Jump to content

Избор за: Настолен Компютър


Recommended Posts

Привет на всички.

Идва време да се подновя малко вкъщи и да се модернизирам ако може така да се каже.

И трябва да избера с какъв настолен компютър да стане това.

Гледах предложенията на Техно - Маркет и Полис но честно казано нищо не ангажира вниманието ми и интереса ми към техните предложения.

Гледах и по-други сайтове и тук там имаше нещо според вкуса ми и това е.

В момента все още ползвам една лична сглобка за домашен-настолен компютър който 7г. работи мога да кажа безпроблемно като на 95% никога не е гасен (само когато изгасне тока) и предвид многото токови удари и прочие си работи.

Фирмата от която тогава го пазарувах на части и сглобих вече мисля я няма иначе пак бих взел оттам впредвид дългия и безпроблемен срок на експлоатация.

Неговите характеристики са достатъчно остарели но и все пак върши работа за основни неща като: Филми - Музика - Интернет.

Операционната система му е Уиндоус ХП Провешънъл СП3

Дъното е на Асус

Процесора е Интел Пентиум П4 едноядрен на 2800мГц.

РАМ паметта е 4 плочки по 256МВ ДДР1

Видеото което изгоря е вградено на АТИ Риидън 256МВ.

Захранването не му знам марката но е 350Вата.

Хард дисковете са 2 на брой ХИТАЧИ (120ГБ и 160ГБ)

Обикновенна записвачка СД-СД-РДЮ

6 ЮСБ порта

Звукова карта на Креатив 5.1

Новата придобивка как мислите ще излезне по изгодно да си я купя сглобена и направена или да я сглобя както предното ми ПС?

За новото ПС държа да отговаря на някой изисквания а те са следните.

- Да работи и компонентите му да имат драйвъри за Уиндоус ХП Провешънъл колкото и морално да е остарял той.

- Дънната платка да е що годе добра (Асус-Интел-АМД)

- Процесора този път да бъде двуядрен поне 2.4-2.8МгЦ. (Интел Пентиум или АМД не съм сигурен)

- РАМ паметта може първоначално да бъде 2ГБ ДДР3 но да има възможност да се разширява поне до 4ГБ впоследствие.

- Видео картата този път да бъде външна по-възможност (НВидиа ГЕ-Форс 512МВ или 1ГБ с повечко битове)

- Хард диска ме устройва както 250ГБ така и 500ГБ (Хитачи или Сеагейт)

- Записвачка или обикновенна или ДВД ще ми свърши работа.

- Звукова карта пак може да е някоя 5.1

- Поне 6 ЮСБ порта (2 предни и 4 задни)

- Захранване 400 ватово мисля че ше му дойде добре.

- Кутия по-възможност черна на цвят без никакви шарении и издатъци и такава че да може да събере всички по-горе описани от мен компоненти.

Сигурно забравям нещо но се отплеснах много и ще спра до тук.

До колкото смятах грубо за мойте изисквания дръпнах чертата и се оказа че съм на 650-700 лева.

В търговските вериги които споменах има машинки с подобни характеристики сглобени на цени от 550-до 600 и малко лева.

Оставям на Вас да изкажете мнение и препоръки ... евентуално като събера нужните средства как да постъпя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих рискувал с готова конфигурация,поради простата причина,че колкото хора познавам с такива сглобени както им дойде,никога ама никога не са били читави и постоянни проблеми.

Отиваш в специализиран магазин,казваш какво искаш и ти препоръчват възможно най-доброто за тези пари :zustimm:

За процесори лично предпочитам Интел от едно време на стария комп и на на лаптопа в момента съм с Интел и грижи нямам,нито грее нито нищо.

АМД Котлон :hilezh: Прекомерно загряване не бих го избрал.Определено не се лъжи с готовите щайги от Техно Маркет,Полис и прочие,вероятноста да попаднеш на читав е минимална :bia:

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с тебе.

