Jump to content

Въпрос за модул за мултиволан

tanybg

Recommended Posts

Здравейте 

имам следния  модул за кормилна колона 8P0 953549 H и не мога да разбера поддържа ли мулти волан. Моля ако някой може да помогне ще бъда много благодарен. Интересува ме също ленотвият ми кабел, който е: 1К0 959 653 D 

съвместим ли е с горепосочения модул. Често казано обърнах интернет и нищо не открих.

Много благодаря

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Посоченият номер до колкото мога да видя е midline, което значи, че поддържа темпомат и борд. компютър, но не и мултиволан!

Иначе вероятно си прочел вече постовете на тази тема:

http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=143444&p=2324435

От този и нататък в следващите няколко страници.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, има няколко вида модули слагани в A3 8P в зависимост от моделгодината. Индексите им са различни... Т.е. Има и други.

При всички положения ти трябва Highline модул какъвто принципно е слаган от завода само на коли с мулти-волан и/или такива с автоматик и лопатки зад волана.

Каква ти е идеята - смяна на целия волан или вграждане на копчетата в твоя както е описано в другата тема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавай с модулите и номерата им. Едните са за едностепенен ейрбег, другите са за двустепенен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно това бе и подтекста на въпроса ми дали ще сменяш волана - ако си оригинално с волан с едностепенен еърбег трябва да останеш на такъв и в никакъв случай да не слагаш волан с двустепенен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен, ако не смени и модула на AIRBAG-а.

Не е с лопатки, при воланите с лопатки, модула задължително е Hight Line, както се оказа и при мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

КОЛАТА е 2004 с 2 врати и гадния малък волан и ми се искаше да го сменя. Предполагам, че това значи, че е с едностепенен еърбег. А знае ли се защо не трябва да с сменя с другия? Някъде бях чел, че едностепенния може да се смени с двустепенен, но се правело нещо по буксата или нещо подобно.

Редактирано от tanybg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж какво става ако не се внимава с този мулти-волан ;).

Ти вече си писал. Случая ти е като моя. Аз лично се отказах от  MSFW. Не е невъзможно да се направи, но процедурата е дълга и ресурсоемка ако мога така да се изразя :).

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледал съм и съм изчел всички теми по въпроса :).

Install

Parts Needed

Multi-Function Steering Wheel from Audi A4, A3, or A6 + matching airbag

eBay is a good source for steering wheels or www.airbagsforsale.com I was able to purchase the steering wheel and airbag with correct harness for ~$649 shipped.

Control Module - 8E0-953-549-R www.autopartsnationwide.com $209.49

S/C Ring - 4E0-953-541-B www.autopartsnationswide.com $323.21

4 Pin Connector - 4E0-972-133 www.autopartsnationswide.com $4.58

Airbag Wiring Harness - 4F0 971 589 A (Only required if not supplied with airbag) -www.autopartsnationswide.com $36.46

:hilezh:

и пак аз лично ще съм на тръни дали ще се отвори бег-а или не. Прецени си хубаво и ако наистина си решил да го правиш няма лошо. Аз се отказах от мулти-волана и си направих конверсия от concert2 към concert2+ за сметка на него ;).

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С две думи ще обмисля идеята със смяната :) Наистина е ужасно ако ти потрябва еърбег и го няма. От др страна цената на едната кола е 7-8к, а другата след 2005 отива към 9-10к :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не го разбрах много. Колата може и 2010-та година да е и пак да няма MFSW.

Цитиране на предходен пост!

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се минава от едностепенен на двустепенен, задължително се сменя AIRBAG модула, за да не се случват неприятни изненади при удар. 

Това разбира се, въвлича след себе си и Steering Wheel модула, кабела към AIRBAG-а  и разбира се волана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

fifipaldi: Имах предвид, че искам да сменя волана, който е стария модел. След 2005 се монтират волани с 4 и 3 лъча, но всички са с двустепенни еърбези. ако решиш да сложиш мулти волан на кола след 2005 едва ли ще ти се наложи да сменяш еърбег модула и т.н. 

bsdnikolov: А когато се сменя еърбег модула необходимо ли е да се преправят кабелите в купето или просто сменяш, слагаш нови лентов кабел, нов модул за волан и волан, както и кабела за еърбега?

