Jump to content

Домашно кино 5.1


Recommended Posts

Ние така ги докарваме нещата с тея фууулрейндж драйвери, че не са необходими филтри  :steinigung:

В Стеди груп предлагат готови индуктивности за филтри на Visaton:

http://www.steadygroup.com/bg-54-1/%D0%98%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 217
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1 hour ago, Spunky said:

Аз от известно време искам да си сглобя някакъв лампов усилвател за грамофоня и гледам ей тези - https://tubedepot.com/t/diy-central/kits-tube-amp/hifi-tube-amp-kits 

 

дори не си помисляй за нещо от тези "неща".

Свирещите компоненти просто са скъпи, няма как да минеш с евтини трафове (или изобщо без:hilezh:) и да очакваш нещо.

А качествения трансформатор иска качествено желязо и технология за навиване......

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е мен ми се иска нещо лампово за плочите само и за слушалки, а не ми се дават много хиляди, еле пък десетки хиляди, за нещо по-истинско, просто защото почти няма да го ползвам. Това - https://tubedepot.com/products/elekit-tu-8200dx-stereo-tube-amplifier-kit, заедно с преампа с фоно, ми изглежда добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ламповата техника е като магнитите в колите или HHО генераторите. Пълна мистика и легенда. Ама друго си е хем да топли пък и да свири. Входна мощност 300 Вата, изходна 2.:hilezh:

 

Един приятел преди години си направи ТОВА. Червено хапче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чист набълбукатор...

Продължавам да си мисля как някои тук ще различат 2м кабел за $200 и некъв ПЕЛ ф0.3мм с безкрайния скин-ефект и магнитни турбуленции до Драйвърите... :hilezh:

Даже съм склонен на облог.

Аз си взех честотно студен, правоъгълен и консервативен усилвател на древните бу-та, всичките ги очаквам от ибей.де. Мисля да им пускам още по-студен накъдрен с безкрайни хармоници, правоъгълно дискретизиран цифров сигнал. Поне добре, че не съм безкраен извратеняк да слушам и къдравка чалгица... та съвсем да изпадна в анатема :hilezh:

 

TX-NR609sklep.jpg

 

П.П. дали няма да му ходи една Плиска нa HDMI :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, Spunky said:

Това - https://tubedepot.com/products/elekit-tu-8200dx-stereo-tube-amplifier-kit, заедно с преампа с фоно, ми изглежда добре.

Не знам някой в БГ да е правил лампов усилвател с импулсно захранване. Принципно е много тъпо, защото при лампите се работи с високи напрежения и смешно малки токове. 

Усилвателят от линка на гризли тежи 12-18кг (зависи от версията на захранването) и изкарва около 3-3.5W. И като всяко евтино нещо свири супер...за парите си.

В ценовия клас 500-1000$ (втора употреба) предусилватели, съм сигурен, че има много предложения, които ще свирят в пъти по-добре от лампов кит. А и имат продажна цена, ако не ни харесат или решим да ъпгрейдваме. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото голяма част от "хайфи" любителите подхождат чисто експериментално към подбора на кабели което е много смешно по принцип. И напълно излишно.

За това и се разпространяват подобни легенди за "специалните кабели" които хранят индустрията на база на невежеството. Както обикновено става.

 

Примери:

1. Усилвател с изх. импеданс 4 - 8 ома се свързва с трилентова колона с пасивни филтри. Филтърът е тестван с кабел със съпротивление 0.1 ом ама клиента получава "безплатно" кабели със съпротивление 1.5 ома и филтъра отива на кино. Решение - да се ползва максимално дебел кабел за свързване на колоните. Особено при по-дълги от 2-3 метра разстояния. Може и 8-15 квадрата ако се наложи. Цената на кабела в случая е относително висока без да е специален. Просто медта си струва парите и намаляването на сечението (цената) винаги е компромис. От друга страна опроводяването на тонколони вкъщи с кабел 16 квадрата е меко казано неудобно. Генералното решение е активни колони с крайно стъпало за всеки говорител и външен филтър (кросоувър). По-скъпо но премахва проблема със свързващите кабели. Е, появяват се захранващи до всяка колона + аудио такива.