Имам 4-5 познати дето купуваха готови конфигурации от Техно-бля бла и всичките нямаха и година на почти неизползване и даваха доста проблеми като (РАМ-Хардове-Захранвания и т.н)

Единствения специализиран магазин дето е покрай мене са измамниците JAR Computers и едно друго гаражно на което имам повече вяра ако отида и се поинтересувам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не бих рискувал с готова конфигурация,поради простата причина,че колкото хора познавам с такива сглобени както им дойде,никога ама никога не са били читави и постоянни проблеми.

Големи глупости пишеш.

Аз пък имам в момента едно НР и 2 Dell- a, дори ги взех втора ръка от фирма, която внася маркова техника с 1 година гаранция и единствения проблем, който се появи, беше зацапано око на ЦД- то, което не си играх да чистя, а замених направо с ДВД. Няма нужда да споменавам, че са напълно безшумни.

Брал съм ядове с 'готова' конфигурация в зората на демокрацията, купена от едни вече несъществуващи мошенници АРТСистемс, които се мъчеха да ме убедят, че харддиска правел проблеми поради влязъл в него косъм, без да е отварян никога :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е маркова може и цяла, ако е асемблирана тук не бих купил готова от плод-желенчука техно маркет.

Бюджетна система с i3 и 4гб за начало ще е добре като база за по нататъшно развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

АРТСистемс, които се мъчеха да ме убедят, че харддиска правел проблеми поради влязъл в него косъм, без да е отварян никога :hilezh:

Хахааа ... :hilezh:

Впрочем в един сайт видях че някаква фирма предлага Компютри-Лаптопи-Монитори и прочие втора употреба но само чрез изпращане по куриер.

Марките на предлаганите втора ръка компютри бяха все НР или DELL а цените за според конфигурацията бяха добри.

Ето това е сайта: http://www.vtoraupotreba.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иво,глупости или не бате,тва са ми личните наблюдения просто,за това съм с такова мнение,когато някога опиташ лошото едва ли се връщаш пак към него :zustimm:

Дефинирайте думата "марково" щото в БГ е малко сложна тая дума :gruebel:

HP настолен или лаптоп за мен ще е конфигурация на стойност над 1000лв за да е оправдана покупка,като цена и качеството,което ще получа и отново не е гаранция,че няма да имам проблеми.

Наблюденията от готовите ми е от преди 3-4 години и повече дори,когато тепърва влизаха новите поколения чаркалъци,явно от тогава до сега са се променили нещата,но пак не бих рискувал с готова щайга.От големо значение са частите използвани в конфигурацията,поне това ми е споделяно от разбиращи хора (имам предвид съвместими части,които работят по перфектен начин заедно).Марто,просто се ориентирай към максимално висок бюджет,който можеш да си позволиш,останалото,от къде и какво си твой избор.

Както като избираш кола,залагаш на високата цена и частите за нея също ,така аз залагам и на всяко друго нещо,което си взимам с надежда да не съм сгрешил.

Евтиното излиза скъпо в повечето случаи,но от своя страна в БГ скъпото не е гаранция за качество :zustimm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Марковите готови конфигурации нямат ядове, HP, DELL, IBM. Ако решиш да е такава търси символизация WORK STATION, това са най-добрите предложения съотношение цена-качество-удовлетвореност. Ако ще го ползваш само за нет, филми, ала бала, без сериозни натоварвания, не ти трябва WORK STATION. Ако решиш да прескочиш безумно скъпите предложения на водещите марки скочи в един МОСТ-компютърс с ясната идея колко пари искаш да изхарчиш и ще сглобите добра машинка. Имай напредвид, че ако не си готов да се разделиш с подобаваща сума е редно да си на ясно на какво най-вече държиш. Игри, изчисления и прочие. Другото важно нещо е, задели една четвърт от парите за захранване, още една четвърт за дъно и с останалото можеш да правиш компромиси. Видеото лесно ще го смениш ако не ти е достатъчно, както и паметта. Задължително външна лан карта и ако можеш да си позволиш едно UPS-че бюджетно с цел да те пази. Ако ще играеш големи и тежки игри помисли и за охлаждане, има добри предложения за по 40-50лв. За процесор, според мен I5 е доволна инвестиция. Вземай възможно най-ново дъно поддържащо възможно най-много нововъведения. Така ще имаш добра възможност за ъпгрейд след някоя друга годинка. Междудругото кварталните магазинчета според мен биха ти свършили по-добра работа от която и да е голяма компютърна фирма, особено за избиране на правилната конфигурация(лично мнение).

