Jump to content

Въпрос за дебитомер 1.8т

GadaGyurov

Recommended Posts

Здравейте! Развали ми се дебитомера на 1.8т( aqa 150hp 99год. ) Изваждам този на Бош, който е и виждам ОЕМ номера му ( 06a906461c ). Тръгвам да търся нов в интернет и установявам, че няма такъв на Бош със същия ОЕМ номер. Един пиербург и още един китайски, които отговарят на този номер си отидоха. Въпросът ми е защо не мога да намеря такъв дебитомер на Бош със същия номер? Ако взема друг на Бош, отново 5 пинов с ОЕМ номер ( 06a906461 L ) дали ще стане за моята кола? Някакви предположения, съвети какво да правя ? Всякаква информация ще бъде оценена. Благодаря предварително!

Потърси по БОШ номера, а не VAG ОЕМ номера му. Така е по-вероятно да попаднеш на артикула или негов заместител, отново същата марка. С този OEM номер излизат два дебитомера по Бош: 0 986 280 209 и 0 280 218 023 . Дали са оригинал и заместител, различни или едно и също нещо - не знам.

Bosch не продават само сензор без корпус.

Това A3 си поостаря и все по-често се срещат оригинални части, които вече не се произвеждат и няма наличности по складовете. В такъв случай бих препоръчал проба с дебитомер втора ръка, от сигурно място, със съвпадащ БОШ номер.

• Like 1

• 1 month later...

Малко да опресним темата. Пробвах да поръчам от линка, който колегата беше споделил, та ми казаха, че вече въпросният не е в наличност. Пробвах и от още няколко БГ сайта и пак същия резултат. Втора ръка няма и не мога да намеря. Поръчах втора ръка от чужбина, дано като дойде да стане. Ако някой колега, който е с 1.8T AQA чете, да остави някакво решение на този проблем, разбира се, ако има.

Оригинален нов може и да се намери, но ще е солен като цена. Втора ръка може да се потърси от доста модели във ВАГ групата. 

Мога да дам едно предложение, но никога не съм се занимавал с това и не знам доколко е възможно, ще трябва да потърсиш сам. Свържи се с някои от сериозните сервизи за чиптунинг и попитай дали е възможно, вместо цяла процедура по тунинг, единствено да направят MAF off/delete за автомобила. Знам, че за печките може, като вместо дебитомера, отговорността за вземане на данни се прехвърля на MAP сензора. Не мога да кажа при бензиновите как е. Не ходи по всевъзможни гаражни тунери.

• 3 weeks later...

Колега карам с Китайски от поне 7 години и не е мръднал, с AQA съм 150 Hp, 1999 г. Ето линк https://www.aliexpress.com/item/1005003157876491.html?spm=a2g0o.productlist.main.23.19f1httAhttASp&algo_pvid=66b41c94-2aee-4831-9fd3-7d8d5bd49a91&algo_exp_id=66b41c94-2aee-4831-9fd3-7d8d5bd49a91-11&pdp_npi=4%40dis!BGN!40.24!33.40!!!21.59!17.92!%402101c5df17196649520675263e6730!12000024409476931!sea!BG!166677551!&curPageLogUid=AfvGzMCkiZjz&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

За съжаление не мога да намеря търговеца от който аз купих, беше отдавна и трият старите поръчки. Ако искаш утре ще проверя защото имам работа по колата за номера и ще пиша, но това 023 накрая си го спомням на номера на БОШ.

@Krasi F Благодаря! Ще поръчам от този от последния линк, както и този от първия. Като дойде ще пробвам и ще пиша как е. Поздрави!

Edited by GadaGyurov
актуализация

Колега този последния е поне надежден, от него съм поръчвал сензори за обороти на колянов вал и сензор за обороти на разпределителния вал. И двата работят до момента, защото не бях сигурен кой от двата даваше грешки и на двата и смених двата. Търговеца е с много висок рейтинг. Не знам защо тука ни изнудват и надуват цените при положение че всичко се прави в Китай. 32 лв. срещу поне 200 тук. Поръчваш и чакаш 20-30 дена, защо да пълним гушите на търговците. И за да няма грешка моят дебитомера беше изскубана буксата 5 години преди да го сменя, повече вървеше, но и повече гореше, но там зависи с кой комп. си, аз съм с Бош Мотроник  май беше 8.3 версия.

@Krasi F Доставчика, който ми прати няма дебитомер с моя номер ( 06а906461с ). Поръчах 3 дебитомера от 3 различни доставчика, дано поне един излезе читав. 

Дано колега, аз съм сменял е лабда сонда и пак от там. Китаеца ми написа в един момент ,че това което искам не е за моята кола. Аз го вадя номера от TECDOK автомобилната  програма за части. Има много готини търговци там.

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Май не. Явно преди съм уцелил десетката. За съжаление този търговец го няма вече, може да е умрял от Ковид. Моя дебитомер вде още работи добре.

Не , няма пълна гаранция за нещо.   Два пъти съм слагал  пиербург на различни двигатели работят дълго без проблем.  Веднъж ползвах китайски и изобщо не сработи!    

https://t-auto.bg/продукт-4555049-производител-hella-дебитомер-8et009149031.html

Edited by audi+

Според мен оптималното решение е почистване на фабричния дебитомер. При правилно почистване (само и единствено със специален спрей за дебитомери) един качествен дебитомер може да изкара дълги години, включително търпейки няколко почиствания, ако се наложи.