Jump to content

Избор на wireless рутер за домашно ползване

Recommended Posts

36 minutes ago, velas said:

Натрупване на грешки...

Всяка една Network мрежа се проектира и изгражда да бъде с минимален брой рутирания. При необходимост от увеличаване на обхвата на WiFi мрежата се използват репийтъри, за кабелна мрежа е ясно. Целта на цялото упражнение е да се избегнат грешките и лаг-а при рутирането и IP-конфликтите. Другото условие е, че колкото по-просто е изградена една мрежа, толкова по-лесно се поддържа. 

Не знам защо си фен на "рутер след рутер", явно не се занимаваш с това... :)

Колега, говориш на теория, а не за частния случай на свързване на само един рутер в повече с кабел в домашни условия. В този случай проблемите които си изброил са толкова незначителен фактор че могат спокойно да се пренебрагнат. Ако се занимаваш с това, трябва да можеш да преценяваш кога да приложиш една теория и кога не, защото просто не е нужно. ;)

Относно лага - и аз имам подобен TP-Link рутер като този на колегата @s7r3l0k и трейсването което съм дал по-горе е през него. Лага е 1 милисекунда.

Относно подхода - за колегата @nikolaef съм съгласен че е най-добре да звънне и да го бриджнат, след като си запознат с неовия операторски рутер и твърдиш че поддържа това. Обаче разговора го започнахме заради колегата @s7r3l0k, който е с TP-Link операторски рутер, който не поддържа тази функция.

Edited by CVT

• Replies 251
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Здравейте колеги, първо благодаря, че се занимавате.

Искам да отбележа, че при мен мрежата е много сложна (поради незнайни причини) и се състои от следните компоненти: Оптичен приемник > Wireless Router Huawei > TP-Link Switch (Виваком го сложиха допълнително за усилване на сигнала към ТВ, не можело без него) > ASUS Wireless Router. Huawei рутера работи в някакъв специален режим за да разпределя хем интернет, хем ТВ. 

Тук в тази ситуация ще проработи ли този бриджнат режим? 

По кабел: 

6101570492.png

По Wi-Fi на 0.5м от рутера: 

6101574427.png

Остави бриджването, тука има някакъв проблем с Wi-Fi-я на рутера, след като по кабел през него удряш над 90 мегабита, а през Wi-Fi само 60. Да не правим от мухата слон, след като си имаме истински слон. :)

Edited by CVT

До колкото разбрах този.

На 50 см по Wi-Fi трябва да удря 99% от скоростта през LAN портовете си. Ако тъпия ми TP-Link го може, няма причина този да работи толкова бавно.

Може би трябва да се флашне с DD-WRT.

Edited by CVT

Да, същият. В духа на темата - ASUS RT-N53 не е особено добра покупка явно. Поне не и за скорости над 50Mbps. 

П.П. С годините ми мина желанието за разнищване и четене и флашване и всякаква подобна загуба на време, така или иначе отдавна се каня да премина към Time Capsule... Благодаря на всички! 

Edited by nikolaef

Поне последния фърмуер качи ли му? Рутера си е идеален по спесификация.

С последен фърмуер е, избран най-добър канал, няма никакви прегради, рестартиран е многократно. Освен в настройките да трябва да се бутне нещо... 

Опитай други канали. Може точно на този да има интерференции които да не си личат на диагностиката. Някои от 1,6,11 или 13 в краен случай. Да му е включено "n" - 150MBit

N-a му е включен, без N няма как да удари 60 мегабита. Остави ги тези 1-ви до 13-ти канал. Сложи го на 5-гигахерцовия обхват.

Edited by CVT

Ето как са нещата, ако виждате нещо нередно, моля кажете. 

Router Config: 

zKG47qj.png

Connection info: 

x57ncFu.jpg

Edited by nikolaef

Много ти е слаб сигнала на RSSI - само -67 децибел-миливата. Моя TP-Link рутер ми дава -22 dBm на 1 метър. За да падне на -67 dBm трябва да се отдалеча на цели 12 метра. Разликата ти сигнал-шум става само 23 dBm, което е недостатъчно.

А на 2.4 GHz как е?