П.С. Ако искаш тишина и няма да тормозиш машинката кой знае колко, Иво Динков е прав марковите конфигурации на тази тема са безупречни, там тишината е свято нещо.

Успех с търсенето. Гледай да не правиш много компромиси, защото това е инвестиция за поне 3 години напред, а може и повече. Аз сглобявах моя домашен компютър преди точно три години и скоро гледах на каква стойност се оценява в момента, цената му е паднала с около 25% което за мен е чудесно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси до тук за бързите и адекватни отговори.

Тези дни след празниците ще се отбия до гаражното магазинче ... и ще обсъдя с вещите лица там какво и как.

И пак ще сметнем сумата за една конфигурация сглабяна от мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От няколко години пазарувам чарколя само от Плесио. Имат си и конфигуратор.

Гаранцията им е по сериозна и стоката не е "последен сезон" като в техно/полис/маркет, там продавачите им не различават чука от пирона.

Не съм купувал никога готова кошница понеже не са ми отговаряли на изискванията (демек тежки ИГРИ).

Най добрия вариант е да си насрочиш максимална сума, като най важните ти компоненти да са дъно, процесор, видео карта, другото търпи компромиси.

Според мен мини на Уин7 или Уин8 и не се мъчи повече с ХП, с толко стар софтуер даунгрейдваш цялата машина.

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ... разгледах конфигуратора и наистина там са последните компоненти откъм модернизация съдейки по характеристиките и цените им.

Но за такава сглобка която ще удоволетвори изискванията ми ще са нужни към 1000 лева и повече.

п.п Не бих заменил за нищо на света Уиндоус ХП -то докато работи на настолните компютри и лаптопите ако иска да излезне Уин 10-ка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

п.п Не бих заменил за нищо на света Уиндоус ХП -то докато работи на настолните компютри и лаптопите ако иска да излезне Уин 10-ка.

Ти си знаеш бе брат, мненията са винаги повече от участващите в един спор. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво не му харесваш на уин седмицата?

Ако има начин да си запазиш примерно записвачка, хард (за първо време) и кутия ще има вероятност да си вземеш читави компоненти.

Скоро скочих от с.939 към 1155 и да ти кажа честно има за какво.

Остава сега да се накумя и какво видео да купя защото стария RV770 издъхва.

Не пренебрегвай дъно и процесор, памет/видео се купуват лесно в последствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С десктопите приключих преди десетина години, но за офиса съм купил на колегите настолни НР, които са малки като размери и работят супер безшумно.

За 650-700 лв се продават и бюджетни лаптопи, които ще ти вършат чудесна работа, а и заемат много по-малко място (и горят по-малко ток).

Имай предвид че РС-то ще ти товари едни 40-50 лв към сметката, ако не го гасиш, т.е. за една година си купил втори лаптоп с тия пари.

Лаптопа тегли 35-40 вата (мерено с уред).

Всичките тия неща само при условие, че не си луд овърклокър, маниак на видео карти и подобни лапешки работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не харесвам шаренията в 7-цата макар и многократно по-добър от ХП-то.

Инак лаптоп т.е нетбук си имам но го ползвам за други цели.

Настолния компютър ще си е за вкъщи където се ползва от мен и останалите членове на семейството.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е прав си.

