Jump to content

Вдигат 4 пъти глобите за колан


venko

Recommended Posts

Всеки може да кара без колан - но струва скъпо ( или не чак толкова скъпо - зависи за колко се договориш с куките). Същото е с вредните стоки, като цигари и алкохол - те се облагат с акцизи - който иска нека да пуши - но плаща акциз които трябва да отива в болниците за лечение на белодробните заболявания. Така че неспазването на закона в случая не е толкова страшно - има само лични последици и всеки сам си избира. Според мен проблема е в неосъзнаването на опасността да се кара без колан, много хора го подценияват и нямат реална представа за ползата от него, и не могат да направят реалната преценка. Не е нужно да си невменяем или непълнолетен - за да ти казват къде е вредата и да ти забраняват, напълно нормални хора с више образование силно подценяват това предпазно средство. Аз преди време бях противник на принудителното каране с колан, сега си промених мнението - свикнах с него и ми е по удобно с него, нека всеки да пробва да кара 1 месец така - може и впоследствие да му стане навик. Та на хората които нямат нищо против да си чупят главите при ПТП, нека доброволно да си плащат глобата/акциза ( но не да дават рушвети и подкупват полицаите ). Така с глобите ще се стимулира полицията която има за цел да намали броя на ПТП-тата, респективно на броя пострадали лица, тези които си карат с колани и не им се лежи в болница.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 149
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хубава тема, но докато се намърдам и аз, то се оказало, че повечето неща са изписани... В друга подобна тема бях написал, че слагам колан абсолютно винаги с изключение на случаите, когато попадна в някакво задръстване и движението с 5 км/час :) А също и бях добавил, че смъртните случаи или тези на тежки физически увреждания на пътуващи с колан винаги са по-леки, отколкото на другите. Що се отнася до изискването, то до голяма степен е определено и създадено под натиска на застрахователните компании. Лека-полека те започват да мислят по западному и не го правят, щото си мислят за мен или теб, а защото не им се плащат по-големи обезщетения. Освен това, всеки един от нас като шофьори вземаме собствения си живот в наши ръце, но и на хора, дето возим. Питам аз тези, дето са махнали или скрили коланите: Няма ли да им дадете шанс на пътниците сами да вземат това решение?! Нямам представа, дали сте гледали разни предавания за катастрофи. Но ако сте го правили и сте попадали на кадри на забавен каданс на тестове, ще видите какви са инерционните сили и кво се случва с телата ни. Давали са за пример как една кутия със салфетки на задната кора излита и удря манекена с тегло около 10 - 12 килограма. Какво остава за пътник, който се удря в предната седалка... сигурно с увеличена маса от близо триста килограма. Прав е колегата, който разказа за Швейцария и Германия. Закони имаме и ние, но просто винаги намираме някакво оправдание с държавата или политиците ни и заебаваме всякакви норми, закони. Правилата са за това, да се спазват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Чета мислите, изразени във форума, и си мисля следното.

Във форума кипи безсмислен труд, за да се доказва, че законът, ако ти се харасва, може и да се спазва. Ако обаче не ти харасва, задължително не се спазва.

Ха, познайте сега на кой шофьор кое правило ще му харесва и кое няма да му харесва. И като го срещнеш същия тоя на пътя, как ще разбереш откъде да се разминеш - отляво или отдясно, щото може да му харесва карането на англичаните...

Та, момчета, правилата се правят, за да се спазват от всички. Това са го разбрали още древните римляни: Dura lex, sed lex! (Жесток закон, но закон! - правилата са за спазване - забележете - от всички.)

Много приказки има и за тарикатите дето винаги заобикалят правилата. Още баба ми имаше една хубава приказка за тарикатите: "Да знаеш сине, че тарикатите на баламите вода носят."

Щом не ви се харесват правилата намерете човек, който има право на законодателна инциатива, та той да внесе предложението ви в парлаента за отмяна на задължителното използване на коланите (и на задните седалки!), т.е. да се промени законът!

Защото всички не само ни боли, когато някой пострада заради неизползван колан, ами напарво пищим (или трябва да пищим!) - защото заради маймунщините, които някои даже не четатат, страда моят (респ. и вашият) джоб на данъкоплатец - защото ние плащаме лечението, инвалидните пенсии и погребенията на онези малоумници, дето не спазват правилата на общежитието и които си мислят, че животът е само техен. Ама съвсем не си е само техен - той приналежи на на родителите им, и на съпрузите им, и на децата им, а и на цялото обществото. Докато това не осъзнаят, онези дето не четат мамунщини, но непрекъснато ги правят, няма да има мир по пътищата ни. И въпросът не е само за коланите, а и за всиччки онези безбройни нарушения, които пишете - и за гумите, и за светофарите и за...

