Jump to content

Кое е вярно - ГПС или километража?


Гавраил

Recommended Posts

Здравейте колеги, от няколко дни се мъча да разбера кое показва вярно: километража ли, или GPS-са на телефона.Изпробвах няколко различни приложения и всички показват едно и също.Като за начало да спомена ,че карам колата от подписа с размер на гумите 225/55/17 и на джантите 7.5j  ET26 .По книжка дават колата с 205/55/16 и от там със съответните калкулации и калкулатори излиза разлика от около 7км на 100км или ако карам със 100км/ч реалната скорост е около 107км/ч.Така, обаче GPS показва точно толкова колкото е на километраж 100/100 мерих до към 210км/ч и всичко си бе 1към1/GPS и километраж/ на кое да вярвам?Възможно ли е километража да е от Allroad ?Или заводските данни да имат голям толеранс,или пък нещо съвсем различно с което някой от Вас да се е сблъсквал?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При добър обхват грешката на GPS'a я дават да е около 0.2-0.5 km/h :)

 

Смятай кое е по-точно :)

 

Полицейските радари нямаха ли толеранс от 2% ли беше +-2км/ч ?!?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Получило се е така,защото с по-високите гуми си елиминирал фабричната грешка на километража.Аз съм с 225/40/17 и с 200 по километраж,по ГПС съм с около 188км/ч

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При добър обхват грешката на GPS'a я дават да е около 0.2-0.5 km/h :)

 

Да ама "добър обхват" при масовите GPS особенно на телефоните е малко абстрактно понятие. Аз доста пъти съм експериментирал като ме возят по работа и съм забелязал че и там цифрите си "подскачат".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В градски условия ми се е случвало да показва пълни глупости GPS'a на телефона  :)

 

Но като цяло извън населените места си е ок май ?! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Заради по-големия диаметър на гумите е това. Казано е по-нагоре. При мен е същата работа - карам с по-големи гуми и скоростомерът в момента е много точен уред. Иначе фабрично в скоростомерите на всички автомобили залагат % грешка в повече с оглед някакво ограничаване в даването на газ по пътищата. Както колегата по-горе кара с 200, което е психически натоварващо, а всъщност е със 188 км/ч. При него пък процентът играе по-голяма роля заради обратното - сложил е по-малки като диаметър гуми. 

В момента можеш 100% да вярваш на показанията на скоростомера, докато не монтираш заводски предписаният размер гуми.

 

За сравнение при мен преди с фабричен размер гуми ми даваше 50/48 по уред и по GPS; 84/80 по GPS; 168 по стрелка и 160 по GPS... Сега е каквото показва едното това показва и другото.

Отклонението в скоростта при 100, което дават при калкулаторите за изчисляване размера на гумите, е съобразено с процентът грешка от производителя на автомобила. Ти с тези гуми си направила така, че скоростомерът да показва -7 км/ч, а това е елиминирало % грешка. Това е.

Редактирано от Andy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Gps няма как да е по-верен поради неточностите в съставните величини на формулата за изчисляване на позицията,а от там и определяне на скоростта. Вече диференциалният gps е много по-точен,защото има двойна корекция по време.Използва показанията на атомни часовници.и т.н,но такива няма да познаем още дълго в обикновените средства за позициониране...

Правилният размер на гумите...налягането в тях, сьпротивлението,настилка, постоянна скорост...ще е максимално точно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам какви са неточностите в съставните величини за изчисляване на позицията, но започва да писка за превишена скорост точно на линията, на която е забоден знак 60. Много по-точно показва от скоростомер на серийна машина. Дали скоростта е 100 или 99,8 ... това няма да стреля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз миналата седмица като пътувах използвах Sygic на телефона и забелязах следните разминавания:

 

При скорост от 60 км/ч по километраж - на телефона беше 56

При скорост 100 км/ч по километраж - на телефона беше 89

При скорост 140 км/ч по километраж - на телефона беше 126.

 

Т.е. Колкото по-бързо караш - толкова повече става грешката в километража. Засичал съм GPS-а на телефона с таблото преди тунела на Люлин - верен е.

 

Колата е А4 Б5 - гумите са 195/65 Р15

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ГПС=а на телефона в общия случай е предоволно точен, километражите имат доста солидна грешка. За справка може да се провери и скоростта на климатроника където ще покаже колкото и на телефона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен отклонението е сходно, 140 км/ч = 128 по GPS. Сега въпроса е и разхода, който изчисляваме по изминати километри на табло явно трябва да се завиши с 8-10%

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам кое е по-точното до 1 см показание - с фабричен размер или с по-голям, когато скоростомерът става относително точен, но отклонение в километража има. В момента не помня как изчислих отклонението, но за 100 изминати километра със стандартните гуми и сега с тези - разликата е, че съм минал 4 или 5 километра по-малко. Един вид град на 100 км се е приближил с 4-5 км. Много е жега за смятане. 

Силно ме съмнява и километражите да са много точни. Може би нещо от сорта на 992 метра ги отчита като 1 км или 986 м = 1 км. Нямам идея при разните автомобили как е, нито кое показание е по-точно (преди и след смяна на гумите). ПО съм склонен да вярвам, че с по-големи на диаметър колелета километражът показва по-малко от реалното разстояние. 

И да, вече изчисленият разход пада с едни 4-5%, респ. за отклонения от 8, 10, 12 ... 18 км/ч толкова е и процентът, с който може да се редуцира разхода. Който го влече и ще се чувства по-щастлив, да преизчислява. Горивото вече го няма и това е по-важно :)

Редактирано от Andy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С по-големи гуми може да показва грешно изминатото растояние много лесно. На кой коли има механичен ключ за корекцията на километража +/-10%. Реално е точно толкова, на 60 си с 54 по гпс и километраж. Със 155 са 140, точно както са предавките на моята кола примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаааа ,значи при скорост 150 км/ч или 4000об/м  на километража която е равна на GPS-са ми даде разход 12.9л LPG на 100км,доволно натоварена с багаж и  3-ма човека /само аз съм към110кила :hilezh: /с включен климатик.Колата е авант куатро.Тъй като не вярвах на килограмите написани в талона я теглих на скоро -1720кг.Та си мисля ,че за сега всичко ми е вярно :dance: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно толкова гори и моята,интересното е,че до 100км/ч разхода е феноменален за авант куатро,ама след това скача драстично

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бхъхъ, дали пък не е случайно това следствие от физиката а не просто интересен факт?

Естествено че километража няма как да е точен. Диаметъра на гумите се променя от налягането и износването.. Ама дайте да открием топлата вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми да я открием. Пиленето на гуми също прави разлики между изминатия път от 4-те гуми. Да не говорим за реален пробег. Освен това карането на зиг-заг удължава пътя изкуствено. Та няма как да е 1:1 до милиметър ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...