Jump to content

Гуми и джанти за A3 8P

Moonland

Recommended Posts

• Replies 832
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Това е резюме на разрешените от производителя размери гуми за модела, заедно с предписаното типично* налягане на предни и задни гуми при ненатоварена и натоварена кола.

* - Моля обърнете внимание, че налягането на гумите зависи освен всичко друго и от вида двигател! Погледнете конкретните стойности, предписани за вашия автомобил, от вътрешната страна на капачето за резервоара или отстрани на шофьорската врата!

TMnr1aF.jpg

Джантите са 5х112 mm, центр. отвор - 57,1 mm.

Препоръчителният въртящ момент за затягане на оригиналните джанти (и алуминиеви, и стоманени) е 120 Nm.

Оригиналните болтове са М14х1,5 и са сферични. Съответно всички оригинални джанти, както и такива предвидени конкретно за Audi, са за сферични болтове.

Edited by Moonland

ЕТ-то на оригиналните 17" джанти е 56.

За минималното допустимо е трудно да се даде директен отговор, тъй като зависи много силно и от вида окачване на колата (както е коментирано има 4 вида окачвания на A3 8P, две от които спортни и съответно по-ниски), както и от гумите. При 17" джанти със 7,5J ширина, всичко под ET45 носи риск. В момента с летните гуми съм реално с ЕТ43 (чрез фланци) и при пътници отзад и слизане от легнал полицай имам задиране, което преди да сложа фланците не е имало никога и което съм почти убеден, че идва от гумите в един от болтовете на калника. Има едновременно с това потребители, които (може би едва все още) не са забелязали негативи и при ET40. Вида окачване играе ключова роля, както и натовареността на автомобила.

Edited by Moonland

Имам питане относно размера на джантите .В момента съм на 16ки 205/55 и смятам да минавам на 17ки 205/50 , та питането ми е относно возията/комфрота на колата. Колата е с 2.0ТДИ 2006год

Edited by uBoo

И какъв е въпроса все пак? :)

Ясно ти е, че ще стане по-твърда возията предполагам. Колко по-твърда е субективно - зависи и от окачването ти и от самите гуми...

Със стоковото окачване съм и ме интересува някой минавал ли е от 16 на 17 ки , понеже лично мнение, но а3ката не се слави с голям  комфорт и возия , при здрава ходова част с  неравностите и дупките по нашите "прекрасни" пътища вози като "КЕНЕФ" и се притеснявам ако сложа 17ки дали няма да съжалявам за това си решение.Нужни са ми отзиви и всякакви съвети

"Стоковото" окачване е 4 вида (споменато в поста точно над твоя...), от които 2 са спортно! Съответно да сравняваш едно окачване с 16ки спрямо друго със 17-ки е ябълки срещу зелки. Просто приеми, че спрямо сегашното ще стане с една идея по-твърдо и чувствително на неравности. По-комфортно няма да е. Ако това те притеснява, по-добре остани на 16-ки.

А3 не е семеен автомобил, а по-скоро има определени "спортно-любителски" амбиции. За това и не се слави с това, за което не е правен :)

П.с. А ако наистина пък толкова не можеш да се решиш - вземи едни 17-ки от някой приятел с VAG и ги сложи за някое кръгче и ще разбереш :) Само не се лъжи - сравнявай винаги летни с летни и зимни със зимни гуми. Зимните винаги возят по-комфортно ;)

Edited by Moonland

• 4 weeks later...

Може ли някой запознат, да ми даде информация относно параметрите на оригиналната Audi джанта?

16"

5х112

J=...?

ET=...?

180268921.jpg

Слагам тук една обща информация за допустимите комбинации ширина гума / ширина джанта. Същата таблица я има и в друга тема в раздела, но е пряко релевантна тук:

032470176-big.jpg?r=0

Колко трява да е скоростния индекс и товарният индекс на гуми 225/45/17 зимни. Колата е а3 Sportback 1.6 FSI, не е quatro.

Трябва да избера между 91H, 94H и 94V

Това си зависи само от твойте предпочитания и стил на каране. Най- общо за скоростните и товарни индекси, погледни следнитe таблици. 

Буквите определят максималната допустина скорост на гумата:

2-1-3_tire%20speed%20ratings_tread_life_

Цифрите определят максималната допустима маса/ натоварване, което може да се приложи върху гумата.

tyre_load_index.jpg

Edited by baha

baha е дал напълно изчерпателен отговор. Зимните гуми като цяло имат тенденцията да са с по-нисък скоростен индекс от летните по обясними причини. Има дори определена зависимост, че колкото "по-зимна" е дадена гума (т.е. по-оптимизирана за по-ниски температури и по-тежки условия), толкова по-нисък е като цяло индексът и поради свойствата на материала. Моите зимни са Т по горната причина, но съм ги качвал и до доста над макс. им скорост в единични случаи... Зимният сезон не е най-добрия за подобни скорости без значение от гумите, така че като цяло ск. индекс за зимата, особено пък и за твоя двигател не трябва да е от значение при избора.

Значи 91H ще бъде напълно достатъчно? Като вляза в http://www.michelin.bg и си въведа данните на колата, ми посочва за зимни гуми размер 224/45/17 94V. Разликата в цената при дилърите между 91H i 94H е 19.5 лева на гума, а между 91H i 94V е 36,75 лева на гума. Марката на гумите е Michelin Alpin 5

Чудя се сега 91H или 94H. Вие какво ще ме посъветвате? 

Защо не си вземеш едни 16- ки джанти и нови зимни гуми 16ки. Хем ще имаш 2- ри комплект джанти с гуми и само сваляш- качваш, хем ще са една идея по- тънки, каквито се препоръчват за зимата. Няма да я има тая игра монтаж демонтаж от джантите 2 пъти в годината. А и ако вземеш джанти 16 ( в продавалник има много офери за 16- ки много запазени или почти нови на доста добри цени) + нови 16 гуми, ще ти излезе малко по- скъпо от колкото само 17- ки гуми.

Аз си взех чисто нови 4бр. ( сложени и свалени от колата заради продажба) 16- ки Rondell- ки за 300лв. Като отидох да ги взема, наистина имаха само тежести от демонтираните гуми, а джантите, като току що излезли от кашоните.

Та помисли над този вариант. По- добре за зимата по- висока и по- тънка гума на 16ка джанта. Но ако все пак си решил за 17- ките, дали ще е 91 или 94 не мисля, че ще е от голямо значение, предвид тежестта на А3 1.6. 94, разбира се ще са с 1 идея по- заздравени.

17-ките ми джанти са много зле и ще копувам нови 17-ки за летните гуми. Идеята е тия джанти да са за зимни. Ако си взема 16-ки за зимата и нови 17-ки за лятото, ще се охарча много и ще имам един излишен, грозен, комплект 17-ки джанти.

• 3 weeks later...

Здравейте колеги!Закупих си ауди А3 Sportback 1,9 TDI /2007г.  Естествено автоджамбазите са я претарашили и ми я продадоха без оригинална резервна гума/патерица/.Не мога да намеря инфо за оригиналния модел патерица.Може ли някой да ми даде тази информация?Размера на нормалните джанти и гуми са :

6,5J/16 ЕТ 50 .Гумите  205/55/16.Междуболтово разстояние 5x112 центр. отвор - 57,1 mm.

.

Edited by Iv_men

На капачката на резервоара пише каква трябва да е патерицата. Бих ти казал размерите на моята, но тя е 18-ка тъй като колата е фабрично със 17-ки джанти и не знам дали е същата и при теб.