Jump to content

3д-принтИри-минтири


Recommended Posts

Здравейте, колеги!

Има ли други освен мен, които да притежават 3д-принтер?

Мисля в тази тема да дискутираме всичко свързано с FDM-принтерите, проблеми, въпроси, ъпгрейди по машините, цени и качество на материали и т.н.

 

Аз наскоро се сдобих с чудото на китайското копи-пейст машиностроене DMS DP-5. Всичко ми излезна към 650лв, като машината дойде полу-сглобена и за 30 минути вече беше събрана.

Поставен нежно запречвайки шкафа горе вдясно, така че да има скандал вечерта от типа "Ква е тая грозотия тука, само боклуци влачиш, колко пари е тя гадост???"

20170227_221511.jpg

Докато го чаках, се запознах със Simplify3D и я поразучих. Приятна програмка с лесен интерфейс.

С принтера си върви CURA-Както и профили за нея, но Simplify3D дава повече възможности за настройка.

Ами, за тези пари не очаквах нищо особено, но китайците не спират да ме изненадват, и то приятно. Ами имаме си екстри, които се появяват в до-по висок ценови диапазон на "марковите" принтери, като: Два винта по ос Z,подгрята маса, "уж автоматично нивелиране" на масата (реално взима 4 точки по височина на масата, и прави софтуерна корекция на движенията), метален корпус, стабилно 24V захранване, което позволява да добавяме разни екстри.

Веднага обаче забелязах, че има кривина в масата, средата и беше по-ниско с 0,3мм от краищата, което доведе до няколко провалени опита за принтиране.

20170305_152021.jpg

Естествено нямаше как да оставя нещата така и взех да тормозя китаеца да праща нова, няколко снимки по-късно и новата маса пътува насам. Даже си изпросих и нова повърхност за принтиране. Дотук сме идеални откъм гаранционно обслужване, като се надявам да не се налага да го ползвам пак.

Като дойде новата, ще опитам да изправя тази и ако имам успех, ще имам и резервна подгрята маса.

Проверих и цени на резервни части:

Ремъци - 5 долара за 5 метра

И 5-те мотора при мен са еднакви - 12-13$ бройката

Дюзи - 0,4$/бр.

PLA-нишка - 20-30$/kg

Дотук с митовете, колко скъпа е технологията.

Кубче за калибриране:

20170307_184808.jpg

205 градуса на екструдера/ 50 градуса на масата

PLA - този с който си дойде принтера (половин кило между другото)

Стъпки - 0,3мм

Запълване 15%

2 горни,долни и странични слоя

1800мм/мин  (30мм/сек)

Без подложка (raft)

 

Къстъм гайки, с които да заменя гадните и неудобни крилчати гайки на масата

IMG-dd4daf1b23190d2db32f1d657920cb44-V.jpg

 

20 минути в  SiemensNX и изкочих с този завъртян дизайн, никога преди не бях проектирал, нещо просто да ми е красиво. Винаги целта ми е била детайла да е възможно най-лесен за изработка и да има функция. Е тук вече съм свободен, радиуси, фаски, спирали, навсякъде и различни, големи малки, абе яката работа. Тук тези неща нямат голямо отношение към скоростта на изработка, само размера на детайла и стъпките играят роля. 1 час по-късно, 7грама нишка, и 4 резбови втулки, и си имах своите първи къстъм гайки. Е не са по 2-3ст. бройката, но са яки и аз много им се радвам.

 

Вече съм намислил и някои подобрения по машината:

1. Охлаждащ вентилатор тип охлюв и някакви готини въздуховоди за по-бързо втвърдяване, иначе се получава това:

Проблема е по-скоро в настройките, но вентилатора, ще е от полза.

20170306_205711.jpg

2. Някакви светодиоди в близост до екструдера, ей така да си виждам по убаво. Познайте дали ще си принтирам частта за захващенето. Да, познахте.