Имам нетбук не лаптоп който вече ми служи 1.5г. безпроблемно ... когато бях решил да взимам бях пуснал тема ... в последствие реших да си взема нещо малко което ще ми задоволи нуждите ... така и стана.

Иначе както казах настолния ще си е за вкъщи и така.

п.п Някой ако има за продаване РАМ памет за лаптоп 2ГБ ДДР2 на добра цена да пише да го позасиля на макс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дъно Asus - lga1155, ddr3, 6gb/s sata, usb 3.0 (общо 12 USB-та), 8 канално аудио - 144 кинта

Проц Intel Core i3 - 3.3ghz, 850mhz видео - 242 кинта

Рам - Corsair ddr3 1333mhz. Една или две плочки, както си прецениш. Нема и педесе лева едната.

Хард - WD Caviar Black 500gb. Има и терабайтови. 160 лъва.

Кутия си избери. 350 вата захранване ще ти стигне. Fortron са хубави захранвания, 60 лева е 350 вата. Има и цяла кутия+захранване за 70, ма са гадни китайци :hilezh:

За тия пари по-добро нема. Предполагам не си закоравял геймър, затова външно видео не съм сложил. Core i3-то си е предостатъчно за всичко останало, а и става за доста игри. Дори актуални заглавия като Fifa 13 би трябвало да вървят (не мога да твърдя със сигурност, защото не е излязла още, но съм на 90%). Ако някога ти се доиграят някакви игри със супер изисквания, като Batlefield 3, NFS The Run, бъдещите GTA и NFS винаги можеш да си добавиш хубаво видео. Слот имаш. Може само смяна на захранването да се наложи, но зависи какво видео ще си избереш и какво захранване си взел преди това.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичките тия неща само при условие, че не си луд овърклокър, маниак на видео карти и подобни лапешки работи.

Рано им е на десктопите да умират, има защо да се пънат и да ги правят все още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да ти помогна с избора на конфигурация и части. Принципно ти препоръчвам, ако имаш технически умения да си сглобиш конфигурацията сам. Това с марковите конфигурации винаги е грешка, плащаш пари за "куче в торба", сиреч не знаеш какво купуваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рано им е на десктопите да умират, има защо да се пънат и да ги правят все още.

Никъде не съм казвал, че умират. За моята работа не са нужни, и предпочитам лаптопи.

Като цяло отдавна не намирам смисъл в десктоп, особено за домашната мултимедия и игри - за първото има плеъри, за второто има конзоли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло отдавна не намирам смисъл в десктоп, особено за домашната мултимедия и игри - за първото има плеъри, за второто има конзоли.

Предполагам, че не играеш игри, щом се изказваш така. Щото пърформанса на една PS3-ка с 6-годишен хардуер и на една съвременна геймърска PC платформа нямат нищо общо. Да не говорим пък за един Xbox или Въйй. А приключението да играеш шутър с гейпад е просто... :gruebel::hilezh:

Единственото предимство на конзолите е цената и нищо повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за почти никоя работа не са нужни. Един Ретина Макбук Про покрива общо взето всичките нужди, на който и да било. 27" екран към него и си капитан. За домашно ползване даже и лаптоп вече ми е в повече. Табла, телефон, някакъв стрииминг плеър и един НАС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никъде не съм казвал, че умират. За моята работа не са нужни, и предпочитам лаптопи.

Като цяло отдавна не намирам смисъл в десктоп, особено за домашната мултимедия и игри - за първото има плеъри, за второто има конзоли.

Баси глупостите. На конзоли могат да се играят само нямои игри, които ги няма за пц.hilezh.gifhilezh.gifhilezh.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На макбука ли играеш спфунки? :hilezh:

И ми каЙ кой те пита за ретини, макбуци, падове и въобще квото и да е над 1000 пари, като темата е за ИЗБОР НА НАСТОЛЕН КОМПЮТЪР. :zustimm:

Редактирано от dhtj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...