Jump to content

Ползвате ли предпазните колани?


viper-666

Recommended Posts

Както съм написал по-горе, аз слагам колан. Но ме дразни ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТТА на това начинание.

Необходимостта от "ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ" идва от факта, че няма как да се оставят нещата не индивидуалната преценка на всеки -

за това има множество закони и толкова много неща са регламентирани по един или друг начин.

И това важи за всички правила и закони - неоспорим факт е, че лош закон е по-добър от никакъв закон.

Конкретно за коланите и твоята "лична" преценка - замисли се за факта, че ако (не дай боже) ти пострадаш тежко,

за това че не си ползвал колан - държавата ще плати за твоето лечение от парите на всички ни - т.е. за това са нужни правила.

Ще ти дам един сходен пример и сравнение между БГ и белия свят -

в последно време зачестиха случаите на любителите на зимните спортове, които карат извън разрешените трасета -

те също смятат, че техния живот е въпрос само на тяхна лична преценка и отговорност и не се съобразяват с правилата,

ОБАЧЕ - при инцидент - десетки спасители рискуват живота си заради тях и парите, които струват тези акции се поемат от държавата...

В белия свят при подобен случай - след като те спасят ще те съдят, така че цял живот ще плащаш за хитрината си...

Според мен най-доброто нещо, което държавата може да направи в конкретния случай е да анулира ГО при ПТП без предпазни колани -

тогава всеки ще оцени отговорността, която носи на пътя по различен начин.

Лека вечер и безаварийно шофиране на всички.

:hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 109
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

...............

1. И това важи за всички правила и закони - неоспорим факт е, че лош закон е по-добър от никакъв закон.

2.Конкретно за коланите и твоята "лична" преценка - замисли се за факта, че ако (не дай боже) ти пострадаш тежко,

за това че не си ползвал колан - 3. държавата ще плати за твоето лечение от парите на всички ни - т.е. за това са нужни правила.

.............

1. Преценката ти за законите а абсолютно погрешка, лошия закон води до беззаконие, понеже всеки търси начин да го заобиколи.

2. А я се замисли за факта, ако съм оцелял благодарение на това, че съм бил без колан

3. Ако (не дай боже) пострадам, държавата ще плати от грешните пари, които ми е удържала за всичките тези години от съществуването на ПИРАМИДАТА наречена здравна каса.

Редактирано от kapitango
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Преценката ти за законите а абсолютно погрешка, лошия закон води до беззаконие, понеже всеки търси начин да го заобиколи.

2. А я се замисли за факта, ако съм оцелял благодарение на това, че съм бил без колан

3. Държавата ще плати от грешните пари, които ми е удържала за всичките тези години от съществуването на ПИРАМИДАТА наречена здравна каса.

Ами няма как да се съглася с теб - мога само да уточня, че под "лош закон" имам предвид недоизпипан и не напълно перфектен закон...

Иначе по т.1 - мога само да кажа, че това ни е национален спорт и за това сме в подобно положение (като държава) - за това половината блок си изхвърля боклука през прозореца -

"щото нЕма смисъл да им е чисто" - и забраната важи само за глупаците като мен, които слизат поне два пъти в годината да им ринат мизерията...

2. Имал си късмет и това е много хубаво, но не променя фактите и статистиката по въпроса с коланите (и най-вече факта, че би могъл да нараниш друг човек освен себе си)

3. Тук всички ще се съгласим с теб, но тези "грешни" пари ги плащме и ние - и не е редно твоята липса на отговорност(образно казано твоята, по-скоро на хората не ползващи колани) да се плаща и от нашите пари

Редактирано от Viper
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колана си е хубаво нещо !!!

малкия е с коланите на столчето и с единия на колата защото незнам тва столче дали нема литне .

и отпред и отзад предупреждавам !!!

който нейска да не слага ще плаща и си носи последствията.

мой приятел след катастрофа където той е шофирал неговите аверчета тръгнаха да го съдят за нанесени телесни повреди и това го измъкна че лицата не си сожили колани!!!