Пробавай с AirPort Utility от Айфона да видиш дали получаваш същата сила на сигнала - да не би проблема да е в Мака ти?

https://itunes.apple.com/us/app/airport-utility/id427276530?mt=8

Edited by CVT

Не знам. Може лаптопа да е зле, може рутера да е зле, може и двете. Ей сега седнах до него, RSSI -24,  speedtest-a пак показа 55Mbps. Вдигам ръце, майната му. Благодаря още веднъж. :) 

2 hours ago, CVT said:

А на 2.4 GHz как е?

Пробавай с AirPort Utility от Айфона да видиш дали получаваш същата сила на сигнала - да не би проблема да е в Мака ти?

https://itunes.apple.com/us/app/airport-utility/id427276530?mt=8

На 2.4 е същото. Airport Utility и от Mac OS X и от iOS работи само с apple hardware, i.e. Airport Extreme, Express, Capsule...

iPhone-a варира от 50 - 86Mb/s като това 86 не успя да го повтори. За вчера средно 72-74 Mb/s през iPhone, за днес идентични с Macbook-a 55-65. Най-вероятно е някаква съвкупност от проблеми, а и нямам Windows машина да видя там как е...

Едва ли е от значение, но видях също че за Speedtest използваш Софийски сървер. Използвай Варненския.

22 hours ago, nikolaef said:

Колеги, сега докато разглеждах настройките на Рутера ми хрумна да попитам - ако го сложа като Access Point вместо Router по-добре ли ще е?

Предполагам е ясно, но все пак: едното не изключва другото. Категорично най-добрият вариант би бил да имаш жичен рутер и едно или повече АП-та за безжична връзка. Според мен в този сценарии нещата винаги ще са в пъти по-добри от комбиниран рутер с ВиФи какъвто всеки от нас има вкъщи поради редица причини.

Само за пример от 1во лице: офис от около 160 квадрата в центъра на София в много стара сграда с безумно зашумяване от какви ли не безжични мрежи ми бяха необходими 3 обикновени ТП-Линкове с dd-wrt конфигурирани само като АП-та за да доставя добра връзка навсякъде + още един такъв за рутер. След като изхвърлих всичко и го замених с Ubiquiti EdgeRouter X + само един брой Ubiquiti UniFi AC AP Lite поставен на правилното място в офиса - всичко не само "спи" от към покритие, но и трансферът е бетон. Навсякъде! 

On 3/2/2017 at 8:11 PM, CVT said:

Както вече казах по-горе, отварянето на всички портове в операторския рутер към определен IP адрес e 100% еквиваленто на поставянето на този IP адрес във DMZ в операторския рутер. Така че това което колегата @velas предложи също става (както вече казах по-горе) и е същото както това което аз предложих още по-горе, а ти каза че не било добра идея.

Не съм сигурен какво колегата @velas има предвид под Bridge и затова не го кометирах, но ако става дума за WDS озобщо не е добра идея. Не знам за какъв друг бридж може да става дума - този рутер само WDS поддържа.

Но след като ти повтаряш същото което колегата @velas вече каза, би ли обяснил какво означава "да бриджнеж порт от операторския рутер, който директно да си вържеш в твоя" и най-важното - как се постига това с този TP-Link рутер ???

Питам защото пренебрежителния тон който използваш кара човек да си мисли че си експерт по темата, обаче техническите мнения и обяснения които предоставяш съвсем не отговарят на това ниво. Дано да не съм прав относно последното.

Първо, отварянето на портове и бриджване за голямо съжаление нямат допирни точки. 

Това, което колегата velas има предвид по бриджване отново няма нищо общо с WDS, но щом не си се досетил за горното това е логичното следствие, нищо страшно.

Имам "някакви" познания, които не знам дали са повече или по-малко от твоите, но оставам с впечатлението, че АБВ в мрежовото оборудване ти липсва. Какво е бридж, разликата му със суитч и след това рутер и т.н. Сигурен съм, че сам ще успееш да си отговориш на всички въпроси, които сметнеш за интересни/любопитни и след това да ме застреляш с още по-богати познания! :bia: 

Относно пренебрежителния ми тон - съжалявам. Съкразъмът е част от живота ми. За добро или лошо. Не тая никакви лоши чувства, уверявам те.

On 3/3/2017 at 8:55 AM, redalex said:

ИТ батки, ще ме прощавате, че ви прекъсвам неразбираемата дискусия ама имам нужда от съвет.

