Jump to content

Отопление за апартамент.


Recommended Posts

Ето за нещо такова става въпрос: http://www.darkon-heaters.com/BGrad.htm

Ползвал съм подобно нещо (макар и по-елементарно) единствено за лира в баня, така че нямам идея дали наистина можеш да се топлиш с това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 255
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...

В нас цяла зима беше 25 градуса. Не съм пускал парно, с изключение на най-тежките месеци, за около 3 часа....

+1.

В случая за всяка стая по един ел. радиатор върши идеална работа при положение, че апартамента не е собствен и може въобще да откажат всякакъв вид интервенции в стените.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не вярвам при минус 15-20 градуса да ти е 25 градуса в апартамента освен ако не те топлят отвсякъде комшиите.

Бе топлят, вярно е. Имам само една външна стена, разположението ми е "закътано".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приготви между 3500 и 4500 лв. за климатици.По 125 лв на месец избиване за да речем три години като прибавиш и около 30 лв на климатик за електроенергия.Отремонтирането след като излязат от гаранция е нерентабилно. Поискаха ми 700 лв за електроника на едно нищо и никакво хитачи.Тази инвестиция я поискай от наемодателя. Само така ще си на далавера.

за първото не си прав

за хазяйна безапелационно!

НА въпроса, каквото и да праивш факта че си под наем доста усложнява нещата, и по-точно в часта избиване на вложени пари, и то НЕ само поради причина че имаш повече от допустимия брой неизвестни в уравнението!

Ta на въпроса, в АПАРТАМЕНТ - киматици...(щом нямаш ТЕЦ което си остава най-евтиното отопление при извстни условия като например, брой отказали се от парно, брой крадящи и т.н. и т.н. фактори) но не за 3500++++ ми за 1000 лв :stupid:

какво имам предвид :hilezh: , аз самия след много четене на форуми и консултации(т.к. не се занимавам с климатична техника) си сложих чисто китайската марка Мидеа на цени от 400лв за 9-ка и 500лв за 12-ка(но тогава имаха едни серии ЧУК...) +360 монтаж на двата(за справка сега цените са надолу на климатиците, че даже и на монтажа) и отлично знаех че ги дават да топлят до -8гр но по коментари от форум знаех че работят до -14... на мен самия са ми работили до -18 и един единствен път не са тръгнали сутринта но тогава беше -22 -23гр. и това за 4 години вече :lol:

Лятото почти винаги спя на климатик( и досега ни аз ни детенце се е разболяло от това) с две думи се ползват доста, и плащам до 50 лв ток а зимата до 70 лв, + до 50 лв за парно постоянно разделено на равни вноски лято/зиме (но това включва и топла вода)

Остава проблемакакво правиш с климатиците като се изнесеш... ми затваряш кранчета и си ги взимаш!

Пиролизно котле и такова на пелети нямада ти се избият следващите 5г а и е свързано с дърво/пелето/зареждане/пренасяне все неща дето не са за батки даспестят некой лев..., от друга страна съобщените от теб температури напълно обезсмислят каквито и да било разходи, както ти спомена Ради :hilezh:

П.П. Чакам някой да ми обясни как не е рентабилно с НЕинверторните :) ми климатици дето съм избрал (понеже имам доводи срещу такива бол в торбата, )

Редактирано от Lube
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеите колеги занимавам се с климатици ,и тук някои коментари са ми смешни.Значи ,ако решиш да се отопляваш с климатици си вземи японски втора ръка защото само те със сигорност са японски.НЕ очакваи да не плащаш ток ,значи всеки климатик си има параметри и точно пиши каъв расход на ел. енергия да очакваш.успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Любе написа това което щях да кажа и аз.

Десетки пъти съм правил сметката за климатиците и извода е все един и същи, кенефите които се предлагат в Бг на некакви неземни пари не си струват. По-добре си вземи читав неинверторен (като читав се има впредвид че има сполучливи и не толкова сполучливи модели) климатик на примоция. Слагаш и си решаваш проблема. В най-тежките седмица до две в годината ако климатиците откажат си включи една духалка и си готов.