не го пожелавам на никой да се стига до там, но да си имате едно наум!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз също винаги слагам колана и карам и другите да си ги слагат. Фаровете винаги ги поскам и тях. Това ми е станало като задължителен навик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах по-нагоре винаги слагам колан. Сега ще ви разкажа случка, на която бях пряк свидетел ( бях на пасажерското място отпред в дясно). Случката се разива Февруари 1999. Пътуваме за Сименовград, и понеже тогава директния път през с.Левски беше в ужасно състояние се обикаляше през Гълъбово. На един близо 90 градуса завой ясно виждаме как една Шкода Мадара сече завоя и водача явно се вижда, че е изгубил контрол върху камиона. Ние сме в Голф2-ка. Шофьора до мен набива спирачките и спира понеже се движехме доста бавно, обаче Шкодата лети право сещу нас. Буквално в последната секунда успя да се премети направо върху мен. Аз бях с колан а шофьора без. Шкодата ПРЕГАЗИ лявата страна на Голфа. Всичко това се разви за не повече от 5секунди. Ако не се беше хвърлил върху ми, сега познайте къде щях да му нося цветенца на задушница. Разбира се имахме множество травми но и двамата останахме живи. Ако беше с колан тогава, това щеше да е фатално за него.

Ако някой се чуства нахранен или обиден да има да взема. Говоря от личен опит. Не ми обяснявайте колко съм опасен когато не съм си сложил предпазния колан, това твърдение е толкова нелепо, че не ми се разисква.

Тези акции за предпазните колани са чисто и просто начин за събиране на глоби и нищо друго. Да ви кажа ли кои са опасни на пътя- шофьорите с летни гуми в снега, безсмъртите рацери с 1000км. стаж. Наясно ли сте, че над 20% от шофьорите получили прво на управление през последните 5години не са покрили изискванията си на изпитите, но са взели книжка по един или друг начин. Те дали са опасни? А затов, че над 18% от колите в БГ минават годишен преглед само по документи. А какво ще кажете за тези, които не могат да си стоят на краката от концентрацията на алкохол в кръвта им и карат. Ставам толкова често свидетел на такива шофьори, че напоследък направо ме е страх да се кача да карам.

Колега , тва че по един начин сте се спасили , означава ли , че колана пречи - означава ли че не е имало други начини да се спасиш ? А по-добре ли е да си разбиеш глават в стъклото или волана ? Помисли какво става с гръдния ти кош при сблъсък с волана ! Ако просто намериш краш тест със и без колан , ще видиш как всичко вътре става на лютика ...

Хайде малко по-сериозно в цял свят ВСИЧКИ казват , че е абсолютно задължително да се кара с колан , че колана спасява живот,пък който иска и мотор без каска да кара и заварки без очила и там както си прецени .И не знам , как ще съберат пари от глоби , ако си редовен !

Редактирано от acho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отпред коланите са ясни - ДА, на жената задължително! Аз понякога забравям(Неудобен ми е) ама тя си ме подсеща и ме убеждава.

Отзад за на малкия кошчето ВИНАГИ! Когато возя други хора не ги задължавам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено колана спасява !!!

Моя колан вече ме спаси веднъж.Уви кола не ми остана но поне главата ми е здрава и дори за миг немога да си помисля да съжалявам за това че го слагам винаги.

