Jump to content

Избор на wireless рутер за домашно ползване

Recommended Posts

• Replies 251
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

В смисъл като имам 6 съседа на 6ти канал, трима на 1ви и 4 на 11ти ми препоръчваш да се забия на 1ви?

Аз веднага отивам на трети. Или девети.

Ако на 3ти и 9ти няма никой - там вероятно ще си (по-)добре, но ако и там има хора то най-добре да си на 1ви, 6ти или 11ти.

Снощи си поиграх леко и не можах да установя някаква разлика но открих че 1ви канал се е освободил и веднага го завзех.

Иначе от лекцията на Уизи полезното е това:

Using Channels other than 1, 6 and 11 in 2.4 GHz
 If you're using Channel 1 and your neighbor is using Channel 2, you're both putting plenty of power into each other's channel. Even the best receivers have difficulty dealing with this level of "adjacent channel interference". Whatever a receiver can't understand, ends up as "noise", which can reduce performance.

On the other hand, when both your WLANs use the same channel, the CSMA/CA mechanism described earlier, as well as other Wi-Fi coordination techniques, can operate as intended. Although you both will be contending for a share of the same spectrum (and bandwidth), your requests can be coordinated for most efficient sharing. In other words, you may not get the speed you want, but you'll get reliable operation.

Та с две думи идеята е че ако ползваш (прекалено) близки канали си пречат (интерферират) докато ако се накачулят повече маймуни на един канал си го споделят и тогава има ред. Както и по-малко шум. Всъщност може да се каже че има само един канал - 6ти защото единствено на него някой тарикат може да се опита да завземе всичките 11 канала за по-голяма скорост в даден момент. За съжаление тук всичко опира до софтуер. И колко други маймуни има наоколо.

• 4 months later...

Да не отварям нова тема... някой има ли наблюдения над този тп-линк?

http://www.pazaruvaj.com/ruteri-c3144/tp-link/archer-c8-p252974117/

Трябва ми да сменя един стар wr740n, който реално не създава грижи, но искам да имам 5ghz.

Проблеми с обхвата няма никакви, та това няма да е причината за смяна.

Хареса ми, че на този С8 мога да му закача един външен юесби 3.0 диск и да се шерва към всички компютри в мрежата.

Та, дайте мнение за този C8 или пък някой друг с подобна екстра...

• 4 months later...

Да вметна само пътечката която извървях с идеята да си докарам повечко сигнал на 5те GHz на рутера ми (Netgear WNDR4300), който има чудесен сигнал на 2.4GHz, но вторият му банд куца.

Та... трябваше да си намеря въпросните "pig tails" кабелчета за антени, които да ми изкарат връзка навън от корубата на рутера, които всъщност са SMA to Ufl./Ipx Cable и да си приготвя външни "антени". Изчаках си китайчетата да ми доставят кабелчетата, приготвих си антени от TP-Link 1043, монтирах всичко:

yJjoWdW.jpg

..... и к*рец. <_< Уж бях прочел, уж бях сигурен, че антените са еднакви, но явно толкова съм прочел :wall: Всъщност 2.4GHz и 5GHz антените нямат много общо що се отнася до това как са конструирани.

Хайде нови антени от eBay вече за 5GHz, оригинални Asus (ще ви излъжа кой точно модел техен рутер) и в крайна сметка това са резултатите:

Непосредствена близост до рутера с оригиналните антени:

d7OEJ65.png

Непосредствена близост до рутера с новите антени:

5y8T5Kw.png

Един етаж по-нагоре и леко в страни с оригиналните антени:

OlmgdsB.png

Един етаж по-нагоре и леко в страни с новите антени:

i7ay8LH.png

Дали си струва? Ами струва си, но май очаквах повече :) А вече дали е правилно да очаквам повече не знам ;)

Мен понеже леко ме мързи за такива ТНТМ-та , рутерборда вика на 2.4 , един вдр4300 вика на 5гхз , като вероятно ще сложа един изостанал наностейшън м5 за ап на 5гхз и ще махна и тп-линка, че ми спира влан-ите  :supercool:

• 6 months later...

