Jump to content

Избор на ресивер


Recommended Posts

По принцип не ми се дават луди пари за ресивер, малко така на вятъра ми се струва.

Така като гледам може би ще си взема 4 канален усилвател : ))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ако си търсиш стерео усилвател с опция за 2-ри чифт колони кажи:gruebel:

Имам един стар Pioneer A309R в килера, който не ползвам отдавна.

Всичко си му работи, само копчето за усилване не се върти от дистанционното, но ако държиш на усилване от дистанционното може да се ремонтира.

Не ми се занимава да го продавам, ама ако решиш, че имаш интерес можеш да пишеш на лични, на символична цена ще ти го дам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това което ще напиша се основава на 6 месеца четене и ходене и слушане по магазините.

Сони(макар че съм фен на марката)не може да прави рисивъри в ниския и средния сегмент.

Денон и Онкио са марките. Въпроса е, че при вторите надценката на вносителя в България е ужасна.

Остава Денона. 1611 или 1911 мисля, че ще ти вършат чудесна работа.

Защо не е добре да взема втора ръка стар модел:

- губиш декодирането на по-новите формати

- по-старите модели нямат пропускане на видео сигнала. Което означава, че трябва да вържеш ПЦ то директно към ТВ-то а рисивъра с оптика. Но оптиката пропуска сигнал максимум до DD. Губиш и управлението на рисивъра което става по HDMI. Много е удобно включваш ТВ-то и той си тръгва сам, усилване и т.н.

- по оптика рисивъра не разпознава сам формата на звука.

Накрая: Купуването на аудио визуална техника става с гледане и слушане а не по параметри.

п.п. Напиши бюджет защото "луди пари" е доста различно понятие за различните хора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

To e ясно че няма да е сони... Телевизора е Sony и исках ресивера да е сони за да го управлявам през hdmi с едно дистанционно както и да е.

Иначе Денона 1611 изглежда ОК.

Освен да ходя да го чуя. :gruebel:

Не виждам обаче дали има А+А задните да свирят стерео режим с предните ? Как се води в същност ?

Иначе бюджет мисля не повече от 1000 лева.

п.п. какво означава че

Но оптиката пропуска сигнал максимум до DD

и

- по оптика рисивъра не разпознава сам формата на звука.
Редактирано от staniola
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе Денона 1611 изглежда ОК.

Въпреки, че съм фен на Denon имай предвид, че продуктите на марката са скъпи и при закупуване на нова техника за тези пари може да се купи нещо по-добро от другите марки. Конкретно YAMAHA, които се предлагат от Техномаркет са без ценова конкуренция у нас. По-добре примерно това http://ru.yamaha.com/ru/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx-vx71_series/rx-v771_g/?mode=model#tab=product_lineup от колкото най-ниския клас на Denon.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре между ямахата 7+1 и тази 5+1 от тази серия YAMAHA RX-V471 BL има ли толкова голяма разлика ?

Тоест заслужава ли си за това че е с повече канали който незнам дали ще сложа в нас 8 колони доста ми се струват :gruebel:

Ямахата като че ли наистина има повечео опции : )

Но в бг няма много инфо за нея, явно не е толкова разпространена или е много нова като модел.

п.п. 571 няма мрежа и зона 2 която много не разбрах за какво е :rotcol:

Редактирано от staniola
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз разсъждавам по друг начин... Слушали ли се стерео усилвателите на Denon, които се продават из техно веригите? За 4-500лв получаваш абсолютно дърво, по-лош усилвател е трудно да се намери във всяко едно отношение! Колко повече има вложено в ресивърите за 1к примерно? Или си мислите, че като пише Denon/Onkyo и нещата са по-хайфистки? По-скоро това е някаква бегла и смехотворна асоциация с истинските неща, които фирмите някога са правили. Вярно, е че имат и добри ресъвъри, но цените са много далеч от същината на темата. А тогава определено е добре да се сложат в сметките и продуктите на Marantz.

Aз изобщо не бих си и правил илюзията, че ще накарам нисък клас ресивър дори да се доближи до стерео усилваля, на който слушам музика.

Затова за мен решението е стерео от по-старото поколение ако музиката е важна, а иначе за кино без да му мисля, много бих взел среден или дори нисък клас на Pioneer - имат мек и приятен бас, резливите и преекспонирани високи са оправени в моделите от последните 1-2 години, имат предоволно мощност и свирят много ефектно. Това трябва за една кино машина в ниския/среден ценови диапазон.

Това, което ще получи даден потребител ще бъде същото като и с 500лв по-скъп ресивър на другите марки. Ако вече си говорим за музика, то тогава надали тази тема изобщо трябва да я има :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май отивам къв варианта втора ръка стерео усилвател и по евтин ресивер. По евтин до към 500 лева примерно гледам за ямахата мога да се класирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

To e ясно че няма да е сони... Телевизора е Sony и исках ресивера да е сони за да го управлявам през hdmi с едно дистанционно както и да е. Това се получава и с Денона. И аз съм със Сони ТВ.