Първа стъпка към превземането на земята от роботи: Принтери правят принтери...Между другото китайците вече са започнали да принтират принтери и няма да съм аз виновен, когато ни превземат.

3. Малка планка за преместване на индуктивния датчик за нивото на масата навътре с 4-5мм, Китайците не са го изчислили много добре, и ако горната рамка е на правилната си позиция, не може да хване масата и нямаме автонивелация.

 

Цялата идея е да се получи едно забавно самоиздържащо се хоби. А и да си кажа, въпреки че изглежда лесно, си иска часове наред четене и гледане на клипове, за да се започне, както и доста похабен материал. Ако не обичате да се занимавате с техника, това не е вашето хоби.

Ще качвам снимки на по-готините неща които принтирам, като се надявам да не съм сам в темата.

 

Стига толкова засега, и без това едва ли някой, ще ми чете глупостите.

 

Редактирано от SPiTFiRE_
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ами тоя не е много DIY. Почти сглобен е, даже всички жици са оплетени и прекарани, Plug and Play.... почти.

А цената... ами масово хората имат телефони за по 1000++ лева, които сменят на година-две. Предпочитам да си сменя телефона година по-късно и да имам тая джаджа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2009/2010та правих едни елементи на една програма и после ги принтирахме на 3Д принтер - много ме изкефи, но за съжаление не съм следил много развитието на технологията от тогава.

И аз ще чета какво се случва тук - фен съм и за щастие не ми се налага да ползвам такова устройство ...за сега :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Една ябълковидна става:

20170308_222046.jpg20170308_222114.jpg

Движи се стегнато, като задържа позиция перфектно. Спокойно може да държи тежест от 300-400грама, без да се подмести.

3Д-модела го свалих наготово от Thingiverse. Много добро място за споделяне на 3д-модели и е насочено към 3д-принтиране. Освен качените модели, има и ревюта на хора, които са ги принтирали и споделят параметрите, които са ползвали.

 

Тия дни мисля да принтирам нещо подвижно и неразглобяемо, пък да видим какви хлабини ще може се докарат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ся ако кажеш,че можеш и една такава емблема да ми направиш.. :D 

Струва ми се,че 3д-принтинг технологията поевтиня доста, но самите програми за 3д проектите не са ли трудни за използване ? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам да си закупя 3д принтер ,най-вече за да си изработвам разни детайли по моделите.Но имам един проблем,нямам представа с какъв софтуер се работи и трудно ли се учи и проектира.Мога да отделя около 1500лв за тоя ми каприз,какво мога да купя за тези пари.Имайте предвид,че подобрения както при колегата не ми се правят, искам да го включа в контакта и да се почва :hilezh:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подобренията, при мен са за подобряване на възможностите, а не необходимонт.

Up Mini 2 е около 600долара и си предварително сглобен. Вече как стоят нещата с доставки и митници е друг въпрос.

Софтуер който работи на почти всичко е Simplify3d. Той има много възможности, което пък усложнява работата до някаква степен и е платен. Up-овете си имат техен софтуер с който нямам допир, но гугъл може да помогне.

В 3д-принтирането общо взето няма вариант за включваш и работи, освен с първия детайл който си е на СД-картата. При всеки нов материал, който пробваш има малки разлики и ще иска тестове да се види какви са оптималните настойки. Същото важи и за самите модели, начина по който са разположени, дали са оптимизирани за 3д принтиране и самия дизайн на модела, са неща които трябва да се вземат в предвид при обработката.

Абе трябва да ти се занимава, това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълните DIY китайски китове изискват много занимавка по сглобяването и окабеляване. Полусглобените китайци са добър вариант за сравнително бързо подкарване. Предимствата спрямо Up-a са по-голямата зона за принтиране и двойно по-ниската цена. Недостатъка е по-дългия период на опознаване и е възможно да има някои проблеми, например моя с кривата платформа. Новата вече пътува насам и за момента съм решил проблема като не принтирам в средата на масата.

