Jump to content

проблем с лампа на таблото (!)


Pavlina

Recommended Posts

Здравейте,

искам да попитам дали някой може да ми помогне, тъй като от вчера като запаля колата и ми светва една червена лампичка на таблото с този знак(!).

Доливах спирачна течност, но лампичката продължава да свети. Може ли някой да даде предложения от какво друго може да е? Колата е Ауди А3, 98година. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Ще видим дали е от това, защото акумулатора съм си го купила преди 4 месеца и колата не я карам само градско, че да се е изтощил.

Редактирано от VBI
Цитиране на предходен пост!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно е индикация за проблем със спирачките,абс-а на колата работи ли си ?Най-добре да се закачи на диагностика,иначе си гадаем,като изкараш поплавака за спирачната течност забележи дали гасне,също и модулите на абс-а сдават багажа понякога,но би трябвало да светне и абс лампата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сериозно ли си мислиш,че този символ е за смяна на спирачна течност? :gruebel:/>

Редактирано от VBI
Цитиране на предходен пост!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колежке.Аз бих ти предложил да извадиш буксата на казанчето със спирачна течност,и ако изгасне лампата,значи проблема е в датчика на казанчето.Но до колко се сещам тая лампа свети и при други проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора ... този пробел е вече разискван и има доста добру предположения, моля прочетет линка който съм дал, накратко изводите от него са, че първо трябва да се свали акомулатора да се зареди(независимо дали колата зарежда нормално или не) и чак тогава да се търси проблема в спирачките ... четете малко :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Колега, представи си, че проблема е наистина в спирачките а ти се успокояваш, че е акумулатора през това време, и останеш без спирачки?

Символа на таблото е за проблем в спирачната система. Първото което трябва веднага да се направи е да се провери нивото на спирачната течност, състоянието на накладките и спирачните апарати за херметичност. Това не отнема много време. Най честата причина за светенето е ниско ниво на течността и износени накладки. Наистина има вероятност лампата да светне и при недостатъчно напрежение в ел. системата, тъй като тогава отказват системи като ABS. Повредата се диагностицира с измерване на напрежението на акумулатора при работещ двигател, но първата грижа е да се уверим, че имаме сигурни спирачки!

Пиша всичко това, за да не вземе някой, чел тази тема, и по време на път ако му светне лампата, да се успокоява измамно, че проблема е в акумулатора и не дай боже да се утрепе заради неработещи спирачки!

Редактирано от VBI
Цитиране на предходен пост!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега сам споменаваш , може да е и от ниско напрежение в системата не е ли по правилно първо да си зареди акумулатора и да види тогава какво ще е положението или директно от зад на пред да подходи ,че накрая да стигне до простата причина."акумулатор" който ни го продават за нов а той видиш ли здал багажа за отрицателно време! И аз бях със същия проблем така че давам само предложение.Дано се окажа прав защото със спирачната система компромиси наистина не бива! :respekt:/>

Редактирано от VBI
Цитиране на предходен пост!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако примерно проблема е спукан спирачен маркуч, след светване на лампата имаш спирачки още само при 4-5 натискания на педала, след това нямаш спирачки. В такава ситуация най-разумно е да се спре веднага и да се провери нивото на спирачната течност. Ако е спаднало под минимума се оглеждат спирачните маркучи дали са здрави и дали по някой от спирачните апарати няма спирачна течност. Работата е за две минути и не струва нищо.

Ако до тук всичко е наред добре е да се погледнат накладките доколко са износени. При някои автомобили в самите накладки има монтирани датчици, които подават сигнал, когато накладките са достигнали гранично износване. Ако дебелината на накладките е намаляла силно, примерно под 3 мм, а никъде не се виждат течове, то лампата на таблото алармира за износени накладки. Това също може да го направи всеки и не струва нищо.

Ако проблема е в накладките спокойно можеш да си продължиш с идеята, че при първа възможност трябва да ги смениш.

Ако проблема не е и в накладките, тогава вече явно причината е електрическата система.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей колега "Костадинов" напълно съм съгласен с това което казваш, но мисля, че не си прав за останалото и да, защото колежката е naписала, че първо точно това е направила да провери спирачната система, след което съм дал линk, който явно не си погледнал, където точно подобен проблем е разгледан на дълго и широко, и другото което е щом един човек(независимо жена или мъж) се качи зад волана трябва да е напълно наясно със символите на таблото и, че червения цвят значе "спри на момента", без значение дали занеш със сигурност кое какво е, затова са измислени тия неща с различните цветове, в крайна сметка ние сме DRIVERS not USERS!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 years later...

Момчета и на мен ми светна червената лампа с удивителната. Колата е ауди а4 б5 125к.с. Изчетох всичко писано в темите публикувани от вас, налях течност до MAX, зареди акумулатора, смених го с друг, по-нов и ПАК СИ МИГА ТАЗИ ТЪПА ЛАМПА. 

Смених АВС-а и почна да мига, а АВС-а работи. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен този символ светеше , защото ми бяха износени накладките и нивото в казанчето беше спаднало. Погледнете си накладките дали не са износени:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...