Jump to content

Претапициране на вратите на Б3 (направи си сам)

vilik

Recommended Posts

От доста време ме дразнят тези платове по вратите, едно че са леко раздърпани, пък и почти разлепени... с една дума: Ужас!

Та взех си изкуствена кожа (естествена се оказа, че е невероятно трудно да се намери в нашия град) но за сметка на това изкуствената е някакво много успешно копие на автомобилна кожа, според продавача немска даже била (това не го коментирам) 17.50 е линейния метър 1см Х 160см парче. Достатъчно да се облепи и предния капак при желание :blink:

Лепилото което ползвах е това ALL%20PURPOSE%20CONTACT%20ADHESIVE.gif има го в Бриколаж, 10лв 750мл(кутия)

Ето го и първия ми опит... стана прилично според мен, има някои забележки, но имам толкова много кожа, че след като приключа с другите врати може пак да я повторя :hilezh:

img0271ux3.jpg

img0273vn1.jpg

на тази оставих кръглата пластмаса около палчето (отключено/заключено) под кожата, много трудно се вади, но на следващите го извадих все пак и е над кожата, е явно ще я претапицирам :lol:

Редактирано от vilik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 71
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Колега добре се е получило качи снимки и на другите врати като ги направиш че и аз сам решил да я направя тази операция с мойта.Успех колега

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То кожата е черна, ама не е третирана още със силикона за табло, затова стои малко като сива пък и със светкавица май бяха снимките, салона е черен, така че си пасва добре.

Редактирано от vilik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екстра е станало. :hilezh:

Корите сваля ли ги или на място пак става . Питам ,щото и на мойте платове съм им хвърлил мерника.

Като свали платовете ,наложи ли се нещо да се стърже под тях. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бате супер е станало.Аз вчера пък се борих с плата на вратите на Б4,но използвах лепило "МОМЕНТ" .Явно са ахилесова пета тея врати,но както казват "пълно щастие няма" :hilezh: .То дано това са им проблемите :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корите сваля ли ги или на място пак става .

Като свали платовете ,наложи ли се нещо да се стърже под тях. :hilezh:

Първоначално се пробвах без да ги свалям, но не е много удобно и в последствие ги свалих. Колкото до плата сваля се елементарно, поне моя, държеше се на някаква странна материя като дунапрен, лепкава такава. Изчистих основата с парцал и спирт( на моменти и малка шпакла), може и с корселин, но при спирта миризмата е по-приемлива. Миризмата от лепилото изчезва за около ден.

Обърнете внимание на това, че се тапицират на две части, първо горната стана, втъква се кожата в пластмасата откъм стъклото, така кожата е фиксирана и от вътрешната страна се нанася лепилото само на късата страна! След това (вратата е легнала) кожата се опъва хубаво и се поставят тежести върху кожата за да залепне изправена. След като е изсъхнала тази част се лепи и останалото. Имаме късмет, че вратите ни са сравнително прости и нямат много извивки точно там, където е този плат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От коресилин и други разтворители като АМБ и МРТ може да се получат някои нежелани ефекти по корите,при попадане на капки върху тях,което при такива процедури не е никак изключено е много вероятно да останат петна,аз съм си "поправял" на преднишното ми ауди излезлите краища на тези тапицерии по корите с помоща на моментно лепило,без да свалям ги свалям,не е трудно и става за нула време,просто трябва да се внимава като се слага лепилото да не се прекалява и да не капе по кората.Тубичките на моментите лепила си имат тънки фуний,ако мога така да ги нарека,просто взимате обикновена отвертка и вкарвате краищата на тапицерията на местата където трябва да си бъдат по-принцип,изпъвате хубаво и веднага след това пъхате там фунията на тубичката с лепило и капвате няколко капки,залепя се много бързо,отделя се кофти миризма и малко пушек,явно топи нещо самото лепило,поне при мен беше така.Но това не е болка за умиране,важното е че става здраво,и си е в тон с оригиналния салон на колата.Само че след такива процедури не е много препоръчително да си карате колата по автомивки да ви перат вратите,аз съм си ги прал сам,с гъба като много внимавах,но по автомивките няма кой да внимава :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Станало е много хубаво. Честито! Аз съм си го мислил същото, даже гледах сива кожа. Кората ясно как се сваля, тази част очертана на снимката неможели да се свали и да се работи спокойно?

post-3985-1222144000_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво сътворих преди време и аз - претапицирах всички врати със оригиналния плат (беше почти напълно разлепен)

p1020737cv2.jpg

w700.png

На тая врата се учех още ;)

Отзад обаче нещата станаха перфектно:

p1020759oq2.jpg

w700.png

Плата е подгънат под гумената подложка, която е с формата на тапицираната част и реално иглежда все едно, че има пласт дунапрен под плата (където е подгъва няма никакъв луфт) :dogeyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам няколко въпроса.

1. От къде взе кожата? Цена и адрес на магазин?