Мерси :)

http://www.ebay.co.uk/itm/Audi-A3-Airbag-Control-Module-ECU-0285001700-8P0959655D-/291250853075?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item43cfe754d3

това ще свърши ли работа ? :)

Може ли да дадете номер на двустепенен еърбег модул ?

Редактирано от tanybg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еърбег модула не, но доста други неща може и да се наложи да се сменят. Както и да е де размиваме темата вече ;).

Като гледам този модул е от 2003-та година така, че не, няма да ти свърши работа.

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом си се навил го направи. И мен доста хора се опитваха да ме откажат от конверсията на плейъра, но в крайна сметка стана перфектно ;).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За малко, ще ви върна към темата. Основни характеристики:

Audi 8P1, преди цялата маска: едностепенен AIRBAG, с модул тип 1 на Slip Ring

Audi 8P1 - цялата маска, както и 8PA (Sportback) са с двустепенен AIRBAG и тип 2 на Slip Ring.

Audi с DSG скоростна кутия, винаги е с Hight Line модул, поради наличието на лопатки за смяна на предавките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това за DSG -to  не съм съгласен. :)) АЗ имах преди година А3 1.9тди, 2007г с DSG и нави средно. Нямаше нито лопатки, нито круз, нито  мултиволан:) Модулът му беше Lowline :) хубава кола беше, но го продадох.... Още страдам за него. Това беше най икономичната кола дето съм карал :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така, както писах и по-нагоре - highline е от завода само ако има лопатки. DSG без лопатки не върви непременно с Highline.

bsdnikolov - лопатките са екстра. Не вървят към автоматика по default.

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единствено логично би ми звучало, ако мотора е бил 1,9TDI - 105 коня. Този мотор го слагат с доста спартанско оборудване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двигателят няма нищо (ама наистина нищо) общо с оборудването и екстрите!! 

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О разбира се. Интересното е, че 1.9тди се води бюджетния вариант и вървят с доста орязани екстри, но решиш ли при покупка да го накичиш излиза доста по скъпо от 2,0тди. За пример навито е с 10% по скъпо ако го сложиш на 1.9 тди. Нямам идея, защо е така, но е факт.

Колеги имам един интересен въпрос, а именно някой пробвал ли е да монтира едностепенен бег в касета за двустепенен? Това мисля би решило доста генерално въпроса с прекабелиране, шунтиране и сглобките дето се правят. 

Например едностепенен бег от Голф МК5 да се монтира в кутията на бега за новите волани.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не става и честно казано е глупава идея... Няма как да тестваш, а недай си Боже ако дойде време за тест не би искал да разбереш, че не е както трябва!

Аз лично седя колкото се може по-далече от еърбеговете във всяко едно отношение при модификации. С това шега не бива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммммдам определено с това шега не бива. Може и да се откажа от мулти- красивия волан със секси s-line напис :)

Благодаря за мненията Ви момчета. Ако има развитие ще пиша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа този двигател 1.9 TDI 105 hp не беше ли с 5 степенна ръчна скоростна кутия като моя? Или някой просто си е сложил DSG като екстра?

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлага се и с DSG. 

Само 2 от двигателите на A3 8P не са предлагани опционално и с автоматична скоростна кутия, но 1.9 TDI не е един от тях.

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лоша работа. Моята я взех със вече retrofit-нат волан от фейслифт 2007.

Колата ми е 1.9 TDI с цялата маска, но е произведена декември 2004 което ме навежда на мисълта, че е е правена в последствие и вероятно е била с едностепенен airbag.

Как мога да разбера кой е модула за да зная как да процедирам ако не е сменяно каквото трябва? Трябва да я закача на VAG-COM-а?

Имах притеснение, за тоя airbag и преди това понеже волана е обшит с кожа и се чудих дали няма да му попречи да се отвори, но сега като разбирам, че има вариянт изобщо да не се отвори не мисля да стоя и да чакам.

Още по-добре ще е ако някой може да ми препоръча колега от Варна който се занимава с това.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото знам всички Sportback са с двустепенен AIRBAG така, че няма от какво да се притесняваш. Стига разбира се да няма нещо друго омазано при ретрофит-а. Може и да не е лошо да се провери все пак.

Я постни снимка на волана да видим как е обшит с тази кожа. Интересно ми е да видя какъв е този волан от фейслифт 2007. Имам предвид, че при спортбек няма фейслифт 2007.

