Jump to content

Възможни причини за харч на масло при 1.8T AVJ


Kristiyan.sd

Recommended Posts

Здравейте колеги, 

  Преди месец се сдобих с А4 Б6 1.8Т AVJ с АГУ и съм минал около 2 хиляди километра като 50/50 са магистрала/ градско. Докато бях на магистралата към Бургас му светна жълтата лампичка за маслото, старият собственик грижливо беше оставил една тубичка в багажника castrol magnatec dual lock 10w40 semi-syntenic. И оттогава съм налял още поне 1-1.5 литър масло. Знам, че това не е правилното масло за този двигател, но не смятам, че харча ще спре, ако го сменя сега със синтетично такова. Та, въпросът ми е, откъде може да идва теча при условие, че:

1. Долните две кори не са прясно омазнени 

2. Турбото изглежда да е сменено в последните години и няма масло в маркучите към кулера

3. Има следи от теч по лявата страна на картера(като се погледне отдолу), но не е толкова много, че да изчезва по литър на 1000 километра.

Знам, че има и други подобни въпроси, но смятам, че е по-добре да пусна нов, затова моля без коментари от типа "Тази тема вече е засягана, отиди да прочетеш малко", чел съм. Ще бъда благодарен на всеки, който може да даде полезно мнение.

Link to comment
Share on other sites

Няма причина, нещо грешиш, тоя мотор никога не харчи маслО, дори напротив, всички милиони теми по въпроса из нетя са за това, как мАслото се увеличава количествено и не знаят откъде. Досега никой не е решил тоа проблем.

И така, правиш му един убаф основен ремонт на движителя, пък може и да си решиш така трудния за обяснение и таен проблем.

Link to comment
Share on other sites

Добре дошъл в клуба.
Моята барака харчеше около 1 литър на 1000км.
След почти основен ремонт, пак губи масло, този път съм долял 1 литър за около 3000км :D
Не съм правил турбото, но студената му част е чиста и няма много луфт, не знам обаче топлата част в какво състояние и дали не се излива там маслото.
Двигателя и преди, и след ремонта отвън е сух на барут и няма течове, но е факт, че маслото някъде извира ха-ха.
Преди при спускане на скорост без газ дълго време, след като и подавах газ, зад мен се образуваха купесто дъждовни облаци и колите ме изпреварваха за да не ми дишат мизериите, поне това вече го няма след ремонта :D
 

Link to comment
Share on other sites

Понеже притежавах модела със същия двигател, експлоатиран от мен от 111000 до 192000 (поне по километраж), харчът му беше от порядъка на 1,5/12000 - 15000 км (сменях го на 2 години средно) . Предимно градско каране и не повече от 2 магистрали годишно. Нищо не съм ремонтирал по двигателя. Това го пиша само за сравнение. По спомен сипвах MOTUL 8100 X-CESS 5W-40. 
Ако няма теч, значи го гори.

Link to comment
Share on other sites

Никога не съм доливал масло на 1.8Т BFB. Докато го имах може би 4 или 5 смени на масло на 10 000км. Още в началото използвах  engine flush и още помня, че изтече нещо с консистенция на нефт. После и някакво масло ползвах за промивка. По двигателя съм сменял цялата картерна вентилация, оптегач с верижка, по големи дюзи и ТК. Мой приятел има същото и пак никакво доливане на масло.

Link to comment
Share on other sites

@МММ1 да разбия малко мита за нулев харч на масло,това че не доливаш не значи че гори 0 грама масло защото когато до налееш то е на максимума даже и малко от горе а преди да го източиш за смяна дори и да не си долял е на средата или малко под нея и никой не смята тая разлика а тя е 300-400 грама така че с отговори както го наливам така го точа няма нужда.Аз имах Пежо 406 бензин наливам масло до горе карам 10 хиляди километра и е малко под средата сменям го и не съм долял грам но реално е изгорило 300-400 грама.

Link to comment
Share on other sites

Не случайно си намерил 10w40 , предния собственик е минал на икономичен режим.

Загряваш мотора до работна температура 90гр    и вадиш щеката за масло , не трябва да пуши.

Форсираш  няколко пъти до 4000 об , от ауспуха не трябва да  да излиза синкав дим.

По ауспуха може да има сажди , но не трябва да са мазни от изгоряло масло.

Всяка компресия под 10,5 бара е за ремонт.

Разлика от 1,5 бара на цилиндър е за ремонт.

Link to comment
Share on other sites

@audi+ Не съм съгласен за бензинов мотор с турбо при 10.5 компресия е за ремонт защото заводски компресията на бензинови двигатели с турбо е малко по малка от такива без турбо заради принудителното пълнене,ако не вярваш влез в ауто дата и провери едни и същи модели бензинови без и с турбо и ще видиш заводски че компресията и има разлика.Колкото до колегата от самата турбина е нормално да пипа малко масло особено ако средната част не е в перфектно състояние.

Link to comment
Share on other sites

Много Ви благодаря за грамотните мнения!@audi+  Пробвах това, което каза, но уви нищо - нито пушек през щеката, нито синкав пушек през ауспуха. 

 Разкарах я до Бургас и обратно, но на пътя наобратно изпища ламата за маслото( Казах си нищо ново), слязох налях 250 грама, качвам се, паля пак пищи. Помислих и стигнах до заключението, че маслото още не се е свлякло до датчика и реших да изчакам 2-3 минути на място. Лампата не угасна, слязох, налях още 250 мл и тръгнах, лампата продължи да свети, предположих, че датчика нещо се е*ава. Стигнах до вкъщи, където почна да се чува тракащ звук от мотора. Вече си нямам и на идея какво да правя. Моля който знае да изкаже мнение, най-вероятно в следващите дни ще извикам майстор пред нас да я чуе, за да не я мъча, като не знам какво ѝ има. Изчаках 2-3 часа да се свлече цялото масло в картера, проверих щеката, беше между средата и макс-а.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Колкото по-рано го отвориш тоя мотор, толкоз повече шанс имаш, да не го загробиш.

Интересна е причината, по която предния е продал драгстера.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...