Time Capsule е вероятно най-доброто поради две основни причини: софтуерът, който го клати и разбира се интеграцията с Епълските компютри. Според мен си остани на такова решение с някой по-нов модел освен ако не искаш да ги разделиш на две устройства - нов рутер + NAS, който да поеме Time Machine услугата. 

5 hours ago, nikolaef said:

Да, същият. В духа на темата - ASUS RT-N53 не е особено добра покупка явно. Поне не и за скорости над 50Mbps. 

Скроминят ми опит показва, че (почти) всички рутери с вградени антени имат лош сигнал или много лош сигнал  :(  Купих си прилично висок клас рутер за времето си Netgear WNDR-4300, в който след това инвестирах време, нерви и усилия да му изкарам антените отвън за да започне да става нормален сигнала, който хвърля. Мерси! <_<  Оставам на страна, че го замених за къде по-евтин TP-Link TL-WDR3600, който сравнен с него направо къртеше! Гръм да удари мълнията, която ми го съсипа.....

7 minutes ago, redalex said:

Те вече ме посъветваха какво да правя - ще грабна тия дни един Експрес и ще разширя покритието на мрежата.

Чудесно, с риск да стана досаден в темата отново 2та ми цента:

- ако можеш да го вържеш с кабел до рутера ще е най-добре

- не видях, прощавай за което, коя версия на Time Capsule-та имаш от което две неща намирам за подобряване: ако е стара генерация не поддържа AC стандарт, който новият ти прекрасен бъдещ Експрес и МакБук поддържат и с кеф би ползвал; първите генерации на тези машинки са проектирани без нито една дупка за отвеждане температурите на хард диска, което вярвай ми сериозно му съкращава живота. Това съм сигурен за плоските модели защото съм отварял такъв за съжаление. Не знам за по-новите, които седят изправени, как седят нещата и дали са се погрижили за каквото и да е охлаждане. 

4то поколение - хоризонталната.

Топла е, но работи от 5-6 години и няма и не е имало грижи.

С кабел - едва ли ще стане. Безжично ще препредава сигнал - не ми е безкрайно важно скоростта на терасата да е мега оптимална - за момента като ползвам нет там си шервам ЛТЕ от телефона.

1 hour ago, Wizi said:

Имам "някакви" познания, които не знам дали са повече или по-малко от твоите...

Аз също не знам точно какви са твоите познания - знеш разликата между суич и рутер, но не знаеш почно как работи DMZ...

Дано обаче да са повече от моите, защото по някои от предишните ти постове изглеждаше че не са. A това е сериозен проблем, защото моите са доста оскъдни! :)

Edited by CVT

вЕрвай ми добре знам как работи DMZ и какво всъщност е DMZ в реалния живот, сиреч извън "ПТ-Линк-а" :) 

Иди все пак прочети какъв е смисъла да се бриджват портове. Така като гледам хич няма да ти навреди на знанията. Вервай ми втори път.

1 hour ago, Wizi said:

вЕрвай ми добре знам как работи DMZ и какво всъщност е DMZ в реалния живот, сиреч извън "ПТ-Линк-а" :)

И тези знания как ти помагат когато говорим за TP-Link?

1 hour ago, Wizi said:

Иди все пак прочети какъв е смисъла да се бриджват портове. Така като гледам хич няма да ти навреди на знанията. Вервай ми втори път.

А не! Не искам да знам повече от теб! :)

Edited by CVT

Преди 8 часа, nikolaef написа:

Ето как са нещата, ако виждате нещо нередно, моля кажете. 

Router Config: 

zKG47qj.png

Connection info: 

x57ncFu.jpg

Тъкмо гледах при мен как е положението, понеже съм със същия рутер, пред който на около 20 сантиметра е разположен телевизора. Няма къде другаде да го бутна в момента. На разстояние около 2 метра, с един старичък лаптоп Dell XPS M1530, съответно с мрежова карта Dell Wireless 1505 Draft 802.11n WLAN Mini-Card, няма разлика между скоростта по wifi и по кабел, на 5 Ghz ( при мен ефира на тази честота е девствен, дори и на терасата ).

В моя случай:

6103320104.png

Ъплоуда е зле, понеже съм на кабелен модем по Docsis. За оптика не се знае, кога ще ме огрее.