Не виждам обаче дали има А+А задните да свирят стерео режим с предните ? Как се води в същност ? Казава се 5 канално стерео. Да, може.

п.п. какво означава че: Означава че ако имаш звук DTS HD MA или Dolby TrueHD, няма да можеш да чуеш всички каняли ще има само така нареченото аудио ядро което обикновено е във формат Dolbi Digital.

и Когато имаш HDMI връзка рисивъра разпознава кодировката и сам минава в такъв режим. Примерно пускаш нещо стерео изписва ти "стеро" и свири така. След това пускаш DTS разпознава го и минава в такъв режим.

Хубаво е че искаш да изградиш отделно система за музика отделно за кино. Истината е както са споменава и по нагоре че рисивъра не става за стерео.

Въпроса е обаче дали да си вземеш стар и евтин рисивър?! При новите модели имат така наречените предусилвателни изходи – Pre Out.

След съответните настройки постигаме следния ефект:

Когато искаме да слушаме музика, работят единствено стерео усилвателят и свързаните към него източници – имаме напълно самостоятелна стерео система.

Когато искаме да гледаме филм или концерт – включваме кино рисивъра … включваме и стерео усилвателя който взима сигнал от предусилвателните изходи на рисивъра – и така имаме напълно завършена кино система, като предните лява и дясна колона се захранват от стерео усилвателя, който пък работи като крайно стъпало на рисивъра! Всичко се управлява и усилва от рисивъра и стерео усилвателят остава напълно незабележим.

Другите предимства са купуването на 2 тонколони по-малко и използването на по-качествени(по подразбиране) озвучителни тела за фронт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Откъде имате време за звукови карти и ХДМИ интерфейси ...

Аз си реших проблема с моторизирана антена и сериозни продуценти.

Всичко по ХДМИ към ТВ и толкова. 5-цата ми седи опакована в кашона, в който я пренесох преди 3 години :-(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз подкряпям този вариант определено :hilezh: Единствения минус е че при превключваме в кино режим трябва да се запомни какво е било нивото на стерео усилвателя. И втория минус е че все пак ще има някаква разлика в звученето на предните канали спрямо останалите, но дори да се чуе (ако изобщо) тази разлика няма да е изобщо фатално. При мой приятел решихме все пак да се превключват двата усилвателя с двойка банани, ако са що годе лесно достъпни става за секунди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При новите модели имат така наречените предусилвателни изходи – Pre Out.

Това не е ново, като опция.

Разликата между ресивър и стерео усилвател е голяма (става дума за модели от нисък ценови клас).

За компонент със 110- 115 децибела съотношение сигнал-шум, ще трябва сума х3, колкото за нормален ресивър (около 600лв.).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е ново, като опция.

Разликата между ресивър и стерео усилвател е голяма (става дума за модели от нисък ценови клас).

За компонент със 110- 115 децибела съотношение сигнал-шум, ще трябва сума х3, колкото за нормален ресивър (около 600лв.).

По точно я разясни за разликата от нисък и висок клас и за шума ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- по-старите модели ... Но оптиката пропуска сигнал максимум до DD. Губиш и управлението на рисивъра което става по HDMI. ...

- по оптика рисивъра не разпознава сам формата на звука.

По HDMI няма какво да управляваш на рисивера. Сигнала в най-сложния вариант се ъпскейлва до 1080.

Dolby Digital(5.1), Dolby Digital EX (7.1), DTS ...кое точно от тези не минава през SPDIF оптика и не се декодира?

Какви други (по-нови) аудио формати използвате?

С четене само колега не става :dance: ...трябва си и пипане. Точно по оптика ако рисивера е ОК няма сигнал, който да не се разпознава автоматично. Всички изброени си се разпознават като слънце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се сещам за рисийвър от 500 лв. с преаут и съответно възможност за включване към стереоусилвател.Отделно от това стереоусилвателя трябва да има възможност за разделяне на преда от крайното стъпало,а не са много такива стереоусилватели и със сигурност не са за по 500 лв.Ако просто ти трябва машина с която да слушаш многоканален звук ,всеки рисийвър има тази възможност,т.нр. многоканално стерео-мултичанел режим,при който ти изкарва звук от всички канали към абсолютно всички свързани към рисийвъра тонколони + суб,независимо дали си пуснал аудио сигнал по аналоговите входове от стерео,многоканален или по оптика. Декодера отговарящ за това мисля ,че се казва ДТС нео 6 и е от сто години дори в АВ рисийвърите от нисък клас,така,че и по-стар да е рисийвъра става работата.Ако си решил да даваш около 1000 лв.просто за да излиза звук от 4,5,6 и т.н колони всеки рисийвър около тази сума ще ти върши перфектна работа,като естествено не трябва да очакваш чудеса ,но за неангажиращо слушане на музика и гледане на филми е ок.Така или иначе работата със слушането на качествена музика в посочените от колегите варианти с рисийвър с изходи от преда и съответния стерео усилвател с възможности за разделяне на преда и крайното, минават и през качествени тонколони и суб ,все хубави работи,но и работата отива доста над посочения бюджет от 1000 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви други (по-нови) аудио формати използвате?

True HD

DTS HD Master Audio

В общи линии всички блу-рей заглавия, които излизат през последните години са с тях, и най-вече с вторият.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По точно я разясни за разликата от нисък и висок клас и за шума ?

Тук има достатъчно инфо > http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Topics

От тук се започва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

DTS-HD без перфектни колони и хай енд усилвател е безмислено дори като фраза...

По SPDIF си върви core DTS-а без значене дали блурея е DTS-HD или не. В конкретната постановка каквато колегата търси, а именно под 1000 лв. и многоканален рисисвър DTS-ES си е върха на джанката и пак ще надхвърля колоните му като концепция... а и като очаквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не претендирам, че съм кой знае какъв хайфист и разбирач, ама дори на моят скромен ресивър и тонколони определено се усеща определено м/у DTS-core и DTS-HD-MA. На едно и също заглавие съм го изпробвал.

Лично мнение е това разбора се и не ангажирам никого с него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Kokonai Денона(DENON AVR-1905) има може ли да се закачи към стереоусилвател ?

..но и работата отива доста над посочения бюджет от 1000 лв.

Това само за ресивер ли ?

Защото аз говоря само за ресивер за тази сума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости - стереоусилватели, изходи предусилватели и прочие.

Какви са ти колоните, какъв ти е източника, на какво ти е записана музиката, че чак отделен стереоусилвател ще купуваш. От тоя източник как изкарваш сигнала, защото тия оптики и вградени по платките СПДИФ трансмитери не стават за нищо.

Купи си един Маранц или Онкио от Англия щом имаш нужда от многоканелн звук и когато ти омалее (т.е. когато останалите компоненти станат по-хубави, разбирай по-скъпи от ресивъра) тогава мисли за стерео усилвател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е само за рисийвър,но все пак свестен рисийвър с изходи от преда е над 1000 лв.,говоря за нов.Стереоусилвател с подобна възможност и той прехвърля 1000 лв. Ще ти трябва и качествен плейър-било блу рей,било мултимедиен за филмите,било ЦД ако искаш добро стерео-пак около 1000 лв. и това дори не са компоненти от среден клас.Ако слушаш от комп ще ти трябва външен ДАК там може да се мине с около 600 лв.Най-накрая за капак един приличен суб е и той около и малко над 1000 лв.,останалите тонколони също са цифра ако държиш да са прилични ,а не някъв комплект за 500-600 лв. всичко на джамо,тъндър или пайнер да речем.Дори да се спреш на решение комплект дребосъци + суб от типа фокал сиб&куб да речем пак са над 1000 лв.Както виждаш си идва цифра и затова преди да почнеш да купуваш наред и да се окаже,че не си доволен от резултата най-накрая,най-добре си изясни приоритетите,както казва и колегата robobug.Просто ако ти трябва да си слушаш от време на време или да зяпаш от време на време някой филм и искаш да излиза звук от всички колони и суба,почти като на кино ,без да си запален аудио или видео маниак,то един рисийвър от около 1000 лв. си е ок и напълно достатъчен да накачулиш на него де що източник и тонколони имаш из къщи и да не се чудиш кое къде да наместиш,че да се събере.

П.П.Верно дай някакъв примерен бюджет и кажи каква е точно целта на занятието,за да може да се дават някакви по-конкретни мнения или съвети,които да са ти полезни.

Наистина много от нещата звучат доста объркващо,но всичко си идва на мястото като знаеш какво искаш ..или като го разбереш в един момент.Е аз тая работа я разбрах като се наврях с един рисийвър .Добре,че поне навреме осъзнах,че слушам предимно музика ,за която си ми стига стереото и не заорах в многоканални/многотонколонни/хипергигаултрахайдефаудио АВ решения :hilezh:

Редактирано от 4ring avus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една система се състои не само от усилвателя, а и от озвучителни тела и източник, който са в един клас.

Ако дори и един компонент бъде компромис ефекта се губи.

Обикновенно, ако усилвателя струва около 1000 лв, то озвучителните тела, които са сходни със неговата характеристика са около 1500-2000 лв.

В една озвучителна система трябва да има баланс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Staniola - Вече не помня какво може и какво не този денън от подписа. Погледни в нета има тонове информация за него. Ако ти е мерак ела и го виж. Стои си кротко в кашона. В момента съм с 2311 заради едина хАмериканска плазма 65-ца дето и трябва ъпскейл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...