Jump to content

Колебание между Q5 2020 и Q7 2018


Recommended Posts

Здравейте,

Въртят ми се някакви идеи в главата за тези два автомобила.

Гледам бензиновите варианти 2.0 265 коня за Q5 и 3.0 333 коня за Q7.

При вискчи положение ще се внася от канада.

За 3-ката мисля, че съм наясно - 2 реда дюзи, турбо, здрав мотор.

За 2-ката обаче нямам никаква информация, струва ли си, здрав ли е? Какъв е случая с тоя електромотор. 

И не на последно място кутията... До колкото разбрах е S Tronic 7 степенен. Той как е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен ли си, че 3.0 е с два реда дюЛзи от тази година? Според мен първо се реши дали искаш Q5 или 7, защото има значителна разлика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поне такава информацяи бях чел тук, за 2018 канадската версия. Нещата клонят към големия камион. Не съм сигурен, че с децата ще се вместим в Q5. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, колега! Аз преди три години имах абсолютно същата дилема да се колебая между Q5 и Q7 (само че 2017) и дори бях отворил аналогични теми във форума, но в крайна сметка се спрях на камиона и сега дори го продавам. С две думи, избрах камиона поради следните причини:

- По-добър и здрав автоматик при Q7, където имаме 8-степенен ZF

- Съвсем малко по-лаком, но за сметка на това доста по-здрав и мощен мотор

- Чисто прагматично заради по-голямото пространство, особено когато човек е семеен.

 

Ако имаш каквито и да е допълнителни въпроси, пиши ми на лично съобщение и ще се радвам да ти споделя моите впечатления за 3 години каране на камион

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 4.01.2024 г. at 17:09, ma3xa написа:

Сигурен ли си, че 3.0 е с два реда дюЛзи от тази година? Според мен първо се реши дали искаш Q5 или 7, защото има значителна разлика.

 

CREC мотора е след 2014-15 и е с двата реда дюзи друг вариант нема за мотора с чарджър след 2014.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, ma3xa said:

Е, сподели ги тука да четем и ние :D

С удоволствие ще дам всичката възможна информация и впечатления, които имам.

 

Аргументите защо избрах Q7 вместо Q5 съм ги изложил синтезирано по-горе в най-общи линии. След като взех това решение, вече се колебаех между дизел (3.0 TDI, 272/286hp) и (3.0 TFSI 333 hp), но в крайна сметка се спрях на бензиновия вариант, тъй като преди карах трилитровия дизел и имах доста болезнени ремонти.

 

Моят Q7 e 3.0 TFSI oт второто поколение (4М) с 333 к.с. , реален градски разход 12 литра, извънградски 9-11 литра. Отварям скоба и казвам, че  като цяло обичам малко по-динамично шофиране. :) Иначе автоматът е 8-степенен ZF, категорично най-добрата опция според мен.

 

Като цяло 3.0 TFSI e с по-висок разход, но генерално е с една идея по-евтини потенциални ремонти и по-малко рискове. Трилитровият дизел от своя страна носи със себе си по-нисък разход, по-малка мощност, но и типичните рискове и проблеми като проблеми с помпата, дюзи, вериги, турбина и т.н. Общо взето, важи класическата поговорка, че каквото се спести от дизел, накрая се дава за ремонти. 

 

Иначе моето Ауди го карам го от три години, поддържам го единствено и само в официалния сервиз  Порше София Запад и до този момент не съм правил нещо фрапантно като ремонти освен обслужване, смяна на накладки и превантивна смяна на свещите и едни ремъци. Според мен този автомобил ако се обслужва, гледа и обгрижва правилно, може да служи мнооооого дълги години. Съвсем скоро моя го пуснах за продажба (обявата е във форума ни също), защото съм се насочил към Q8. (В този ред на мисли, за форумджии и колеги ще направя сериозна отстъпка при наличен интерес)

 

Ако някой има по-конретни въпроси, веднага отговарям :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@dobi17: 3.0TFSI в Q7 ти гори реално в София 12?! Баси, само го мирише бензина, а къде в София караш и каква средна скорост постигаш? Защото този двигател в A6 може в София и 18 да даде разход.

Редактирано от OvivO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

3 hours ago, OvivO said:

@dobi17: 3.0TFSI в Q7 ти гори реално в София 12?! Баси, само го мирише бензина, а къде в София караш и каква средна скорост постигаш? Защото този двигател в A6 може в София и 18 да даде разход.