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А замисли ли се при покупката, че за да е обшит AIRBAG-a, има вероятност отдолу да има вече гръмнал такъв и за по-евтино вместо да е сменен, да е обшит с кожа.

До колкото знам всички Sportback са с двустепенен AIRBAG така, че няма от какво да се притесняваш. Стига разбира се да няма нещо друго омазано при ретрофит-а. Може и да не е лошо да се провери все пак.

Я постни снимка на волана да видим как е обшит с тази кожа.

Колегата е напълно прав. Sportback са с цялата маска и двустепенен AIRBAG още от завода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, попитах за това. Бил е гръмнал и е сменен. Поне в това ме увери човека от който я взех, но не съм го проверявал лично.

Я постни снимка на волана да видим как е обшит с тази кожа. Интересно ми е да видя какъв е този волан от фейслифт 2007. Имам предвид, че при спортбек няма фейслифт 2007.

Sportback-a е със двустепенен, но моята не е sportback. 2 врати е. Или имаш в предвид, че модула на Sportback и на моята е един и същ?

Волана е трилъчов S-line. Това "facelift 2007" го видях в една от по-старите теми. 

Снимка нямам в момента, но тук и тук вече има качени такива (колата беше на друг колега от форума). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ААА аз мислех, че си със Sportback от снимката на аватара ти. Щом си с 3 - врати и колата е произведена 2004-та година може и да имаш проблем ако не е направена цялата сложна процедура описана в началото на темата. Колата ти с цялата маска ли е била от завода или е фейслифтвана след това знаеш ли? Най-добре попитай Чоко точно какво е правил той ще ти каже, но този волан ако се сложи директно на кола 2004-та със старата маска без да се сменят контролери кабели и тн. и тн. значи НЕ работещ AIRBAG.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sportback-a е със двустепенен, но моята не е sportback. 2 врати е. Или имаш в предвид, че модула на Sportback и на моята е един и същ?

Моя грешка, на снимката от профила ми се видя като Sportback.

2004-та със сигурност е с едностепенен. Модулите НЕ са едни и същи. По-добре дай лог от VCDS, да се провери с какъв модул си в момента. Преминаването от едностепенен на двустепенен изисква по-сериозна инвестиция, ако се прави както трябва. За по-сигурно, трябва да се проверят модулите.

2004-та няма как да е с цялата маска фабрично.

180317383.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колата ти с цялата маска ли е била от завода или е фейслифтвана след това знаеш ли? Най-добре попитай Чоко точно какво е правил той ще ти каже, но този волан ако се сложи директно на кола 2004-та със старата маска без да се сменят контролери кабели и тн. и тн. значи НЕ работещ AIRBAG.

Не знам със сигурност, но бих заложил на "фейслифтвана". Единствено заради месеца не съм 100% сигурен, че е афтърмаркет, но ако кажете, че няма вариянт 2004-та декември да е била поръчана с фейслифт маската значи е правена.

Пакета с екстри не мога да разбера дали е стандартен (тъмно червената тапицерия+ подгрев, парктроник, ксенон, шибидах - Attraction може би?) за да сравня със стандартните пакети от тези години (ако изобщо може да се съди по това). Имам колеги от работа с модели pre-facelift и дисплея на компютъра им е по-различен от моя, но може да е било опция.

Ще попитам Чоко и отново повдигам въпроса - ако някой знае сервиз във Варна където мога да отида може да го пусне в темата. Предпочитам да отида при някой който си знае работата и да не си правя експерименти точно с това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оле майко.... мисля, че не само на мен ми мирише каква е работата с волана и еърбега вътре :wall:

Първо се чудя как си приел кола с облепван волан/еърбег (това е абсолютен no-go, независимо от причината!), но сега на твое място бих разнищил случая максимално бързо и бих сложил волан с еърбег, какъвто трябва да бъде... Или ако си ок с идеята, че ако стане нещо разчиташ само на колана....  :nixweiss:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е доста специфична процедура и е само за определен модел така, че не знам кой би ти препоръчал майстор който разбира от подобно нещо. Освен да се разглоби и да се види какво има и какво не от списъка пуснат по-горе в темата не виждам как може да се провери. Другия вариант е краш-тест :D. Не сериозно някой по-запознат да каже дали има вариант да се тества бег-а? Дори да замине този ще си намериш такъв тип "щит" не особено трудно. Според мен трябва да изчакаме да видим Чоко какво ще каже. Той най-добре знае какво и как е правено по колата. Или поне би трябвало да е така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аа, далеч съм от мисълта, че някой е слагал по 2-3 волана на ден. Идеята ми е да отида при някой "сигурен" човек който няма да гледа да си прибере парите само и еърбег-а да ми гръмне в лицето, или по-лошо... да не гръмне изобщо. То е ясно, че ще се четат форумите.