2. Как успя да подлепиш краищата вътре в каналчетата?

3. С какво обработи основата?

4. Би ли пуснал малко по-подробни снимки как точно си го направил? Ще ми е от огромна полза.

Заел съм се да възкреся 80-тката, след като нашите счупиха пружините, обърнаха капака и направиха стъклото на сол.

Решил съм ако трябва да я правя година, но искам да стане отново в ТОП състояние, както беше преди 3 години...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. От къде взе кожата? Цена и адрес на магазин?

2. Как успя да подлепиш краищата вътре в каналчетата?

3. С какво обработи основата?

4. Би ли пуснал малко по-подробни снимки как точно си го направил? Ще ми е от огромна полза.

Заел съм се да възкреся 80-тката, след като нашите счупиха пружините, обърнаха капака и направиха стъклото на сол.

Решил съм ако трябва да я правя година, но искам да стане отново в ТОП състояние, както беше преди 3 години...

1. Кожата я взех от едно магазинче в Благоевград, едва ли ще ти свърши работи и да ти кажа къде е.

2. С отверка напъхваш хубаво краищата

3. Никаква специална обработка не съм правил, просто махам стария леплив дунапрен след това мажа с лепило основата и кожата... чакам 10мин и лепя

4. Снимки ще направя като тръгна на тапицирам и последната врата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тавана правил ли си го?

Аз вече имам опит с няколко :blink:

Ако нещо ти трябва като помощ - свиркай да се включа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тавана за моя най-голяма радост е твърд и като си взех колата си го измих профилактично с гъба :D че и той ако беше с подобен плат не ми се мисли просто B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Сега се сетих.

Най-новото ми "постижение" по темата :hilezh: догодина може и цялата да я кожефицирам :)

img0308qj0.jpg

Редактирано от vilik
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"У Р О Д" - нечовешки :rock: при това

ЕВАЛА или си много сръчен и ти се отдава проявяването на подобни самоинициятиви и интервенции засягащи личната ти кола или някой много ти помага, а ти снимаш само :flipoff:

и в 2-та случая лошо няма (само суперлативи и похвали от мен) от снимките изглежда добре колата - продължавай в същия дух :flipoff: :flipoff: и повечко снимчици поствай

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега,

който ме познава знае как се вманиачавам в разни детайли по колата. За съжаление нямам много навик да снимам докато правя нещо... но ето тук имам една снимка на вратата докато още не е засъхнало лепилото

img0268us1.jpg

, имам още една задна за правене, та когато се навия психически да я тапицирам и нея ще пусна снимки степ бай степ. Но засега съм се насочил към предницата да обновя нещата :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Неможе.Това им е кофти,но за съжаление неможе да се сваля

Може, може питах в една морга и момчето ме светна от обратната страна с поялник се разтапят пластмасовите нитове, тапицира се и пак се залепват с нагряване. :hilezh:

Редактирано от Zhivko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

И така днес направих и последната врата, този път използвах малко по-различен метод, но резултатът беше повече от добър.

Стъпка по стъпка ;)

След като сте свалили кората на вратата... махнете изолацията от вътрешната и странна:

1_be612_9043703.jpg

После от предната страна на кората, махнете плата, но без да го късате, ще ви трябва за мярка като режете кожата!

Под плата ще остане една много неприятна и лепкава материя :rotcol: Махате и нея

2_6e162_9043751.jpg

Слагате плата върху кожата и изрязвате точното парче, дупките се правят след това на място, като е хванало добре лепилото.

Започвате лепенето, от горната страна

3_52be5_9043766.jpg

Нанася се и на кожата и на вратата... чака се 10мин и се прилепя едно към друго и чакате да изсъхне добре!

След като горната част е суха и стабилна преминавате с лепенето и надолу

4_6a9bf_9043781.jpg

Пак лепило и на двете части, чака се малко и се прилепят.

Подмушват се ръбовете

5_f209f_9043800.jpg

И сега идва новото, открих го днес :blink:

Значи по този ръб има едни малки дупчици на през 10см. Взимате една голяма игла тим губерка изпъвате добре и правите един шев по ръба... аз използвах рибарско влакно, мислех в последствие да го махам, но едва се забелязва, та може и да си остане. С този шев кожата се изпъва много добре и тази извивка става заводска направо :)

Ето сега съм минал цялата врата, лепилото е стегнало и е време за изрязване на излишното ;)

6_80215_9043830.jpg

Крайния резултат не се вижда много добре, че вече се и стъмни, пък и с ГСМ правих снимките

7_7493c_9043848.jpg

Утре като я монтирам ще направя финална снимка. Но така е най-добрия метод засега :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е много добре! Но съм малко скептичен какво ли ше стане лятото, когато колата се напече от слънцето и температурата в купето достигне 50-60 градуса. Резултата от опит го знам е плачевен, лепилото се разлепя. Поне най -разпостраненото, дори и това което е използвал колегата. Не случайно има лепила, които издържат на по- високи температури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...