Остатъка от бюджета, може да отиде за много и разнообразни нишки, като цветове и видове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като започнеш да приемаш поръчки, веднага се редиМ при теб. Само не знам къде ще намеря дименшъните на нещата, които ми трябват. И аз бях изостанал от наблюденията върху 3Д принтерите и си мислих, че цените са все още високо в небесата.
Какви са цените на нишките, които ползваш?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди почти година бях почнал да правя един Prusa Mendel i2 и ми трябваха разни принтирани части, та питах тука дали някой има принтер и иска да ми ги принтне, но не се намери такъв колега. Това е така нареченото RepRap само възпроизвеждане, принтери правят принтери, както спомена колегата още в началото. От тогава мина много време и го завърших, а после сглобих и Prusa Mendel i3. Реално готовите или полуготовите китове си заслужават ако искаш да започнеш веднага да принтираш. Ако искаш да се научиш на тънкостите си трябва един комплект напълно разглобен, защото тогава разбираш проблемите. В много от случаите се оказва че теорията няма общо с практиката. Пример мога да дам с тези въздуховоди (колегата @SPiTFiRE_ е споменал, че иска да си прави). На теория трябва да обдухват детайла и материала да изстива по бързо. Напрактика обаче се получава че при първите слоеве, когато дюзата е близо до масата се получава изстиване и детайла се отлепва от масата. Ефекта се наблюдава в различна степене в зависимост от формата на въздуховода, но винаги го има. За това се правят настройките така, че при първите слоеве да не работи вентилатора, това означава пък че скоростта трябва да е по-малка и други и други.

 

Първия (i2) ми отне около 9 месеца да го направя да принтира добре. Имаше доста проблеми с конструкцията и кривеше детайлите. Просто замисъла на конструкцията беше сбъркан. За това и направих i3, който е по-помислен, но пак имаше неща за правене. Ето едно клипче на процеса на принтиране. Един от дефектите които съм виждал на няколко принтера са тънките проводници на захранването на масите, следователно голям пад на напрежение върху тях. Масово бюджетните сглобени/полу стлобени принтери се продават със съчмени лагери. Това е проблем при принтиране на детайли с дюза 0.1мм, защото тези лагери внасят вибрации. Добре е да се сменят с втулкови лагери. 

 

Цената на Prusa i2 ми излезе около 250 евро - първо пускане без материал.

Цената на Prusa i3 е около 220 евро, като всички части съм ги поръчвал по отделно и от различни места и за двата принтера.

 

До момента полезните части които съм си принтирал са малко: щипки за сенници, зъбно колело за чистачка на субаро импреза (работи вече 6 месеца), разни крепежи за LCD дисплей, докинг станция за телефон с безконтактно зареждане и разни други малки, но не мога да се сетя сега. Намислил съм да принтирам и едни куки за щората на Б5-цата, но не ми остава време да ги начертая.

 

Довечера мога да кача снимки на двата принтера и на готови детайли ако има желаещи.

 

Ако някой има детайли за принтиране да казва. Имам PLA и ABS пластмаса (оранжево, черно и сиво), като ABS-а става по-здрав след изпичане.

 

 

Редактирано от papi92
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На ‎09‎.‎03‎.‎2017 at 12:31, s7r3l0k написа:

Като започнеш да приемаш поръчки, веднага се редиМ при теб. Само не знам къде ще намеря дименшъните на нещата, които ми трябват. И аз бях изостанал от наблюденията върху 3Д принтерите и си мислих, че цените са все още високо в небесата.
Какви са цените на нишките, които ползваш?

Аз поръчки си приемам, само трябва да видя какво представлява детайла. Иначе цените на материала варират много:

Има PLA-за около 40лв килото, и разни екзотични с какви ли не частици вътре за по 50-60 долара за половин кило.

Аз засега ползвам черна PLA нишка дето си беше с принтера. Чакам да дойдат 20 различни цвята PLA мостри по 10 метра и след това ще поръчам по кило от тия дето ми харесат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Публикувано (Редактирано)
Преди 22 часа, papi92 написа:

Това ли е най-финото което можеш да печаташ? 


 Това е 0.25мм, минималното за принтера е 0.1мм

Иначе това което ти се струва грубо предполагам е от високата скорост. Китаеца дава 30мм/с, тук е на 60мм/с.

Мисля тия дни да направя няколко плочки 30х30мм, защото линиите на плътните слоеве ми се струват леко раздалечени. Доста хора се оплакват от това със Simplify3D и твърдят, че го няма при CURA.

Настройката в S3D се нарича extrusion width и по дефолт явно не е баш както трябва. При дюза 0.4 ми прави ширината 0.48.

Колкото повече възможности добавя софтуера, толкова повече места има където да се насере нещо. За съжаление не ми остава много свободно да си поиграя сериозно.

 

 

Преди 22 часа, kvm_88 написа:

Вижда ми се като проблем по Z

Къде по-точно ти се струва че има проблем по Z?

Редактирано от SPiTFiRE_
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)
преди 36 минути, SPiTFiRE_ написа:

Колкото повече възможности добавя софтуера, толкова повече места има където да се насере нещо.

 

Да се еВа у главата тъпа.

Някой идиот(аз) като си е играл с шибаните "ADVANCED" настройки, въпреки че е много далече от advanced ниво, е разбъзикал "Outline Ovelap" и го е оставил на 15%. Следователно нишката при запълване почти не застъпва контра и се вижда долния слой на места.

Прилагам скрийнове от симулацията на S3D, които добре визуализират глупостта която умната ми глава е сътворила.

outline overlap 15.jpgoutline overlap 80.jpg

 

И за да не ме помислите за умен:

Не се сетих баш сам за това, намерих един guide докато гугълвах разни настройки в S3D.

Ето и линк: ЦЪК

 

Надявам се през седмицата да проверя и на практика наученото днес. Тъпото е че в университета ще им занеса детайли правени със старите настройки, ама още не съм намерил място на гадината в някоя друга стая, та не мога да го оставям да работи нощно време, иначе ще бъда ритуално заклан от шефа с шпатулата на принтера.

Редактирано от SPiTFiRE_
Писателя е ТЪП
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, SPiTFiRE_ said:


 Това е 0.25мм, минималното за принтера е 0.1мм

Иначе това което ти се струва грубо предполагам е от високата скорост. Китаеца дава 30мм/с, тук е на 60мм/с.

Мисля тия дни да направя няколко плочки 30х30мм, защото линиите на плътните слоеве ми се струват леко раздалечени. Доста хора се оплакват от това със Simplify3D и твърдят, че го няма при CURA.

Настройката в S3D се нарича extrusion width и по дефолт явно не е баш както трябва. При дюза 0.4 ми прави ширината 0.48.

Колкото повече възможности добавя софтуера, толкова повече места има където да се насере нещо. За съжаление не ми остава много свободно да си поиграя сериозно.

 

 

Къде по-точно ти се струва че има проблем по Z?

Леко раздаличените линии по някога са от леко висок екструдер. Не успява да разплеска хубавополимера. Баси как го обясних

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В случая не е по ос Z, но от клипа не се вижда ясно как е бил разположен детайла. По Z всичко е идеално, а за проблема горе, вече съм сигурен какви са причините. Не е машината а задкормилното устройство, снощи преди да си легна направих един малък тест и няма почти никакви раздалечавания е XY равнина.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето малко детайли принтирани тези дни: Куки за кора на багажник за А3, лого на ауди със сърца(трябва малко да оправя модела) и "врътка" за камък 1/2.

IMG_20170318_201004.jpg

IMG_20170318_201013.jpg

IMG_20170318_201027.jpg

IMG_20170321_073301.jpg

IMG_20170321_230725.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...