Jump to content

Електронен тунинг на пазарска чанта


Recommended Posts

Наскоро се сдобих с едно Рено 5 GTS '85 от Vaskoto1.

Благодарение на намесата на Lampard колата доби нов вид тип "перлен металик" и вече изглежда така:

Dsc10284r.jpg

Маторчето е 1.4 72 коня и има съвсем достатъчно мощност за 736 килограмовото купе. Колата е била топ на технологията за годината на производство. 4 врати, предни ел. стъкла и заводско централно заключване.

И се започна.

На таблото имаше дефектирал електронен часовник. И след като се сдобих с двуреден буквено-цифров дисплей ми хрумна идеята да запълня дупката с борд-компютър с разни екстрички които ми хрумнат. Речено - сторено.

Хардуера за момента изглежда така:

Dsc10290r.jpg

Та какво може това нещо за сега:

Часовник естествено. Нали от там се тръгна.

Комфорт пакет за управление на ел. стъклата. Пълен ход с едно натискане на бутон и частично задвижване на малки ходове. Програмируем токов сензор за стоп при претоварване. Евентуално вход за задействане при пускане на алармата.

Волтмер на бордовото напрежение.

Термометър за водата (Рено типично не слагат такъв. Има само лампа на таблото) с аларма за сигнализация на прегряването.

Цифров оборотомер (има и на таблото но ми трябва за другата математика)

Система за принудителен празен ход свързана с оборотите (ел. клапан който спира горивото при движение по инерция на скорост).

Разходомер на горивото. В основата му е датчик за дебит на гориво който си пазя десетина години за подобна цел. 16000 импулса на литър. Показания:

- Общ разход на гориво (литри)

- Моментен разход на гориво (литра на час)

- Специфичен разход на гориво (милилитра на оборот на двигателя)

- Други. (Още не съм обмислил. Примерно време на работа на двигателя и разход на гориво за последния пробег от запалване на двигателя)

За сега е това.

-------------

Нещата които отпаднаха за момента:

Да му вкарам вътре и алармената система за да стане "Аларма с дисплей" - AllInOne

Следене на аванса на запалването.

Плавно управление на осветлението в купето.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен,(мнението ми не е експертно)...ако включиш и екстрите,които отпадат,колата ще стане топ технология '06! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Системата е готова на 90%. Най ми е проблем за сега калибрирането на термометъра защото искам да бъде на термистор и се мери с АЦП. Та термистора е нелинеен с функция от 3ти порядък което не е задача за 8битов процесор (дори и RISC както е в случая) в реално време. И ще трябва да го калибрирам таблично което си е задръстения. Добрата новина е че не ми трябва някаква канска точност (+/- 2 градуса ми изглеждат нормални).

За съжаление системата не е универсална. Т.е. за сега ще бъде пригодена за работа само с карбуратори. Дизелите и инжекциите имат други принципи за подаване на горивото (високо налягане и рециркулация).

Във всеки случай разни модули от програмата ще бъдат използваеми на други устройства. Като комфорт пакета за ел.стъкла, волтмер, термометър и оборотомер.

Процесора който се ползва е едночипов микрокомпютър на MICROCHIP модел PIC16F877А. В момента такта му е 4 MHz (1 MIPS), но може да бъде повишен на 20 (5 MIPS). Все пак за сега производителността ми стига.

Опресняването на дисплея се извършва на всяка секунда а оборотомера на 0.6 секунди. Резолюцията на оборотомера е 50 оборота с обхват до към 9500 оборота.

В процесора има и сериен порт така че мога да го накарам да плюе данни по RS232 на външен ноутбук за статистика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гртизли може ли да се нпарави това нещо на мястото на часовника на Б3 и Б4 като опция да му се включи и термометър за външна температура :(:(:(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ми заприлича на форум на НАСА :( Гризли, евала за знанията и мерака да го направиш :( (според мен си луд де :( ). И аз съм заинтересован от въпроса на горния колега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Че проекта е налудничав - така си е.

Доста времеемък с минимална полза. Само че съм мечтал за такова нещо от 15-20 години. Сега се събраха знания + елементи + ентусиазъм за да го правя. Освен това остава тръпката и забавлението. А и мечтите са за това да се сбъдват.

На въпроса - ами аз от Б3 и Б4 нищо не разбирам. Тук интригата е че е карбуратор и имам подходящ датчик който за инжекция не става. Ако се намери начин да се следи дебита който подава Мотроника към двигателя съм насреща.

Като стане проекта (което трябва да е скоро защото днес инсталирах дебитомера на колата) и ако ми остане ентусиазъм може да зачопла К-Джетроник. Ама там освен едно EFI да ви напиша, друго не знам. :hilezh:

---------

Всъщност ако ви гонят някакви такива фантасмагории ги напишете. Аз ще ги обмисля и ще ви кажа кое е възможно. Например алгоритъма за ел.стъклата си го измислих сам защото стандартните не ме удовлетворяват.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гризли аз бях започнал да го правя но пред мен изникнаха значителни конструктивни трудности. Трудностите са предимно хардуерни т.е. - възможно ли е по поръчка да се направи точно определен размер дисплей? Реши ли се този проблем останалото е елементарно (не искам да прозвучи сякаш подценявам написаното от тебе по-горе, за мен това е ВЕЛИКАНСКО :hilezh: звучиш така сякаш виждаш как се движат електроните по веригите и преходите) имам впредвид че ако може да се направи дисплея по поръчка да е същия размер като оригиналния на часовника на таблото но да е двуредов и да изписва букви то ще може лесно да се вгради и да се използва червената подсветка на оригиналния дисплей а останалата електроника е вече твоя работа но тя лесно може да се изведе някъде зад таблото с лентов кабел а бутоните да са някой от свободните на централната конзола.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Пичове няма граници пред ФАНТАЗИЯТА.

