Jump to content

Избор на телевизор


Recommended Posts

Решил съм да си сменя стария телевизор с нов, но ми е трудно да направя избора си. Като сума отделям веднага 1000-1300лв, ако е LCD максимум 2000лв.

като инчове искам или 29 или 32 примерно.

Мисля да ползвам покупката поне 5 години

Въпросите са ми следните:

каква технология да бъде, каква марка, интересуват ме переспективите в близко бъдеще, телевизорите с кинескопи крайно остарели ли са, каква е разликата между LCD и плазма?

Фен съм на Сони, но бих купил и друга марка, ако ме убедите.

Предпочитам черните модели

метнал съм око на първо четене на това:

Sony

интересно ми е и това дали телевизорите с екрани 16:9 могат да предават по някакъв начин 4:3 нормално

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

29 " кинескоп е най-доброто,което можеш да вземеш за тези пари ,за марката си знаеш.

Качеството на кинескопа не може да го постигне още, който и да е плосък телевизор.

32"няма смисъл защото във формат 4:3 ти става на 21" или 25" мисля

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, аз съм пред същата дилема като теб от близо вече 6 месеца. това което съм разбрал по въпроса е следното:

1. всеки консултата, независимо дали в един и същи или в различни магазини, ти приказва коренно различни, понякога противоречащи си неща. в интернет също няма свястна разработка кое към момента е по-доброто- ЦРТ или ЛЦД

като чисто производствени разходи, моето мнение е че ЛЦД-то има мн по-ниска себестойност от тръбата, защото грубо производствения процес може да се опише по следния наин- идва един лист, който е пластмаса и калай- очертават се с сепц боя пистите и после небоядисаната част се отнема. пробиват се дупки на съответните места, маже се със спец паста и един робот със скоростта на шевна машина нарежда елементите като картечница на съответните места (повечето са транзистори), това се пъша в една пещ, пастата се разтапя, след което се охлажда и наситената платка ти е готова. Всичко това се прави от роботи, контролирани от ПЦ-та. спец тв камера следи за парвилното разположение на елементиет и следва монтаж и опаковка на продукта, което е ръчна работа. в контраст ЦРТ тв-тата имат чувствително повече ръчна работа по монтажа, вярно че ръчния труд е по-евтин от роботизирания, но въпреки това първата технология е значително по-евтина.

и тук идва най-големия парадокс- защо телевизори (32 инча) които имат сходни възможности ЛЦД струва 2000 -2500 а ЦРТ макс 1300??? според мен трябва да е обратното или поне да са на еднакви цени. това според мен е поради изкуствено завишените цени от производителите.

досега освен липсата на пари мен ме е спирал страхът, че ако си купа ЛЦД ще му се срине цената и ще загуба много пари. загубата е условна в случай, тъй като нямам намерение да го продавам тв-то. но идеята е, че ако се изчака бих могъл да си го купя за по-малко пари. е да ама от 7 месеца цените не са мръднали изобщо!

Довод в подкрепа на ЦРТ-тата е че тази технология вече е достигнала до своя връх в развитието си, докато ЛЦД-то все още се развива. казват, че ЦРТ-то има много по-късо време за реакция от ЛЦД-то- вече не съм сигурен за това де...

от ЦРТ-то това сони е мн добро, на мен също ми харесва. бях си харесам и самсунг слим фит, но нещо май само негативни отзиви се чуват за него.

от ЛЦД-тата има разни модели на самсунг, които не са идеално лоши, но цените са височки. най-добрите според мен са отново сони. тук пак важи старото балканско правило- не вярвай на надписи! по характеристики, написани в упътванията от самсунг по-добри няма, но според мен това са чисто търговски трикове, подкрепени с йезуитски факти. начина за избор на тв за мен е следния- 1. определяш колко макс пари може да дадеш. 2. определяш размера, който ти трябва 3. отиваш и гледаш, ако ти харесат 3 различни модела ги караш да ги сложат един до друг и да пуснат едно и също, но не от компютър или от някакво рекламно двд, защото в къщи на кабелната ще видиш друга карнита от тази в магазина. после избираш това, което ти е най-приятно.

edit: обърни внимание на марката LG както ЦРТ така и ЛЦД....

Редактирано от Roni
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да гледаш 16:9, тогава 32'' е минимума. Хубаво е когато гледаш ДВД.

Тръбата има достатъчно добро качество, цената е най-ниска, но обемът е голям.

ЛСД и плазма са с малки обеми, висока цена / която пада постоянно / и много добро качество ако гледаш цифрова телевизия

Аз лично съм пред подобна дилема и най-вероятно ще взема 32'' кинескоп втора употреба, който да го хвърля спокойно след 2-3 години :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен Sony и JVC са много сериозна марка, ползвам такова едно над 10 години вече - без отказ, сега новото ми е пак JVC :respekt: разбирасе с тръба, цената на LCD е все още висока и качеството не е това, горят пиксели, лампите обикновено имат някакъв предел на работа, нещо като 5 години non-stop (ако е по-качествен телевизора).

Имам неприятни впечатления от Panasonic, и не само аз. Като телевизори са велики, образ, функции, качество... Самоче дистанционните в един момент отказват да хващат по-далеч от 1-2метра, и това е масово, поне 4-5 приятелчета с Panasonic реват от този факт...

ВЕрвай ми, няма да сгрешиш ако вземеш най-добрия 29 инчов за тези пари, пък след 3-4-5 години плазмите и LCD-тата ще са на много по-сносни цени, при това ще са доработени :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най- приемливия вариант, евала :respekt: Освен за технологичните маниаци, които ако нямат най- новите продукти не могат да заспиват нормално вечер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам неприятни впечатления от Panasonic,

Позволи ми да не се съглася... Аз съм луд фен на Панасоник... Почти всичко в нас е с тази марка, включително и 2 телевизора - единият на 12 години, другият около 10 - никаква грижа, все още перфектна картина! :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вертер аз съм вече 4 години с 29"-во Сони тринитрон, еми няма друг такъв телевизор, така че според мен си се ориентирал доста добре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Самоче дистанционните в един момент отказват да хващат по-далеч от 1-2метра, и това е масово, поне 4-5 приятелчета с Panasonic реват от този факт...

Това е много сериозен и опасен дефект. Отстранява се изключително трудно след смяна на батериите. :respekt:

Дължи се на икономията на кондензатори в дистанционното. Хем по-йовтинко, хем повечко батерии се продават.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм чел по-горните мнения и за това може да повтарям някой колега.

Нито ЛСД нито плазма може да се сравни по качество с добрия стар кинескоп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е много сериозен и опасен дефект. Отстранява се изключително трудно след смяна на батериите. :respekt:

Дължи се на икономията на кондензатори в дистанционното. Хем по-йовтинко, хем повечко батерии се продават.

grizzly : може да не съм инженер, но знам, че батериите трябва да се сменят, друг е въпроса, че и това не помага... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вертере ти си перфекционист тогава си купи ПАНАСОНИК!!ти сам като отидеш да ги сравняваш ще разбереш защо!!аз лично си купих такъв 29' 100 херцов/1290лв/ ,еми по истински цветове от него нямаше нито един друг телевизор,останалите бяха с една напомпана картина с яко контраст ,като след няколко часа гледане и ти става лошо,а и цветовете не са истински!!наи трудно се предава белия цвят ,по него се рабира колко е читав телевиззора,е по истинско бяло нямаше от ПАНАСОНИКА на останалите бялото синееше якои,и само тва да е разликата с мед да го намажем!!!!!и не съм имал никви дертове с телевизора,докато мои приятели си накупиха самсунги и на първата година и на 2мата им сдадоха багажа !!! :respekt:

освен тва ако имате познати в големите магазини всички ще ти препоръчат ПАНАСОНИК/е зависи от партидата и модела някои се произвеждат в англия/новите мисля в унгария/!!!

имам 5 телевизора в къщи-2 сонита 2 панасоника и 1 самсунг!!!яка база за сравнеие!!

и последно значи този 29' тежи 55кила и е огромен назад ,така че трябва да отделиш и 300лв за масичка щото тва чудо много трудно му се намира място ,и трудно минава през вратите испокоино може да се гледа от 6-7метра!! :D а пък кво остава за 32ката!!

не си купуваи широкоекранен тв-ще съжеляваш!!

а тея сони не са това което бяха!!!!

дано съм ти помогнал малко! :D

Редактирано от kolio kioravoto prase
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обърни внимание и на Philips Pixel Plus2 .

Аз миналата есен си взех този модел ,сравнявах с доста други тв-та (SONY,SAMSUNG,LG) в същия ценови клас (29 инча) и на Филипса картината ми хареса наи-много!

PHILIPS

Сега вече има и по-нови разработки предполагам

Звука не е от наи-качествения ,но пък нали тв-то е за гледане,а не за слушане

Редактирано от Brave(TheDrill)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за мненията, значи се насочвам към добрите стари телевизори, пък след 5 години ще видиме....

остава ми дилемата дали 4:3 или 16:9, Сонито което съм харесъл е 16:9 и се продава в комплект с масичка, има и някаква опция да дели екрана на две равни части, което е добре, защото няма да ми мачака образа на телевизиите.

лошото е че е страшно голям :D

ще потърся и някой 29" 4:3, ама ИСКАМ ДА Е ЧЕРЕН!!!!!

Четох напътствията на Гризли, за това да купя работещата бройка, а не от кашон, така ли да направя?????

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

остава ми дилемата дали 4:3 или 16:9, Сонито което съм харесъл е 16:9 ...

всички, които имат формат 16:9, имат и 4:3 ... и нали знаеш - колкото повече, толкова повече :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dnes izglejda shte rasya mozak :-)

Poneje rabotata mi e svarzana s TVta vi kazvam:

CRTto e otjivelica

Plazmata shte si ostane nedonosche.Nedorazvita,skapa i nesavarshenna tehnologiya. Taka che:

KUPUVAITE LCDta.

BRAVIAta e savarshenna modelite v koito ima 20 10kite gi zabravete,NO e dosta skapa.

KAto otnoshenie cena kachestvo mislya che e LCDto na PHILIPS.

V kraina smetka kakvoto plashtash tova poluchavash

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

29 " кинескоп е най-доброто,което можеш да вземеш за тези пари ,за марката си знаеш.

Качеството на кинескопа не може да го постигне още, който и да е плосък телевизор.

32"няма смисъл защото във формат 4:3 ти става на 21" или 25" мисля

За първото е така няма две мнения

какво става в какав формат??? на моя нищо му няма просто картината ми е 32" да има извесно растягане но по мое мнение е минимално и се свиква барзо, друго важно е да имаш достатъчно място в стаята защото от 3 метра няма да стане да се гледа, а не 29" и не видях особена разлика между моя 21" и 29"

е да за сега малко телевизии поддържат 16:9 но това е реалноста и за вбъдеще всичко става 16:9

grizzly : може да не съм инженер, но знам, че батериите трябва да се сменят, друг е въпроса, че и това не помага... :D

Е аз съм инженер от 5 дена ама да кажа освен, че има моя тема по този въпрос http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=12557 аз си взех 32" JVC кинескоп и съм доволен 3год. гаранция, широкоекранната телевизия е бадещето забравете 4:3, за справка виж LCD или Плазма да има 4:3 няма да ти обяснявам аз ползата, но качеството за сега се държи от кинескопите като контраст и картина ясни са минусите...

С две думи каквото ти казва сърцето ( и $ ) това си вземи и няма никога да съжаляваш аз вече правя така :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко, което прочетох до тук, стигам до извода:

ако искам телевизор, отивам в някой магазин, пуля се 1/2 ден в екраните, карам ги да ръчкат тук и там, и накрая си вземам това, което ме кефи, а не това, което казват че е добро. Защото всичко е субективно и въпрос на шанс, при положение, че Панасоник примерно, ползва кинескоп на Филипс и само управлението му е Панасоник (казвам го от опит). Така със Сони, Самсунг, JVC и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най трудния избор.Много и различни мнения.Ето и моето въпреки че рядко пиша.

1. ЦРТ 100 херца 32 инча по добри са от ТФТ и ЛСД .Неможе да става дума за време за реакция

няма кой да я мери/има гасящ лъч/т.е.реакцията е постоянна и се налага гасене на пикселите.

Картината е с най-добро качество.Недостатък - обемен и всички последствия от това.

2.ТФТ и ЛСД е едно и също те са за телевизори до 25 инча.Тук вече има време за реакция.Трябва да

внимаваш - има две времена 1-от черно към бяло и 2-от бяло към черно.Понякога пишат едното тогава времето е сумарно от двете.ТФТ представлява един панел от еднатаму страна има 2 луминисцентни лампи които го осветяват.Пикселите са нещо като пердета и пускат или не пускат светлината.Евтин метод но бавен.

3. ПЛАЗМА - тук вече няма засветка между два електрода се получава плазма.Значително по бързи

но още са в разработка,има какво да се желае.Над 32 инча се използват.

Двата метода при бързи сцени имат размазване което се оправя по електронен път :D .При плазмените има различно износване и през определен период от време фоново се прави засветка за изравняване/е това не го пише в каталога/.