Не се набутвай с климатици втора ръка пък били те и от япония. Просто си вземи евтин клас с най-голямата възможна гаранция. Наистина после цената за преместването ще е съизмерима с цената на самите климатици ама какво ти пука ще вземеш решение според ситуацията а не да мислиш как на всяка цена ще прехвърляш някакви безумно скъпи инвертори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е Любарски не си прав бате.Тази година ако ти кажа какви са сметките към Топлофикация,при минимални стойности на използваната топлина.Знам при Живко винаги е на макс климата,топло е и плаща смешен ток..а аз топля коридорите...

Редактирано от Tani
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парното ако минава през собствен ТОПЛОМЕР (не разпределител) и добра изолация е най-евтиното и удобно. Но това са доста редки случаи на фона останалата мизерия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1

Аз грея на такъв принцип - топломер един до входната врата и тва е. От там нататък водно подово с датчици за температурата и отделни кръгове за всяко помещение. Топля 100+ квадрата на сауна, без спалнята - там на не повече от 23 градуса, че не обичам на топло на спя, и средно месечно никога не съм надхвърлял 150лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да дръпна и аз една лекция :-)

У нас за първия сезон използвахме 3 МВ, втория сезон около 1 МВ, на третия – 0.5 МВ. Това при положение, че не ограничавам жена ми как иска да и е топло.

Изложението е чист юг, когато блока се понасели – сметката драстично падна. А и първата зима знаем, че съхнат мазилките и си е влажно (бършех с хавлия прозорците през няколко часа).

По мое мнение нищо не може да замени ТЕЦ-а, но това при положение че си на индивидуален отчет. Аз като си погледна топломера и знам колко мегавата, съответно колко лева ми е сметката (не, че го гледам при тази малка консумация). Но е от изключителна важност изложението, изолацията и от дограмата да не духа.

Вариант 2 – и определено най-топлещ – са климатиците. Ако се разбереш с хазаите, не се колебай за това!

Вариант 3 – виждал съм такъв – помпа + нагревател и използваш инсталацията за парното като локално парно. Има едни руски ... не знам как точно се нарича, но в крайна сметка е нагревател. При теб като загрее кръга, ще дърпа 1-2 кВ максимум за да поддържа температурата и обезателно ще ти трябват термо-винтили на радиаторите за да не прегреете. Това е приложимо само при хоризонтална инсталация. Щом е нов блок, трябва да е такава. Елементарно ще я развържеш от централното подаване, ако таблото ти е в дома. Ако е в коридора, ще си поиграеш малко повече но предполагам че може да се реализира относително лесно.

Вариант 4 – радиаторите се преправят на водно-електрически. Като бяхме деца, бащата ги беше направил така. Всичко ръчна изработка – терморегулатор от бойлер, нагревател пак от бойлер (изправен) и набутани в чугунен радиатор. Големия плюс тук е високата топлинна инертност на масивния радиатор, докато алуминиевия ще изстива бързо и ще дърпа доста ток.

За мен парното е най-добро като плавно и постоянно отопление, климатиците са много силни, шумни и дразнещи. Тая работа с духалките не става, конвекторните радиатори вършат работа, но аз бих се замислил да си направя парното на локално, ако не е много трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..Вариант 4 – радиаторите се преправят на водно-електрически. Като бяхме деца, бащата ги беше направил така. Всичко ръчна изработка – терморегулатор от бойлер, нагревател пак от бойлер (изправен) и набутани в чугунен радиатор. Големия плюс тук е високата топлинна инертност на масивния радиатор, докато алуминиевия ще изстива бързо и ще дърпа доста ток.

За мен парното е най-добро като плавно и постоянно отопление, климатиците са много силни, шумни и дразнещи. Тая работа с духалките не става, конвекторните радиатори вършат работа, но аз бих се замислил да си направя парното на локално, ако не е много трудно.

С това в червеното категорично не съм съгласен. Високата инертност нито е плюс, нито минус. Загрява по-бавно и отдава по-бавно. Енергията е 100% същата. Легенди са това за чугунените радиатори че топлели повече. :hilezh:

По-добро топлене се прави с повече площ (глидери) и повече повърхност (накъдряне). Останалото е въпрос на налята енергия.

С останалото съм съгласен.

