Jump to content

Лоша миризма от въздуховодите


MPAK

Recommended Posts

Колеги я дайте малко акъл, като пусна климатроника и мирише на застояло. Филтъра на купето ми е нов и мисля да купя някакъв спрей и да пръскам във въздуховодите. Можете ли да ми препоръчате някаква марка или ако съм в грешка направо да кажете какво да правя :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега за спрей не мога да ти препоръчам марка,но за да нямаш скорошни проблеми след почистване е хубаво като изключваш климатика да оставиш вентилатора да поработи още 5 мин за да изсуши изпарителя ,защото по него се събират много бактерии.

 

 

Иначе ето ти инструкцията за спрей за почистване:

 

Начин на употреба за автоклиматици:
- При работещ климатик на колата и максимална степен на вентилаторите, с помощта на удължителя, се впръсква спрея през смукателния въздухоотвод ( пръска се на няколко пъти в рамките на 2-3мин.
- Като е напръскано климатика се настройва да върти въздуха само в купето.
- Изчаквате 10-15мин,
- Настройвате климатика да вкарва въздух от външната среда и проветрявате колата ( Свалята прозорците и/или отваряте вратите )
- През цялата операция климатика на колата трябва да работи ( компресора )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със спрейовете ефект ще има, но не особено дълготраен и достатъчно качествен. По- добре отиди при някой авто- климатикаджия да ти пусне една система в колата за около 20 минути, за да изчисти миризмите и наслояванията по изпарителя. Ако след подобна намеса продължава да мирише, значи трябва да се сваля и чисти, поради стабилно замърсяване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време и аз имах същия проблем, пръснах с пуловеризатор разтвор вода и доместос във филтъра директно във перките на парното.. Включваш на макс вентилатора и пръскаш!

После, напръсках филтъра с дезодорант да не мирише на доместос и се оправи.

Sent from my ST25i

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Вчера използвах спрей за климатици на Arexons със една тръбичка, която се кварва във въздуховода и се издърпва със впръскване на пяна. Върши работа. Сега мирише свежо.

Редактирано от Bojidar_sportback
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Аз изплозвах подобен спрей, единствено въздуховодите почнаха да издават миризма на химикали, Забелязах че миризмата се появява в случай когато не работи компресора - когато колата е с натиснат ЕКОН. С работещ климатик го няма това нещо. Да сменям ли Филтър купе? Въздуха за климатика и за парното от различни въздуховоди ли идват ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен е същото като при колегата LTPetrov. Нямам никакви миризми от климатика по принцип, но като прочетох тук (а и съм чувал от другаде), че е хубаво компресора на климатика да се спира 5 минути преди гасенето на колата, реших да пробвам. Е... при следващото палене на колата и пускането на климатика се появи ужасна миризма. След няколко карания ( и без ECON преди гасене) миризмата изчезна и сега отново си е ОК. Някой знае ли защо така става?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато си пуснал климатика вътре в купето имаш изпарител (радиатор) който охлажда въздуха. При охлаждане изпарителя се охлажда и при спирането на климатика (пускаш екон) се появява конденз. Миризмата идва точно от този конденз. Попринцип конденза ти изтича под колата ,но понякога тръбата която отвежда конденза се запушва. Следователно изпаряването на конденза се забавя и почва миризмата. Затова си чел ,че е добре преди да се изгаси колата да работи само вентилатора ,за да изпари по бързо. Решение и аз незнам да има ,но си проверете тръбите да не се саа запушили.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

............................................................ Попринцип конденза ти изтича под колата ,но понякога тръбата която отвежда конденза се запушва. Следователно изпаряването на конденза се забавя и почва миризмата. .................................................................................. ,но си проверете тръбите да не се саа запушили.

Някой има ли идея, къде е тръбата, която отвежда конденза. Днес се качих на колата и като пуснах климатика, замириса зверски на "чорапи". Дайте идея къде да търся тази тръба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз Пръсках с препарати в системата от два месеца на къси дистанции не го пускам а на дълги 5 минути преди да стигна натискам екона за да спра компресора и да изсъхва, както беше предписано, но никакав ефект. Днес ще ходя в сервиз да попитам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен нещата се оправиха с препарат, който се поставя зад пасажерското място и пръска за около 10-15 мин. при пуснат на макс климатик и най ниска температура. Но това е за около един сезон /лято/ и после пак. Открих инфо за въпросната тръба за отвеждане на конденза /в прикаченият файл/ но не съм проверявал моята все още, но при мен капе под колата, точно в краката на пасажерското място.

post-84222-0-54600800-1437644233_thumb.j

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изображението на отцедника. Ще ми е от голяма полза. При мен, никога не съм забелязал да капе от където и да е било, но не карам и толкова често тази кола. Принципно, бях намислил в събота да оставя колата на климатик на макс за дълго време и да я вкарам в гаража, за да мога на канала да огледам хубаво от долу, къде по дяволите е този отцедник. След като го отпуша, съм решил да махна филтъра купе и на вентилатор пуснат на макс да започна да пръскам през отвора на филтъра "САВО". Тази гад, преди 15-тина години ( преди да сложиме външна изолация), страшно много ми помагаше при борбата с мухъла, след отоплителния сезон. Предполагам и сега трябва да свърши работа, освен ако не са го развалили за тези 15 години. Белината в тази гад, избиваше всички оранизми, живеещи във влажна среда. Вярно, в колата няма да може да се седи от белината в продължение на часове, но по спомени от преди 15 години, след хубаво проветряване не остава никакъв мирис.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен по интересно е къде точно отива горният край на тръбата и дали там не е мизерията, иначе със "САВО" си чистя отцедната тръба на домашният хладилник /след като я сваля де/ и я прави като нова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

................След като го отпуша, съм решил да махна филтъра купе и на вентилатор пуснат на макс да започна да пръскам през отвора на филтъра "САВО". ...........

http://apogee99.com/index.php?main_page=product_info&cPath=25_167&products_id=2965&zenid=c766d6bbcc9610bff4be59ba19bbcebd

Опитай с това, скоро правих процедурката и засега месец и нещо рецидив няма. Измирисва се за ден-два, като "аромата" обикновено е някакъв плодов, най-често портокал. Има го същия спрей на мафра, нигрин, все същата работа върши.

Редактирано от NIKO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-после, добих доста по-ясна представа за отцедника на климатроника. След като намерих в ELSA секцията за него, се уверих, че съвпада описанието с дадено от колегата stefanin. На него си пише, че отворът към който е свързан отцедника се намира от пасажерската страна. Вкарах колата в гаража и на канала най-после видях от къде изкарва конденза и се уверих, че при мен не е запушен. За около 10 минути работа на място, започна да капе. Доста хитро са го направили в Ауди. Отцедника капе върху изолацията на генерацията. По този начин, високата температура от нея, спомага да не се получава локва под колата (а го изпарява). Аз ги забелязах (капките), тъй като вкарах колата още студена в гаража.

 

image.png

 

image.jpg

 

 

image.jpg

 

 

 

Сега ми остава да си намеря и спрея за климатици (този, който колегата NIKO ми препоръча) и да започна да пръскам с него, смело и безотговорно.........  :hilezh:  :hilezh:  :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Д-брос ми напръскаха въздуховодите с един спрей(не помня името обаче), вече месец няма миризми, преди това беше ужас най-страшен.И въобще не се съобразявам да го изключвам 5мин. преди спиране.Ако замирише, пак ще го напръскам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...