PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 (Редактирано) Да ви кажа колеги, скоро смених старото си виарно AUDI 80B4 2,0E с малко по-ново пак от същия модел, но с двигател 2,6 V6. И естествено го покарах малко на бензин, даваше разход 8-10/100, но реших че без газ нема да се размине работата. Всички "капацитети" твърдяха, че само ГИ го оправя, щото с обикновена АГУ нема да стане като хората, ще киха, ще патка и т.н... Но въпреки това аз отидох и си платих в брой и му сложих най-обикновената на света газова уредба с изпарител LOVATO и кръгла бутилка 42 литра. Момчетата от автосервиза за АГУ на ул.ПОДВИС във Варна ги познавам отдавна, правил съм 5-6 коли при тях и съм доволен. И ми сложиха те газовата уредба. Отначалото като я регулирах да върви свободно като на бензин, ми даде разход над 15/100. После постепенно навивах , навивах винта .... и се оказа, че ако сваля разхода до 10/100 при скорост 100-110, се получават нещата, но колата не се държи нормално при ускорение- все едно караш някой дърт дизелак... иначе си вдига някъде към 130-140 при тази регулировка, и гори 10 газ, но ускорява далеч под способностите на дивашкият двигател 2,6V6. И в този момент ми дойде наум и въпросната идея, която реализирах и резултатите са просто несравними!!! Направих двупоточно подвеждане на газта от изпаритела към смесителната плочка. С един тройник,поставен в дебелия маркуч след изпаритела, взех разклонение за втория поток. Той съответно минава през втори регулиращ възел и с още два тройника се влива в основните два тънки маркуча. Така се получават два потока газ, които се регулират независимо един от друг през два регул.възела и после се събират и влизат в плочката. И както сигурно вече се досетихте, единият поток се управлява от ел.клапан- когато се подаде сигнал, клапана отваря, когато няма сигнал- клапана е затворен и газ минава само през първия поток. По този начин аз намалих основния поток газ още повече и докарах разхода някъде до 9/100 при 100-110км/ч. Но сензационното в случая е това, че успях да направя вакумно управление на вторият поток- клапана получава ел.сигнал и се отваря когато вакума в смук. колектори падне. А това се случва когато се подаде рязко газ, както и когато сме подали повече от 1/2хода на педала и основния поток не смогва да захрани двигатела. По този начин винаги имам на разположение мощта на двигатела в пълна сила, а когато съм набрал скорост, двигатела харчи много по-малко газ. Повярвайте ми, не ви трябват никакви шибани газови инжекции, това е 5 пъти по-евтино и по-ефективно. Защото ГИ няма регулировка според товара в динамичен режим, той се регулира предварително, подобно на регулиращия възел при обикновена АГУ, и от там нататък количеството гориво зависи само от оборотите, но не и от товара на двигатела!!! И ако го направим да върви като на бензин, ще харчи поне 13/100 газ че и повече /заразгледания двигател/. А колкото до "паткането"- ако се спазват елементарни неща, няма да го чуете никога. Е, ако някой иска да му кажа точно от къде да вземе вакумните камерки, които се свързват към вакум-маркуча за сервоапарата и подават сигнал към ел.клапан на втория поток,ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЧЕРПИ.... Ако има интерес към темата, мога да сложа и снимки. Но да знаете- тази работа ще има ефект най-вече на по-големите двигатели- от 1,8 нагоре... Колкото е по-мощен двигатела, по-голям ще е и ефекта. nedkobox@abv.bg Редактирано 8 Януари 2008 от PROFESIONALISTA Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gemballa.bg Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SunShine Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Снимкииииии Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Снимкииииииами сложих само тази, ама тя е от преди генералната промяна ... Скоро ще снимам нови и ще ги сложа.До тогава очаквам въпроси само от грамотни колеги. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
raiders Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Това дето си направил е интересно, ще сложиш снимки и ще видим, но ГИ според мен е нещо по-добро, там във всеки цилиндър си отива точно толково колкот си тръбва газ, принчипно работи като итжекциона, нали от там си взима данните Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Freestyler Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 ...ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЧЕРПИ...Дефинирай почерпка! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Audi V6 Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 ... това е 5 пъти по-евтино и по-ефективно. Защото ГИ няма регулировка според товара в динамичен режим...5 пъти по-евтино да, но в никаквъв случай по-ефективно от ГИ. Бате, ти инжекцион виждал ли си? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VBI Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 (Редактирано) Браво колега PROFESIONALISTA ! Подобна идея съм реализирал на един познат, но със електрически клапан (байпас на регулиращия кран) и бутон на волана. Единствения недостатък е, че при пускането на бутона сместа рязко обеднява и има вероятност от БУМ. Затова ел. клапана го вързах през реле тригер-на-шмидт, така че при отпускането му да не се изключва . За да се изключи е необходимо повторно натискане на бутона на волана. Това обаче с вакуума, което си измислил динамично да променя подаваното количество е много хитро. Така при всяко рязко подаване на газ имаш Full Power . Все пак ГИ е по-бърз от АГУ, дори и с тази доработка. Просто дозирането на горивото при ГИ е на съвсем друго ниво и оттам и мощността. Но като се има впредвид цената на едното и другото - определено си струва "предобрянето", което си направил Редактирано 8 Януари 2008 от VBI Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mitro Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 офф струва ми се,че трябва да долееш антифриза, Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 5 пъти по-евтино да, но в никаквъв случай по-ефективно от ГИ. Бате, ти инжекцион виждал ли си?Ами виждал съм бе бате. Ама то само с гледане не става по принцип. Верно е че осигурява по-равномерен поток гориво към всеки цилиндър, но това има значение само при ниските и средни обороти- до 1800 максимум. По-нагоре равномерността е достатъчно добра дори и да подвеждаме газта смесена с въздуха през колекторите. Ами бате, нали и в режим на работа на бензин,и при ГИ въздуха се подава така или иначе през тези колектори. Т.е- дори да имаме много точно дозиране на горивото чрез дюзите /бензин или газ/, въздуха си влиза през общите колектори. И те нема начин да не са направени да осигурят равномерен поток към всеки цилиндър, защото това би означавало и различен горивен процес и при работа на бензин...Нали се сещаш. НАЙ-ВАЖНОТО- ГИ не осигурява корекция на порцията гориво според товара!!! И затова е абсолютно примитивен откъм регулиране на гориво-въздушната смес по отношение на моята система. Освен това всичко което ви казвам, съм го изпитал практически, бате. Тъй че съм сигурен, но може би не го обяснявам достатъчно изчерпателно... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Браво колега PROFESIONALISTA ! Подобна идея съм реализирал на един познат, но със електрически клапан (байпас на регулиращия кран) и бутон на волана. Единствения недостатък е, че при пускането на бутона сместа рязко обеднява и има вероятност от БУМ.Колега, благодаря че все пак някой ме разбра и знае за какво става дума. В моя случай не се получава никакъв БУМ, може би защото вторият поток гориво прекъсва винаги когато двигатела вече е преодолял товара/вакума се е вдигнал/,А може би и защото при мен вторият кръг осигурява плавно увеличение на потока гориво, и съответно плавно спиране. И да ти издам една тайна- вакум-камерките ми са две- едната я настроих на по-голяма, а другата на по-малка чувствителност. За градско използвам по-късно отварящата, а за навън- по-чувствителната.Избирам ги отвътре с едно ключе- може и да се изкл. и двете и да карам само на първия поток. Повярвай ми, ГИ не е по-бърз като реакция. На по-чувствителната камерка въобще не се усеща кога включва, а на другата се усеща леко "забиване" ако настъпиш рязко. Въпроса е, че с моята уредба в момента мога да карам с 100 и да ми гори 9/100 газ, мога и да карам с 170 и да ми гори 12-12.5. А при ГИ ако го регулираш да може да вдигне 170 и да ускорява добре, нема начин при същата регулировка да ти гори 9 при скорост до 100км/ч. Ако пък направиш това, става спъната и нема никога да ти вдигне повече от 130-40. А цената???? за 6 цилиндъра ГИ нема избиване за 10 години....Дефинирай почерпка! Ами яко хапване и малко пийване. Ама това само за да ти дам акъл кое от къде да вземеш и как да направиш. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Това цялото на някоя модерна легенда ми прилича.Вярвам че променяш качеството на сместта с вакуумна система. Но файдата ми се губи.Ако приемем че ламбда на газ е 15 ти какво правиш? Караш газта да гори в ламбда обхват 1:18 до 1:10 ли?Защото като я обедниш няма да гори. И някаква легенда започва да се заражда тука. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Това цялото на някоя модерна легенда ми прилича.Вярвам че променяш качеството на сместта с вакуумна система. Но файдата ми се губи.Ако приемем че ламбда на газ е 15 ти какво правиш? Караш газта да гори в ламбда обхват 1:18 до 1:10 ли?Защото като я обедниш няма да гори. И някаква легенда започва да се заражда тука.Ами да ти кажа, не съм мерил на практика колко е ламбда. Но предполагам, че не варира чак в такива ужасяващи граници. Де факто когато съм в режим на икономия и карам само на първия поток, тогава съм подал и малко газ с педала. И съответно и въздуха е малко и се съвместява точно с малкото газ. А когато подам повече педала, се вкл. втория поток и съответно към повечето въздух отива повече газ! Това за което говориш би се получило, и се получава ако изключа напълно втория поток. Тогава като настъпя- колата се забучва, все едно когато свършва газта. Тогава може би ламбда да стига и до големи стойности/бедна смес/. Но то не е нищо особено, реално се принуждавам да отпусна педала, нищо повече. Не знам, може да са ми примитивни обясненията, но колата се държи идеално.