 

2. Източник на звук (да кажем дек, грамофон или тунер) с вграден предусилвател с изх.съпротивление 500 ома е свързан с помощта на чинч-чинч (RCA) ширмован пач кабел с усилвател с входно съпротивление 10-50 килоома. Опалааа, понеже кабела изобщо не е терминиран всичките му лоши свойства пречат на звука. Най-вече капацитета между централното жило и ширмовката. Съответно "експериментаторите" ще установят че промяната на дължината на кабела действа като филтър и реже високите честоти. Дали трябва да се купи "по-скъп" кабел? Не. Или трябва да се скъси дължината до минимум или да се добави подходящо терминиращо съпротивление на входа на крайното стъпало. Да ама е прекалено евтино решение и не е толкова романтично като да ръгаш жици и да ги "напасваш" към наличната техника.

 

Въпрос към любителите на експериментите с повишена трудност:

Как е възможно VGA кабел за CRT монитор с дължина 2-3-5 метра и цена 15 до 40 лв. да пренесе RGB сигнал с честотна лента 50Хз до 250 MHZ (250 Мегахерца) без изкривявания а луксозен пач кабел да не може да пренесе 48 KHz на 2 метра без да внесе изменения?

 

И последно - балансираните (диференциални) входове наистина са универсална панацея ама са по-скъпички и аматьорите ги избягват. В професионалните системи с дълги линии са задължителни.

 

П.С. Да не ме разберете криво - като споменавам обикновени кабели нямам предвид такива от левче, китайски с PROFI-LOOK.Имам предвид нормални кабели за тонколони (многожилни, плоски, силиконови) или за пач кабел стандартен RG58 / RG59 който е с цена 2-3лв метъра и е със сертификат. Щом може RG58 да прокара 200 МХз лента ще се справи с каквото и да е хай-енд аудио. Остава елемента с "направи си сам" към прилични позлатени конектори. По няколко лева броя. CINC (RCA) конекторите по рождение са калпава система която се разбива и не контактува добре. Особено след време.

 

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2 hours ago, robobug said:

Не знам някой в БГ да е правил лампов усилвател с импулсно захранване...

 

За тоз говоря - https://tubedepot.com/products/elekit-tu-8200dx-stereo-tube-amplifier-kit Общо взето много хубави неща пишат за него и сигурно ще го пробвам.

 

Втора употреба има бая сериозни маркови неща, но ми се ще да си ги сглобя аз. 

 

Хареса ми опаковката на този от на Гризли линка и много лесно мога да си направя подобна върху някой гол кит. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4 hours ago, grizzly said:

Между другото голяма част от "хайфи" любителите подхождат чисто експериментално към подбора на кабели

1....Филтърът е тестван с кабел със съпротивление 0.1 ом ама клиента получава "безплатно" кабели със съпротивление 1.5 ома и филтъра отива на кино. Решение - да се ползва максимално дебел кабел за свързване на колоните. 

 

2. Източник на звук (да кажем дек, грамофон или тунер) с вграден предусилвател с изх.съпротивление 500 ома е свързан с помощта на чинч-чинч (RCA) ширмован пач кабел с усилвател с входно съпротивление 10-50 килоома. Опалааа, понеже кабела изобщо не е терминиран 

 

И последно - балансираните (диференциални) входове наистина са универсална панацея ама са по-скъпички и аматьорите ги избягват. В професионалните системи с дълги линии са задължителни.

 

Щом може RG58 да прокара 200 МХз лента ще се справи с каквото и да е хай-енд аудио.

 

Аз подхождам чисто експериментално. И включвам и други хора в експериментите си. За толкова ми стига капацитета:)

Отдавна не гледам цени и "технически характеристики" на изделията. Кавичките не са случайни.

 

1. - ти говориш за омическо съпротивление, което не е фактор. Максимално дебелия кабел не постига нищо.

По принцип кабела има проводник и изолация.. И двете са еднакво важни (заедно със самата конструкция, но при нея няма много вариации) при определяне филтровото поведение на кабела.

 

2. Има много експерименти на тази тема - ширмоване, заземление - от едната страна, от двете, без...... резултатът е различен в зависимост от схемите на свързваните устройства.

 

Балансираните кабели се твърди, че са добри......но практиката казва съвсем друго - трябва всички устройства да има балансирани входове/изходи, за да се възползваме от балансираните кабели. За профи техниката това не е проблем, защото там освен качество се гонят и други цели....... 

Какъв балансен източник например ще използваш?

 

RG58 прекарва 200МХц, но говорим за цифров сигнал, при който след това има корекции на грешки.....а и самите протоколи от по-високо ниво имат предвидени защити на пакетите....При аналогов сигнал ефектът ще е като смущения в стара радиостанция:)

 

@Spunky -  Аз разбрах за какво говориш, но не съм слушал лампов усилвател с импулсно захранване. При толкова много експериментатори в БГ , които прескачат подобно решение, предполагам, че е голяма глупост. Най-много да се използва стабилизатор за отоплението на лампите....

