Велин Публикувано 28 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 28 Юни 2012 Предстои ми смяна на работата. Новата работа изисква сериозни километри дневно (над 100) с личния автомобил. За това съм изпаднал в това състояние, а трилемата е следната- Моят автомобил Пасат Б3 с АГУ - в момента ме удовлетворява състоянието му. Проблема, че ми се струва доста тромав. Иначе е доста икономичен извън града(в града си е абсолютна ламя при нормално каране при това). Мисля да му сложа и метан. Тогава няма ли да се спъне още до едни реални 55-60 коня и самото му извъградско няма ли да бъде мъка повече за мен от колкото за него. А инвестицията в него би била почти половината от цената му около 750-800лв. минимум. Искам да ходя да зареждам през ден. Тук метановата уредба също ще се ходи в друг град да се постави. Независимо кой. Има ли смисъл?- втория вариант е да го продам и да си взема едно Ауди 80(по-вероятно Б4) с метанова уредба - тук е лесно за подръжка, но четох за тракащи предници безпричино, което е доста неприятно. Тук инвестицията би била около половината на инвестицията в моето Б3(задължително ще е 90 коня). 115-коньовия би изискал Мет.И., което отново не си струва(пак идва една инвестиция в автомобила, която е 50% от пазарната му цена). - третия вариант направо едно Ауди А4 В5 (95-97 година модела, който е) с метанов инжекцион с малко по-големи инвестиции, ще има достатъчно тяга и с този метан ще останат живи една прилична цифра коне. Не ми е в стилът да гоня автомобилите за това се предполага, че щом не се натиска ще е с приличен разход, въпреки многото коне тези горивни системи са по-съвършенни. Във ФВ мярнах една тема, че предницата се въстановяване на носачите на прилични цени. От друга страна автомобила няма да се ползва по "кърски пътища", а 100% асфалт за това предполагам ще живее достатъачно. Данъкът му ще е едни 100лв в повече на година, което не е кой знае каква сума, като се има в предвид че ще ми спестява време. Ще вози комфортно без да изморява много много. Едно е сигурно обаче: ще ми трява голям автомобил, защото гледам, че има и автомобили клас “голф” с метан. За съжаление не ми вършат работа. Пътя по който ще се пътува е понякога е с доста силен страничен вятър, а разликата ще е 1-1,5лв дневно според разхода обявен в обявите(до колкото може да им се вярва).За това питам, ако някой има различно мнение нека да пише доводите си както аз. Отворен съм за всякакви мнения. Ако греша в сметките също приемам да бъда поправен. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rado0o0 Публикувано 28 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 28 Юни 2012 Колега моят съвет е да си вземиш дизел или по - точно Б5-ца. Аз съм много доволен от моята(1.9 тди 90 кс.) от разхода(5-5.5 средно). Купих си я преди близо година и от както е в мене съм навъртял 14000 - 15000 км. и можи да се кажи че почти нищо не съм сменял освен обичайните масла, филтри и ремъци. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
yavor20v Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Още един глас за "Легендата"Колега,след като я купиш,ще разбереш защо се нарича така!Особено ако е с чип! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
robobug Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Не съм много запознат с метана - цена, колко харчи автомобил на метан, колко тежи уредбата и други подробности. Помня, че преди време познат беше купил две нови таксита Соната 2.0/136кс- на едното му сложи ЛПГ уредба, на другото метан. Казваше, че като тегли чертата на газ излиза по-евтино и няма никакви раправии.За икономичен автомобил за придвижване, аз бих избрал Ауди 80, 1.8S, карбуратор Кейхин. Разход на газ е под 7 и до -10 може да пали на газ, т.е. разходът на бензин е нулев. Нещо, което не може да постигнеш с ГИ.Не знам дали има версии с АБС и климатик. Колата е с голям клиренс, по-евтина е за поддръжка от Б4, върви повече - по-лека е и мотора е доста по-пъргав от 2.0/90 на Б4. С подходяща бутилка, монтирана в горния край на багажника все още имаш приличен багажник. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PESHO OT MARS Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 (Редактирано) Канех се тия дни да пускам тема как седи въпроса за разходите на CNG срещу LPG. Ако отворите сайта на Фобус там има един от онези калкулатори които могат евентуално да ви ориентират колко пари ще спестите от карането на газ. Като се въведат актуалните цени на CNG и LPG и картинката става интересна, излиза че на метан е под 10% по-евтино само спярмо пропан-бутана. А да не говорим за всички предимства на пропан-бутана пред метана. Така че замисли се въобще върху идеята за метан да не се окаже че няма много смисъл.Иначе аз лично не съм поддръжник на дизела но някой запазен дизел в твоя случай може и да се окаже добро решение, но само и единствено да имаш късмет да е нещо читаво което се намира с доста търпение и парите в ръка. Обаче дори да постигнеш феноменалния разход от 4.5-5 на 100 което се прави със спокойно каране извън града то това в пари са около 10-11 на 100 LPG което е постижимо с почти всеки читав бензинов автомобил с ГИ до 2.0 литра работен обем които са далеч по-лесно намираеми и обслужваеми. Редактирано 29 Юни 2012 от PESHO OT MARS Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Raino Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Купувай дизел, не се занимавай с алтернативни горива.100 км на ден не са чак толкова много, че да търсиш възможно най не харчещия вариант. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
