8-9% са доста, би трябвало по Обд да се нагласи. Ще ходя при човека, който я е монтирал да си я настрои. Благодаря за мненията.

Все пак ми е интересно, хората с нужния опит да споделят своите наблюдения, в какви граници Обд-то може да оправи настройките...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябва да може да ги смъкне тези проценти. На ланди гледах как ги смъква в реално време в движение.

Според мен при тебе са по високи тримовете и успява да ги смъкне до тия 8-9%. Но реално не знам дали на романо е в реално време настройката. Като отидеш при човека нека си закачи компа, покарай няколко километра на бензин и после смени на газ да видиш какво прави или не прави газовия комп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя опит нещо с тези OBD-та се оказа негативен обаче. Сложихме на една Мазда 6 2.3 бензин автоматик Фобос 2+ с OBD модул и почна да се ебава с компа на колата. Пали от време на време лампата на ESP-то по някое време запали една камара лампи по таблото свързани с кутията. Накрая кутията нещо и кик-даун нещеше да прави и играха резачките. Сега ще си го настроиме по класическия начин и таковал съм му таковата на това OBD. Или просто Фобос не ги бива в тая дейност. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реално нормални се считат тримове до 5%, но твоите не са много далеч от това. Ако настройката е в реално време би следвало да паднат малко. Не забравяй, че може да имаш и някакъв проблем по самата кола. Я някой вакуум я нещо друго. Покарай на бензин малко да видиш на колко ще се остановят. Но за всичко под 10% не би следвало да избие грешка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, ще покарам на бензин и ще докладвам.

ПП: на А8 4.2 бензин 2000г. Отново Романо с Обд, при закачено Обд при всяко палене се получаваше удар в автоматичните скорости. Съответно беше разкачена жицата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При някой коли се наблюдават такива аномалии, смущават се от връзката с газовата, но това се случва много рядко. Това че имаш Романо с ОБД не значи нищо, може да не е задействана адаптацията, има специална отметка за активиране, възможно е да се е нарушила връзката през ОБД протокола, трябва да се види какво се случва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накрая ще стане ясно защо Ланди ренцо омегас струва толкова пари:)

В Субару форума нали има хора с романо с обд2. Ами святкат понякога чековете им.

Само с ландито и с течните фази няма светкане в дългосрочен план.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен винаги е било ясно - качеството струва пари :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се наложи да се повтарям, но Романо има всякакви опции, зависи какво е включено, може да не чисти грешки, може да чисти грешки само ако са свързани със сместа, а може да трие и всички възможни появили се грешки, монтажника решава коя опция да включи, това е валидно за най-новия модел наречен"Антонио".

При правилна настройка Романо няма начин да пали чек, тогава въобще не е нужна опция за чистене, ако системата не е настроена добре може да пали чек, но повярвайте ми Ланди също пали чек ако не е настроена добре, в случая цената на системата не е фактор, важен е майстора и настройките които ще направи.

Ланди имат политика да продават на изпитани майстори, тоест няма случайни хора работещи с Ланди, при другите марки не е така, всеки един идиот може да си купи Романо, да си го постави сам, и после да напише че Романото му пали чека на Субару ???  :zustimm:

Редактирано от eurogas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всичко си прав колега но има само един пропуск.Всички системи на Ланди и ЛР с ОБД работят с с по бързи дюзи от Романо.При софта едните доскоро използваха този на АЕБ докато Ланди си имат инженери които го доработват и имат собствен.Традициите им липсват!Добре знам как работят италианците всеки се занимава със собствена част от даден детайл и накрая се сглобява.Дори да са взели най големия гений той не може да знае всички подробности.Винаги при нова разработка се допускат определени грешки които се изчистват с времето.Състемата е много нова и докато се изчистят нещата се изисква време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Направих си експеримент - минах автоматична настройка, колата се държи добре при ниско натоварване. При голямо натоварване беднее. Снимах таблицата с коефициентите. Покарах 200 км за 2 дни, градско и извънградско, и пак проверих коефициентите в таблицата. Нито един не беше променен. Функцията "адаптивност" е активирана, Обд е свързано, от него си чете сондите и тримовете.

Какво корегира Обд-то? Явно не и коефициентите. И другия въпрос, който ме вълнува, ако изобщо корегира нещо, дали е обогатяване/обедняване на сместа като цяло, или съобразява ситуацията за определено натоварване при дадени обороти и пипа само там?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям противник съм на този тип форумски обучения, има си семинари на марката, ела там и се учи, тука трябва да те въвеждаме в "А" и "Б" на занаята, знам че ти е приятно да задаваш въпроси, но за да се отговори подобаващо трябва да си изтрия клавиатурата, нито имам такова време, нито има гаранция че ще ме разбереш. :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Монтиран ми е фобос 1, и след втората неуспешна фина настройка си купих кабел и си я настроих сам, затова и не мотирах в прехвален сервиз, че усмивките са докато си платиш, после.... В момента постоанната корекция ми е супер + - 5% и колата си пее, а е с  "капризен мотор" корола vvti. 

Моята работи без обд, значи е по-добре функцията да не е активна през цялото време, че е възможно да станат каши при свършването на газта, /до настройка е/. Единственото нещо което правя е да си закачам когато се сетя един китайски четец и си проверявам корекцията. Това е. 

Редактирано от sahosp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...