Ако искаш да пробваш нещо, отдели пари за трансформатори. Хубавото на марковите трансфорамтори е, че после имат цена и бързо се продават. Примерно Танго XE20 е един много универсален трансформатор.

А най-добре е като си в БГ да си поръчаш на някой да ти навие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, robobug написа:

 

.....

1. - ти говориш за омическо съпротивление, което не е фактор. Максимално дебелия кабел не постига нищо.

По принцип кабела има проводник и изолация.. И двете са еднакво важни (заедно със самата конструкция, но при нея няма много вариации) при определяне филтровото поведение на кабела.

 

2. Има много експерименти на тази тема - ширмоване, заземление - от едната страна, от двете, без...... резултатът е различен в зависимост от схемите на свързваните устройства. Има си книги за тая работа. Няма нужда от експерименти.

 

....

RG58 прекарва 200МХц, но говорим за цифров сигнал, при който след това има корекции на грешки.....а и самите протоколи от по-високо ниво имат предвидени защити на пакетите....При аналогов сигнал ефектът ще е като смущения в стара радиостанция:)

 

 

Ти говориш за цифров сигнал при RG58. Той е роден да пренася аналогов при това с минимални загуби и изкривявания. И е създаден много преди цифровите сигнали да се появят. С номинално затихване от 1dBm/100 метра до 1MHz вервам всяко хайфистко ухо ще бъде задоволено. Ако съумее да свърже кабела по правилния начин.

http://www.belden.com/techdatas/metric/9201.pdf

Естествено че омическото съпротивление е най-силният фактор при пренос на мощност на разстояние. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не ползвам повече от 2-3W ....нека са 5 за нормално слушане.

С чувствителни колони може да минем и с 1W. 

Колко квадрата да е този кабел:). Един квадрат трябва да е достатъчен:razz:

 

....и това затихване от 1Дб на 100м е различно за различните честоти. Не случайно при аналоговите телевизии (разликата с RG58 е номиналния импеданс) най-гледаемите канали се слагаха в началото на обхвата, защото после започва деградация на качеството.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, виждам че им разбираш щом намеша 850 MHz банда в аудиото. На 10 километрово трасе при това. :flehan:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм от аудио разбирачите изобщо, ама гледам че тука говорите за чинчове, и 10 квадрата бакър... Та съвсем културно искам да запитам, оптиката не е ли изпреварила отдавна тея праисторически технологии..? ..нещо гледам я пропускате, или поне не виждам да сте я споменали.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8 hours ago, robobug said:

 

@Spunky -  Аз разбрах за какво говориш, но не съм слушал лампов усилвател с импулсно захранване.

 

ам къде видя импулсно захранване? Трансформатори после мога да ъпгрейдвам. Ако намеря кит на ето тоя модел, ще е по-лесно от към място - http://www.thetubestore.com/Parts-Accessories/Amps-and-Amp-Kits/Elekit-TU-8300R-Single-Ended-Tube-Amp-Kit

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Недей, че става сложно. То са едни ДАК-ове от хиляди левове, едни неземни ЦД плеъри, една мекота на звука ... Трудно се разбира хайфистката душа, по принцип :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17 minutes ago, grizzly said:

Да, виждам че им разбираш щом намеша 850 MHz банда в аудиото. 

Нищо не намесвам, просто си правиш грешни заключения -  това, че RG58 "прекарвал" 200Мхц не означава, че е подходящ за аудио-сигнал.....аз само ти обръщам внимание, че и при тези 200мхц има доуточняващи детайли.

 

Много лесно мога да ти го демонстрирам - имам чинчове с такъв кабел. Разликата с "нормален" кабел е стряскаща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има доста хора с много сериозни системи, които не намират смисъл изобщо да се регистрират по форуми... за да участват в спорове за кабели:)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериозните системи се добиват с пари а писането с познания. Тия с парите рядко имат познания. Съответно и не пишат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво е? Магическо просветление получено след едномесечни пости и денонощни молитви в манастира Атон ли?

Или трябва заешко краче от шамана на племето на което е баяно на пълнолуние във високосна година?

 

Поръчваш си по каталога, идва, свързваш и пее.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 2-ри и 3-ти Април ще се проведе пролетно аудио експо в НДК, зала 4.

Който желае да демонстрира кабели (и не само) може да се възползва от събитието :eusa_boohoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...