4.ДЛП това за мен са телевизорите.Тук има една лампа/много мощна/светлинния поток минава през филтър/РЖБ/и се насочва върху чип с огледала/10*10мм/на пиксел огледало.Идеята е че лъча се отклонява и така се получава светло тъмно.Огледалата трептят с пиезо токт.е. вечен е чипа.Само лампата се сменя като изгори и телевизора е нов/800 евро е сега и трае окола 8 години/.

Любима фирма ми е Филипс-дали са всичко на света=100 херцовия телевизор,първото видео 2000,послеVHS,компактдиска и много други.За прожекционния само Samsung го правят/но е на Филипс/.Утре мога да дам точно добрите модели на фирмите.

Нещо важно,задължително да имат HDTV .Za Eвропа е важно.

Вече марка ти си избираш,Сони вече не е това което и се иска да бъде.4 фирми в света правят ТФТ матрици.Самсунг,Тексас инструмент,Панасоник и Лъове.Другите всички са с разрешение на някои от тези трите.Като Самсунг са с Филипс.Няма значение дали е от витрината или от кашон.Ако има изгорели пиксели се вижда веднага.Пуска се първо тъмен фон исе гледа за светещи пиксели , после светъл фон за тъмни.Това е накратко.кинескопа си е най-доброто-тежък,голям,ефтин,високи напрежения но качествен,а и харчи повече 400-500 вата срещу 35-50 вата.

Каквото и да решиш да си жив и здрав да го гледаш.

Имам 29 инча 100 херца Телефункен и 21 инча Филипс кинескопови.Ще изчакам да паднат прожекционните и да ме прощава жената купувам си веднага :D

Втора употреба е добър вариант за голям телевизор но тук трябва да познаваш поне този който ги внася и лесно се подлъгва човек.

Редактирано от detson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе няма угодия. Но нека разсея някои заблуди:

32" 50Хц 4:3 в къщи (гледам го от 2.5 метра за да има ефект "УАУ!") харчи 75 Вата срещу 42" плазма която харчи 300+ Вата.

ДЛП прожектор не може да се гледа на светло (изобщо) и шуми неприятно. В замяна на това трябва да се монтира на тавана. И да му се купува крушка на 600-800 часа която струва няколко стотин лева. Мммм, и екран трябва. И жици до тавана.

100Хц мажат 50Хц телевизия защото не могат да се справят с презредовата развивка. Някои кривят и цветовете щот са старовремски като чипсет.

На 32" 16:9 екрана при 4:3 става около 25" което отчитам като даунгрейд спрямо 29" 4:3 - сметнете си го.

Абе отваряте си очите повече. И си затваряйте джобовете за много модерни функции които няма да ви вършат работа.

Аааа, и като хването дистанционното на тия 100Хц пробвайте дали може да сменяте бързо канала ( любимото ми хоби - да сърфирам по телевизията). Ако кешира нов канал по 2 секунди им кажете да го хвърлят в кофата. Аналоговите телевизори сменят канал за няколко десети от секундата. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да допълня, от всички изброени до тук, само на 100Хц катод не ми се е отдавало да гледам, но по стечение на обстоятелствата всички други изброени съм гледал. Аз лично имам и 29" и 25" инчови 4:3 телевизори. Вярно, стандартната телевизия се гледа по-добре (не по-качествено), обаче в момента, в който пусна ДВД-то и всичко отива по дяволите. А като се има предвид, че в настоящият момент, по-качествен источник от ДВД-то не съществува (поне масово), за чий ми да гледам мутрите на разните там тъпаци от скапаните телевизии на 32" 4:3, а 16:9 да ми се завира на 2/3 от екрана. Толкова за размерите.

За технологиите:

Аз лично съм твърдо за ЦРТ. След това ми се подрежда плазмата. ЛСД все още са бавни и мажат отвратително (поне тези, които съм гледал - говоря като телевизори, не като РС монитори), но пък не изморяват очите (по цял ден се пуля в такова, а и после в къщи пак у него). Прожекционните (DLP Self-contained Rear Projection) телевизори, за мен, са меко казано безсмислени (или просто не са доусъвършенствани) и по-утрепана катрина не съм виждал, все едно гледам през протърканият чаршав на комшиите. Мултимедийните прожектори, за мен, са нещо върховно (не като качество), за гледане да ДВД, но е скъпо и шумно удоволствие, а и изисква балната зала на Резиденцията, за да се усети ползата му.

Пак казвам, това е моето лично мнение и няма за цел да налага стандарти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...