Настройките на рутера и версията на Firmware са тези.

Untitled.png

Edited by Dakata_m

На 3/4/2017 at 10:05, CVT написа:

Колега, говориш на теория, а не за частния случай на свързване на само един рутер в повече с кабел в домашни условия. В този случай проблемите които си изброил са толкова незначителен фактор че могат спокойно да се пренебрагнат. Ако се занимаваш с това, трябва да можеш да преценяваш кога да приложиш една теория и кога не, защото просто не е нужно. ;)

Интересен съвет от човек, който не се занимава с това...народоманталитет...

Преди 23 часа, nikolaef написа:

Здравейте колеги, първо благодаря, че се занимавате.

Искам да отбележа, че при мен мрежата е много сложна (поради незнайни причини) и се състои от следните компоненти: Оптичен приемник > Wireless Router Huawei > TP-Link Switch (Виваком го сложиха допълнително за усилване на сигнала към ТВ, не можело без него) > ASUS Wireless Router. Huawei рутера работи в някакъв специален режим за да разпределя хем интернет, хем ТВ. 

Тук в тази ситуация ще проработи ли този бриджнат режим? 

Дай снимка на ONT (оптичния приемник), би трябвало да стане. Ако ли не - може да се бриджне порт на рутера им.

57 minutes ago, velas said:

Интересен съвет от човек, който не се занимава с това...

По тази логика трябва да се занимаваш с математика за да можеш да кажеш че 1 + 1 = 2.

По-интересното е защо правиш позоваване на авторитет, вместо да си защитиш аргумента.

Edited by CVT

2 hours ago, velas said:

Дай снимка на ONT (оптичния приемник), би трябвало да стане. Ако ли не - може да се бриджне порт на рутера им.

kiOIrZ6.pngr2De7bJ.png

12 hours ago, Dakata_m said:

Тъкмо гледах при мен как е положението, понеже съм със същия рутер, пред който на около 20 сантиметра е разположен телевизора. Няма къде другаде да го бутна в момента. На разстояние около 2 метра, с един старичък лаптоп Dell XPS M1530, съответно с мрежова карта Dell Wireless 1505 Draft 802.11n WLAN Mini-Card, няма разлика между скоростта по wifi и по кабел, на 5 Ghz ( при мен ефира на тази честота е девствен, дори и на терасата ).

В моя случай:

6103320104.png

Ъплоуда е зле, понеже съм на кабелен модем по Docsis. За оптика не се знае, кога ще ме огрее.

Настройките на рутера и версията на Firmware са тези.

Untitled.png

Благодаря колега, при теб изглежда firmware е по-стар. Може би ще погледна как може да се downgrade...

For starters:

- махнете си това BG от региона на рутера и сложете US. Това ще увеличи сигнала

- няма да е зле да спрете да оставяте Wireless Channel на AUTO. При 2.4GHz тествате (или ако имате програма направо виждате) дали 1ви, 6ти или 11ти канал са допустимо зашумени и ако нито един от трите не дава задоволителен резултат едва тогава пробвате друг

Преди 20 часа, CVT написа:

По-интересното е защо правиш позоваване на авторитет, вместо да си защитиш аргумента.

Вече ти написах причината - трупане на грешки. Ако очакваш надълго и нашироко да ти разяснявам защо и как се случва...няма да го направя, сори.

В много видове работи има писани и неписани правила. В нет-мрежите едно от тях е колкото по-малко устройства и връзки има, толкова по-добре. Това важи и за pro-сериите, където тези проблеми уж са елеминирани... До това се е стигнало и от теорията и от практиката. На теб ако ти харесва си наслагай десетина устройства и се радвай на успеха.

@nikolaef Това ONT май е само с един RJ45. Това означава, че може да поискаш от БТК да ти бриджнат единия LAN изход на рутера им и там да си вържеш твоя рутер. Друг вариант е да питаш дали нямат ONT с два RG45 изхода и там да ти направят бридж.

За скоростта по Wi-fi пробвай с друг компютър (на Win).

Грешиш, колега. Няма никакво трупане на грешки когато в къщи си закачиш един изправен рутер в повече. Също не говорим за десетина, а за един, така че не се опитвай да променяш входните параметри.

