Jump to content

Трябва ли да се ползват специални свещи при работа с газ?

Recommended Posts

Колеги,трябва ли да се ползват специални свещи при работа с газ...някои познати казаха че карат с някакви специални ,иридиеви май и твърдят че е желателно да се ползват такива,по-трайни били и т.н и ги сменят на 10-15000 км.В някои статии които съм чел пък твърдят че не е нужно...Вие с какви карате?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз чух за тези иридиевите, но след като вече си купих оригиналните. Преди да си взема свещите ми казаха, че за моят модел имало и специални свещи за газ и ми ги препоръчват, но цената от 50лв/бр. не ми се понрави и си взех оригиналните и си карам с тях. На мен също ми е интересно мнението на колегите, така че ще следя темата. :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо не е необходимо. Каквото и да казват в защита на обратното не е вярно. Аз АБК-то си карам с нормални 3- полюсни свещи и си ги ползвам без ядове 30 000 км. По каталог и толкова им дават живот за този мотор. Вървеж и разход много добри. Има "спецове", които твърдят, че свещи се сменят на 10 000 км.....абсолютно ненужно е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За немските коли не е необходимо. Истината за свещите е че газово въздушната смес има по-високо пробивно напрежение от бензиново въздушната което при добро желание налага да се намали междуелектродното растояние на свещите. Повечето японки са на 1.1 мм и е хубаво да се мине на 0.9 мм. Повечкото на Ауди май са на 0.9 така че файдата е по-малка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разположението на свещите и вида им се определят по доста по-сложен начин и се съмнявам, че някой от газовите майстори е запознат с тях за да какзва кави свещи да се монтират.

• Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

до тук излиза че преобладаващите мнения са че не е нужно специални свещи....сигурно е така но си остава все пак едно НО.....май...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки бензинов двигател трябва да се кара със свещите препоръчани от завода производител на двигателя, независимо дали се кара на газ или бензин.

Всичко друго е чиста проба спекулация.

Не ми се впуска в подробни обяснения, темата е дъвкана надълго и широко в почти всички автомобилни форуми.

Относно живота на запалителните свещи- качествен комплект такива безпроблемно изкарва 60-80хил.км. След почистване и правилно регулиране на междуелектродното разстояние могат да изкарат още 20-30хил.км.

Редактирано от kapitango
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чипнат турбо мотор на газ - задължително по-студени свещи, по възможност иридиеви. Разлика има в тротъл респонса и във високите обороти.

Тествано на 4-5 коли.

Редактирано от robobug
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чипнат турбо мотор на газ - задължително по-студени свещи, по възможност иридиеви. Разлика има в тротъл респонса и във високите обороти.

Тествано на 4-5 коли.

+1 кола за тестовете :)

карам с Denso iridium (мисля, че са IK20) вече над 120 000км. без смяна - карам предимно на газ :

IK20.jpg

Верно, че са по-скъпи от повечето възможни варианти, но си струват ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се изкажа и аз :) От 2 години карам на газ, като първоначално бях с оригиналните свещи предписани от производителя! Колата с тях си работеше нормално! След като дойде време за смяна взех свещи БОШ за газ по каталога им! Веднага ми направи впечатление по-добрата работа на газ на мотора и тогава бях настроил уредбата да паля направо на газ и нямаше никакви проблеми! Реалната причина обаче, поради която бих си взел отново такива свещи на БОШ е следната: цена на оригиналните NGK - 14 щатски долара бройката! Цена на БОШ за газ - 5,20 лева за бройка :hilezh: Като се има в предвид, че съм 5 цилиндъра всеки може да сметне разликата :zustimm:

Редактирано от POLICEMAN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Да се изкажа и аз :) От 2 години карам на газ, като първоначално бях с оригиналните свещи предписани от производителя! Колата с тях си работеше нормално! След като дойде време за смяна взех свещи БОШ за газ по каталога им! Веднага ми направи впечатление по-добрата работа на газ на мотора и тогава бях настроил уредбата да паля направо на газ и нямаше никакви проблеми! Реалната причина обаче, поради която бих си взел отново такива свещи на БОШ е следната: цена на оригиналните NGK - 14 щатски долара бройката! Цена на БОШ за газ - 5,20 лева за бройка :hilezh: Като се има в предвид, че съм 5 цилиндъра всеки може да сметне разликата :zustimm:

Би ли дал модела(серия или номер) и от къде ги взе (може и на лични).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... като първоначално бях с оригиналните свещи предписани от производителя! Колата с тях си работеше нормално! След като дойде време за смяна взех свещи БОШ за газ по каталога им! Веднага ми направи впечатление по-добрата работа на газ на мотора .....

Съвсем нормално е като се поизносят свещите и ги смениш с нови колата да заработи по-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем нормално е като се поизносят свещите и ги смениш с нови колата да заработи по-добре.

Да така е, но все още твърдя, че тези свещи на БОШ за парите си са много добра инвестиция :)

http://www.bosch-automotive-catalog.com/public/catalog/products;jsessionid=VbUQNlpjuAA9uMthj_W3Xkd?lgRedirect=true

Колеги ето тук си въвеждате данните за МПС-то и виждаш какви части има за него! Всяка част (включително и свещите) има каталожен номер по който обаждайки се на телефоните в КИРОВ можеш да разбереш точната цена. Аз лично след като разбрах цената си ги взех на място от КИРОВ в Люлин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...