А за едно имате право - свободно можете да избирате дали да сте от страната на маймуняците или от страната на човеците. Маймуняците правят каквото си искат, а човеците - каквото е полезно за всички. Но за това трябва поне малко и възпитание (поне 2, ако не 7 години) и малко обрадование - няколко петилетки...

:hilezh:

Gesagt heisst nocn nicht gehöhrt, gehöhrt heisst noch nicht verstanden, verstanden heisst noch nicht eiverstanden, einverstanden heisst noch nicht gemacht!

Konrad Lorenz

Редактирано от Боро
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dura lex, sed lex! - Жесток закон, но закон!

Преводът е "Лош закон, но закон". Това първо.

Второ: Kaра: Audi A6 Avant CDI :hilezh: Това ще да е някакъв уникат :flehan:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, пак я изровихте от прахта, та ви предлагам да попитате колегата Агоп, какво причиняват коланите и тяхната липса. Той го изпата жестоко на гърба си. Дано никому не се налага да се научи по такъв начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво му е смисленото?? Как може да се сравнява неправилно изпреварване с неползване на колани? :hilezh:

Но темата е дъвкана безброй пъти и не мисля, че има смисъл отново да се подхваща...

Роска, скучая с Агоп беше на извънградско. Не мисля, че има човек, който ще отрече ползата от коланите на извънградско... Обаче няма и човек, който да ме убеди в ползата да седя вързан по задръстванията по цял ден :flehan:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Васко, точно теб ли следва да те убеждавам за смисълът на законите? То по тази логика, никой не може да ме убеди, че ако застрелям някой мутрак и неговите "честно" придобити средства, ги даря на някой дом за сираци, живота няма да стане поне частица по-спокоен и ценен, и аз няма да съм прав. Обачееее всички ще скочат и ще посочат мен с пръст, че съм виновен, а това, че той ги окрал, е то всеки иска да е на неговото място в благоденствието му. Но в закона, това си е убийство, независимо срещу кого е. Дали по-умни глави не са го измислили? Та така и с колана, и градското шофиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, обаче наще управници пак не са си свършили работата! защо някои от колегите се бунтуват срещу коланите- ми щот гледат акк разни ушеви копеленца ги подминават с мръсна газ през насрещното предреждайки се на светофара БЕЗ колан! ми айде да видя 10 сини мундирчета позорно изволнени и глобени не с 40, а с 4000 лева за това дето не си слагат коланите, да ги пускат всеки ден след рекламите в ББ3 и тогава нещата ще се обърнат. хората ЩЕ ВИДЯТ че законът наистина е за всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как да кажа, че не си прав. Лошото, е че по закон, те са над закона, т.е. могат да констатират нарушението им, но не и да ги глобят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Васко, точно теб ли следва да те убеждавам за смисълът на законите?

Ми да... За мен римската сентенция, цитирана от колегата Боро, не е особено съдържателна. Законът в случая не е измислен добре. За пореден път - не е все едно дали посягаш на чужд живот (като в твоя пример), дали ЗАСТРАШАВАШ чужд живот или от друга страна преценяваш как да опазваш най-пълноценно СОБСТВЕНИЯ си живот. Изморих се да го повтарям - имам близък приятел, който в момента чака първото си дете само защото беше БЕЗ колан. Ако беше с колан, сега щяхме да сме му носили 5 години. Друг човек от форума разказваше подобна ситуация с един трамвай - не си спомням кой беше колегата, моля да ме извини. Т.е. да карам без колан в София е моят съзнателен избор, защото знам както ползите, така и недостатъците на коланите. НИТО един път през шофьорската ми кариера не съм излизал извън София без колан. Защото там той спасява животи. Обаче в градски условия просто става по-опасен, лично според мен. Не говорим за неудобството, което ми причинява.