Edited by CVT

Аха! Изправен, но в никакъв случай не и полегнал. Ама обяснявайте ги тези неща, бе хора! :) 

Да се върнем на темата - полегналия рутер на колегата @nikolaef няма да се изправи колкото и да го бриджвате. :)

Само нов фърмуер може да му оправи радиото, но и това е съмнително.

Edited by CVT

Идеално се получи - мерси за съветите и помощта!

В момента от 50мбита сваляне и 30 качване на терасата постигам 42/30 ... през три рутера :)

Преди 20 часа, Wizi написа:

махнете си това BG от региона на рутера и сложете US. Това ще увеличи сигнала

Каква е логиката на това?

Преди 11 часа, CVT написа:

Грешиш, колега. Няма никакво трупане на грешки когато в къщи си закачиш един изправен рутер в повече. Също не говорим за десетина, а за един, така че не се опитвай да променяш входните параметри.

Всъщност знаеш ли, че безумно си прав! Баси какъв глупак съм...та аз продавам и рутери... рутер след рутер = по-голяма печалба от продажбите, по-голяма печалба от обслужване... егати как не съм се сетил за това...

Безкрайно съм ти благодарен за просветлението!!!

Аз пък на тебе съм благодарен, че ме просвети да не използвам повече общия Интернет в нашата кооперация. И при нас стават два рутера един след друг и следователно се трупат грешки. Ще оведомя всички съседи незабано да спрат и те да го ползват и ще откажем услугата. Тези грешки са опасна работа!  :hilezh:

• 2 months later...

Рутера е Asus-N18U. За разлика от предишните ми рутери, този го рестартирам изключително рядко.

ASUS Wireless Router RT-N18U - General Log - Mozilla Firefox_2017-05-27_23-26-39.jpg

Справя се добре с 2 лаптопа, 3 телефона и един настолен компютър + 1000Мбит от Cooolbox.

Аз си свалям спокойно докато на лаптопите се гледат онлайн турски сериали и всички са щастливи.

• 1 month later...

След "приятелските" спорчета последните няколко страници, бих искал да попитам нещо.

Ще си прекарвам интернет и телевизия дОма.

Исках оптика, ма няма. Евентуално по-късно щяло да има.

Ще ми прекарат ФТП кабел и коаксиален за телевизията.

Питах в един магазин тук и ми препоръчаха рутер на Микротик Латвия и техни аксес пойнтс.

След рутера некъв суич с поне 12 порта, че горе долу толкова са ми изводите.

Искам да си взема нещо качествено, което да не се наложи да го сменям, като/ако ми прекарат оптика в обозримо бъдеще.

Освен това, един по-тъп въпрос. Тези АП, след като ги хвалят, че им е много добър безжичния нет, не са ли по-опасни за здравето, пръскайки вълни с страшна сила.

4 hours ago, Schnura said:

Питах в един магазин тук и ми препоръчаха рутер на Микротик Латвия и техни аксес пойнтс.

Ами това е като да си вземеш състезателна кола за градско каране.

Ако наистина ти трябва и си съгласен всеки път, когато палиш и гасиш, да цъкаш 5-6 ключета......

Принципно:

- най-качествена връзка се получава с жичен рутер и отделно към него Wifi аксес пойнт. Всяко едно устройство изпълнява само това, което може и което прави най-добре

- предимство също така е, че можеш да подменяш при желание само едното. Примерно излиза нов АП и не ти се налага да бараш рутера. Също така с пълна лекота добавяш просто едно АП там където сигнала ти е по-слаб.

- аз лично съм леко отвратен от интерфейса и доста по-сложния начин на администриране на Mikrotik. Ако си някой запален техен фен или чисто и просто си някое гуру вероятно дори не би ти направило впечатление, но на един обикновен потребител (като мен) направоооо.... <_<  Далеч съм от това да кажа, че не са качествени, напротив! Работят перфектно. Казвам само, че има и по-елегантни решения, примерно на Ubiquiti.

- за суитч не е нужно да инвестираш прекалено време в чудене и маене. Вземи един 16 портов да ти е мирна главата. По възможност гигабитов. Изобщо гледай всичко да ти е на гигабит (рутер, АП и суитч)!