4ring avus Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 (Редактирано) Едно е сигурно обаче: ще ми трява голям автомобил, .............Ето това изискване автоматично изключва В3,4,5 от класацията.Далеч по тесни са от пасат В3/4.Също така търсиш 90 к.с. варианти,според теб 90 к.с. в В3/4 много повече ли са от същите коне в пасат В3.В Ауди А 4 В5 90 коня е само един от дизелите,а като гледам търсиш тънкана и в този случай стой далеч от В5.Разумно е да търсиш нещо от сорта на Ауди 100/А6 С4 голяма кола е ,здрава,евтина,малко по-нова може да излезе от сегашната ти,както и пасат В4 ,който го има и с ТДИ 110 к.с..Още по-разумно е при такъв дневен пробег да вдигнеш леко бюджета и да търсиш и малко по-нова кола,като не е задължително да е ауди.Метана не дава чак такива големи икономии,а е доста хамалогия и влошаване на динамиката и си мисля,че на газ е по-добре.Ако имаш възможност да взимаш тънка нафта и дизела си е нелош вариант. Редактирано 29 Юни 2012 от 4ring avus Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bobb2003 Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Oще един глас за дизела,но моето мнение е да потърсиш Пасат Б4 96-97г. Широка кола,здрав и безпроблемен мотор (ТДИ - 90 или 110коня),също така го няма алуминиевото окачване което толкова те плаши(без кой знае какво основание според мен) Щом пътуваш предимно извънградско,няма да имаш никакъв проблем да постигнеш 4,5-5/100 ,а ако можеш да намираш и евтина нафта никое друго гориво не може да бъде алтернатива 1 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
staniola Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Щом търсиш голяма кола с евтина подръжка определено ти трябва 100 2.5тди : ) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Велин Публикувано 29 Юни 2012 Автор Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 (Редактирано) Щом търсиш голяма кола с евтина подръжка определено ти трябва 100 2.5тди : )Този момент го очаквах още миналата година, за това взех едно Пасатче 95-97 ТДИ(но е като резервен вариант, при проблеми с основния автомобил), имам и Б3 на газ. А кимотрите са доста повеме от 100, не са 100. В интерес на истината цефрата е по-близо до 200, но не са 200. За това гледам метана.А автомобила ми трябва просто за придвижване, няма да се това нищо в него, освен може би още 1-2-ма човека, отново пиша може би.Газта е оферта в момента, но зимата при цена 1,30-1,40 не е никак оферта. БЛагодаря за съветите продължавам да приемам такива пуснал съм и тема във ФВ-форума за максимално информация. Ето я и нея ако някой желае да прочете и там http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=335725&p=3465592#p3465592.Кой автомобил наричате "легенда"? Редактирано 29 Юни 2012 от Велин Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rado0o0 Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Още един глас за "Легендата"Колега,след като я купиш,ще разбереш защо се нарича така!Особено ако е с чип! Аз си сложих чип месец след като я купих и преди си мислих, че тия чипове са пълни глупости, обаче разхода наистина падна и се отрази положително на вървенето Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gustav Публикувано 29 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 Audi 100/A6 2.5TDi. Има и комбита. По-новите модели не ти трябват. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Велин Публикувано 29 Юни 2012 Автор Доклад Share Публикувано 29 Юни 2012 (Редактирано) Audi 100/A6 2.5TDi. Има и комбита. По-новите модели не ти трябват.Ще може ли цените(ориентировъчни) на някой части на А4 В5?Такова Ауди ли е http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11327433988571078&f1=details легендата? Редактирано 29 Юни 2012 от Велин Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
S8_TDI Vasko Публикувано 30 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 Легендата е 1.9 ТДИ 90 или 110 к.с. независимо на какво купе е монтиран.Пасата, който имаш ти е алтернатива и при добро състояние на запалителната уредба и газовото не е чак толкова тромав.А все пак дори и на Ауди да са тези около 100 к.с. нещата са на кантар, като от моя мироглед са дори в полза на пасата, защото той е с напречно разположен двигател, по-лек е от Б4 и Б5 при Ауди. Вътре е значително по-широко от Аудитата, но седалките изморяват при пробег от над 500-600 км за ден. Това е нещо, което не съм го забелязал при Ауди.А ако търсиш комфорт от пътуването и удоволствие от шофирането Аудитата се представят доста по-добре от Фолксвагена. Тук съм включил стабилност в завой, посрещане на неравности, управление на автомобила в рискови ситуации, стабилност при неблагоприятни пътни условия, уреди и прибори разположени в интериора и др. А не забравяй, че след покупката на друга кола имаш още куп инвестиции в нея, за обслужване, за монтиране на допълнителна горивна уредба, появата на някой скрит дефект, както и "узаконяването и".