Само дреболии - време, желание и шибаните ПАРИ. Понякога.

Но Мечтите са над всичко. Този проект не е комерсиален. Само ползвам това което съм правил (измислил) през последните 10 години.

Проекта е толкова налудничав че не е заложена никаква далавера. Дори и бъдеше няма. (кой ли би си сложил компютър на Рено 5 ?). Само някой луд.

ПОД МЕГАВАТ НЕ РАЗГОВАРЯМ. :hilezh:

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дисплей по поръчка ще иска тираж някакъв. При количества от две бройки е най-добре нещо стандартно да се пригоди. На пазара дисплеи бол.

Имаш предвид дисплей 10 х 20 мм ли? Защото при мен часовника на колата е толкова голям (електронен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бате, ти си ГЕНИЙ. Много ще се радвам, ако след тестовете разкриеш тайната на платката, елементите и така нататък. Между другото - на нашите 100-така НЯМА индикатор за температура (има само лампа) и ще съм ти много благодарен ако ми подскажеш как точно да си направя индикация за температурата пък била тя и само стрелкова. Иначе с огромен интерес прочетох какво си направил до тук. Пожелавам ти успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чак пък гений. Ша са изчервя. :respekt:

Просто веднъж реших да събера нещата които съм правил за други хора и да ги приложа върху себе си с цел любопитство. И за да науча разни потайни неща от живота на колите. Като например колко милилитра гориво "пие" матора на всеки оборот при различни режими.

За термометър на таблото май най-подходящо (и евтино) е термометър с две температури от Конрад или МЕТРО. Струва 10-15 лева и няма да изисква никакви доработки. Само трябва да му се сменят батарейките понякога.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

grizzly, евала за ентусиазма :respekt:

За термометъра ми се мотка идеята и на мен(остана ми незапълнена една дупка в таблото при бутоните :lol: ), тези от Метро не ме кефят, няколко пъти се чудих дали да си взема, но не ми харесват като визия как изглежда. Във форума на колегите от ФауВе имат много хубава тема по въпроса.

Аз обаче съм хвърлил око на дисплей от Астра/Корса, защото е по- голям, свети червено и ще мога да го напъхам в отвор, широк колкото 4 бутона. Ако някой има други идеи за термометър и вграждането му, ще съм благодарен да ги сподели :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или не сте ме разбрали, или аз съм говорил кат идиот. Имам предвид да мери температурата та охладителната течност ...

grizzly не се изчервявай, ми си погледни личните :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

grizzly, евала за ентусиазма :respekt:

Ако някой има други идеи за термометър и вграждането му, ще съм благодарен да ги сподели :lol:

Имам да темата я пуснах още преди 2-3 месеца, ама нямаше никакъв интерес аз вече счупих един термометър от метро като се опитах да го вградя на мястото на електронния часовник на таблото, проблема е че дисплея е по малък от оригиналния и че няма как да изведа електрониката назад с лентов кабел

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами какво да ви кажа за термометрите. Има поне 30 начина за мерене на температура. Разбирам че някои искат да мерят температура на охлаждането, други на околната среда. Така или иначе в моя проект термометъра заема 5% от важността така че го броя за несъществен (за съжаление ще отнеме 40% от времето за програмиране защото е гадна работа по метода който искам). Та много ви моля (Pif специално) пуснете тук в Тунинг (защото нито е сервиз нито Ремонт) една нова тема за термометри пък ще обменим опит. Ще вземем и от други форуми. Например в Рено Клуб където масово колите нямат термометри на таблата има много решения на проблема.

Оставете тази тема за лудории каквато и е идеята. :respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абсолютен нечовек... :lol::lol::lol::hilezh:

като ми заразказва последно като се видяхме какви ги е замислил ми идеше да се фърла отвисоко... :hilezh:

ша съдействам обаче-обещал съм-за монтажа поне после. а малък вьорнер направо го върна от гроба! беше на дедото и той почти го беше убил-имаше само читав мотор...

нечовек ви казвам! :respekt::lol::lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а малък вьорнер направо го върна от гроба! беше на дедото и той почти го беше убил-имаше само читав мотор...

Ренде вьорнер ли е спасил ве? Иначе е луд та се премята :lol::respekt:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

grizzly евала брад4е кефиш ме иска6 ли една идея ( нали разбра 4е съм по идеите ) вмести термо елемент :wall: за термометъра защо не вземе6 да разгледа6 този PDF които съм ти приготвил - брат 6те си спестиш много главоболия от страна на хардуера ами да не говорим за термостабилизацията на глупавите операционни - предлагам ти цифров преобразувател с три кра4ета на далас :bia::):D:wacko:

и нали се сещаш 4е е калибриран фабри4но с то4ност до 0.1 "С :blink:

1822_Dallas_Termo.pdf

Редактирано от planto_p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...