redalex Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Jura казват, че са чупливи, поне на фона на железните Саеко. Миеле мисля, че е ребрандирано Саеко.Ако е важно ще намеря кой ги произвежда.Хубави марки са Ранчилио, Куикмил, Бразилия, Лелит и подобни.Добре бе да го ева....какво е това ребрандиране, че стават по 2-10 хиляди лева? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 ето тук коментират: http://coffeegeek.com/forums/coffee/machines/73581, а има и предложения за алтернтивни марки.На картинка brew unit-a ми изглежда същия като на филипса. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) Аз имам опит с няколко различни машини и автомати.Първото което искам да кажа е, че ако някой иска да пие силно, късо кафе, няма смисъл от автомати, те не правят по-добро кафе, от нормалните машини с ръкохватка, дори в повечето случаи е по-зле. Плюсовете на автоматите са, че няма чистене, слагане на кафе и др действия, както и за направата на капучино и др подобни по-така кафета.Имал съм делонги от над 10 години модел, без никакви крема дисове и глупости, когато му се сложи ситно смляно хубаво кафе, няма автомат, който да го бие. Имах за малко кафемашина Гаджа, хабеше повече кафе и не правеше по-добро кафе от другите, беше много красива и ефектна, но се счупчи на 2ия месец, та мина през сервиза..От автоматите, имам наблюдения на две разлчини Jura и на един много скъп Bosch, който беше с 40% по-скъп от Jura-та. И трите правят добро кафе, но не е нещо уникално, както от професионалната машина. И трите не са имали технически проблеми. Аз понеже пия само късо кафе, не бих си купил втори път автомат, няма смисъл, а и струват доста пари в крайна сметка. Единственият плюс на автомата, е че мели кафето преди да се използва, но аз държа кафето в херметични стъклени буркани и не успява да изветрее.Miele е хубава фирма, но не мисля, че е нещо повече от другит, ако се говори за кафемашини, все пак няма как да са най-добрите навсякъде..При професионалните почти няма значение каква е, стига да е здрава и да се слага колкото трябва и каквото трябва кафе. Въпреки всичко, любимата ми е La Cimbali, навън ги използват страшно много, а у нас са си рядкост.. Редактирано 11 Ноември 2014 от toro Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
redalex Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) Торо, интересно мнение. Аз гледам да пия късо силно кафе с малко мляко....захар почти не слагам. За момента капсулите са ми оптимален вариант, въпреки че хич не ми се струва ниска цената от 1 лев на капсула, но поне машината е евтина и безпроблемна. Редактирано 11 Ноември 2014 от redalex Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Аз също не слагам захар, това е лудост за едно хубаво късо кафе. Понякога и аз слагам 3-4мл мляко, просто няколко капки. Пил съм няколко пъти капсули, но някак си не ме впечатлиха много, но наистина машините са им без пари. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Най-готиното на капсулите е, че гарантират всеки път еднакъв вкус. Кафе автомата иска постоянна (до)настройка за всяко различно кафе.А дори да се купува само един вид кафе, то пак има разлика в партидите и съответно мелачката прави различна смес, от там всичко се променя.Съвременните машини с ръкохватка се продават и с адаптер за "капсули". Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Че кой е казал, че иска едно и също кафе? Аз редувам няколко вида, няма как да пия само едно кафе, ако ще да е най най на света! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 (Редактирано) Имах предвид не, че всички капсули са с еднакъв вкус , а че независимо кой прави кафето, то е най-близко до това, което са искали да постигнат във фабриката като вкус.При зърната от едно и също кафе всяка машина ще изкара различен вкус. едно клипче, от което на мен ми потичат лигите: Редактирано 11 Ноември 2014 от robobug Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
_koko_ Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 .... Но откакто си взех машина с месингов бойлер, капилярен термостат и месингова цедка и отделна мелачка с плоски ножове нищо не може да ме накара да се върна повече към модерна битова машина. Супер полезно мнение! Подкрепят тезата, че автоматите не правят по- хубаво кафе от ръчката.Може ли информация как вървят като цена гореспоменатите машини, може и на лично? Имам съмнения, че далеч надминават стойността на Б4-ката ми, но много ме влече подобна машинария. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 11 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 11 Ноември 2014 Някой имал ли е допир с тези машини?? Знам, че загряват много бавно, но по едно време се бях запалил доста за такава. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 12 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 12 Ноември 2014 Бях тръгнал за такава Гаджа, но като изгледахме няколко клипчета, решихме, че само в Неделя ще имаме време да я ползваме Може ли информация как вървят като цена гореспоменатите машиниРанчилио Силвия е 900лв в БГ. Ето един Лелит с ПИД контролер: http://www.maxicoffee.com/machine-expresso-pl41-plus-avec-lelit-p-4792-3_91_151.html В Европа са много разпространени домашните Бразилия. Ужасно грозни са, но хубава машина може да се купи за 300-400лв втора употреба. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 12 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 12 Ноември 2014 Бях тръгнал за такава Гаджа, но като изгледахме няколко клипчета, решихме, че само в Неделя ще имаме време да я ползваме Ранчилио Силвия е 900лв в БГ. Ето един Лелит с ПИД контролер: http://www.maxicoffee.com/machine-expresso-pl41-plus-avec-lelit-p-4792-3_91_151.html В Европа са много разпространени домашните Бразилия. Ужасно грозни са, но хубава машина може да се купи за 300-400лв втора употреба.Не ги бях чувал тези марки, сега ги разгледах и наистина са страхотни! Ако купувам следващ път, ще е нещо такова, никакви автомати! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
_koko_ Публикувано 12 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 12 Ноември 2014 Ранчилио Силвия е 900лв в БГ. Ето един Лелит с ПИД контролер: http://www.maxicoffee.com/machine-expresso-pl41-plus-avec-lelit-p-4792-3_91_151.html В Европа са много разпространени домашните Бразилия. Ужасно грозни са, но хубава машина може да се купи за 300-400лв втора употреба. Сутринта пих еспресо от професионално Ранчилио, страхотно беше. Компактните Бразилия от доста време ги следя, но все на твърде амортизирани попадам. Явно машините са много добри щом държат такава цена, въпреки окаяното състояние. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sky Публикувано 12 Ноември 2014 Автор Доклад Share Публикувано 12 Ноември 2014 И аз си мисля, че пия кафе. По-ситно смляно по-хубав каймак ли ще прави? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 14 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 14 Ноември 2014 Ти пак може да си пиеш перфектно кафе, просто няма да е перфектно еспресо. Не е задължително по-ситното да е с по-добър каймак. Твърдят, че оптималното е за 20сек да изкараш 20-25мл.Времето за екстракция зависи и от вида на цедката, и от силата на пресоване. Даже се продават динамометрични тампери: http://www.vanelis.com/Product.cfm?iProd=38 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 14 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 14 Ноември 2014 При по-евтините домашни машини е жизнено важно да се подбере правилно колко ситно да бъде смялно кафето, както и да е добре пресовано. Това е, ако няма крема диск, който аз много мразя и не искам да виждам. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sky Публикувано 14 Ноември 2014 Автор Доклад Share Публикувано 14 Ноември 2014 Аз съм с Xsmall и меля на средно ниво, но се чудя ако го меля по-ситно дали няма да прави хубавя пяна. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 14 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 14 Ноември 2014 (Редактирано) Нищо не ти пречи да пробваш, но както каза колега преди това, не е хубаво кафето да се точи над 20-на секунди, говоря за нормално еспресо. Ако върви много бавно, излизали и вредните вещества на кафето. Цитиране на предходен пост! Редактирано 15 Ноември 2014 от VBI Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 15 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 15 Ноември 2014 При автоматите може да се променя едрината на смилане и дозата. За Xsmall не е предвидена промяна на дозата, но май имаше някакъв трик. През седмицата ще проверя.За машина с ръкохватка аз кафе от 7гр доза не мога да изкарам, както и да го меля. Оптимално ми идва 10гр. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
toro Публикувано 15 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 15 Ноември 2014 (Редактирано) Защо автоматите хабят видимо повече кафе?? При направа на късо еспресо или средно, според мен хабят с 30-40% повече кафе, а не се усеща да е по-добро, да не казвам, че трудно правят толкова хубаво, колкото свястна домашна кафе машина. Цитиране на предходен пост! Редактирано 15 Ноември 2014 от VBI Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
=Alex= Публикувано 16 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 16 Ноември 2014 Не е задължително по-ситното да е с по-добър каймак. Твърдят, че оптималното е за 20сек да изкараш 20-25мл. Робо, доколкото помня, според законите на баристиката, кафето не бива да минава повече от 7 сек. през процес на варене, защото става токсично. За токсичността на капсулите има много писано. Освен това, самото кафе в капсулите се третира много сериозно химически. А за пластмасите знаем какво става, когато ги нагрееш - яко отделяне на би-феноли и прочее. Или нещо се е променило? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper Публикувано 16 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 16 Ноември 2014 Нещо да кажете за Krupa XPS 5620.От повече от десет години ползваме Делонги с крема диск и ни харесва кафето, което прави.Крупса, май не може да направи каймак, както го докарва крема диска. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 16 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 16 Ноември 2014 От време на време пия кафе от едно 7-8 годишно Делонги и кафето е приятно. Но съм на мнение, че крема дискът прави пяна, а не каймак. От кафе в капсули не съм се интересувал и не искам да коментирам. Такова съм пил основно в хотели и продължавам да си мисля, че са като макдоналдс - може да не е най-доброто, нито полезно, но вкусът е предвидим. Понеже напоследък пия повече кафе, отколкото бира, ще взема да се поинтересувам какви токсини има и кога излизат.Не съм попадал на информация, че не трябва да се извлича кафе повече от 7 секунди.Ето малко обща информация: http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hulky Публикувано 17 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 17 Ноември 2014 При автоматите може да се променя едрината на смилане и дозата. За Xsmall не е предвидена промяна на дозата, но май имаше някакъв трик. През седмицата ще проверя.За машина с ръкохватка аз кафе от 7гр доза не мога да изкарам, както и да го меля. Оптимално ми идва 10гр. Стана ми и на мен интересно. И аз съм с XSmall, и преди да прочета темата си мислех, че пия кафе Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Maranello Публикувано 18 Ноември 2014 Доклад Share Публикувано 18 Ноември 2014 От 7 години ползвам DeLonghi Magnifica. Меленето ми надува главата и само в началото си играх с него. Има две регулировки - за колко смляно и времето, което пък определя дозата. Предпочитам и си купувам вакуумирани пакети Lavazza. В лъжичката натъпквам добре дозата. От настройката за колко късо го давам на около 1/3. Това съответства на вкуса ми. Кафето се води пресовано и е с хубав каймак. В самата машина отгоре излиза въртейки се една преса и го изцежда. Доволен съм. Гостите ми също Sent from my iPad using Tapatalk Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване