Jump to content

Поставяне на темпомат

pakitoB7

Recommended Posts

Здравейте колеги,реших и аз да стана с нещо полезен на форумаи да споделя с вас това което направих на моята Б8 А4 2,0 тди 143к.с. 2009г.
След доста четене на други форуми и с помощ на колеги поставих cruise control (CCS)
на аудито.
1. Ако "кабелната пружина" аз си я наричам така,тази под волана ако ви е с код 
8K0 953 568 F можете да си я ползвате вашата и остава само да си намерите лосчето с платката под него.Или ако намерите целия комплект лостчета -мигачи,чистачки и темпомат са с код 8K0 953 502 BK последните две букви и да не съответстват пак ще стане.Ако колата ви е седан или комби пак става,следователно се разместват лостчетата за чистачките - става и от А5 на А4 и обратно.

post-89200-0-67143200-1404765049_thumb.j

post-89200-0-76764100-1404765066_thumb.j

Нужни са мако отверки,сестограм,компютър VAG COM и 1 час търпение .

2. Завъртате волана първо на 90° на ляво,махате с малка отверка отдолу има малки капачки.После завъртате на противоположната посока на 180° махате и другата капачка и след това завъртате волана направо.

post-89200-0-16986200-1404765068_thumb.j

3.Изваждате контактния ключ изчаквате няколко минути през,който се приготвяте да откачите клемата на акомулатора.

поставете нещу между клемата и акомулатора и оставете багажника отворен защото без ток не се отваря.

4.Отвъртате двете болтчета под тапите който преди сте махнали и аербега започва да се мърда след което внимателно му разкачате буксите

post-89200-0-56605800-1404765069_thumb.j

post-89200-0-98592800-1404765070_thumb.j

5.Отвъртате централния болт на волана и го изваждате.Има белези,няма как да го монтирате после погрешно.

post-89200-0-33477800-1404765073_thumb.j

6.С малка отверка повдигате нагоре горното капаче на волана и след това развивате двете фронтални болтчета и едно отдолу.

post-89200-0-46857400-1404765074_thumb.j

7.След това отдолу има две букси,едната подобна на тази като на аергега,охлабвате с шестограм пръстена и изваждате мигачите навън.

8.Прегрупирате мигачите ако вашата кола е комби а всичко ви е от седан най лесно е да преместите само лостчето за темпомата заедно с зелената планка под него,тя е на буквата( L )Може също пък към другата да преместите само вашето лостче за чисачките заедно с неговата зелена платка.Внимавайте под зелената планка има плъзгачи да не ги убъркате.

След като сте пренаредили всичко започвате да монтирате по обратния ред.

post-89200-0-65440700-1404765075_thumb.j

post-89200-0-64547700-1404765076_thumb.j

9.За долния капак на волана може да си изрежете с фреза отвор от 40мм.и леко с пила и шкурка да го оформите.Ако сте по перфектните неща може да си поръчате ново с дупка за темпомат с код 8K0 953 512 E 6PS - черно. около 70лв. е

След като сте монтирали всичко трябва да се обучи с компютър.

Кодовете са.

09 - Cent. Elect -> coding 07->Long Coding->bite 6-bit 0 на binary 00100001 и отметка на cruse control installed

Cent. Elect -> coding 07->Long Coding->bite 2 -binary 00010111  bit2 cruise control sistem(CCS)installed

post-89200-0-17094700-1404765078_thumb.j

post-89200-0-15137600-1404765085_thumb.j

След това сканирате за грешки и ги изтривате.

Възможно е да ви даде грешка в ъгала на волана тук се действа по следния начин.

Завъртате волана 30° наляво и надясно и след това го слагате направо.

Влизате в [security Access - 16]

въвеждате 40168 - DO IT

основни настройки - 04

група 001 [! Go]

активирайте основните настройки [ON / OFF / Next]

впоследствие кликайте докато не излезе прозорец - 3 "OK" [Done, Go Back]

[Meas. Blocchi - 08]

група 033 поле 3 (ъгъл на завиване-G85-Sensor) 
определи: 0.0 ° 
допустими стойности (когато е прав): ± 1,5 ° [Done, Go Back]
когато си около 0 натисни DONE

Наслаждавайте се на темпомата.

Надявам се да съм бил полезен

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 5 months later...

Колега кажи отзиви няколко месеца по-късно. Всичко наред ли е при теб, работи ли безпроблемно? И аз се запалих да слагам, защото прочетох, че работи и с ръчни скорости без проблем.

Намерих в е-бей комплект всички лостчета и капак за 200 евро и съм решил да го поставя.

• 3 weeks later...

Много готин мод. Отдавна искам да го направя но дебна за бежови лостчета които са рядкост май.... Ако някой засече по иБей такива да ми прати едно лично с линка  :)

Колега кажи отзиви няколко месеца по-късно. Всичко наред ли е при теб, работи ли безпроблемно? И аз се запалих да слагам, защото прочетох, че работи и с ръчни скорости без проблем.

Намерих в е-бей комплект всички лостчета и капак за 200 евро и съм решил да го поставя.

След поставянето при мен работеше без проблеми,колата беше автомат.Продадох я есента на един роднина а преди 1 месец я откраднаха.

• 1 month later...

Днес след работа си сложих темпомата. Сблъсках се със следните проблеми:

1. При махането на еърбега не ми беше много ясно как се разкача жълтия куплунг-дърпа се към вас синята част силно докато се откачи целия

2.Болта за сваляне на волана е специален М12 и доста трудно намерих такъв камък.

3.Лостчетата който бях взел бяха точно за моята кола (завършват на BD) и нямах нужда да разглабям сменям каквото й да е-директно ги смених с кабелната пружина(на колата тя завършваше с F тази на новите лостчета беше G)-искаше калибриране както е описано в началния пост и стана без проблем.Ако не искате да заменяте лостчета от единия комплект на другия трябва да гледате много неща: Дали са за комби,дали имат Lane assist и ACC копчета, както и дали лоста за фаровете като се бутне напред за дълги остава или не. На по стари версии остава, на по-новите не.По-чести са по-новите.

4. Кодирането описано тук не беше правилно поне при мен. Направих следното за да тръгнат нещата:

А.Потвърдих че 16 Steering Wheel>Coding>Long Coding Helper>Byte 2>Bit 2>Cruise Control System installed e чекнато.При мен беше чекнато тк смених целия комплект лостчета със все модула на волана.

B.Чекнах 01 Engine>Coding>Long Coding Helper>Byte 6>Bit 0>Cruise Control installed

Edited by kosio86

Аз не разбрах сега работи ли ти?

Аз реших въпроса лесно-сервиза тук, който ползвам се оказаха специалисти в това и си имам от месец...още не съм го тествал на дълъг път само на кратки разстояния, но на стария модел лоста мисля е по удобен за боравене....

и в този ред на мислr се чудя кво да правя старите лостчета :)

Edited by roggger

Днес след работа си сложих темпомата. Сблъсках се със следните проблеми:

1. При махането на еърбега не ми беше много ясно как се разкача жълтия куплунг-дърпа се към вас синята част силно докато се откачи целия

2.Болта за сваляне на волана е специален М12 и доста трудно намерих такъв камък.

3.Лостчетата който бях взел бяха точно за моята кола (завършват на BD) и нямах нужда да разглабям сменям каквото й да е-директно ги смених с кабелната пружина(на колата тя завършваше с F тази на новите лостчета беше G)-искаше калибриране както е описано в началния пост и стана без проблем.Ако не искате да заменяте лостчета от единия комплект на другия трябва да гледате много неща: Дали са за комби,дали имат Lane assist и ACC копчета, както и дали лоста за фаровете като се бутне напред за дълги остава или не. На по стари версии остава, на по-новите не.По-чести са по-новите.

4. Кодирането описано тук не беше правилно поне при мен. Направих следното за да тръгнат нещата:

А.Потвърдих че 16 Steering Wheel>Coding>Long Coding Helper>Byte 2>Bit 2>Cruise Control System installed e чекнато.При мен беше чекнато тк смених целия комплект лостчета със все модула на волана.

B.Чекнах 01 Engine>Coding>Long Coding Helper>Byte 6>Bit 0>Cruise Control installed

Браво колега,важното е че си успял.

Поздрави

• 4 months later...

Работи перфектно, само се чудя какво да си правя старите лостчета и пружинен кабел :) Сложих дори и на една б7-ца там беше доста различно обаче сменяше се само едно лостче но не бих казал че беше особено по-лесно.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 8 months later...

Колеги, 

днес започвам монтаж и аз, но имам въпрос.

Намерил съм си лостчета от фейслифт. 

Дали ще станат?

viber image.jpg

Edited by yoan4o

• 1 year later...

Долният капак при добавяне на круз контрола явно търпи промяна, вие ли го модифицирате или търсите оригинално нов? И с какъв продуктов номер?
Само превключвателя на круз контрола може ли да се добави към наличните и с какъв продуктов номер да се търси?

В Порше ги правят нещата, но цифрите са покъртителни...

• 3 weeks later...

То реално разликата при седан/комби е в ръчката за чистачките, нея може да си я сложиш от твоя комплект :).

До колкото си спомням ти писах да провериш дали модула на волана ти поддържа темпомат за да знаем какво ти трябва, останалото е лесно.

Мога да ти намеря и с лостче за комби, но с 10-14 дни доставка, не е проблем.

Edited by fifipaldi

Log от VCDS имаш ли, там го има номера на модула?

С мултиволан ли си?

Не пречи да ти пратя лостчетата да ги пробваш така или иначе и ако не ги поддържа ще ти пратя и модула после.