Като човек каращ дизел и газ (1.9 ТДИ и 1.8 МИ) в купетата на Ауди А4 и Пасат Б3 - Пасата си е добър автомобил за пътуване от твоя тип. Аудито е по-добър но на своята цена. А като разлика в цените на горивата опита ми показва, че е пренебрежимо малка - около един лев за сто километра. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Proff Публикувано 30 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 Ще може ли цените(ориентировъчни) на някой части на А4 В5?Такова Ауди ли е http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11327433988571078&f1=details легендата?Легендата е 1.9TDI, защото...! Тази, която си постнал трябва да е 2.0, 16клапана с механичен инженкцион! Не съм имал, но съм карал. Колегите тук твърдят, че мех.инжекцията правила проблеми, но пък върви добре колата! Мисля, че си струва и е по-добре от някое "изтерзано" В5 от първите години на производство. Гледай и за А6/С4 бензин до '97ма...Части на консумативи при В5 1.8:ремъци ролки - 350 левамасло+филтри - 80-100 левасвещи - 60-70 леваносачи (предница):комплекти - 250-2000 левадолни - 60-300 левагорни - 40-190 левадебитомер - 80-200 леваПри по-старите дроселната клапа се зацапвала, обтегача м/у двата вала (за променливата геометрия) правел проблем - нямам подобен опит за 45-50 000 на този двигател. Този обтегач е 250-300 при по-старите, а след '98ма е електронен и е близо хилядарка (нов)! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Велин Публикувано 30 Юни 2012 Автор Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 (Редактирано) Дизела наистина е приятен за каране - добра икомония спрямо бензин, газ. Добро ускорение, но спрямо метана ще ми идва 100лв горница удоволствието, което не е малко. 5лв на ден. Вярно 5лв къде ли не си ги дал, но това ще бъде ежедневие. При всички положения ще се пътува на метан, въпроса е само в кой автомобил. Редактирано 30 Юни 2012 от Велин Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alexvan Публикувано 30 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 Метанът го увеличиха и ще продължава да расте.Най - добре на пропан-бутан. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KOKO 100 C4 Публикувано 30 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 Audi 100/A6 2.5TDi. Има и комбита. По-новите модели не ти трябват.Ако колата е читава собственика й няма да я продаде евтино или въобще няма да я продаде. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
S8_TDI Vasko Публикувано 30 Юни 2012 Доклад Share Публикувано 30 Юни 2012 Дизела наистина е приятен за каране - добра икомония спрямо бензин, газ. Добро ускорение, но спрямо метана ще ми идва 100лв горница удоволствието, което не е малко. 5лв на ден. Вярно 5лв къде ли не си ги дал, но това ще бъде ежедневие. При всички положения ще се пътува на метан, въпроса е само в кой автомобил.Защо чак 5 лева на ден??? В най-лошия случай са 3 лева и то при положение, че цените на горивата са с големи разлики. Но никъде в уравнението не видях да си сложил разправията докато колата тръгне на алтернативното гориво, освен ако не я купиш с допълнителната уредба.Колко дни от месеца ще пътуваш до работата си? Средно в месеца има 22 работни дни и за по 3 лева са 66 лева. И то отново в най-лошия случай.Мнението ми е да си останеш с пасата. Достатъчно здрав е за такова каране, а е със смешна поддръжка на предницата си, макар и да НЕ предлага кой знае какво поведение. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Велин Публикувано 1 Юли 2012 Автор Доклад Share Публикувано 1 Юли 2012 Май май ще си остана на Пасатчето. Живот и здраве ще видим какво ще стане с цената на пропан-бутана.За сега положението остава непроменено.БЛагодаря на всички отзовали се и за съветите. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PESHO OT MARS Публикувано 2 Юли 2012 Доклад Share Публикувано 2 Юли 2012 (Редактирано) Не се набивай с глупавия метан. Карай си колата и я дръж в изправност. Ако си с обикновена газова може да решиш да минеш на бюджетен ГИ (например Фобус 4) ще спечелиш малко вървеж и малко по-нисък разход. Но изхождай от това че за твоята кола си имаш всичко познаваш я и няма да правиш първоначална инвестиция. Като почнеш работата и навъртиш малко километри и по-спестиш някой лев (в смисъл не си ги дал за нова такава) ще си направиш сметката дали си струва. Редактирано 2 Юли 2012 от PESHO OT MARS Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
dhtj Публикувано 3 Юли 2012 Доклад Share Публикувано 3 Юли 2012 100/A6 C4 1.8ADR 125 коня. Тва е оптимума. Колата е голяма (много повече в сравнение с B5) почти всичко по нея е по-евтино от Б5, а мотора е супер здрав и носи на обикновени газови, инжекциони и метан. Доказано. Не е от най-вървящите, но в сравнение със останалите варианти (карбуратори и АБК-та) е бегачка. В купето на Б5 отвява нечипвано 1.9ТДИ (и 90 и 110 коня) на 400 метра. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване