Jump to content

Климатроник А3

fizo

Recommended Posts

Като си включа климатроника започва да мирише странно не мога да кажа, че е гадна миризма, но все пак е леко неприятна.

Смених поленовият филтър с оригинален такъв, но миризмата не изчезна, а съвсем леко намаля. До колко разбрах от сервиза в който бях (Юнитраде) трябвало да се изчистят въздухопроводите тъй като в тях имало някакви бактерии от които идвала миризмата...

Лошото е , че за тази услуга ми поискаха 90лв което ми се видя скъпо и прескъпо за такава манипулация (почисване само 90лв Оо). Някой да е имал същия проблем и как го е разрешил ? :)

п.с. Климатроника си работи супер и сега след смяната на филтъра направо ще ме отвее като го пусна на мах :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомням си, че начините за премахване на лошата миризма беше обсъждана някъде, но при търсене на фразата "миризма климатик", не ми изкара подобни теми, пускам тази. Мисля, че ще е от полза за повечето колеги, обзаведени с подобня воня, напомняща тази в мъжките съблекални във фитнес зала.

Зная, че има препарати, специално за тази цел, само че цената им е безумна, при положение че трябва човек да премахне миризмата от 8 климатика - 6 нормални клими и два автомобилни. И точно когато се зачудих как да се разделя с над 200 кинта за да си изпълня мисията, ми светна, че всъщност няма причина миризмата да не се премахне от който и да е бактерициден и фунгициден препарат. (Тия думички ги научих от сайта на "Софарма") Laugh

И така, справянето с лошата миризма се състои от няколко прости и най-вече евтини стъпки.

1. Отивате в аптеката и си купувате Х броя бутилки салицилов спирт 2%, на скромната цена от 0.70 лв. за 100 мл., където Х отговаря на броя на климатиците, които трябва да почистите.

2. Отмъквате от жена си устройството за пръскане на цветя с вода (едно такова с помпичка) Празна бутилка от препарат за почистване на стъкла също става.

3. Пълните спирта в устройството отмъкнато съгласно т. 2

4. Сваляте всякакви филтри от климатиците и пръскате топлообменника на воля. (За автоклиматиците, се пръска и през отворите на въздуховодите за купето, ама след това забърсвате с мокър парцал, че да не остава беличко)

5. След като напръскате пускате климатика да духа на топло, отваряте всичики възможни прозорци. През следващите 15 минути гледате да не сте наоколо, че после много боли глава.

6. Купувате си нужния брой бири с мезе и сядате да си ги пиете на хладен и най-вече - свеж въздух. Laugh

Изпробвано на 8 климатика - работи безотказно.

Copy,Past от БМВ колегите :)

Не съм го пробвал но и аз тези дни ще правя тази профилактика,че нещо зе да ми намирисва моя обаче интереното при мене е че мирише на влага и спарено след като го спра :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала, колега :) Ще го пробвам и аз, понеже миналата година правих профилактика със спрей, но сега пак лекичко се усеща като се спира климатика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Много Благодаря :D

4. Сваляте всякакви филтри от климатиците и пръскате топлообменника на воля. (За автоклиматиците, се пръска и през отворите на въздуховодите за купето, ама след това забърсвате с мокър парцал, че да не остава беличко)Значи до колко разбирам трябва да пръскам спирт през 4-те ми по-големи отвора за въздух в купето тия на таблото. И после да пусна да духа топло 15мин хмм нещо ми се струва опасна тая работа.

п.с.А някой ходил ли е до някой сервиз за климатици точно за това и колко пари са му взели за почистване ?

Редактирано от fizo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

спрей на Wurth ~ 50 лв. със шлауха - набиваш я в тръбичката за конденз под колата и пръскаш. Оставяш да поработи и всичко свършва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрея на Wurth = 28лв, а тая тръбичка и аз я търсих около моста и не само (да проверя дали не е запушена) ама йок... Пак за А3 става дума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Така днес направих следната манипулация. Сваля се филтъра на купето (поленовия филтър) който на моята А3-ка седи като вдигна предния капак най-горе в ляво вдига се едно като капаче и там е филтъра който се маха съвсем лесно на ръка. След махането на филтъра точно под него се вижда тръбата през която климатроника смуче въздука който вкарва в купето. Точно в тази тръба изпразних едно флаконче точно за тази работа на Valeo предполагам и това на Wurth ще стане. От сервиза от който си купих флакона ми гарантираха, че ще се оправи ако не с едно до с 2 такива флакончета.