Как мразя да археологствам, но:wall:

До преди три дни рутера летеше, ядове- никакви.

Почна да забива- не само на wireless, но и на lan. Само ребутване го оправя. В логовете няма никакви грешки записани. Единствената скорошна промяна, която съм правил е да добавя още един резервиран ИП- адрес по МАК за новия ми лаптоп. От 3 дни забива поне веднъж на ден и ми се разхожда по нервната система.

Някаква идея какво може да причинява проблемите (в нетЯ не намерих сходен проблем) или директно да пазарувам друг?

П.С. със заводския фърмуер съм.

1 hour ago, Ivo_Dinkov said:

Как мразя да археологствам, но:wall:

До преди три дни рутера летеше, ядове- никакви.

Почна да забива- не само на wireless, но и на lan. Само ребутване го оправя. В логовете няма никакви грешки записани. Единствената скорошна промяна, която съм правил е да добавя още един резервиран ИП- адрес по МАК за новия ми лаптоп. От 3 дни забива поне веднъж на ден и ми се разхожда по нервната система.

Някаква идея какво може да причинява проблемите (в нетЯ не намерих сходен проблем) или директно да пазарувам друг?

П.С. със заводския фърмуер съм.

Махни този резервиран IP адрес по МАС и сложи много дълго време на DHCP лийс (месеци ако трябва). Тогава IP адреса няма да се променя.

Edited by CVT

Примерно изсъхнал кондензатор и забива процесора.

• 6 months later...

Момци, препоръчайте нещо с добър обхват за домашно ползване. Сега съм с тп линк с една антена, но напоследък взе да прекъсва и ми се иска да го сменя...

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk

Бих желал да ползвам темата за следния въпрос:

Cisco Linksys WRT120N след factory reset не ми приема default парола ако искам да достъпя конзолата при връзка с рутера чрез кабел.

Изкарва си log on screen, username & password.

При връзка през WiFi проблем няма...:steinigung: Приема си ги без проблем.

• 2 months later...

Да питам и аз нещо. Имам налични 2 рутера и не знам кой да ползвам. Днес ми подариха чисто нов, неразопакован TP-link WR841N V11, а досега в продължение на 3+ години ползвам един WR842ND, който не помня V1 ли беше или V2. 842-ката веднъж остана включена под едни мои дрехи за цяла вечер и се изпече доволно, но щетите са само по пластмасата - стана кафява.:hilezh:

Въпросът е - има ли смисъл да ползвам 841-цата, при условие, че не ползвам USB-то на другия по никакъв повод и нямам намерение и в бъдеще да го правя. Изключвайки това, има ли смисъл да минавам на по-новия 841 или да си оставам с този?
Другото, което ме интересува е какви са тези къстъм фърмуери OpenWRT и каква би била ползата от инталиране на такъв на евтина пръчка, като тези двете? Какво мога да очаквам от такъв фърмуер? Да се има в предвид, че рутерите не ми представляват интерес и съм доволен от връзката с 842ND-то. 3-4 стени в панелка почти не ги усеща.

А как точно ги "усещаш" тези рутери?

Направи тест на скоростта през speedtest.net и виж кой се държи по-добре. Ако и двата ти позволяват да удариш скоростта за която си плащаш, няма значение кой от тях използваш.

OpenWRT и DD-WRT дават много повече функционалност на рутера, но и също така подобряват неговата работа, ако се окаже, че конкретен модел сработва хубаво с някоя от двете дистрибуции.

Слаб сигнал или трансфер може да се окаже и от нещо супер безобидно на пръв поглед като WiFi канал или вид криптиране на връзката.

Няколко модела съм пробвал с въпросните фирмуери и винаги с опенврт дъм оставал по-доволен. Тп-линк оставен със стоковия фирм е единствено сегашния ми арчър ц8... просто си бачка перфектно, даже вече забравих потребителя и паролата.