Няма как иначе от обикновена АГУ да извадиш толкова голям диапазон от газоподаване, и да съчетаеш икономична работа и повече горивоподаване при нужда. А при ГИ - вече казах за него по-горе. Който е от Варна , мога да го повозя... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolio_gg Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Първо да кажа че колкото по-просто изглежда едно решение толкова по-гениално е. А сега имам няколко въпроса:Дали не може да се използва сигнала от дебитомера за включване на втория захранващ поток?Дали неможе да се сложи и клапан на първия поток за бедна смес, които да прекратява въобще притока на газ при много голямо разреждане в колектора(което би означавало работа на принудителен празен ход)?И в крайна сметка не би ли било най добре да се сложи някъкъв регулируем вентил(не ги разбирам много ама например нещо като този който се използва при ламбда контрола) и да се направи идна отворена система за регулиране на сместа управлявана със сигнал от вакумни датчици или от дебитомер(незная). В крайна сметка сигурно затворените системи с ламбда контрол(били те ГИ или обикновени) са по добри, ама са и по капризни и струват по-скъпо. А и като се замисля какво се получава електронно управляем "карбуратор", сигурно може и обратна връзка от ламбда сонда да се включи ама ще трябва компютър и малко софтуер.Колегата ми даде повод за размисъл за което сърдечно му благодаря. Ако на някой му се занимава с подобни експерименти мога да помогна с процесорното управление и софтуера за него(направо ще сложим в малкия си джоб компа управляващ двигателя ). Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
slav4o Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Според теб колега, големия разход иде от прекалено богатата смес при малки натоварвания на ДВГ-то в ниския диапазон на оборотите ли? Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Първо да кажа че колкото по-просто изглежда едно решение толкова по-гениално е. А сега имам няколко въпроса:Дали не може да се използва сигнала от дебитомера за включване на втория захранващ поток?Дали неможе да се сложи и клапан на първия поток за бедна смес, които да прекратява въобще притока на газ при много голямо разреждане в колектора(което би означавало работа на принудителен празен ход)?И в крайна сметка не би ли било най добре да се сложи някъкъв регулируем вентил(не ги разбирам много ама например нещо като този който се използва при ламбда контрола) и да се направи идна отворена система за регулиране на сместа управлявана със сигнал от вакумни датчици или от дебитомер(незная). В крайна сметка сигурно затворените системи с ламбда контрол(били те ГИ или обикновени) са по добри, ама са и по капризни и струват по-скъпо. А и като се замисля какво се получава електронно управляем "карбуратор", сигурно може и обратна връзка от ламбда сонда да се включи ама ще трябва компютър и малко софтуер.Колегата ми даде повод за размисъл за което сърдечно му благодаря. Ако на някой му се занимава с подобни експерименти мога да помогна с процесорното управление и софтуера за него(направо ще сложим в малкия си джоб компа управляващ двигателя ).ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. Още малко и ще излетим в космоса. Ами може бе колега, всичко може от това което си изброил. Ама за целта някой трябва да инвестира време, труд и пари в това. Аз ако имах еин сервиз за АГУ, бих го направил- бих експериментирал с всичко. Но въпроса е, че аз съм предложил нещо уникално просто както като принцип, така и като изпълнение, и като цена. И всеки може да си го направи. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SpeedyMan Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 (Редактирано) Според теб колега, големия разход иде от прекалено богатата смес при малки натоварвания на ДВГ-то в ниския диапазон на оборотите ли?Явно, но тоя клапан при мен постоянно ще прицъква Всъщност и аз имах подобна идея, но мислех за някаква клапа... защото клапаните имат само две дискретни позиции - отворен и затворен... Редактирано 8 Януари 2008 от SpeedyMan Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Според теб колега, големия разход иде от прекалено богатата смес при малки натоварвания на ДВГ-то в ниския диапазон на оборотите ли?АААААБСОЛЮТНО, колега. А това е така, защото за да обезпечим с достатъчно гориво работата на двигателя под голям товар и на високи обороти, за да може той да разгърне пълния си потенциал, ние трябва да му осигурим достатъчно газ като развием регулиращия винт. Да ама когато работи на ниски обороти на празен ход, или при малки натоварвания- тази регулировка му идва не добре- работи с богата смес!!! И колкото по-голям е двигателя, толкова по-осезаемо е това. И в общия случай се прави някаква средна настройка, която да даде оптимален разход, но която и не позволява да се използва пълния потенциал на двигатела. Или ако се използва, то значи няма начин да не може да му се свали още разхода. Просто моята система е баланс между двете цели. Естествено, може да се усъвършенства и още, но и така резултатите са чудесни!