Всички видове печки с реотан (нагревател) независимо от модела/рекламата/нано/пента/мега/турбо технологията топлят точно толкова колкото харчат. Останалото са митове. Така че дали ще имаш печка по средата на стаята или нагревател в радиатор файдата е еднаква. Само радиатора не заема място защото вече е монтиран. Има и други малки плюсове радиатора но не ми се навлиза в подробности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хамалогия ама пък е топло :hilezh:

У нас сме на дърва и въглища, винаги има човек който сутрин да приготви котела, вечер винаги го зареждаме стабилно и на сутринта още тлее и е топло. Отоплява се етаж почти 200 квадрата и бойлер 450л (водата е него е поне на 60 градуса)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Печка на колелца с 2 по размер реотани. Малки и големи и голяма газова бутилка. Като цяло е решение за единична стая, но като цяло загрява бързо, евтино е и можеш да си го занесеш навсякъде след като освободиш квартирата. Имам приятелче с такава печка с пиезо кристал. Топли чудесно! Ако кухненската печка е с газов котлон тая печка там няма да стъпи гарантирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.П. Чакам някой да ми обясни как не е рентабилно с НЕинверторните :hilezh: ми климатици дето съм избрал (понеже имам доводи срещу такива бол в торбата, )

Колко са мощни On/Off климатиците ти Любо? Каква електрическа мощност потребяват? 1KW, 2KW?

Защо според теб са по-рентабилни от един електрически радиатор например?

На инверторния климатик идеята му е да е с променливи обороти на компресора и да харчи колкото трябва.

50-70W за поддържане на температурата. Отделен е въпросът с колко скъп климатик се постига и как се избива цената му.

Здравеите колеги занимавам се с климатици ,и тук някои коментари са ми смешни.Значи ,ако решиш да се отопляваш с климатици си вземи японски втора ръка защото само те със сигорност са японски.НЕ очакваи да не плащаш ток ,значи всеки климатик си има параметри и точно пиши каъв расход на ел. енергия да очакваш.успех

Симпатяга,

Фактът, че "се занимаваш с климатици" не е достатъчен сам по себе си да обявиш коментарите в темата за смешни.

Тук обичаме да се обосноваваме. Обясняваш кое как и защо е смешно. Обясняваш как трябва да бъде. Знам, че е трудно за повечето. Другия вариант е да си мълчиш. Има друга тема за обяснения кой кво работи.

Редактирано от JVV
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко са мощни On/Off климатиците ти Любо? Каква електрическа мощност потребяват? 1KW, 2KW?

Защо според теб са по-рентабилни от един електрически радиатор например?

На инверторния климатик идеята му е да е с променливи обороти на компресора и да харчи колкото трябва.

50-70W за поддържане на температурата. Отделен е въпросът с колко скъп климатик се постига и как се избива цената му.

Дори и да харчат 1 kW то е за определен период от време, т.е. имат някакъв цикъл на работа. Ако примерно на час се харчат около 0,5 kWh то хубавия и скъп инвертор сигурно ще харчи 0,25-0,35 кWh предполагам и комфорта от работата е по-добра (от гледна точка на шум и течение). Но тази разлика се избива трудно и един фал да стане с инвертора и си назад в "изплащането" с година и кусур.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моите впечатления от инверторите са, че са доста по тихи и "комфортни" от он/оф като въздухопоток ... може и на такива модели да съм попадал

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и да харчат 1 kW то е за определен период от време, т.е. имат някакъв цикъл на работа. Ако примерно на час се харчат около 0,5 kWh то хубавия и скъп инвертор сигурно ще харчи 0,25-0,35 кWh предполагам и комфорта от работата е по-добра (от гледна точка на шум и течение). Но тази разлика се избива трудно и един фал да стане с инвертора и си назад в "изплащането" с година и кусур.

Т.е и един радиатор с консумация 1KW, имащ цикъл на работа ще харчи 0.5KW за един час, което обезсмисля климатика. Топлината е лъчиста и не ти духа на главата.

Така ли?

Никой не обясни защо On/Off климатик е по-добро решение от радиатор. За отопление говорим. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е и един радиатор с консумация 1KW, имащ цикъл на работа ще харчи 0.5KW за един час, което обезсмисля климатика. Топлината е лъчиста и не ти духа на главата.