Няма как да ги пробвам поне до другата седмица рутерите. Не ме вълнува кой ще постигне минимално по-висока скорост. Интересува ме стабилност, качество и сила на сигнала. Изглежда двата са приблизително еднакви, но единия е с повече флаш. Просто когато избирах 832-ката за 831 или 731 имаше доста оплаквания, че с тогавашния фърмуер постоянно е дропвала връзката, трябвало е доста често да се рестартира, за да работи коректно, иначе е имало свързаност, но интернета не е зареждал нищо. Иначе страх, не страх, ще му се уча и ще сложа OpenWRT. Най-много да го брикна.:hilezh:

Така като гледам TP-link WR841N V11 има поддръжка като за OpenWRT, така че можеш спокойно да му се мяташ. Препоръчвам горещо!

Допълнително: wireless канала най-добре да е 1, 6 или 11, а криптирането задължително AES!

Така е, защото на 2.4GHz има място само за 3 канала, а пък са сложили 12. Най-добре е с приложение като Wi-Fi Analyzer за се следи от време на време какво е положението, или да се използва рутер който поддържа автоматично избиране на канала.

wifiscanner.png

Така погледнато на 2.4ГХз има само един канал. Моят. :hilezh:

Истината е че трябва да се пробва кой канал най-много ти понася - дава най-висока реална скорост. Често пъти теоретичният избор не е най-доброто на практика. Поне това съм установил аз.

Хубаво обсъдихме рутерите, ама я дайте някой метод за влизане в заключен рутер, че вчера докато ме е нямало са минали и инсталирали нета и без да питат са заключили рутера с думите "Правим го да не се бърника много". Е аз искам поне да мога да си сменя SSID, парола, криптиране, че и OpenWRT да сложа. Не знам дали ако бодна другия рутер ще тръгне изобщо нещо.

Ресетването на рутера е начин. Другия начин е да им се обадиш и да им кажеш че ако не ти дадат паролата прекратяваш услугата.

Ресетване:

Запиши си IP адреса (ако си със статичен IP адрес), адреса на DNS сървера и адреса на дефолтния гейтуей. Теzи неща можеш да ги разбереw като свържеш компютъра директно към мрежата (не през рутера) и след това в команд-промпта напишеш: ipconfig /all

IP адреса си можеш да видиш от тук: http://whatismyipaddress.com/

Виж дали дефолтната парола я пише на етикетчето от долната страна на рутера. Ако я има, ресетваш рутера от бутона от задната му страна, след това влизаш с паролата и вкарваш данните.

Edited by CVT

Ресетването не е вариант. Плаща се и за настройка на нета, ако по някакъв повод се наложи. Фирмата не давала данни за рутерите, именно защото много се пипало и им се налагало да ходят по адреси за нищо. Често им връщали и брикнати рутери. Това било начин да си ги защитят.
Обадих се на техническата поддръжка. Само при споменаването на OpenWRT, се би тревога и ми се обясни, че мога да си правя експерименти с оборудване на провайдера. Обясни ми се, че имало тарикати, които се навръзвали заедно да ползват нета. Ама то има много по-лесни начини за това.

Горещо се надявах някъде да скътали config file ако на различните рутери слагат различни пароли, но уви, няма такъв. Нямам и голям избор за интернет тук. Така че няма кой да уплаша с варианта давате ми паролата или напускам.

Това е най-добрата идея. Даже можеш да изключиш Wi-Fi-я на техния рутер от бутона отзад да не прави допълнително смущение.

Edited by CVT

1 hour ago, CVT said:

Запиши си IP адреса (ако си със статичен IP адрес), адреса на DNS сървера и адреса на дефолтния гейтуей. Теzи неща можеш да ги разбереw като свържеш компютъра директно към мрежата (не през рутера) и след това в команд-промпта напишеш: ipconfig /all

Тук може да удари на камък ако види примерно само рутера, а не настройките на WAN порта. Не бих препоръчал това!

53 minutes ago, TiL said:

Ем бодеш си ван порта на твоя рутер в лан порта на техния и си дерзай.

Рутер, след рутер и така на всеки километър! :) Определено далеч от "Най-добрата" идея.

Да, след като е техен рутера и го заключват, значи сигурно и го рестриктват по MAC адрес от тяната страна.

Рутер след рутер май е единствената идеа. Не виждам защо обаче да не е добра.

Не виждам защо и на теория да не е добра, освен че ще харчи по 75 стотинки повече за ток месечно.

Edited by CVT

Лаг от 1-2 милисекунди? Даже и световния рекорд на 100 метра се изверва в стотни от секундата. Милисекунда просто няма как да усетиш.

Никога няма да видиш отворен порт, ще минаваш през още един firewall, ще зависиш от още едно устройство сглобено за $3.47.

Ако нито едно от тези неща не внася дискомфорт - предлагам да нанижете още няколко рутера. За по-сигурно. :) 

Чакай, чакай... що да не види отворен порт? Звъни на доставчика и те ще му го отворят от разстояние. Къв е проблема?

На кой рутер ще пуснеш порт? На първи? После WAN порта на втория ще отвори ли същия порт към РС-то? :huh: DMZ от единия рутер до втория, а после? И как въобще да пусне порт като първия рутер му е заключен!?

Ей такива разни неща само на първо четене ми минават през главата.

Ама за вас гледам вече всичко е "добра идея" и "готово" :) 

Обажда се и му слагат един IP адрес на DMZ в заключения рутер (192.168.0.10 да кажем, ако се използва този събнет). След това набива този IP адрас като статичен на неговия си рутер. Ако иска да си отваря портове си го прави на неговия си рутер.

Какво не е ясно тук? Или не ти е ясно какработи DMZ? Всички портове към DMZ са отворени.

Edited by CVT

Жестоко :) Като те слуша човек направо грехота да не сложи още 2-3 рутера на DMZ след това, казвам ти ;) 

:bia: 

Има ли някакъв проблем с това което предлагам? Ако има - би ли обяснил какъв е? Защото аз казвам че няма. След като IP адреса на втория рутер фигурира като DMZ в първия, той (втория) става като външен рутер.

Edited by CVT

На 2/24/2017 at 16:14, Wizi написа:

На кой рутер ще пуснеш порт? На първи? После WAN порта на втория ще отвори ли същия порт към РС-то? :huh: DMZ от единия рутер до втория, а после? И как въобще да пусне порт като първия рутер му е заключен!?

Ей такива разни неща само на първо четене ми минават през главата.

Ама за вас гледам вече всичко е "добра идея" и "готово" :) 

Wizi от 2004-5г до 2012г бях абонат на тогавашното БТК и техния адсл интернет. Пръчките които даваха първоначално бяха без безжучна мрежа, послед пуснаха такива с безжична мрежа, но със слабо покритие. Та винаги съм имал рутер между тяхната пръчка и моите устройства. Няма смисъл да ти изброявам колко различни сървъра съм пущал, винаги съм държал поне една машина на която да имам отдалечен достъп... Не знам защо си мислиш, че няма начин да пренасочиш портове като си с два рутера... Та това да му е проблема.

Пичове, варианти всякакви. Въпросът е кое е правилно и честно казано идеята рутер след рутер след рутер след рутер само защото можело да се портва и имало DMZ, разбираш ли, не го прави решение. Ма явно по-скоро за мен лично :) 

Само един рутер в повече не е нищо, като се вземе предвид през колко хопа се минава за да се стигне където и да е.

C:\>tracert www.audibg.com

Tracing route to www.audibg.com [87.118.185.19]
over a maximum of 30 hops:

1     1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.1.1
  2     2 ms     2 ms     1 ms  151.237.52.1.prolan.bg [151.237.52.1]
  3    19 ms     6 ms     8 ms  209.232.236.94-optic-com.eu [94.236.232.209]
  4     3 ms     6 ms     3 ms  ge-1-1-4--br2.sof.ITDNet.net [87.118.152.193]
  5     2 ms     2 ms     2 ms  94.155.94.251
  6     2 ms     2 ms     2 ms  lt-1-1-60-bi2.sof.ITDNet.net [212.116.136.70]
  7     2 ms     2 ms     2 ms  audibg.com [87.118.185.19]

Trace complete.