А за тези които ползват за оправдание това че не им е удобен : Колеги и аз така казвах преди ,но в последно време се "щраквам" при всяко качване в автомобил и уверявам всички,че до толкова се свиква с колана,че започва да не прави впечатление че е сложен.Лошо само когато се наложи да влезне в употреба. :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

винаги,даже когато ме и возят.Не , че чакам някой да ми каже,а просто ме е страх друг да ме вози.Много неграмотни шофиори има

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колан винаги и видя ли, че човека до мен не си го е сложил му казвам да го слага, не че ми е толко за наказанието, а за безопасността. Признавам си че хората отзад не ги карам да слагат колани :respekt: Малко не съм съгласен, че се свиква и с времето спира да ме кара да се чуствам вързан, смисъл за някои може и да е знак за безопасност тва че се чустват вързани ама мене не ми прави кеф, обаче винаги го слагам ако ще и за по-малко от 1км разстояние да се качвам, колана ми е станал малко като навик и нещо което правя едва ли не несъзнателно, както са ми и мигачите, за разлика от др хора, на които явно им е досадно тва да ползват мигачите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги слагам колан, няма значение какво е разстоянието. Даже на скоро се качих в някакво такс, дръпнах колана да се вържа, пък бакшиша ме изгледа адски странно и се подсмихна пренебрежително. Ама не ми пука, и който се вози до мен и него карам да го слага,пък в крайна сметка всеки си има гащи и може да си с.ре в тях колкотоси иска :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Сори за археологическите разкопки, но попаднах на много интересен тест за ползата от предпазните колани. Изгледайте го цялото има и коментар за разбиращите руски. Приятно гледане :rolleyes:

Редактирано от Todir
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колан отзад лично не си слагам аз... който иска да си слага отзад,но никой не съм виждал си сложи.. И защо не си слагам колан ли? Адски рядко се налага да седя отзад.. а и винаги се возя при хора където карат нормално и адски рядко могат да я натиснат на някоя права.. иначе на предните седалки ми е навик да си слагам :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да не го е гледал човека обясни, че него го возят спокойно и предполагам останалите участници в движението също грижовно го пазят, така че споко.... :hilezh: Да му мислим останалите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нещастие , преди около година претърпях челен удър с 50-60км/ч. Аз и момчето до мен бяхме с колани , пиропатроните гръмнаха и не можах дори да мръдна. Единствената ми драскотина беше от лостчето за чистачките , което счупих с ръката си. Другото момче на задната седалка беше със счупени костици на носа и по чудо му нямаше нищо друго- беше се ударил толкова силно в предната седалка , че беше частично счупена. Сами си правете изводите дали да ползвате коланите на задните места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип слагам колан само отпред.

По нелепа случайност най-тежката ми катастрофа е когато аз и шофьора бяхме без колани отпред, а жените бяха с колани отзад, тъкмо бяхме трънали от бензиностанцията.

Еърбега ме спаси първия път, но при втория удар (в бетонен резервоар - канавка - да им е.а м.ките на всички чиновници и катаджии от които зависи махането на това съоръжение от кръстовището вече 10 години) праснах огледалото с глава и ходих да ме шият.

Оттогава отпред винаги слагам колан, а отзад - според обстановката и настроението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даммм и аз се правех на много печен преди време и коланите ми пречеха и тн. докато не се праснах челно в един мохер които летеше срещу мен! И двамата с мръсна газ се изцепихме един в друг понеже онзи пич беше пиян и на опита ми да го заобиколя зави в мен :rolleyes: Еми добре че поне мацката до мен си беше сложила колана че направоооо....

Аз като пич строших предния прозорец точно в средата като смелих с лице и огледалото за обратно виждане -как съм литнал така идея си нямам но пък за сметка на това не можах да повярвам колко много може да боли глава ! Ем платих си за гъзарията доста добре - едвам ми оправиха мутрата с няколко процедури при пластичен хирург та да не изглеждам като Жокера -няколко месеца бях сгънат като дърводелски метър и за капак и до ден днешен като си дигам дясната ръка така ме боли там кадето се среща с рамото че ми иде да ревна някои път.

Тааа мисалта ми е - слагайте ги тея колани че не знаете кои и в кво състояние лети срещу вас!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да потегля със паленето и колана, навик.

Същото прилагам и за пасажерите, нямат ли колани не тръгвам.

Ако не да маат крачоЛе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За отпред винаги, навик си е... отзад .... просто не се е случвало скоро да съм там. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...