Абсолютно нищо сложно няма в цяла една подобна схема. Само тук на драго сърце веднага 2-3ма биха дали още по-ценни съвети! :gut: 

По-добре си вземи два 8 портови гигабитови суича. Хем са по-евтини от 16 портов, хем като сдаде багажа единия ще ти остане другия а няма да се срине цялата мрежа.

Не знам ама откак съм с арчъра съм забравил за проблемите... гигабитови портове, дуалбанд, добър процесор, доволно количество рам... даже паролата за логин в интерфейса му забравих след като го настроих. Сигнала по кабел наистина е идеалния вариант стига да можеш да пуснеш кабел до там където ти трябва.

Да. Този в магазина ми каза същото за интерфейса на Микротик. И за това не го предлагат на ендюзъри.

Малко ме изгледа странно като казах, че предпочитам всичко да е по кабел. АП, според него са добро решение.

От последните няколко страници, които изчетох в темата, бих могъл съвсем отговорно да заявя, че не отбирам абсолютно нищо от тази материя.

Мога да купя гигабитов рутер, суич и АП, но до там.

Ако крашне нещо съм тотален индианец.

Тия провайдърите евентуално биха могли да го настроят, си мисля...

Анди, прочетох за предпочитанията ти към Убикуити.

Ще помисля в тази насока и ще питам в някой ИТ магазин, тук на село.

Интерфейсът на Микротик е перфектен. Все едно да се каже, че интерфейсът на Бойнг е гаден, защото не се кара като жигула.

Просто е за други цели. Като хардуер също не е нещо особено за парите си.

Толкова за микротик.

За другите неща - кабелната връзка е вечна и безпроблемна.

Рутер+АП за домашна мрежа е пресилено. Комбинираните устройства имат екстрата "guest network".

Щом не си зарибен и ще разчиташ на някой да ти настрои мрежата си вземи някаква ширпотреба.

Петко, вземи си микротик, нищо че е шибана ширпотреба според корифеите :hilezh:

Това се настройва веднъж и приключват нещата. От там насетне надали някога на теб ще ти се наложи нещо да правиш. 

90 лв ми поискаха за микротик. За рутера. И по 140 за аксес пойнт.

Много ли е?

Не си заслужават ли?

Опасни ли са вълните, които излъчват АП за здравето, ако мощността е по-голяма?

Не е много, толкова е.

Какви аксес пойнтове ти предлагат? Пусни марка и модел да ги видим.

УмрЕла ралта, мен ако питаш <_<  Убито като скорост от всякъде, вероятно стар модел просто.

Моите предложения биха били (отново):

https://www.senetic.bg/product/ER-X

https://www.senetic.bg/product/UAP-AC-LITE

Самият рутер има един порт, който подава и ток, тоест може да захрани аксес пойнта без допълнителния адаптер.

Just now, Wizi написа:

Моите предложения биха били (отново):

https://www.senetic.bg/product/ER-X

https://www.senetic.bg/product/UAP-AC-LITE

Самият рутер има един порт, който подава и ток, тоест може да захрани аксес пойнта без допълнителния адаптер.

+ 1

Аз си представях нещо по-евтинко. Като това примерно - https://plasico.bg/суич-d-link-go-sw-8g-e-8-port-gigabit-easy-desktop-switch-23572.html

Или това - https://www.jarcomputers.com/Switch-TP-Link-TL-SG1008D_prod_SWTPLINKTLSG1008D.html

Все пак за домашна мрежа е. :nixweiss:

Edited by grizzly

Съвсем евтините имат тенденция да забиват грозно. Тези са по скъпи заради пое-то, инак са наполовина.

• 2 months later...

От няколко седмици съм с такава система и съм ужасно доволен: https://www.linksys.com/us/c/whole-home-mesh-wifi

Апартаментът няма възможност да се постави рутер в средата му и се получават едни около 14-15 метра до спалнята през две дебелички стени и сърфирането вечер беше невъзможно.

Използвах екстендери както на длинк (какъвто беше рутера до сега), така и на тп-линк и шауми.

Проблемът с тях беше, че реално имаш две мрежи и ако си застанал някъде по средата на сигнала между рутера и екстендера и телефоните почваше да се побъркват коя мрежа да използват и имаше постоянно дропене на сигнала.

Сега с две думи -  горния линксис от линка създава една единствена мрежа и покрива цялата площ.

Аз съм в момента с две устройства, но ако реша може да купя отделно и трето.