Ако има вариянт за тест съм навит, стига да не е обвързан с пластмасови манекени в купето, но искрено се съмнявам.

Първо се чудя как си приел кола с облепван волан/еърбег (това е абсолютен no-go, независимо от причината!)

Вече и аз се чудя ама кой да му мисли тогава. Г** глава затрива.

Edit: То не, че е кой знае какво да се оправи проблема ама въпроса е да знаеш за него. Добре, че разбрах от тук, а не по трудния начин.

...но сега на твое място бих разнищил случая максимално бързо и бих сложил волан с еърбег, какъвто трябва да бъде... Или ако си ок с идеята, че ако стане нещо разчиташ само на колана....   :nixweiss:

Разнищването е в процес, но да разбирам, че не бихте заложили на въпросната процедура за ретрофит.

Ако се сменя е кофти, че сигурно ще излезе по-скъпо и стария волан ще отиде на вятъра, но ще пиша допълнително като имам конкретна информация и цени.

Редактирано от dnedelchev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен просто казано целта не оправдава средствата и рисковете (по отношение на ретрофит към двустепенен, ако от завода си с едностепенен).

Иначе невъзможни неща няма. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак има вариант ретрофита да е напревен както си му е реда и всичко да е ОК. Чакаме да видим какво ще каже предишния собственик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С фолио/кожа върху капака!? 

Точното мястото и необходимата сила на сцепване се изчисляват и тестват до припадък в завода.... Бай Пешо обаче е погледнал фолиото/кожата и е казал "абе ше стане бе, давай да лЕпим, че жената чЕка със салатата"  :hilezh: Ей това е ретрофит "както си му е реда" по български... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ххахаха е да бе кожата и фолиото трябва да си заминат и според мен. Аз за това му казах, че може да си намери само еърбег тип "шит" на прилична цена стига всичко останало по ретрофита да е ОК.

ЕДИТ: А защо никой не се възмути още като го е постнал Чоко в темата за А3 преди година?

Редактирано от fifipaldi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво има да се възмущава човек - негова си е и колата, и главата... 

По-лошо е когато купиш такава кола, а още по-лошо ако не знаеш истината за това какво е правено и как и от кой (принципно). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе да попитам нещо. Аз съм фабрично с мултиволана (2006г) и ми работи управлението за звука на станциите - но другия скролер от ляво, не. Не знам дали той трябва да сработва, тъй като нямам bluetooth или двоен дин (само концерт). Но си мислех не трябва ли да работи и той примерно за смяна на станциите на радиото? Иначе е ясно че продълговатите бутони за разговори през телефона не са активни поради липсата на модул.

Сега се поразтърсих и трябва да може с левия, да сменяш станции на радиото и смяна на траковете при cd/ipod (аз имам и за ipod оригинален извод в жабката). Та тогава как мога да хвана от къде идва, че не работи, едва ли е от бушон, би трябвало да не работят всички бутони тогава.

Редактирано от qnkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би трябвало, да. С него се сменят станциите/траковете. 

Иначе аз съм се питал - при липса на интеграция на телефон, левият продълговат бутон нищо ли не прави?

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ни ляв, ни десен. Като гледах че другия трябва да сменя source-а.

Сега се загледах и при схемата за бушони която имам с описанието им, не открих бушон за мултиволан или нещо свързано с него..

Редактирано от qnkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма бушон защото няма отделно захранване :) мне съм много убеден и в това за кодировката - кодира се дали има или няма мултиволан, но не дали има лява част и дясна част поотделно :) и все пак си заслужава да се погледне дали не ти е грешно кодирано радиото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На А4/Б7 и А6/4Ф се кодира какво да прави копчето - лично съм го правил. Не вярвам да не е същото и при А3.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам спомен да съм виждал някога подобна настройка в A3 8P. Има само обща кодировка дали има или няма МуФу волан. Но ще се радвам да греша и да науча нещо ново :)

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Досега не ми се е налагало използването на ваг-ком и ще потърся някого. Все се каня да си взема кабел, ама лап топа ми не държи достатъчно време за такива неща. А съм на "ти" със софтуеърите и няма да ми е трудно да се запозная с каналите и менютата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега погледнах в темата с модификациите bsdnikolov е постнал скрииншот на кодировките. Има 3 опции за мултиволан - за радио, за радио + телефон и за радио + телефон + гласови команди (SDS). Не мога да си обясня как която и да е от 3-те би означавала лявото колело да не работи, но си заслужава да се погледне...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма отделно кодиране на бутоните, нито в Steering Wheel модула, нито в Radio. Но не съм се разхождал из каналите за адаптация, там току виж има нещо. Така и така ме дразни, че от мулти-волана не мога да мутвам, та може да пробвам (искам като натисна скрола за звука, да мутне). Ще се поразровя, събота-неделя.

@qnkov, от Meas. Blocks може да се види дали бутоните работят (поддържа тест, бутон по бутон). Аз след монтажа на мултито от там тествах всички бутони ли са ОК. Кабела от Steering Wheel модула влиза в бутоните за звука. От тях после върви отделен кабел за бутоните от другата страна. Може в този кабел да ти е проблема.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Накара ме да се замисля дали като натисна при мен врътката за силата на звука не mute-ваше... Хм, трябва да проверя. Почти никога не ползвам mute.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен не мютва :D трябва да видя някой колега с ваг-ком да се почовъркаме че аз в софия досега не съм ходил никъде за диагностика и не знам на кой да се доверя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 99.99% съм убеден, че освен VCDS ще ти е нужен и торкс, за да се свали AIRBAG-а и да се провери кабела. Мултито се управлява и праща команди по протокол, но вече му забравих името. Връзката му с колата е посредством двужилен кабел, по който се пращат логически нули и единици. Примерно, при тестването на левия модул да речем, VCDS показва без натиснат бутон 0000. При скол нагоре 0001, при скрол надолу 0010, при нанискане на скрола 0100, .........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно, ще потърся някой да ми помогне, не че не мога и аз, просто покрай еърбега не ми се бъзика при положение, че на тази кола още не съм го свалял и слагал. Ако някой има мерак или ще прави своя проверка да свирне :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В събота, ако остане време, ще се заиграя с адаптационите канали на Steering Wheel и Radio, да видя дали мога да активирам mute. После, ако остане време, ще направя скрийншоти за тестване на мулти-волан и ще допълня VCDS темата (не че ще е особенно полезно на много хора де).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все се каня да си взема кабел, ама лап топа ми не държи достатъчно време за такива неща. А съм на "ти" със софтуеърите и няма да ми е рудно да се запозная с каналите и менютата.

Що имаш желание, мога да ти дам за няколко дена моя кабел (HEX+CAN 12.12) и софтуера за няколко дни. Поразгледай менютата, свърши си работа и тогава го върни. ^_^  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така ме дразни, че от мулти-волана не мога да мутвам, та може да пробвам (искам като натисна скрола за звука, да мутне). 

При мен не мютва :D

Проверено - при мен при натискане на врътката за силата на звука мютва!

На какво се дължи разликата обаче е интересен въпрос... може би и още някой с двоен DIN и Мулти-волан трябва също да пробва в случай, че се дължи на това...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яснооо, ще разследвам този казус в събота. Дано през адаптация да мога да си наредя бутоните и функциите. Много ме дразни, че при натискане на другата врътка, започна да търси станции, вместо да премине от FM1 на FM2 примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това и при мен е така, но преминаването от една запаметена на друга става с врътване на лявото, така че всичко е покрито...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да , така е, но много ме дразни преминаването пред 3-4-5-6 станции, докато стигна до желаната. Искам шорткът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проверено - при мен при натискане на врътката за силата на звука мютва!

На какво се дължи разликата обаче е интересен въпрос... може би и още някой с двоен DIN и Мулти-волан трябва също да пробва в случай, че се дължи на това...

Налага се да се коригирам!  :redface:

Бях помолил половинката да провери тъй като бях на път и не сме се доразбрали какво имам предвид. Mute-ване само от копчето за volume на самия касетофон.

Иначе натискането на дясната врътка на мулти-волана е принципно за извикване на последната команда на навгиацията (ако има навигация разбира се).

Съжалявам за подвеждането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за корекцията. Точно се бях замислил какво не съм направил правилно при ретрофит-а. Сега още повече се амбицирах да намеря начин да накарам колата да препрограмира бутоните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още едно допълнение:

В оригиналната инструкция за потребители на Concert, натискането на дясното колело не е дефинирано като функция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би има разлика в каналите за адаптация между 8Р и Б7/4Ф. На последните става със сигурност през каналите за адаптация. На мен на волана на 4Ф-ката не ми работеше нито едно копче, включително и тези отдясно за усилване и намаляване. Работеха само перата за превключване на скоростите. Всичко си пуснах с ВагКом. На Б7-цата пък не се сменяха станциите от волана - случайно видях на един колега, че ги сменя от там. Пак ги пуснах през ВагКом. Хубаво ли огледахте всички канали за адаптация - не всички опции са в контролера на волана. Първо се кодира самия волан какъв е и след това се през каналите за адаптация има възможност да се пускат или спират самите бутони - т.е не могат да им се променят функциите, а само да се пускат/спират.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То идеята ми бе именно да променя функциите на бутоните. Иначе Steering Wheel модула е кодиран (правилно) и бутоните си ми работят коректно, но ме дразни липсата на mute.

Разходих се ръчно, канал по канал (включае и по празните). Е нема такова животно, като прекодиране на бутоните.

Другия модул, който избуших бе Radio. Е и там греда в адаптационните канали.

Имам предположение, че може и да направя пробив през Security Access, но нямам login кодове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За mute имаше в каналите как да се настрои, но това зависи и от оборудването на колата. Ако имаш нави при натискането на въпросния бутон повтаря последното гласово напътствие. Не съм се опитвал да пробвам какво би се получило ако сменя кодировката защото имам нави. Но мога да проверя при А4-ката какъв е случая с този бутон. Там обаче волана е трилъчев и може да има някаква разлика от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено такава функция няма заложена стандартно, тъй като както писах по-горе инструкцията за експлоатация на Concert за A3 8P не дефинира функция при натискане на дясната врътка. Т.е. при стандартна кодировка/избор и наличие на касетофон няма заложена функция (освен ако не е остана;ла като инженерна опция някъде заровена).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, накарах дъщеря ми да пробва на А4-ката и при натискането на дисплея изписва "no function". Срамота, да оставят бутона неизползваем :). Все пак може да се провери дали след логин няма да се промени защото съм сигурен, че имаше някакви настройки за mute по каналите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, хрумна ми нещо. Ако променя кодинга и укажа, че имам и телефон, дали като натисна бутона за отговор няма да mute-не касетофона. При първа възможност, ще го пробвам. Освен ако някой, не каже че греша и няма смисъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма такъв отреден бутон (за отговор). Бутонът за отговор когато звъни телефон е натискане на лявото колело. Но е активен само ако телефонът звъни или си в разговор за да затвориш :) Иначе функцията му е друга както коментирахме.

Все пак сме вън от ерата на аналоговите телефони ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, бутона с нарисувано човече, което говори, от дясно за какво е?

http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=143444&p=2324435

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За SDS (Speech Dialogue System). Ако имаш частичен или пълен SDS, като натиснеш копчето можеш да си говориш с любезната какичка и да и казваш какви желания да ти изпълни докато ти шофираш ;)

Няма общо с телефона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 year later...

днеска мислих и се чудих попринцип функциите на волана от самият волан ли се определеят или от самото радио/навигация ?Днеска се возих в една А6-ца 2009 година и примерно волана е същиятр като моя, но примерно от волана може да си спира звука и да го пуска с едно натискане на копчето.Значи би трябвало това нещо да реагира в зависимост какво радио// навигация имаш вградена в колата?Аз лично на моя волан мога да намалявам звука, да сменям песента/радио станцията и примерно като слушам мп3-ка да я превъртам напреде..Дали в адаптациите на радиото може да има нещо за спиране и пуснаке на звука ?