Редактирано от fizo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато работи климатика по изпаритела (радиаторчето) се образува конденз и съответно по този начин остава вода в която се образуват бактери и в следствие на тях се появява миризмата.За да не се получава това някъде 5 мин. преди да се спре колата просто спрете компресора и пуснете на външен въздух за да може да се изсуши изпаритела и няма да има проблеми.Ако положението вече е неспъсяемо има специален спрей за климатици около 12 лв. е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

След като изпразних едно флаконче Valeo за миризма в климатроника резултата беше. Като пусна климатроника започва да мирише ужасно в първите 5-6 минути след това като проветря колата на отворени прозорци и ги затовря вече за да си стоя на климатроник. Миризнамта става сравнително поносима, но още ме дразни :hilezh: . Не ми се иска да дам още 31лв за такъв флакон и да не даде резултат :hilezh: . Остава да пробвам със чист спирт като по-евтин вариант ако трябва ще изпръскам 500г спирт под въздушния филтър :/ .

От унитраде предлагат да ми разглобят тръбопроводите и да ми ги изчистят. Обаче вече в 2 други сервиза ме уверяват, че това било почни невъзможно и после зглабянето било адски трудно и можело да не го напрвят като хорат сваляло се цялото табло и ощо много неща ... И по скоро ме лъжат, че ще ги разглабят, а само ще пръскат и те с някви препарати.

Не знам как да си реша проблема с тая ши*ана миризма...

Редактирано от fizo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И къде е тая дренажна тръба при А3? На пуснат климатик под колата ми не капе вода никъде. Почти не мирише като се изключи, но е доста влажен въздуха...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И къде е тая дренажна тръба при А3? На пуснат климатик под колата ми не капе вода никъде. Почти не мирише като се изключи, но е доста влажен въздуха...

Абе всеки говори за дренажна тръба , а някой виждал ли я е? И аз я търся ама... В няколко теми става въпрос за нея и ....никой не знае къде е ;) Под моята кола не капе вода. Къде отива тоя конденз :D:D ....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,днес като прочетох тази тема реших да видя дали и при мен понамирисва,защото колата я взех преди 3 месеца и досега само студено ми духаше и нямаше мирис,но тази вечер реших да пусна парното на топло(поне мисля,че съм пуснал парното изключих копчето AUTO и натиснах ECON) нагласих го да духа топло на макс.

И като взе да мирише приятелката ми щеше да припадне оставих така да работи около 5 минути и като че ли мириса понамаля.

Дали така ще се оправи или трябва да ходя при някой,който се занимава с авто-климатици ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак тоя преходник под жабката(за който говори колегата DAKATDI в тая тема) трябва да излиза някъде навън...

Излиза ама няма дренажна тръба!!! Сваляш го бъркаш с пръста и го почистваш. Аз после за да съм сигурен че съм го почистил, наливах вода в отвора дето влиза тоя преходник и си изтичаше отдолу.

ПП. Дори и след като го почистих много рядко забелазвам да ми тече вода под купето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излиза ама няма дренажна тръба!!! Сваляш го бъркаш с пръста и го почистваш. Аз после за да съм сигурен че съм го почистил, наливах вода в отвора дето влиза тоя преходник и си изтичаше отдолу.

ПП. Дори и след като го почистих много рядко забелазвам да ми тече вода под купето.

Ясно. Разбрах колега за какво става дума. Благодаря.

П.П. Опитах се да сваля жабката но не разбрах от дясно какво я държи. В ляво има два болта вътре, горе има един, и от дясно немога да разбера кво я държи :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дренажа за оттичане при А3 е като застанеш срещу колата точно зад двигателя на облепената с изолация преградка м/у двигателя и купето.Дренажа представлява едно капаче,което при мен беше позалепнало от старост и ми се мокреше дясната стелка с вода.Като го намерих го дръпнах с ръка на горе да се отлепи и изтече доста събран конденз.Просто като се запуши това капаче дренажа се пълни до горе и прелива и мокри дясната стелка и пода(поне при А3 е така)

Трябва профилактично да се раздвижва това капаче да не залепва и няма да има течове :hilezh:

Иначе и при мен да двете коли мирише гадно като спра климатроника и чакам да видя кое е най-рациоалното решение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...