От друга страна и Рони е прав - защо не тормозят господата с S-класите да си слагат коланите? Щото ще им се изсмеят в лицата, затова...Но те могат да си позволят не само да не слагат колани. А и да карат в насрещното, да тестват V-MAX по Цариградско (с 220 мацко, примерно), да минават на червено и т.н. и т.н. Ако тези неща се оправят, мисля всичко ще е ОК. И ползването на колани в градски условия ще ни е последния проблем. :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това, че вдигат глобите :) на мен не ми е проблем ... който не слага колан да му мисли, но това за пътниците е наистина прекалено ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако даваха по две точки и по десет лева премия всеки път когато ме хванат без колан, пак щях да си го слагам. Който се вози при мен също слага, иначе просто колата не потегля. Нито ми се яде волана, нито ми се събира скалпа на някой приятел от предното стъкло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на задната седалка се случва да возя една приятелка с 2-те й деца на 4 и на 6 години. Е как да им сложиме колан на тях? просто не става

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По едно време по немските канали течеше кампания за заднте колани. Един кратък но много поучителен клип:

"Майка шофира с дъщеря тийнейрджърка на предната седалка и отзад синът й пак тийнейджър без колан. Нещо си лафиха бла бла бла като се движиха доста бавно - 40 км. ... и изведнъж колата пред нея спря рязко на сфетофара и майката както си блееше омаяна в разговора се заби в предната кола. Отвориха се възглавниците отпред и след като се отърсиха от шока майката се объна да види сина си отзад ... жалка гледка беше момчето - беше си счупил носа в облегалката за глава на предната седалка, цялото му лице в кръв и не знаеше какво става"

Доста брутално, но поуката е ясна ... и при малки скорости в града коланите отзад са задължителни!

За малките деца има детски седалки или подлоги които ги издигат на височина достатъчна, за да се препашат с колан.

Колкото до това дали пътника отзад с кинетичната си енергия може да убие стоящия отпред не съм сигурен, но гледах тестове с кучета и се оказа, че една немска овчарка в комби, което няма препазна мрежа или кучето не е завързано със специален колан при над 80 км/ч може да излети и да счупи врата на шофйора като кибритена клечка!

Редактирано от brunobanani
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.........

Във форума кипи безсмислен труд, за да се доказва, че законът, ако ти се харасва, може и да се спазва. Ако обаче не ти харасва, задължително не се спазва.

...........

Та, момчета, правилата се правят, за да се спазват от всички. Това са го разбрали още древните римляни: Dura lex, sed lex! (Жесток закон, но закон! - правилата са за спазване - забележете - от всички.)

Много приказки има и за тарикатите дето винаги заобикалят правилата. Още баба ми имаше една хубава приказка за тарикатите: "Да знаеш сине, че тарикатите на баламите вода носят."

Щом не ви се харесват правилата намерете човек, който има право на законодателна инциатива, та той да внесе предложението ви в парлаента за отмяна на задължителното използване на коланите (и на задните седалки!), т.е. да се промени законът!

Защото всички не само ни боли, когато някой пострада заради неизползван колан, ами напарво пищим (или трябва да пищим!) - защото заради маймунщините, които някои даже не четатат, страда моят (респ. и вашият) джоб на данъкоплатец - защото ние плащаме лечението, инвалидните пенсии и погребенията на онези малоумници, дето не спазват правилата на общежитието и които си мислят, че животът е само техен. Ама съвсем не си е само техен - той приналежи на на родителите им, и на съпрузите им, и на децата им, а и на цялото обществото. Докато това не осъзнаят, онези дето не четат мамунщини, но непрекъснато ги правят, няма да има мир по пътищата ни. И въпросът не е само за коланите, а и за всиччки онези безбройни нарушения, които пишете - и за гумите, и за светофарите и за...

А за едно имате право - свободно можете да избирате дали да сте от страната на маймуняците или от страната на човеците. Маймуняците правят каквото си искат, а човеците - каквото е полезно за всички. Но за това трябва поне малко и възпитание (поне 2, ако не 7 години) и малко обрадование - няколко петилетки...

:)

Gesagt heisst nocn nicht gehöhrt, gehöhrt heisst noch nicht verstanden, verstanden heisst noch nicht eiverstanden, einverstanden heisst noch nicht gemacht!

Konrad Lorenz

Интересно и обосновано мнение. Отдавна във форума не беше писано на такова ниво!!! :)

Все пак уважаеми Боро (няма сарказъм, наистина уважавам), позволете да не се съглася с Вас. Наистина, законите трябва да се спазват, но има основополагащи принципи, които стоят НАД законите и когато тези принципи се нарушават неспазването на закона е морално оправдано.

Не знам на колко години сте, но ако прочетете малко история, ще видите, че до 1963 г. е имало закон за НЕДОНАСЯНЕ на органите за "антинародни" изказвания - нима не е МОРАЛНО да не се спазва този закон? Ами колко хора избягаха на запад или лежаха в затворите за нарушаване на закона ограничаващ свободното придвижване на хората?

Мисля, че обосновах тезата си, че НЕ ВСЕКИ закон трябва да се спазва. Естествено, всеки поема риска за евентуалните санкции от нарушаването му.