12, 4 разход, Основно и предимно от Център в посока Бизнес Парк София, като минавам или по бул. България и Околовръстно или Цариградското и бул. Малинов. Средна скорост мога да погледна от бордкомпютъра, за да не говоря наизуст.

2 hours ago, quаttro said:

Колегата каза, че обича да кара динамично, затова му гори 12 градско. Ако кара икономично е 8.5-9. :lol:

 Евала, колега, разбираш ги нещата. Супер ценно и полезно мнение 👌

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A4-ка  2.0тфси гори над 12 градско в софия.

Нали се сещаш, че с 2 цилиндъра повече и един тон отгоре няма как да гориш същото?

А6-ца 3.0тфси гори 15-16 градско и пак е по-лека от тоя камион.

Остави рибарските приказки на пзара. Или ни лъжеш, или борда те лъже теб.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 4 часа, dobi17 написа:

 Евала, колега, разбираш ги нещата. Супер ценно и полезно мнение 👌

Има хора дето доста разбират тука в тоя форум и затова е хубаво да се ФнимаФа какво се пише.

Иначе няма закони според които в тая вселена, пък и в съседната,  тоя рейс да харчи 12 градско. Еле пък при динамично каране....

Да знаеш, че доста хора разсмя....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

A6-цата ми при нормално каране градско си гори 15-17, за това колегите се съмняват в този разход от 12. Все пак Кю-то е и по-тежко, а разхода на гориво по-малък...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички отново,

 

Първо, ще помоля за малко повече уважение и колегиалност, защото наистина ми се иска да вярвам, че тук сме "Колеги" и  гледаме да си помагаме и да си даваме съвети. Няма да падам на нивото на хора, които обясняват, че карам, цитирам - "камион", "рейс", "душегуб"и т.н. и никога не бих си позволил да нападна някого лично или пък возилото, което кара. Нека имаме поне малко уважение, защото вярвам, че АУДИ Форумът е място на интелигентни хора и не е Facebook спам/хейт говорилня, нито е и форумът на БМВ (където веднъж попитах някакви неща за BMW X7, а ме нападнаха "разбирачи", които карат 30-годишни е36. Надявам се нивото тук е различно.

 

Второ, нямам представа дали и аз съм "разбирач", но смея да твърдя, че имам добра обща култура за марката, четейки много чужди немскоезични и англоезични форуми, както и автомобилна литература и имайки вече пето Ауди за последните 15 години. ( А3 1.8 T, А5 3.O TDI,  А8 6.0 W 12, A8 4.2 + Сегашния цитирам Q7 "камион", "рейс", "душегуб"и т.н). Все пак скромно и смирено ще приема, че не съм експерт.

 

Трето, ще влезна в малко повече конкретика относно градския си разход. Абсолютно заставам зад думите си, не лъжа, надявам се и борд-компютърът ми не лъже. Както споменах, карам градски цикъл предимно по по-широки артерии, тип Околовръстно и Цариградско, като обикновено не пътувам в час пик и винаги карам със 100-октаново гориво. Предполагам, че ако карам в час пик,  цикъл "тръгни-спри" по едина час или по по-малки улички или артерии, или с по-некачествен или нискооктанов бензин, то и разходът ще е по-висок.

 

Четвърто, ще се базирам на няколко източника.

 

Ако видим официалните статистики https://www.auto-data.net/en/audi-q7-typ-4m-3.0-tfsi-v6-333hp-quattro-tiptronic-21868 или погледна в сервизната си книжка на колата, ще видим, че градски разход е дефиниран на 9,4 литра, което аз определям като напълно нереалистичен и постижим само в лабораторни условия. Ако погледнем обаче, различни чужди форуми, където има продължителни тестове или потребителите си споделят впечатленията ще видите, че този разход е напълно постижим. Оставям само 2-3, всеки може да си потърси сам:   https://www.motor-talk.de/forum/q7-4m-3-0-tfsi-erfahrungen-gesucht-t7167882.html (Ziehen öfters damit Pferdeanhänger mit Inhalt. Verbrauch liegt bei meistens Stadtfahrt in den letzten 15k km bei 13l/100km. ,)  . https://www.mycarspecs.com/car/2017-audi-q7-base-30-tfsi-quattro-komfort  (Fuel consumption is 12.6 L/100km in the city and 9.4 L/100km in the highway.)

 

Понеже колегата quattro e особено активен и е спорил в други теми по същия въпрос, дори няма да коментирам и анализирам допълнително, а само ще скрийншотна, това, което му отговориха в една друга тема един друг колега с Q и със същия двигател.

 

image.thumb.png.e6e4f7603f356c5b64e5d453e902d8ab.png

 

За финал ще си споделя Long-Term Memory от бордкомпютъра.

 

416679781_346993301459105_3051646022014600029_n.thumb.jpg.fc894311b5eeecc1d73cb22b0eaa5370.jpg

 

Виждате какъв е разход за последните 12600 км. Съвсем чистосърдечно и прозрачно си признавам, че това не е само градски разход, а около 2500 км- 3000 км са минати в извънградски условия. Силно се надявам, цитирам "бордкомпютърът да не лъже" и заради това следващият път ще си замеря сам разхода, пълнейки гориво догоре, изминавайки няколкостотин километра и после пълнейки резервоара отново догоре)

 

Поздрави,  бъдете здрави и нека имаме малко повече уважение!

 

Хубав ден!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мдам, при средна скорост от 43 km/h, това не е истинско градско. Понякога в София средната е 22 км/h и тогава разходът е доста различен :)
Има калибратор на разхода и той може да се променя от 85 до 115%, не знам при теб, колега, как е настроен борд компа. Истински разход си се засича пълно-пълно до изключване на пистолета и то на една и съща колонка. 
12 разход градско за този "камион" - това се употребява в смисъл, че е огромна и тежка кола, действително е трудно постижим, ако се кара в час пик и се минава например през центъра.

 

Редактирано от OvivO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за адекватното мнение, колега, рядкост е в днешно време :)  Абсолютно съгласен с теб! Това за калибратора на разхода за първи път го чувам, ще се поразровя и ще проверя как стоят нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще харчи повече от 10 градско се отказвам... Дайте малко по-сериозно. Ако някой има преки технически наблюдения да дава. На кой, колко му харчи е безпредметно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 15 часа, sweep написа:

 

 

Извинявай, колега, че въобще си позволих да коментирам темата ти, беше най-добронамерено. За разлика от другите колеги, аз притежавам въпросния автомобил и досега си въобразявах, че мога да имам някакви "преки наблюдения". Спирам да пиша в тази тема. Ако имаш въпроси, винаги може да ми пишеш на лично. Живи и здрави всички бъдете!

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение, ползвай бутона "@"
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм пристрастен, но просто съм фен на камиончето.... Като ще е джип да е голям, не виждам предимство в 5цата, освен че е по-компактна. Аз бих се насочил към 4.0 тди, защото имам единствено впечатление от него и от предшественика 4.2 тди, но ги няма в темата така че, все едно не съм го споменал.

Малко сервизни кампании, които касаят Ку7-цата модел 2015 - 2020

 

69AJ - airbag завесите с компроментирана връзка

36А1 - възможна лоша връзка в кормилния прът

90Р5 - дефектна звукова и светлинна сигнализация при незакопчан колан

42L1 - компроментиран болт в едно от закрепванията на задният мост (започва да "яде'' гумите на задния мост)

Това са всички сервизни кампании, които намирам обявени до януари 2023. 

 

Също добре е да се провери как работи мултимедията с всичките опции, да не лагва и да не бави, в такъв склучай е възможно да е необходим  ребуут или нов юнит. Да се слуша и за скърцащи спирачки също, въпреки че този проблем е по изразен при последното поколение ТТ, но и 7та не е застрахована.

 

Успех.

 

Редактирано от cokesucker
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 11 часа, dobi17 написа:

Виждате какъв е разход за последните 12600 км. Съвсем чистосърдечно и прозрачно си признавам, че това не е само градски разход, а около 2500 км- 3000 км са минати в извънградски условия.

Значи разхода ти е 12 смесен по борд.  Реално по колонка ще е поне 13, щото борда винаги лъже.

13 смесен разход значи 10 извън и 16 градско.  Така е малко по-реалистично вече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

20 hours ago, OvivO said:

мдам, при средна скорост от 43 km/h, това не е истинско градско. Понякога в София средната е 22 км/h и тогава разходът е доста различен :)
Има калибратор на разхода и той може да се променя от 85 до 115%, не знам при теб, колега, как е настроен борд компа. Истински разход си се засича пълно-пълно до изключване на пистолета и то на една и съща колонка. 
12 разход градско за този "камион" - това се употребява в смисъл, че е огромна и тежка кола, действително е трудно постижим, ако се кара в час пик и се минава например през центъра.

 

Моята печка тупа по 14 градско, средна скорост 9км/ч :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...