Да не говорим за сайтове които са в друга околия!

Ма къв е проблема след като за да ти потече нет в къщи се прекарва през сума активни и пасивни устройства... По твоята логика най-добре 20метра кабел директно от доставчика и в твоя комп... Дай боже някой ден всичко да е ПОН мрежа...

Edited by TiL

Реално, кой е най-добрият вариант, без да се занимавам изобщо с провайдъра, че с тях удрям на камък? Не е желателно и да се появи някакъв досаден лаг. Нещо за идеята на колегата @papi92? Не са слагали обаче рестрикшън по мак адрес доколкото знам. Мога да сложа какво да е у-во и няма да има проблем с мак адреса.  /оффтоп При булсат го имаше този номер с ограничаването. Дойдоха, свързаха нета, обадиха се в централата, за да добавят мак адреса на рутера, а за всяко следващо у-во трябваше да се обаждам. Например, литне ли рутера в събота, чакам до понеделник за да добавят мак-а на лаптопа, за да го ползвам като кабелен. // Тези цъвули обаче, не ги знам какво настройват.
Най-накрая ще сложа един keylogger, ще ресетна настройките на рутера, ще ми го настроят наново и ще си свиркам.

Тва с мак адреса е най-малкия дерт. Слагай втори рутер и не се стягай, лаг няма да усетиш.

И аз съм с втори router след на Виваком оптичния приемник и техния рутер, който е някакъв дребен Huawei и не можа да изкара скоростта за която си плащам по Wi-Fi. 

Edited by nikolaef

Каква марка ти е втория рутер и за каква скорост си плащаш? Даже и на 1 метър ли не може да докара скоростта през Wi-Fi? А по кабел докарва ли я?

Edited by CVT

С Bridge може да се елиминира рутирането в операторското устройство. 

22 minutes ago, CVT said:

Каква марка ти е втория рутер и за каква скорост си плащаш? Даже и на 1 метър ли не може да докара скоростта през Wi-Fi? А по кабел докарва ли я?

По кабел я прави, втория рутер е ASUS RT-N53. Лаптопът е в същата стая с рутера на Виваком и не може да направи 50Mbps. През Asus-a я прави без проблем. От днес ще съм на 100Mbps ще видим там как са нещата...

Хмм, след като по кабел през втория рутер я прaви, може би имаш смущения. Пробва ли на 5 GHz?

По спомени (това се случва преди 2 години, когато минах на Виваком) опитах всичко, което ми дойде на ум през техния конфигурационен портал. Не се сещам точно, но опитах всички опции, като лаптопите бяха 2 - MacbookPro и HP Probook. И на двата не можеше да вдигне скоростта. От Виваком съпорт не можаха да излязат с предложение или обяснение и преминах на най-бързия вариант - добавих рутер. За две години съм имал 2 или 3 пъти проблеми, при които е трябвало да рестартирам всички устройства. Към момента, ако заработи всичко на 100Mbps, не ми пречи да си остане така. 

25 minutes ago, velas said:

Да, но не решава проблема с отварянето на портове. DMZ e единствения начин да можеш да си отваряш портове от втория рутер.

На виваком рутера прави 3Mb през wifi и повече ТЦ. Иначе по кабела 10Mb. Но от кореспонденцията с тях накрая излезе, че това е положението...:nixweiss:

Е, това е вече някакъв много стар рутер - да максва на 3 мегабита.

Преди 3 часа, CVT написа:

Да, но не решава проблема с отварянето на портове. 

Защо?

Искаш от оператора да ти отвори всички портове (ако са затворени) и си селектираш необходимите портове от втория рутер по стандартния начин. Операторския рутер се ползва само като медиа конвертор (ONT).

Оператора въвежда в системата си MAC адреса на втория рутер като клиент и ако се наложи да го смениш, вписваш го ръчно в другия рутер и не се занимаваш с оператора. От доста време съм по този начин.

В крайна сметка боднах втория рутер (WAN) в LAN1 на операторския и така си свърших работата. Както се очакваше няма лаг или падане на скоростта. Не съм спирал DHCP, дано няма конфликти при раздаването на IP-та.

Трябва да проверя на другите у-ва как ще се отрази DHCP. По-конкретно на телевизора и конзолата. За телевизора имаше упоменато нещо за избягване на DHCP, но не помня какво беше.

58 minutes ago, velas said:

Защо?

Искаш от оператора да ти отвори всички портове (ако са затворени) и си селектираш необходимите портове от втория рутер по стандартния начин. Операторския рутер се ползва само като медиа конвертор (ONT).

Оператора въвежда в системата си MAC адреса на втория рутер като клиент и ако се наложи да го смениш, вписваш го ръчно в другия рутер и не се занимаваш с оператора. От доста време съм по този начин.

Става и така, но само ако рутера поддържа формата от-до. Това пак е 100% еквивалентно на DMZ.

Edited by CVT

Преди 5 часа, CVT написа:

Е, това е вече някакъв много стар рутер - да максва на 3 мегабита.

Ще напиша модела на рутера и един скрийн шот да видиш колко е зле... :wall:

6 hours ago, velas said:

Ние още свитчовете не сме открили, а ти за бриджове говориш. Седи малко!

5 hours ago, CVT said:

Да, но не решава проблема с отварянето на портове. DMZ e единствения начин да можеш да си отваряш портове от втория рутер.

Ти сериозно ли? :huh:

Да не се повтарям просто прочети какво колегата вече ти беше написал:

2 hours ago, velas said:

Защо?

Ако можеш да бриджнеш порт от операторския рутер, който директно да си вържеш в твоя рутер, тогава абсолютно всичко остава в твои ръце! Всичкото рутиране! Никакви безсмислени DMZ-та, никакви отворени портове, нищо. "Операторския рутер се ползва само като медиа конвертор (ONT)". Точка.

Както вече казах по-горе, отварянето на всички портове в операторския рутер към определен IP адрес e 100% еквиваленто на поставянето на този IP адрес във DMZ в операторския рутер. Така че това което колегата @velas предложи също става (както вече казах по-горе) и е същото както това което аз предложих още по-горе, а ти каза че не било добра идея.

Не съм сигурен какво колегата @velas има предвид под Bridge и затова не го кометирах, но ако става дума за WDS озобщо не е добра идея. Не знам за какъв друг бридж може да става дума - този рутер само WDS поддържа.

Но след като ти повтаряш същото което колегата @velas вече каза, би ли обяснил какво означава "да бриджнеж порт от операторския рутер, който директно да си вържеш в твоя" и най-важното - как се постига това с този TP-Link рутер ???

Питам защото пренебрежителния тон който използваш кара човек да си мисли че си експерт по темата, обаче техническите мнения и обяснения които предоставяш съвсем не отговарят на това ниво. Дано да не съм прав относно последното.

Edited by CVT

ИТ батки, ще ме прощавате, че ви прекъсвам неразбираемата дискусия ама имам нужда от съвет.

Трябва ми рутер. Нещо много моШно, дето да фърга сигнал докато е затворен в малко стайче (с фаянсови плочки) толкова мощен, че да се фаща на 25 метра през 3-4 стени/плочи.

До момента съм с тайм капсула на 6-7 години, от която като цяло съм много доволен, ама не ми стига сигнала до терасата и в ъгъла на спалнята.

Четох това: http://10beasts.com/best-wireless-routers/

ама освен да ги гледам колко футуристично изглеждат тия рутери, друго не загрях много.

Хубаво е рутера да има някакво дискче - за бекъп на мака и за складиране на някой друг файл ...всъщност май никой от тия рутери няма диск...

Цената е от значение ама не е определящ фактор.

Каква скорост искаш да постигнеш и за каква си плащаш? С какъв рутер си в момента (марка и модел)?

Написал съм, че съм с Епълската Тайм капсула.

Нетът т 50 мбита даунлоуд и 30 ъп от Мтел и скоростта се поддържа постоянно - оптичният кабел влиза у нас, минава през техния Хуавей модем и от там по кабел влиза в тайм капсулата, която пръска сигнала из къщурата.

Понеже рутерите са забити максимално външно на апартамента, в най-отдалечената част и на горния етаж сигнал от рутера не достига. Искам да реша този проблем, взимайки по-"мощен" рутер.

Преди 14 часа, CVT написа:

Не знам за какъв друг бридж може да става дума - този рутер само WDS поддържа.

Имах предвид рутера на БТК на nikolaef.

А колкото до "проблема" на s7r3l0k, вече се дадоха няколко варианта за решения - просто си слага само неговия рутер, а ако има заключване по МАК - вписва го ръчно и си свирка... Същото е можел да прави и докато е бил абонат на булсат, а не да чака някой да му сменя МАК адреса в системата...

В никакъв случай рутер след рутер е нещо хубаво. Сам даваш пример през колко хоп-а минава една връзка. Нали затова и се създадоха регионалните сървъри...за да намалят хоп-овете.

s7r3l0k може в момента да не забелязва забавянето на второто рутиране, но неминуемо с времето ще има повече проблеми.

17 minutes ago, redalex said:

AirPort Time Capsule 802.11n (4th Generation)

По-добра бекъп интеграция от тази на Time Capsule-а няма да намериш. Слагаш някъде един Airport Express да ти е extend-ва мрежата и си готов. Плюс е, и че ще получиш wireless audio stream.

ПС. Само не ми стана ясно защо ползваш и модема на Мтел, а не си се вързал директно.

16 minutes ago, velas said:

В никакъв случай рутер след рутер е нещо хубаво. Сам даваш пример през колко хоп-а минава една връзка. Нали затова и се създадоха регионалните сървъри...за да намалят хоп-овете.

s7r3l0k може в момента да не забелязва забавянето на второто рутиране, но неминуемо с времето ще има повече проблеми.

Не съм съгласен специално за този случай - разликата между 7 и 8 хопа е незначителна - 1 милисекунда. Също не виждам защо мислиш че с времето ще има повече проблеми.

30 minutes ago, redalex said:

AirPort Time Capsule 802.11n (4th Generation)

+1 за отговора на колегата @daplayah който ме изпревари. :)

Edited by CVT

5 minutes ago, daplayah said:

По-добра бекъп интеграция от тази на Time Capsule-а няма да намериш. Слагаш някъде един Airport Express да ти е extend-ва мрежата и си готов. Плюс е, и че ще получиш wireless audio stream.

ПС. Само не ми стана ясно защо ползваш и модема на Мтел, а не си се вързал директно.

Бекъп функцията е супер - особено с епълския комп.

Вързани са така, защото до апартамента идва оптичен кабел, който до колкото аз знам не може да се върже директно към Капсулата.

За това минава през Мтелския рутер, който е на бридж моуд към Капсулата.

Ако купя Airport Express и го сложа на горния етаж, той просто ще препредава сигнала на капсулата, така ли?

Говорим за бежично свързване за препредаване на сигнала нали?

И възможен ли е бекъп на макбука, ако е вързан към Експреса, а бекъпа да ходи в тайм капсулата?

Има ли смисъл да купувам нова тайм капсула, а старата да я продам примерно? С оглед на по-силен и добър сигнал?

Ако смениш с 5-то поколение няма да усетиш никаква разлика относно Интернет скоростта и без екстендър пак няма да минеш. За бекъпи обаче ще е по-бързо.

Edited by CVT

Airpot express-а просто предава сигнала от и до Time Capsule-та без да променя начинът й на работа.

Единственото по-добро нещо на 5-то поколение е охлаждането и ако нямаш проблеми с него, няма смисъл от смяна.

Да, ако на метър от рутера получаваш такава скорост имаш проблем или в рутера или в Wi-Fi картата на компютъра. Сигурен ли си че компютъра ти поддържа 802.11n? Точно тази скорост e характерна за 802.11g. Или пък рутера да е настроен да работи само на 802.11g?

За сравнение виж каква скорост дава моя рутер на 1 метър като го огранича да работи само на 802.11g:

6098841972.png

Това едва ли е съвпадение.

Edited by CVT

8 hours ago, CVT said:

Ако смениш с 5-то поколение няма да усетиш никаква разлика относно Интернет скоростта и без екстендър пак няма да минеш. За бекъпи обаче ще е по-бързо.

Мерси за съветите и помощта.

Бекъпа си се прави сам от време на време така, че не го мисля.

А капсулата не е правила никакви драми от 5-6 години - понякога като я пипна е топла, ама нищо й няма.

Почетох и тук: http://www.apple.com/shop/question/answers/product/MC414LL/A/can-i-use-an-airport-express-to-extend-my-existing-wifi-signal/Q9CJY7HHKCAKUDTP2

Другата седмица ще мина да си взема един Експрес и ще разширя покритието у нас. Само трябва да реша къде да го сложа,.

Относно връзването рутер-рутер с кабел - не съм забелязал разлика в скорстта на нета и от двата рутера - сега ще видим дали ще има загуби при предаването към Експреса.

Епълските копеленца добре си правят нещата да работят безпроблемно всяко със всяко, но не и с други марки ;)

Колеги, сега докато разглеждах настройките на Рутера ми хрумна да попитам - ако го сложа като Access Point вместо Router по-добре ли ще е? 

П.П. Към момента с новата връзка 100Mbps, Macbook Pro-то прави 65Mbps, a iPhone 6s 74-86Mbps и двете измерени чрез Speedtest. Принципно съм уж на най-добрите канали според Wireless Utility... 

Edited by nikolaef

Не, остави го в режим рутер ако нямаш достъп да конфигурираш рутера на оператора.

А по кабел през този Asus докарваш ли си 100 мегабита? Също какво е положението през Wi-Fi на 1 метър от него?

Ако по кабел и на 1 метър докарва 100 мегабита, просто трябва да си поиграеш с каналите и антените. Пробвай например една от антените да е легнала. Отвори и двата банда (2.4 и 5 GHz) и виж на кой се хваща по-добре.

Edited by CVT

Преди 22 часа, CVT написа:

Не съм съгласен специално за този случай - разликата между 7 и 8 хопа е незначителна - 1 милисекунда.

Много зависи какво има в "хоп"-а, за да е 1мс рутирането... А с това рутерче едва ли ще е толкова. Ако му се занимава може да тества.

Преди 22 часа, CVT написа:

Също не виждам защо мислиш че с времето ще има повече проблеми.

Натрупване на грешки...

Всяка една Network мрежа се проектира и изгражда да бъде с минимален брой рутирания. При необходимост от увеличаване на обхвата на WiFi мрежата се използват репийтъри, за кабелна мрежа е ясно. Целта на цялото упражнение е да се избегнат грешките и лаг-а при рутирането и IP-конфликтите. Другото условие е, че колкото по-просто е изградена една мрежа, толкова по-лесно се поддържа. 

Не знам защо си фен на "рутер след рутер", явно не се занимаваш с това... :)

Преди 12 часа, nikolaef написа:

Колеги, сега докато разглеждах настройките на Рутера ми хрумна да попитам - ако го сложа като Access Point вместо Router по-добре ли ще е? 

Не, няма да е по-добре.

Поискай от БТК да ти бридж-нат  единия порт на модема им. Издиктувай им МАК-а на твоя рутер (и си го запиши някъде), закачаш му WAN-a към определения LAN на модема и ще ползваш пълната функционалност на рутера си.

Edited by velas

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...