Jump to content

Ремонт на подгрева на дюзите на стъкломиещото

VBI

Recommended Posts

Здравейте,

Тъй като имах проблеми с не работещо подгряване на пръскалките реших да се опитам да ги възстановя. Първо проверих с пробна лампа дали има захранване към пръскалките – имаше след като дадох „на контакт“. След това с омметър директно на куплунзите проверих дали работят нагревателчетата – нямаше верига, трябва да е около 300ома.

От този сайт: ЦЪК видях как са направени и какво им се разваля. Обикновено се налага почистване, презапояване на кабелните обувки, които контактуват към металната втулка и нагревателчето.

При мен обаче (както винаги :hilezh: ) освен клеясването, двете нагревателчета се бяха „разпаднали“ и се наложи да ги преправям. На мястото на самите нагревателчета сложих резистори по 900 ома. Засега вече цял месец не са ми замръзвали. Ето какво е необходимо като материали:

1. Два резистора - 450 до 900 ома, колкото по ниска е стойността, толкова повече ще нагряват. Аз лично поставих два резистора по 900 ома
  2. Три подходящи размера термо-свиваем шлаух

praskalki-2.jpg

Сваляме пръскалката от капака като я натискаме в предния край:

praskalki-1.jpg

Разглобяваме я като силно издърпваме долната част назад – има зъбчета отстрани, които я фиксират:

praskalki_1-1.jpg

И виждаме това :)

praskalki_1-2.jpg

и това:

praskalki_1-3.jpg

Изваждаме всичко и го измиваме с вода. Ако нагревателчетата са неизползваеми срязваме кабелните обувки от кабелите (обикновено са жестоко корозирали и много често прекъснати) и минаваме на варианта с поставянето на съпротивление на мястото на нагревателя. За целта мушкаме съпротивлението в тънкия термосвиваем шлаух и го нагряваме от разстояние с поялник за да се свие. Подгъваме едно от крачетата и долепваме резистора на металната втулка точно там където е стояло оригиналното нагревателче. Обърнете внимание, че втулката е по-тясна от страна на нагревателчето и точно там слагаме съпротивлението. След това нанизваме малко парче термосвиваем шлаух върху втулката с долепеното съпротивление за да ги фиксираме едно към друго. Отново нагряваме леко от разстояние шлауха за да стегне резистора към втулката. След това монтираме втулката с резистора обратно към долната част – там където оригинално е входа от стъкломиещото. За целта с ножче леко изрязваме пластмасата там, където е стоял оригиналния нагревател – иначе няма да влезе резистора:

praskalki-3.jpg

От тук има 2 варианта:

1-ви Вариант - запояват се 2 тънки жички към резистора, към които по-късно се свързват оригиналните кабели ИЗВЪН пръскалката. Може би това е по-добрия вариант.

2-ри Вариант – запоява се оригиналния кабел директно към резистора, но тъй като става по-дебело се налага да се отреже долната стеничка на тялото на дюзата за да може да се монтира долната част с нагревателя – аз лично избрах този вариант защото за първия вариант се сетих след като изрязах стеничката :) - "да имам акъла на Българина, който му идва после" - чудесна сентенция :angry: .

praskalki-4.jpg

След това монтираме долната част в тялото на дюзата като внимаваме металната втулка да влезне хубаво в отвора към дюзите

praskalki-5.jpg

После фиксираме така сглобената дюза с едно парче термосвиваем шлаух – аз нямах под ръка и затова ползвах тиксо:

praskalki-6.jpg

Монтираме обратно пръскалката и я свързваме към ел. инсталацията. При мен 100/С4 оригинално пръскалките са непрекъснато захранени след запалване на двигателя, без значение каква е външната температура. Това лесно може да се провери с пробна лампа – при подаване на контакт трябва да има 12В на клемите на пръскалките.

В случай, че металната втулка също е корозирала и е спукана, на нейно място може да се постави тръбичка от телескопична антена с подходящия размер. В този случай долната част на пръскалката НЕ се ползва. Причината е в това, че двата размера на отворите се различават – към дюзите е по-широк. Резистора се монтира директно на самата тръбичка и отново се фиксира с термосвиваем шлаух максимално близо към дюзите. Дължината на тръбичката се измерва така, че директно да влезне гумената тръбичка от стъкломиещото в нея.

Редактирано от VBI
Възстановяване на снимки
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вальо,вярно ли имаше нерви хем да ремонтираш,хем и снимки да правиш?

:dance: :dance: :dance:;):dance:

Темата е много ценна.Замислям се за варианта нагревателите на дюзите да могат да се изключват от копче на таблото.

Лятото няма нужда от тях.

Нека темата да бъде преместена в раздел"Направи си сам"

Модераторите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може някакъв термо-датчик да се сложи на захранването им и да се включват под 0 градуса, май на по-новите модели е така :dance: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала!!! Аз също трябва да ги оправям, ама незнаех какво ме чака, но вече ми е ясно какво ще поправям през лятото :dance:, щото то зимата отмина :dance:. Поздрави и :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да пиша, че размера на отвора на предния капак за пръскалките е 1.6мм х 2.6мм, в случай че се налага директно подмяната им. Това беше хубаво да е горе в самата тема най-отдолу - ако може някой да го вмъкне защото вече не мога да я редактирам :dance: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти си не човек. :dance:

пп , оправих онова 6А за което се чухме,всичко е едно към едно с АСЕ.капака на проблемите беше разменени кабели наТПС и дебитомера.Някой специално е удулжавал кабела на ТПС :bia:

Редактирано от buzzi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Радвам се Пепи, не ти звъннах защото не намерих нищо за разлика в АСЕ и 6А от бачкането, а и тези стойности, които ти даваше потенциометъра направо ме хвърлиха в музиката :bia: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво :respekt: ....Аз си мисля и за серпентина с ръчно кранче през казанчето на чистачките. Лятото я спираш, а зимата си караш 1:3 течност за чистачки с вода. При мен може да се ползват много места за захранване с топло на казанчето :stupid: Пък даже не знам дали ако се върже ел.кран към подгрева на задното стъкло с огледалата дали няма да е най-добре :flipoff:

Редактирано от Vankata_84
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година се кефех как не ми замръзват пръскалките, а тази замръзнаха при -11 на магистралата и то с течност разредена за - 30. Евала Вальо! Реши поредния проблем за много автомобили и то професионално. :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега поздравления за страхотната тема и за добре свършената работа :bia:

Искам да попитам и аз нещо свързано с темата. Колата ми е 100/C4, с разликата обаче, че капака ми е от А6/С4. По този повод имам и аз подгряване на пръскалките, които обаче не са свързани никъде и съответно не работят.

Случайно да имаш електрическата схема на свързване или да знаеш как бих могъл да навържа моите?

Редактирано от ithilieth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....

Случайно да имаш електрическата схема на свързване или да знаеш как бих могъл да навържа моите?

Взимат захранване от моторчето за чистачките - така е фабрично. Мериш с една пробна лампа къде на моторчето за чистачките има +12В като дадеш на контакт (без да ги пускаш) и там свързваш подгрева на пръскалките, "масата" я връзваш където ти е удобно, но НЕ на самия преден капак. Все пак преди това замери дали им работят нагревателите с омметър :( .

@kalin3000

Засега не са замръзвали, но винаги може да се сложи по-малък резистор, примерно 450 ома ако има проблеми. Честно казано мислех да монтирам крушка от табло на всяка пръскалка, но нямаше място ако не се преработи малко корпуса на пръскалките - тя ще нагрява най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

евала колега аз я правих тая операция но непроработиха и сега като видях темата ти се изкефих кат малко дете!оште утре ште взема резистори но си мисля не пражят ли голяма температура като работят нон стоп?колко ома ште е наиподходяшто да сложа ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не те не греят толкова много, просто поддържат температурата на металната втулка вътре да е над нулата за да не замръзват. Заводски си греят непрекъснато като подадеш на "контакт". Аз съм сложил 900 ома и не са ми замръзвали сега в студовете. Колкото е по-малко съпротивлението повече ще нагряват. Мисля, че над 900 ома или 1ком може да не успяват да загряват достатъчно пръскалките и при голям студ да замръзват :steinigung:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега мерси за яката тема направих го с 430 омови... и сега ште тествам но поправих и 4 те оригинални нагревателя трябва мн.хубаво да се изчегарта боклука от тях и работят трябва да споделя 4е са доста по силнички!! но да се надяваме 4е и така става ако не ще преправям пак ...аз го направих по иначе от снимките и несам рязал почти никаде стана мн яко!

аз взех от 830 ома от 560 и 430 накрая се спрях на 430 на тези които 6те сложа и 560 на резервните праскалки но като нагрях оригиналния нагревател за миг ме опари мн яко .... :rolleyes: но странно моите бяха зелени на цвят!

Редактирано от sas6o s4
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оригиналния действително може да е по-силен, но той контактува през бронзовата втулка. Много често на самата втулка и пада покритието точно там, където контактува с нагревателя и вече не прави добра връзка. Резисторите в това отношение са директно запоени за кабелите и няма да има проблем. При мен единия нагревател се беше раздробил, а другия беше силно изтънял - т.е. не се знае до кога би изкарал, затова и директно го направих с резистори. Вътре преди добре да ги измия пръскалките бяха "позеленяли" от "патината", която се е получила в следствие на електролизата от влагата и напрежението. След измиването си станаха пак лъскави. Мисля, че с резистори няма да замръзват - поне на мен досега не са ми замръзвали дори и в големите студове -16.5С. Все пак е важно и течността за чистачките да не е "гола-вода" защото дори и да ти нагряват пръскалките ако замръзне в маркучетата пак няма да пръскат :gmorning: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ги разглобих и се оказа прекъснат черния кабел, помислих си че там е проблема, но като замерих самите нагревателчета нямаше съпротивление. Сложих резистори 500 ома, по схемата на Вальо. <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си търся пръскалки за фаровете (монтират се на бронята) - чудя се дали да търся оригинални от 100/А6/С4 или афтермаркет/универсални :dance: . Някой да е виждал да продават някъде?

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От известно време се замислям и аз за нещо такова ,но ще изчакам да се стопли навън,че сега хич не ми е до работа http://hopshop.bg/index.php?main_page=product_info&cPath=1_3&products_id=220

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря - точно това ми трябваше :).

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

От известно време се замислям и аз за нещо такова ,но ще изчакам да се стопли навън,че сега хич не ми е до работа http://hopshop.bg/in...products_id=220

Вече ги монтирах, като ги свързах посредством тройник към пръскалките на предното стъкло - чистят супер :hilezh: . Не ползвах казанчето с моторчето, което е в комплекта защото трябваше да му търся място. Самите пръскалки ги монтирах на лайстната под фара и ги регулирах та пръскат в участъка, където свети лупата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
  • Create New...