В момента в спалнята постигам 95мбита скорост тествана - интернета ми е 100мбта.

Повече от доволен съм!

Препоръчвам на всеки с подобни проблеми.

Цената си заслужава за моите необходимости!!!

За с кеф бих си запзил 320$ и бих се мъчиш без нет пред това да ги дам за тея "супер" шитни. Вършат работа, но за 160$ на парче си мисля, че има по-удачни варианти.

Цената е изгодна за мен и това, което получих! 

Това е и победителя по тестовете. Аз по-добър вариант не намерих :nixweiss:

@TiL Моля, сподели за подобно решение...

На ‎04‎.‎07‎.‎2017 at 10:12, Wizi написа:

Много полезно! Жалко, че не знаех по-рано за това.. щеше да ме улесни доста.

Имам едно питане в тази връзка - имам един lan кабел от рутера до място, на което трябва да го включа в суич, до който в близост няма ток (мога да изкарам в краен случай чрез пробиване на стена). Видях в нет-а, че се предлагат разни адаптери като този например или нещо от рода на тези. Биха ли ми свършили работа или има ли друго решение? Всъщност трябва да погледна дали и моя tp-link няма такъв изход, но се съмнявам...

On 9/12/2017 at 9:24 PM, TiL said:

За с кеф бих си запзил 320$ и бих се мъчиш без нет пред това да ги дам за тея "супер" шитни. Вършат работа, но за 160$ на парче си мисля, че има по-удачни варианти.

Хайде давай да те чуем какви по-удачни варианти има!!! 

Нямам търпение успешно да развиеш и защитиш някоя теория :) 

В описания случай аз не виждам защо да не се използва WDS.

....иначе няма проблем да се използва и Линксис-а....аз знам за едни хора, които използват 2 процесорна нова машина за мейл сървър с 30 клиента.

WDS носи загуби и то забележителни. Цялата идея на този нов тип свързаност (mesh) е използването на отделно радио само за преноса на данни между AP-та, което не смуче от общия bandwidth. Ако държиш да имаш висок трансфер и нямаш възможност/желание да теглиш кабели това в момента е наистина смислено решение.

Системата работи много добре поне това показват множество тестове на такива джаджи от различни производители. От там насетне дали цената си заслужава всеки трябва сам да прецени за себе си.  

Да бе, ясно че е по-добро. Както и че двупроцесорен сървър е по-добре (примерът не е измислен).

Въпросът е в случая при едно допълнително АП за достъп до нет (който е с теоретична максимална скорост 100Мб) какъв е смисъла да се използва нещо различно от WDS.

Ако имаш нужда от бърза безжична връзка на вътрешната ти мрежа към NAS, примерно. Един MacBook, който ще си търси постоянно бекъпа да си го опресни. Едни 100 мегабита само ще закрепят нещата :) 

Тази меш система е страхотна и е ужасно лесна за настройка. С нея може да се справи абсолютно всеки! Всеки!

Цената, на която я намерих е малко над 200 лева на устройство, а това си е цената на доста добър "обикновен" рутер.

Определено не е евтина, но спрямо моят "проблем" е уникално добро решение...

Тези седмици я натоварвам с каквото имам и се държи много добре.

Вярвам, че с течение на времето цените на устройствата ще паднат и ще станат доста по разпространени.

Просто са много добри...

Най-доброто алтернативно предложение е да си теглиш жица. Като претръпнеш намираш начин и всичко хвърчи.

Уайърлеса е за лигльовци. :hilezh:

Преди 8 часа, Wizi написа:

Аз продължавам да си чакам алтернативното предложение на @TiL дето не използва подобни "шитни" и не мърдам от тук! :) 

Явно съм се изказал грешно. Много са му парите и с кеф бих си стоял със слаб нет ако трябва да броя тая цифра. Аз бих подкарал два читави рутера за половината пари и до там.

12 hours ago, Wizi said:

Едни 100 мегабита само ще закрепят нещата :) 

Винаги може да дадеш 10лв повече и да вземеш по-бърз рутер. ТПЛинк-овете над гигабит са по 70-80лв. И работят.

WDS при теоретичен максимум на натоварването (т.е. при напълно симетрична връзка, за която не се сещам да има сценарий в домашна мрежа) сваля с 50% пропускателната способност на точка. 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...