Сега конкретно за коланите. СПОРЕД МЕН този закон нарушава основополагащ принцип за свободата на личността. Моят живот ми принадлежи, само на мен и на никого другиго. Дали и как ще го излагам на риск не засяга по никакъв начин ДЪРЖАВАТА. Ако здравното осигуряване (това не е ДЪРЖАВНА организация) прецени, че с това че не карам с колан увеличавам риска от скъпо струващо лечение нека ми повишат здравноосигурителната вноска, но КАТ нямат никакво отношение към МОЯ живот. Ако тръгна да изобретявам нов вид парашут и почна да скачам от некви си баири и се пребия - ще ме глобяват ли? Ще ми взимата ли точки?

Така че карането без колан е мой СЪЗНАТЕЛЕН избор и на практика до сега такъв не съм слагал (шофьор съм вече 23 години). Между другото имам и 15 години стаж с мотор из София и също съм карал без каска.

Малко е в страни от темата, но мога да Ви кажа, че ако някой убие някой от най-близките ми хора (става дума за предумишлено убийство) - аз също ще го убия и хич не ме е еня за ЗАКОНА!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да ви имам съзнателните избори..... но какво пък, ваши са си, вие ще си теглите гайлето....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

но какво пък, ваши са си, вие ще си теглите гайлето....

Ето това се опитвам да Ви кажа.... :)

А дали, какво и кой ще тегли, никой не знае... Да не дава Господ на никого да му се напага да разчита на колани и air bag-ове :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм...малко тъпо ми се види 3-ма човека на задните седалки вързани с колани :) некакси много странно...ае за отпред напълно задължително ама отзад....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

отпред-отзад- ушевите свини требе лапаницза да имат! сега ще почнат пак акция "колан" акция "светлина" и тем подобни....

как не разбраха тия дебили, че със вдигане на глобите единствено сините мундирчета правят пеликан! въпросът е да има морално убеждение във хората, че коланите помагат и е по-добре да си с тях, отколкото без. същото морално убеждеине има всеки един от нас- по-добре е да се ебе без презерватив, по-готино е, ама всеки си го слага, щот болести, чавета и прочие....нали? ей това е вътрешното убеждение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това се опитвам да Ви кажа.... :)

Да не дава Господ на никого да му се напага да разчита на колани и air bag-ове...

Е те тва е целата работа... :) казал си го най-правилно от всичкия останал талаш дет се е изсипал тук.

Лично аз карам с колан, да и не ме е срам и не ми пука и не се смятам за балък спестявам си нерви и пари по този начин, па и се свиква и честно казано, като не си го сложа и ми е тегаво едно такова , ако не си го сложа. Всичките ми приятели и познати ми се подиграват, че съм бил като немски пенсионер :hilezh: странен феномен, явно в България като спазваш закона и ставаш за смях, поредния български синдром. А тва дали ще ме спаси при евентуална катастрофа никой не знае, има си лаф дето обичам да го ползвам "ако ти е писано да се обесиш няма се удавиш"

Редактирано от KYPO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обаче в градски условия просто става по-опасен, лично според мен. Не говорим за неудобството, което ми причинява.

Неудобството е едно и също в ргадски и извън градски условия, мен ако питаш. А дали е опасно да се возиш с колан, докато караш в града, сещаш ли се случката с един мой приятел + 40км/ч без колан = 2 седмици командировка с отдих в Пирогов поради счупени 2 ребра и сериозни пръвоизливи. Та на него също за малко да му ходим бавно....

Това го казвам само за пример. Респектирам мнението ви, че е изцяло лично решение дали да караш със или без колан.

на задната седалка се случва да возя една приятелка с 2-те й деца на 4 и на 6 години. Е как да им сложиме колан на тях? просто не става

Как да не става????????????? Става разбира се!!!! Ама си трябва столче и някой, който да се сети за това.

Хм...малко тъпо ми се види 3-ма човека на задните седалки вързани с колани :hilezh: некакси много странно...ае за отпред напълно задължително ама отзад....

Знаеш ли кое е най-интересното? Че на 7 местните автомобили СЪЩО има колани! ТИ ПРЕДСТАВЯЩ ЛИ СИ НЯКОЙ ТАМ ПЪК да си сложи колан...... ебаси тъпака, а? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:hilezh: Вчера,към 23.30ч. излизам да допаркирам,че през деня не си намерих място пред нас,а на 50-60м по-нагоре по уличката/аз обичам да ми е пред очите колата/.Свърших си задачката,прибрах се,влизам във форума и попадам на тази тема/пак/, и чак тогава се сетих,че за 50м, посред нощ, в тъмна уличка бях сложил колана :)

Навик!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...