Явно, но тоя клапан при мен постоянно ще прицъква Ами наистина, ако караш по-интензивно, ще прицъква постоянно. Аз си имам вътре диод и го виждам като светне-кога отваря... Но когато си извънградско- като набереш веднъж, клапана ще си седи затворен. И като решиш да изпревариш- се отваря още преди да си си помислил!!! Много е яко!!! А я си помосли докато кибичиш в задръстване??? Разхода на празен ход ти пада може би двойно!!!! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
VBI Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Колега, благодаря че все пак някой ме разбра и знае за какво става дума. В моя случай .....Браво колега, помислил си за всичко . В крайна сметка за да се направи едно такова нещо е необходимо време, пари, акъл, нерви и желание всичко да се докара до край Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SpeedyMan Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 АААААБСОЛЮТНО, колега. А това е така, защото за да обезпечим с достатъчно гориво работата на двигателя под голям товар и на високи обороти, за да може той да разгърне пълния си потенциал, ние трябва да му осигурим достатъчно газ като развием регулиращия винт. Да ама когато работи на ниски обороти на празен ход, или при малки натоварвания- тази регулировка му идва не добре- работи с богата смес!!! И колкото по-голям е двигателя, толкова по-осезаемо е това. И в общия случай се прави някаква средна настройка, която да даде оптимален разход, но която и не позволява да се използва пълния потенциал на двигатела. Или ако се използва, то значи няма начин да не може да му се свали още разхода. Просто моята система е баланс между двете цели. Естествено, може да се усъвършенства и още, но и така резултатите са чудесни!Ммм... да с реле-тригер на Шмидт.. както е казал колегата VBI.. тва го прави като моята идея за КЛАПАТА Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
grizzly Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Колегата до колкото разбирам е направил двукамерен карбуратор с вакуумно управление на втора камера. Нещо отдавна известно при бензина. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SpeedyMan Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 (Редактирано) ...Ами наистина, ако караш по-интензивно, ще прицъква постоянно. Аз си имам вътре диод и го виждам като светне-кога отваря... Но когато си извънградско- като набереш веднъж, клапана ще си седи затворен. И като решиш да изпревариш- се отваря още преди да си си помислил!!! Много е яко!!! А я си помосли докато кибичиш в задръстване??? Разхода на празен ход ти пада може би двойно!!!!Браво колега! Тва може да го измисли само някой колега от ТУ-ВАРНА.. Познах ли? Колегата до колкото разбирам е направил двукамерен карбуратор с вакуумно управление на втора камера. Нещо отдавна известно при бензина.Абсолютно... Редактирано 8 Януари 2008 от SpeedyMan Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
PROFESIONALISTA Публикувано 8 Януари 2008 Автор Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Колегата до колкото разбирам е направил двукамерен карбуратор с вакуумно управление на втора камера. Нещо отдавна известно при бензина. Ами да бе колега. Нали всичко ново е добре забравеното старо... Ама въпроса е да ти дойде на ума да събереш 2 и 2...Браво колега! Тва може да го измисли само някой колега от ТУ-ВАРНА.. Познах ли? :ДАААААААААА. Да живее ТУ ВАРНА!!! Чудя се дали да предложа на доц.Ангел Димитров- великия газаджия- да усъсършенстваме с него тази идея.... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Митака Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Браво колега! Не знам само на моето АБТ дали ще има голям ефект от тази система? Все пак е само 2.0 90 магарета!!?Още веднъж браво! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
SpeedyMan Публикувано 8 Януари 2008 Доклад Share Публикувано 8 Януари 2008 Ами да бе колега. Нали всичко ново е добре забравеното старо... Ама въпроса е да ти дойде на ума да събереш 2 и 2......ДАААААААААА. Да живее ТУ ВАРНА!!! Чудя се дали да предложа на доц.Ангел Димитров- великия газаджия- да усъсършенстваме с него тази идея....Недей, че толкоз пари се наливат в разработка на газови инДжекции... ще съситеш индустрията A какво ще кажеш за едно шмидтче към твоя клапан? То по-скоро трябва да има нещо като кондензатор, да му забавя реакцията затваряне... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате
За да коментирате, трябва да имате регистрация
Създайте акаунт
Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!
Регистрация на нов акаунтВход
Имате акаунт? Впишете се оттук.
Вписване