И при мен волана е със същите функции и копчетата са допълнително слагани.Не ми допада това,че от врътките за смяна на станциите например врътване нагоре сменя станцията в намаляващ ред-например от 96.4 мести на 94.7,а нивото на звука си е ОК-нагоре усилва,врътка надолу намаля.При вас така ли е?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Левия скрол на мултиволана, сменя запметените станции в низходящ ред при завъртане на горе и във възходящ ред при завъртане на долу. При натискане, сканира за радиостанция в съответния честотен спектър във възходящо търсене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен волана е със същите функции и копчетата са допълнително слагани.Не ми допада това,че от врътките за смяна на станциите например врътване нагоре сменя станцията в намаляващ ред-например от 96.4 мести на 94.7,а нивото на звука си е ОК-нагоре усилва,врътка надолу намаля.При вас така ли е?

и при мене е така колега :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги прочетох всички теми, които намерих ама понеже не съм много наясно за мулти волан колегата bsdnikolov ми каза да търся highline module, лентов кабел и Slip Ring. Та утре ще обиколя няколко места да погледна ама какво точно трябва да гледам как да разбера, че кабела и слип ринга ще станат (за модула разбрах пак от bsdnikolov, че трябва накрая да завършва Е или F ) ама кабела и слип ринга имат ли някакви номерации, които да видя понеже не намерих информация или поне ако някой може да ми даде снимки външно как изглеждат. Да не ги взема и да се окажат, че са като мойте. И още нещо понеже мойта е с двигател 1.9 предполагам, че няма да има проблем ако частите са от 2.0 примерно.

ПС:Ето това е волана доло на снимката и до 3-ти януари мога да го взема ако намеря тия другите неща, иначе след това момчето с което съм говорил живее в Англия и си отива. И ако някой случайно има за продаване да ми пише.

post-79964-0-06281500-1451241302_thumb.j

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двигателят е абсолютно нерелевантен за това, което търсиш. Единствено МоделГодината и изпълнението имат отношение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, а имаш ли идея какво да гледам при слип ринга и лентовия кабел за да знам, че ще станат със сигурност? Мойта е 2005 година спортбак. Имам един познат с морга има ударена а3-ка такава 2008 година с мулти волан и навигация. Утре ще отида до него да видя дали му стоят, каза че волана го е продал ама другите неща май не ги е продавал и ако са там да знам какво да им гледам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че slip ring 1K0 959 653 D и модул с номер 8P0 953 549 F  са съвместими и този модул поддържа мулти волан. Другия, който също поддържа мулти е 8P0 953 549 E . Мисля, че би работил със същия slip ring, но не съм на 100% сигурен. Щом колата ти е след 2005г. има възможност в момента slip ring-а ти да е като този, който написах и да не се налага да го взимаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лентовия кабел не е фатален. Можеш да си добавиш двата пина, които ти липсват и да си го свържеш към мулти-волана. Но, ако го вземеш в комплект с другите неща, най-добре.

Да се похваля и аз вече съм с мултиволан.Във вторник го сложихме с bsdnikolov. 

.................................. и като се има предвит,че не взехме лентовия кабел, а bsdnikolov преправи моя.

Както е видно, лентовия кабел не е спънка и не е фатален. Ти си МГ2005 или МГ2006 по спомени и много от нещата са "оправими". Но най-лесно е за мен, всичко да е в комплект и съвместимо. 

P.S.

Нали знаеш, че смяната е процедура която изисква адаптации не само на Steering Wheel модула и ще ти се наложи да дойдеш или при мен или да отидеш при някой друг, за софтуерно активиране и адаптиране. Също така, Steering Wheel модула не се сваля лесно без да му счупиш щипките. Изисква "special tool".

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За адаптациите нямам идея какво трябва да се направи. Въпроса е да намеря нещата преди 3-ти януари понеже момчето с волана си заминава за чужбина и няма да го взема преди да съм намерил другото и все пак да не ми искат повече пари от волана за тия другите части :D (че като гледам в ебай цените са доста високи). И ще ти драсна след това ако може да мина като си свободен след празниците за настройките понеже, друг познат нямам който знам, че може да помогне. Колата ми е началото на годината януари или март нещо такова ми се върти по спомен, та би трябвало да е МГ2005. 

Редактирано от Иван Лютов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...