Така ли?

Никой не обясни защо On/Off климатик е по-добро решение от радиатор. За отопление говорим. :hilezh:

flehan.gifflehan.gifflehan.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С други думи извода е маслени радиатори в контакта(такива поне им доволно и целия апартамнет) и те така. Иначе дограмата е алуминиева, ма нещо не ми вдъхва много доверие(WP е марката). Затваря доста плътно, ама ми изглежда като най-евината, което е нормално. Строителя не ползва винаги най-съпото особено за дограма.

На второ място се класира климатик неинверотрен.

Трети вариянт е локално парно(почти 100% съм сигурен, че е хоризонтално с топломер пред апартамента)

Иначе хола се оказа 22м2, стаите са 12м2 и 13м2. Имам и коридор към 18м2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Т.е и един радиатор с консумация 1KW, имащ цикъл на работа ще харчи 0.5KW за един час, което обезсмисля климатика. Топлината е лъчиста и не ти духа на главата.

Така ли?

Никой не обясни защо On/Off климатик е по-добро решение от радиатор. За отопление говорим. :hilezh:

Ми отговора е прост, радиатора има COP 1 докато дори най-смотания on/off климатик има COP около 3. Т.е. получаваш топлинна енергия 3 пъти повече от това което си вложил като електрическа такава.

Ако на климатика му трябва 0.5 kWh то на печката ще и трябват теоритично 1.5 kWh.

С други думи извода е маслени радиатори в контакта(такива поне им доволно и целия апартамнет) и те така. Иначе дограмата е алуминиева, ма нещо не ми вдъхва много доверие(WP е марката). Затваря доста плътно, ама ми изглежда като най-евината, което е нормално. Строителя не ползва винаги най-съпото особено за дограма.

На второ място се класира климатик неинверотрен.

Трети вариянт е локално парно(почти 100% съм сигурен, че е хоризонтално с топломер пред апартамента)

Иначе хола се оказа 22м2, стаите са 12м2 и 13м2. Имам и коридор към 18м2

Не маслени, по-добре "конвектори" читава марка например ADAX. Могат лесно да се монтират и върху радиаторите защото са тънки, имат прецизни терморегулатори и не са инертни. Инертноста при отопление с дириектно транформиране на електричеството в топлина има смисъл само и единствено ако имаш от старите акумулиращи печки които идеята беше да ги пуснеш на нощна тарифа.

Редактирано от PESHO OT MARS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ама после 250-300 сметки! Иначе 150 с климатици, а според Живко, толкова и с радиатори. Ся кой е прав баси....

Дадох ти най студените месеци за да си подготвен,да няма изненади,или ако има такива да са приятни-тоест надолу rolleyes.gif !!!Имай предвид,че имам и бойлер а колегата не-нашия не спира-ето ти разликата.Бойлера са си 50 кинта месечно както и да го гледаш

аз имам-1200+1200+600+400(Adax)+бойлер+печка_захранване за нето(постоянно),настолен комп,2 лапа,ТВ,хладилник,пералня,миялна и крушкиzustimm.gif

Сметката е лесна rolleyes.gif

300 лв редко съм плащал,но и редко съм плащал зимата под 200 лева.А да не забравя-нямам изолация а само дограма huh.gif

Редактирано от Fitil4o
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, ама после 250-300 сметки! Иначе 150 с климатици, а според Живко, толкова и с радиатори. Ся кой е прав баси....

Ти си си отговорил сам.

Ако искаш минимум усилие и да ти е чистичко (т.е. без дупки и т.н. от монтаж) си взимаш ADAX и после сметките са си сметки (колко точно зависи от самия теб. Далаверата е че няма шум и т.н.

Ако си склонен да изтърпиш монтаж на климатик, намираш си някой ширпотреба on/off климатик на примоция и си ти. Мидея Хаер и т.н. изобщо евтиния клас. Недостатъка е въздушния поток и евентуално шум.

Разликата в цените на тези две предложения не е много голяма защото ADAX-а са си скъпички а пък евтините климатици са си евтини.

Някой беше споменал по-горе за мобилен климатик, те могат само и единствено до охлаждат.

Редактирано от PESHO OT MARS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...